دسته ها
دوشنبه ۲۶ خرداد ۱۴۰۴

خواص گیاه خرگوشک و روغن آن و کاربردهای درمانی این گیاه

  • ساناز براتی
  • ۲۰ خرداد ۱۳۹۹
  • ۰

خرگوشک نام یکی از انواع گل ماهور اروپایی است که گیاهی چند منظوره می باشد و از قسمت های مختلف آن استفاده می شود. این گیاه دارای ارزش غذایی بالایی است و خواص بیشماری بر سلامت بدن و … دارد.

خرگوشک گیاهی است از خانواده گل ماهور اروپایی که دارای گیاهان بزرگ دو ساله یا چند ساله بوده و بومی منطقه های معتدل شمالی به خصوص اوراسیای شرقی می باشد. برای آشنایی با این گیاه و خصوصیات مختلف آن در این مطلب همراه ما باشید.

بررسی خواص و فایده های مصرف گیاه خرگوشک

گیاه ماهور یا همان خرگوشک گلی است خاص که در مناطق آسیایی و اروپایی رشد می کند. این گیاه در ایران بیشتر در مناطق معتدل، کوهپایه ای و مراتع به ویژه در آذربایجان انتشار می یابد. نمونه خشک شده این گیاه در عطاری ها به وفور وجود دارد. خرگوشک دارای طبعی گرم و گل های ان دارای موسیلاژ فراوان، ترکیبات سولفوره، ترکیبات کلسیم، ویتامین گروه B و سایر املاح معدنی، فیبر و پروتئین می باشد. عصاره گیاه خرگوشک یا همان روغن خرگوشک در دسته گل های میمونی این گیاه قرار می گیرد. در حال حاضر بیش از ۳۵۰ نوع مختلف از گل ماهور وجود دارد. قسمت های مختلف گیاه خرگوشک سالهای طولانی است که مورد استفاده قرار می گیرد و جایگاه خاصی در طب سنتی دارد. در ادامه مطالب با خواص مختلف این گیاه و روغن آن آشنا می شویم.

خرگوشک و خواص آن

چای گیاه خرگوشک

همانطور که گفتیم از قسمت های مختلف گیاه خرگوشک استفاده می شود. از برگ این گیاه چایی مغذی تهیه می شود که در طب سنتی از آن استفاده می شود. این چای را می توان از فروشگاه های مواد غذایی یا عطاری ها تهیه نمود، همچنین می توانید این چای را در منزل به راحتی تهیه کنید. نوشیدن چای گیاه خرگوشک در مواردی مثل تسکین گلو، سرماخوردگی، کوفتگی و برونشیت مفید عمل می نماید. استفاده از این چای برای اسهال و بهبود درد مفاصل نیز کاربرد دارد.

بهبود دهنده گوارش و هضم

یکی از خواص گیاه خرگوشک بهبود دهندگی گوارش و کمک به هضم غذا می باشد. همانطور که گفتیم از این گیاه برای درمان اسهال و رفع یبوست استفاده می شود. خرگوشک برای برطرف کردن مشکلات روده استفاده می گردد و باعث از بین رفتن سموم در بدن خواهد شد. با مصرف چای خرگوشک از خاصیت های گوارشی آن بهره ببرید.

برخی از خاصیت های خرگوشک

درمان کننده سل

در اوایل قرن شانزدهم مصرف عصاره گیاه خرگوشت به عنوان درمانی برای بیماری سل در اروپا مصرف می شد و بسیار نتیجه بخش بود. با توجه به تحقیقات انجام شده در این باره در قرن ۱۸ مشخص شد که تعدادی از بیماران مبتلا به سل در بیمارستان سنت وینست انگلیس با مصرف این گیاه تسکین یافته و بهتر شده اند. در این مورد پزشکان بر این عقیده بودند که با مصرف این گیاه در مراحل اولیه بیماری سل می توان کمک زیادی به بهبودی و درمان کامل بیماران کرد.

درمان کننده آنفولانزا و سرماخوردگی

همانطور که قبلا هم اشاره شد عصاره برگ گیاه خرگوشک یا ماهور دارای خواص تحریک کنندگی و ضد باکتریایی می باشد، این خاصیت های گیاه باعث شده تا خرگوشک به عنوان یک درمان کننده خانگی و طبیعی برای آنفولانزا و سرماخوردگی مورد استفاده قرار بگیرد. بر طبق گفته های محققان پزشکی، ساپونین هایی که در این گیاه وجود دارند دارای خاصیت خلط آوری می باشند و باعث می شوند تا میزان مخاط تولید شده در بدن کاهش یابد و احتقان زیر کاهش خواهد یافت.

خواص مختلف خرگوشک

 بهبود دهنده درد مفاصل و روماتیسم

منابع مختلفی از گذشته و تاریخ در دسترس می باشد که نشان دهنده استفاده از برگ خرگوشک به صورت موضعی، بر روی مفاصل دردناک و روماتیسمی است. امروزه استفاده از ریشه گیاه خرگوشک به منظور درمانی برای کمر درد بسیار مورد استفاده قرار می گیرد و از محبوبیت خاصی برخوردار است. گیاه شناسان بر این عقیده هستند که استفاده از ریشه خرگوشک در این زمینه به تنهایی موثر می باشد. ریشه این گیاه به صورت تزریقی و یا در دوز های کوچک محلول وجود دارد. هفت قطره از تنتور این گیاه و ماساژ آن بر روی محل مورد نظر باعث از بین رفتن درد می شود.

خرگوشک و خاصیت های مختلف آن

خاصیت ضد باکتریایی

خرگوشک دارای خواص ضد باکتریایی است به همین دلیل برای درمان عفونت ها بسیار مورد استفاده قرار می گیرد و نتایج خوبی را به دنبال دارد. همانطور که گفتیم از این خاصیت گیاه برای درمان سل استفاده می شود. خاصیت فوق العاده ورکاسکوزید این گیاه به شکل مناسب عفونت ها را درمان می نماید.

بهبود دهنده مشکلات خواب

یکی از مشکلات شایع در جوامع امروزی بی خوابی می باشد، که هر گروه های سنی مختلفی را ممکن است درگیر نماید. به منظور رفع بی خوابی می توانید به جای مصرف قرص های مختلف از گیاه خرگوشک استفاده نمایید. خرگوشک تحت عنوان یک آرامش بخش طبیعی می تواند باعث آرامش اعصاب شود و با بی خوابی مقابله نماید. برای درمان بی خوابی و آرامش اعصاب خود از این گیاه استفاده نمایید.

درمان کننده اختلالات پوستی

علاوه بر چای خرگوشک و برگ های آن می توان از خواص روغن آن نیز بهره برد. با استفاده از روغن این گیاه می توانید از شر مشکلات پوستی خلاص شوید. از این روغن برای درمان تاول، زخم، بریدگی های کوچک استفاده می شود. می توان از چای برگ خرگوشک نیز روی زخم و بریدگی های سطحی استفاده کرد، خاصیت آرام بخشی این گیاه روی پوست نیز تاثیر گذار است. می توانید از روغن خرگوشک و روغن زیتون برای این منظور استفاده نمایید.

خواص گیاه خرگوشک

بهبود بیماری های تنفسی

استفاده از چای خرگوشک به منظور بهبود و مقابله با برخی از بیماری های تنفسی مثل سرماخوردگی، سرفه و برونشیت بسیار کمک کننده می باشد. بعلاوه این چای باعث بهبود گلو درد نیز خواهد شد. خواص ضد باکتریایی این چای التهاب و عفونت ها را برطرف خواهد کرد. مصرف این چای در کودکان سرماخورده نیز مفید بوده و باعث حذف مخاط اضافی در گلو و مجاری بینی خواهد شد. همچنین این گیاه برای بهبود بیماری تنفسی آسم بسیار مفید است. بخور برگ های گیاه و استنشاق آن و نوشیدن چای این گیاه برای درمان آسم پیشنهاد می شود. می توانید از برگ های خشک شده خرگوشک به منظور بخور گیاهی بدون عوارض استفاده نمایید.

بهبود عفونت های گوش

همانطور که گفته شد این گیاه دارای خواص ضد التهابی است به همین جهت روغن آن نیز از خواص قدرتمند ضد باکتریایی و ضد التهابی آن بهره برده است. می توانید از روغن خرگوشت به عنوان یک روش درمانی طبیعی برای بهبود عفونت در گوش استفاده نمایید. بعلاوه از این روغن می توان به منظور بهبود درد گوش که به خاطر عفونت های سینوسی ایجاد شده بهره برد.

خاصیت هایی از گیاه خرگوشک

مفید برای ریه ها

برگ گیاه خرگوشک سالهاست که به خاطر خاصیت تسکین دهندگی ریه و سرفه مورد استفاده قرار می گیرد و همواره به دیگران توصیه می شود. التهاب و خشکی ریه با این گیاه درمان می شود. افرادی که از سوزش ریه به خاطر در مرض دود بودن شکایت دارند می توانند از این گیاه استفاده کرده و بهبود یابند. همچنین گل های گیاه خرگوشک فواید زیادی برای تحریک خشکی دارند.

خاصیت های گیاه خرگوشک

ترک سیگار

برگ این گیاه از سوی گیاه شناسان به منظور کمک به افراد سیگاری برای ترک سیگار پیشنهاد می شود. برای محافظت از ریه ها بهتر است افراد سیگاری چای خرگوشک را بنوشند. همچنین می توان همزمان از این گیاه به عنوان گیاهی دود زا به منظور از بین بردن میل به سیگار استفاده نمود. استنشاق دود خرگوشک به طور مستقیم روشی برای رسیدن به آرامش برای ریه ها، باز شدن گرفتگی و کمک به توقف سرفه می باشد.

مفید برای مثانه

از زیشه گیاه خرگوشک علاوه بر بهبود کمر درد می توان در مواردی مثل بی اختیاری ادرار، بی اختیاری استرس، بی اختیاری در بارداری، بی اختیاری در یائسگی و بی اختیاری در کودکان استفاده کرد. از این گیاه می توان به منظور کمک به بیماران سیستیت بینابینی و هیپرپلازی خوش خیم پروستات نیز بهره برد.

خاصیت هایی برای گیاه خرگوشک

درمان کننده میگرن و سردرد

همانطور که گفتیم عصاره این گیاه دارای خواص ضد التهابی و ضد درد می باشد و به عنوان درمانی برای بهبود میگرن و سردرد مورد استفاده قرار می گیرد.

بهبود دهنده اسپاسم ها

گیاه خرگوشک همچنین دارای خواص ضد اسپاسم می باشد و باعث بهبود دردهای احتمالی ناشی از زخم معده و قاعدگی می شود. خاصیت ضد التهابی و ضد دردی این گیاه باعث تغییر شرایط می شود.

روغن خرگوشک برای موها

با استفاده از روغن خرگوشت می توانید موهای خود را بهبود دهید. این روغن روشی کم هزینه برای بهبود موهای شما است. از روغن خرگوشک می توان برای رفع مشکلاتی مثل درمان موخوره، رفع ریزش مو، رفع کدری مو، درمان خشکی مو و رفع شوره سر استفاده نمود.

خاصیت های مفید گیاه خرگوشک

موارد دیگر استفاده از گیاه خرگوشک

علاوه بر موارد گفته شده از گیاه خرگوشک در مواردی دیگر استفاده می شود که عبارتند از:

  • در گذشته از این گیاه برای سم ماهی، رنگ و ساخت مشعل و شمع استفاده می کرده اند.
  • با جوشاندن این گیاه در آب، رنگ زرد حاصل می شود.
  • استفاده این گیاه با اسید سولفوریک رقیق، رنگ سبز تقریبا دائمی ایجاد می نماید، که با اضافه کردن قلیایی این رنگ قهوه ای خواهد شد.
  • از ترکیبات گل های ماهور برای رنگ کردن موها به رنگ طلایی استفاده می شود.
  • با فرو کردن ساقه این گیاه در موم می توان مشعل ساخت.
  • از این گیاه به عنوان عایقی به منظور گرم نگه داشتن پا و ایجاد حصیری برای شمع بهره می برند.
  • برگ های خرگوشک دارای روتنون هستند که می توان از آن به عنوان حشره کش استفاده کرد.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *