مصرف خربزه در بارداری باعث زیبایی جنین شده و در دوران شیردهی نیز حجم شیر مادر را افزایش می دهد اما بهتر است مادران شیرده در مصرف آن زیاده روی نکنند.
فواید خوردن خربزه در بارداری
خوردن خربزه در دوران حاملگی، مانند تمام میوه ها برای سلامت مادر و فرزند داخل رحم مفید است. زنان حامله باید بدانند چه نوع میوه ای را به چه اندازه مصرف کنند. چون معمولاً خانم های حامله در این دوران، ولع و اشتیاق زیادی را نسبت به میوه خاصی از خود بروز می دهند. به عنوان مثال افراد زیادی ولع خاصی به خوردن خربزه در این دوران دارند.
- خربزه از میوه های فصلی است و خوردن آن در هر موقعی لذت بخش و عالی است. مصرف خربزه برای زنان حامله و فرزند داخل رحم آن ها مفید بوده و مواد مغذی بسیاری را به بدن افراد خواهد رساند. گرمک از جمله میوه هایی است که موجب رشد و تکامل جنین داخل رحم می شود.
- زنان باردار برای خلاصی از سوزش سر دل، گرمک بخورند.
- احساس تهوع و ویار در دوران حاملگی با خوردن خربزه از بین می رود.
- این میوه دارای آب زیادی است. بعد از مصرف می تواند بدن زن باردار را به شکل هیدراته حفظ کند.
- فیبر بالای موجود در خربزه سبب حل و فصل سوء هاضمه و یبوست در دوران حاملگی می شود.
- فشار خون در این دوران نوسان زیادی دارد. می توانید فشار خون در دوران بارداری را با خوردن گرمک تنظیم کنید.
- مصرف خربزه در دوران حاملگی، عفونت های جزئی در زنان حامله مانند تب و سرماخوردگی را برطرف می کند.
- خربزه دارای مواد مغذی است و می تواند نیازهای جنین داخل رحم را برطرف کند. پس بهتر است مقدار مناسبی از این میوه به صورت هفتگی دریافت شود.
- کلسیم موجود در گرمک سبب ساختار محکم استخوان ها و دندان های جنین می شود. مصرف کلسیم در دوران بارداری بسیار ضرورت دارد و سلامت فرزند و مادر را تضمین می کند.
- گرمک حاوی آهن است و از این رو، میزان هموگلوبین خون را می تواند در حد مناسبی حفظ کند. در نتیجه خوردن گرمک در دوران حاملگی سبب افزایش سلول های قرمز خون می شود و از بروز کم خونی در حاملگی جلوگیری می کند.
- ضمن اینکه مصرف خربزه در بارداری، باعث رسیدن اکسیژن بیشتری به جنین داخل رحم همراه با خون می شود و رشد جنین را بهبود می بخشد.
- مصرف فسفر در دوران بارداری، سبب انقباض عضلات بدن و در نتیجه انجام راحت روند زایمان طبیعی می شود. ضمن این که وجود این عنصر در بدن از لخته شدن خون در بدن جلوگیری می کند و کارکرد قلب، کلیه، هدایت عصبی و ترمیم بافت ها را بهبود می بخشد.
- ویتامین C موجود در خربزه باعث می شود زنان باردار به راحتی با عفونت های جزئی از جمله آنفولانزا و سرماخوردگی مبارزه کنند.
- مصرف ویتامین A موجود در خربزه، سبب رشد ریه، کلیه ها، چشم ها، قلب و استخوان های جنین می شود. همچنین این ویتامین توسعه عملکرد شناختی جنین و دفع هر گونه نقص را ممکن می سازد.
- تیامین یا ویتامین B1 از سری ویتامین های B12 است که مصرف این ویتامین به روند شکل گیری سالم سیستم عصبی مرکزی کمک می کند.
- این میوه به مثابه یک رقیق کننده قوی عمل می کند و سبب جلوگیری از لخته شدن خون می شود. این میوه دارای خاصیت ضد انعقادی خون می باشد.
- کاروتنوئیدهای موجود در خربزه، سیستم ایمنی بدن مادر و جنین را تقویت می کند و در مبارزه با سرطان عامل مهمی است. گرمک دارای دو نوع کاروتنوئید به نام های بتاکاروتن و لیکوپن برای زنان باردار می باشد.
عوارض و مضرات مصرف خربزه در دوران حاملگی
همانطور که گفتیم، خربزه دارای فواید بی شماری می باشد و تقریبا عارضه چندانی ندارد اما در صورت مصرف بیش از حد آن امکان وجود مشکلاتی که در زیر به آنها اشاره کرده ایم، وجود دارد :
- نفخ
- اسهال
- افزایش سطح قند خون و خطر تشدید بیماری دیابت
- افزایش وزن
- مصرف خربزه در حاملگی در مواردی می تواند موجب ایجاد واکنش های آلرژیک و بروز حساسیت شود.
- همچنین در صورتی که میوه خربزه را خوب نشسته باشید، امکان دارد آلوده به باکتری های لیستریا و توکسوپلاسموز باشد و در نتیجه این آلودگی ها به بدن منتقل شده و منجر به سقط جنین و یا زایمان زودرس شود، ضمن اینکه این مشکل خطر ناهنجاری های مادرزادی جنین را نیز افزایش می دهد.
علاوه بر موارد بالا، مصرف خربزه برای زنان حامله به دلیل وجود فسفر می تواند به منقبض شدن عضلات دیواره رحم و نیز زایمان راحت کمک نماید، اما زیاده روی در مصرف آن در حاملگی می تواند خطر زایمان زودرس را بالا ببرد، از این رو دراین دوران باید در مصرف آن اعتدال را رعایت کرده و نیز به هنگام مصرف حتما خربزه و دست های خود را شسته و ضد عفونی نمایید.
میزان مصرف خربزه در حاملگی
همانطور که گفتیم؛ خربزه را باید پیش از مصرف آن خوب بشویید تا از انتقال باکتری های لیستریوز و توکسوپلاسموز به بدن جلوگیری شود، بنابراین قبل از برش میوه، پوست آن را تمیز بشویید و بعد از دست زدن به خربزه نیز دست های خود را شسته و بعد از برش, آن را نوش جان کنید.
همچنین از نگهداری خربزه به مدت طولانی در یخچال خودداری کنید، مصرف خربزه به شکل پودینگ یا در تهیه ملیک شیک و سالاد نیز کاربرد زیادی دارد، اگرچه مزایای مصرف خربزه زیاد می باشد، اما می تواند ایجاد عفونت کند، از این رو خانوم های حامله به هنگام مصرف این میوه، بهتر است با پزشک مشورت کنند.
در این مطلب با خواص بسیاری از خربزه و گرمک برای مصرف در دوران حاملگی آشنا شدید. همان طور که متوجه شدید خربزه خواص فراوانی برای سلامت جنین و مادر دارد، از این رو در دوران بارداری به شدت توصیه می شود.
منبع : آرگا