دسته ها
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳

حق انتخاب اسم فرزند با کیست؟

  • شیوا فهیمی
  • ۷ دی ۱۴۰۳
  • ۰

اگر کنجکاو هستید که بدانید حق انتخاب اسم فرزند از منظر اسلام و منظر قانون با چه کسی است؟ پیشنهاد می کنیم با این مطلب از آرگا همراه ما باشید.

در عرف جامعه ما، در حال حاضر انتخاب اسم فرزند با پدر و مادر می باشد و معمولا والدین بر سر انتخاب نام فرزند به تفاهم می رسند. اما اگر مایلید تا بدانید حق انتخاب اسم فرزند از نظر اسلام و از منظر قانون اساسی با چه کسی است با ادامه مطلب همراه ما باشید.

حق انتخاب اسم فرزند از نظر اسلام و قانون اساسی

یکی از مستحبات و حقوق فرزند در اسلام انتخاب نام نیکو برای او می باشد. اسم نیکو و شایسته بهترین هدیه ای است که هر نوزاد در روزهای ابتدایی زندگی دریافت می کند. اسم هر شخص در زندگی فردی و اجتماعی او موثر خواهد بود.

انتخاب اسم نیکو در اسلام چنان اهمیتی دارد که مستحب است نوزاد پسر را تا روز هفتم محمد بنامند و بعد از آن در صورت تمایل اسم او را تغییر دهند.

امام صادق (علیه السلام) فرموده اند:

هیچ نوزادی برای ما متولّد نمی‌شود، مگر این‌که نخست او را محمّد می‌نامیم و پس از هفت روز اگر خواستیم نامش را تغییر می‌دهیم وگرنه همان نام را بر او باقی می‌گذاریم.

«لا یُولَدُ لَنا وَلَدٌ سَمَّیناهُ مُحَمَّداً فَاِذا مَضَی سَبعَهُ اَیامٍ فَاِن شِئنَا غَیَّرنا وَ الاّ تَرَکنا»

حال اگر دوست دارید بدانید حق انتخاب اسم فرزند از منظر اسلام و از منظر قانون اساسی با چه کسی است؟ پیشنهاد می کنیم ادامه مطلب را مطالعه نمایید.

حق انتخاب نام فرزند از نظر اسلام

در حال حاضر در عرف جامعه ما، انتخاب نام فرزند با والدین می باشد. بهتر است پدر و مادر در انتخاب اسم فرزند با یکدیگر به تفاهم برسند. در اکثر خانواده ها معمولا حق انتخاب اسم فرزند با مادر می باشد ولی حق انتخاب نام نوزاد از منظر اسلام و آیات روایات با عرف جامعه متفاوت است.

در ادامه به روایاتی اشاره می شود که بر اساس ضمیر مذکر آن مشخص می شود حق انتخاب نام فرزند با پدر می باشد.

امام صادق (علیه‌السّلام) از پیامبر اکرم (صلی‌ الله‌ علیه‌ و‌ آله‌ و سلّم) نقل می‌کند که فرموده است: «اِسْتَحْسِنُوا اَسْمٰاءَکُمْ فَاِنَّکُمْ تُدْعَوْنَ بِهٰا یَوْمَ الْقِیٰامَهِ قُمْ یٰا فُلاٰنَ بْنَ فُلاٰنٍ الٰی نُورِکَ وَقُمْ یٰا فُلاٰنَ بْنَ فُلاٰنٍ لاٰنُورَ لَکَ».

نام نیک برای فرزند خود (مذکر) انتخاب کنید، زیرا در روز قیامت شما را با همان نام می‌خوانند و گفته می‌شود‌ای فلان فرزند فلان برخیز و به سوی نور خود گام بردار و‌ ای فلان فرزند فلان برخیز که نوری نداری.

امیرالمؤمنین (علیه السّلام) از پیامبر اکرم (صلی‌ الله‌ علیه‌ و‌ آله‌ و سلّم) حضرت نقل می‌کند که فرموده است: «قٰالَ رَسُولَ الله (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم): اِنَّ اَوَّلَ مٰا یَنْحَلُ اَحَدُکُمْ وَلَدَهُ الاِسْمُ الْحَسَنُ فَلْیُحْسِنْ اَحَدُکُمْ اسْمَ وَلَدِهِ».

اوّلین هدیه‌ای که هر یک از شما (مردان) به فرزندش می‌بخشد نام خوب است، پس نام نیکو برای فرزندان خود انتخاب نمایید.

امام رضا (علیه السّلام) می‌فرماید: «اَوَّلَ ما یَبَرُّ الرَّجُلُ وَلَدَهُ اَنْ یُسَمِّیَهُ بِاسْمِ حَسَنِ، فَلْیُحْسِنْ اَحَدُکُمُ اسْمَ وَلَدِهِ».
نخستین احسان و نیکی که پدر در حق فرزندش روا می‌دارد، انتخاب نام زیبا برای اوست، پس لازم است هر یک از شما نام نیکو برای فرزند خود انتخاب کند.

حضرت محمد (صلی‌ الله‌ علیه‌ و‌ آله‌ و سلّم) خطاب به امام علی (علیه السّلام) فرمودند: حق فرزند بر پدرش این‌ است که نام نیکو برای او انتخاب نماید و او را به نیکی تربیت نموده و به‌کاری شایسته بگمارد. «یٰا عَلیِ، حَقُ الْوَلَدِ عَلَی ْوٰالِدِهِ اَنْ یُحَسِّنَ اسْمَهُ وَاَدَبَهُ وَ یَضَعَهُ مَوْضِعاً صٰالِحاً».

حق انتخاب نام فرزند در قانون اساسی

بر اساس ماده ۱۶ قانون ثبت احوال، مصوب ۱۳۵۵/۰۴/۱۶ مجلس شورای اسلامی، اعلام و امضای سند ثبت ولادت به ترتیب بر عهده پدر و در صورت نبود پدر، بر عهده مادر است. با توجه به آنچه که در مورد حق انتخاب نام فرزند در آیات و روایات گفته شده مشخص می شود که قانون اساسی نیز برگرفته از آیات و روایات می باشد و قانون حق نامگذاری فرزند را به خاطر سرپرستی پدر اول به مرد و در صورت غیبت او به مادر می دهد.

بعد از مادر و در صورت غیبت او نیز وصی، قیم، امین و افرادی که قانونا وظیفه نگهداری فرزند را بر عهده دارند، می توانند برای او نام برگزینند. در پایان این مطلب همچنین در صورت تمایل می توانید برای آشنایی با نکات انتخاب اسم فرزند  و اسم های فرزندان سلبریتی ها روی لینک ها کلیک و از این مقالات نیز بازدید نمایید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *