سبک شعری رودکی سبک خراسانی بوده است و با همین سبک شعری آثار ارزشمند و برجسته ای همچون کلیله و دمنه و سندبانامه را خلق کرده است. علت نامگذاری این شاعر بزرگ به پدر شعر پارسی این است که تا پیش از او هیچ شاعری دارای دیوان شعر نبوده است. به طور کلی در زندگینامه رودکی از دوران کودکی و نحوه تحصیل او اطلاعات دقیقی در دست نیست و اینگونه اشاره شده است که تحصیلات خود را با قرآن شروع کرده است. این شاعر در دربار ساسانیان دارای ارزش و احترام بالایی بوده است و پادشاهان به او توجه زیادی داشته اند.
زندگینامه رودکی:
در برخی از متون درباره رودکی اینگونه اشاره شده است که او در دوران پییر بینایی خود را از دست داده است اما علت های مشخصی از این اتفاق وجود ندارد. رودکی دارای مذهب اسماعیلی بوده است او کامل ترین مجموعه شعرهای عروض را دارد و شعر او از سادگی و روانی زیادی برخوردار بوده است.
آثار رودکی مجموعه ای از قصیده، رباعی، قطعه و غزل است تعداد شعرهای این شاعر بیش از ۱۰۰ هزار بیت شعر دارد یکی از آثار برجسته او که کلیله و دمنه است که بلعمی آن را از زبان عربی به فارسی بازخوانی کرده و رودکی نیز نظم فارسی به آن داده است.
زندگینامه رودکی در بعد فعالیت های او شامل مجموعه آثار رودکی با نام های کلیله و دمنه، سندبادنامه، مدایح، اشعار غنایی و قصیده ها می باشند که در جایگاه خود دارای ارزش و اهمیت بالایی هستند. او به موجب همین آثار در دربار ساسانیان دارای نفوذ و اعتبار بالایی بوده است و نقش برجسته در ادبیات فارسی ایران داشته است.
شعرها و آثار رودکی در مضمون های غنایی و تعلیمی بوده است اما با تحقیق بیشتر در آثار او می توان دریافت که او مضمونی حماسی در اشعار خود گنجانده است. از دیگر مهارت های کاربردی که در اشعار او می توان به آن اشاره کرد استفاده از صور خیال است. او همچنین از تشبیه، استعاره، تفضیل و مفاخره استفاده کرده است که موجب برجستگی آثار او شده است.
رودکی در سن ۸۰ سالگی در زادگاه خودش پنج رودک درگذشت او چند سال پایانی عمر خود را در زادگاهش سپری کرد و دلیل آن بی مهری هایی بود که از سوی دربار به او می شد.
منبع : آرگا