زایمان طبیعی یکی از روش های زایمان است که در واقع مادر به طبیعت جسمی خود اجازه می دهد تا روند تولد کودک را طی نماید. در زایمان طبیعی به این صورت است که نوزاد از کانال زایمان می گذرد که همین موضوع باعث تخلیه مایع موجود از ریه های وی گردیده و با فشارها و دردهای زایمان با منقبض شدن به سینه جنین فشار می آورد، باعث می شود نفس بکشد که این نخستین تنفس را می توان خوب ترین نفس برای نوزاد دانست. زایمان به روش طبیعی هم امن تر و کم خطرتر است و هم حس بهتری را در مادر و نوزاد ایجاد می کند. با وجود این که محققین زایمان طبیعی را پیشنهاد می دهند اما برخی از مادران به دلیل ترسی که از زایمان دارند اغلب روش زایمان سزارین را انتخاب می نمایند، اما پس از آشنایی با عوارض زایمان سزارین امکان دارد نظر خیلی از شما مادران عزیز تغییر کند. زایمان به طور کلی یک تجربه سخت و پرفشار چه از لحاظ جسمی و چه از لحاظ روحی است و زایمان طبیعی نیاز به تلاش و همراهی مادر دارد و اگر به دلایل مختلف مادر قادر به ادامه و تحمل فشار طبیعی نبوده و درد خیلی زیادی را متحمل باشد یا اینکه روند طبیعی بدون دخالت هیچ وسیله ای به اسم وکیوم و یا فورسپس برای نوزاد خطرناک باشدف در کل خطرات طولانی شدن روند زایمان از وکیوم و یا فورسپس کمک گرفته می شود. در این مطلب به مزایا و خطرات زایمان طبیعی با وکیوم می پردازیم.
آشنایی با زایمان طبیعی با وکیوم
در زایمان طبیعی برخی مواقع دکتر صلاح می بیند به منظور خارج شدن سریع تر نوزاد از کانال زایمان و تولد او از وکیوم بهره ببرد. امکان دارد برای شما این سوال پیش بیاید که وکیوم چیست؟وکیوم دستگاهی است که به سر جنین چسبیده و مصادف با فشارهای وارد شده توسط مادر، نوزاد از کانال زایمان بیرون آمده و متولد می شود؛ پس از خارج شدن سر نوزاد از کانال زایمان، خروج بدن نوزاد آسان و بدون نگرانی است. این دستگاه دارای صدایی شبیه به مکش داشته و دارای انواع مختلفی از جمله محفظه نرم، محفظه نیمه سخت و محفظه فلزی) می باشد. محفظه های نرم منعطف از متریال سیلیکون و پلاستیک تهیه شده اند و یک بار مصرف هستند. محفظه نیمه سخت نیز از پلاستیکی منعطف شبیه به محفظه های فلزی ساخته شده اند که آسیب رساندن آن در مقایسه با نوع فلزی کمتر و اما درصد موفقیت آن نسبت به نوع فلزی نیز کمتر است. محفظه وکیوم فلزی یکی دیگر از انواع محفظه های وکیوم زایمان طبیعی است که از متریال فلز ساخته شده و شکلی شبیه به قارچ دارند که به علت جنس سفت و سخت آن امکان زیاد آسیب دیدن جمجمه نوزاد وجود دارد.
زایمان طبیعی با دست انجام می شود
اما در روش زایمان طبیعی با وکیوم از دستگاه وکیوم برای خروج و گرفتن نوزاد استفاده می شود.
چه زمانی از وکیوم در زایمان طبیعی استفاده می کنیم؟
- مادر زمان زیادی جهت خروج نوزاد سعی نموده و هنوز موفق نشده است.
- اگر درد زایمان زیادتر شده و مدام در حال زیاد شدن است.
- اگر مادر به علل مختلف قادر به متحمل بودن فشار زایمان طبیعی نیست.
- اگر سر نوزاد در مکان خوبی واقع شده و دهانه رحم کاملا گشوده شده است.
- و اگر زمانی که دکتر تشخیص بدهد که سلامتی نوزاد به خطر افتاده و ادامه بدون استفاده از دستگاه وکیوم نگران کننده است.
- نکته: در رابطه با دردی که در برخورد با وکیوم ایجاد می شود، کمی بی حسی به دیواره واژن تزریق می گردد تا آن نقطه دستگاه تناسلی برخورد کننده با وکیوم بی حس شده و درد را احساس نکند.
زایمان طبیعی با وکیوم چه عوارضی دارد؟
- این روش امکان دارد که هم برای مادر و هم برای نوزاد یکسری عوارض به همراه داشته باشد. اما به طور کلی درصد این آسیب ها در زایمان طبیعی با وکیوم بسیار کمتر از زایمان طبیعی با فورسپس است. و اما وکیوم چه عوارض دارد؟
- در زایمان واژینال (طبیعی) با وکیوم امکان دارد در قسمت بالای سر نوزاد کبودی برجسته ای به اسم «سفالوهماتوما» (خونریزی میان غشا زیر پوستی و جمجمه) به وجود بیاید. این کبودی فقط برای چند هفته رخ می دهد.
- به علت فشار وارده بر سر نوزاد ممکن است خونریزی شبکیه چشم و یا اینکه خونریزی رتینال اتفاق بیفتد. البته دائمی نبوده و برطرف می شود. (البته در برخی از زایمان طبیعی بدون وکیوم نیز گاهی این خونریزی به دلیل فشار اتفاق می افتد.)
- تجمع خون در قسمتی از جمجمه خاطر صحیح نبودن مکش
- فلج مغزی، ایجاد اختلال و تاخیر داشتن در رشد، متورم بودن قسمتی که وکیوم با آن تماس داشته از دیگر عوارض این زایمان است.
- امکان به وجود آمدن پارگی کوچک و نیز به وجود آمدن شکافی کوچک بر روی سر نوزاد از جمله عوارضی است که در زایمان طبیعی با این دستگاه اتفاق می افتد.
علاوه بر عوارض ذکر شده برای نوزاد، یکسری عوارض هم برای مادر دارد:
- امکان پارگی واژن، پارگی پرینه و احتیاج یافتن به ترمیم واژن
- امکان پارگی اسفنکتر مقعد و صدمه دیدن ماهیچه مقعد و باسن
- احساس درد بالا پس از زایمان با وکیوم
- بی اختیاری ادرار و بی اختیاری مدفوع
- افتادگی اندام لگن
راهای پیشگیری از انجام زایمان با وکیوم
مدتی است که زایمان طبیعی با استفاده از وکیوم مورد توجه قرار گرفته و به کار گرفته می شود. گفتنی است که اگر از دستگاه وکیوم برای زایمان طبیعی به طور درست و مناسب استفاده شود، جای نگرانی نبوده و خطرات جدی را به دنبال ندارد ولی اگر این روش به درستی به کار گرفته نشود، به سر نوزاد صدمه رسانده و زیان جدی به مغز نوزاد همچون ناتوانی فکریف ناتوانی رشدی، و ناتوانی دیگر و فلج مغزی را در پی خئاهد داشت. شاید برایتان جالب باشد که چطور می توان از الزام یافتن دستگاه وکیوم در زایمان جلوگیری کنید:
با توجه به اینکه انواع مسکن قادر به ایجاد اختلال در کارکرد خوب و عادی وازن می گردند و در نتیجه در روند زایمان واژینال خلل ایجاد کرده و مانع از آن می گردند، پس به هیچ وجه نباید به سراغ اپیدورال بروید و از آن دوری کنید. مورد دیگر اینکه در صورت سلامت بودن مادر و نیز نوراد عجبه نکرده و با صبر و تحمل بهتر است زایمان طبیعی را انتخاب نمایید. تلاش کرده و فعال باشید، از پوزیشین ها و وضعیت های گوناگون جهت تسریع در زایمان بهره ببرید.
دوره نقاهت پس از زایمان با وکیوم و کارهای لازم
در صورتی که پس از زایمان واژینال با وکیوم پارگی وازن دارید، این زخم پس از چند روز خوب می گردد ولی در صورتی که زخم و آسیب دیدگی شدیدتر باشد، قطعا به مدت زمان زیادتری برای درمان و خوب شدن نیاز دارد. البته برخی از اقدامات و شیوه های می توانند مفید و تاثیرگذار باشند.
نشستن محتاطانه؛ پیشنهاد می کنیم هرگز بر روی مکانی سفت و سخت ننشینید و حتما از بالشتک و یا کوسن و یا هر وسیله نرم دیگر برای نشستن استفاده کنید تا به جراحت ها فشار نیاید.به هیچ وجه در قسمت لگن خود فشار بسیار وارد نکنید، موقع سرویس رفتن و دفع مدفوع فشار نیاورید چون امکان دارد واژن شما دردناک گردد. می توانید چندین تکه یخ را بر روی زخم به وجود آمده مالیده و موجب تسکین درد گردید.حتما و حتما نظافت را رعایت کرده و پس از ادرار خود را تمیز نمایید، همچنین می توانید بر روی قسمت تناسلی خود آب گرم (نه داغ) بریزید تا درد را کاهش دهد.
روغن نارگیل از خواص ارزشمند و درمانی زیادی برخوردار می باشد که برای بهبود زخم و آسیب های زایمان با وکیوم نیز از این روغن بهره ببرید، بهتر است که قبل از استفاده با دکتر خود در جریان بگذارید.
درست است که وجود درد تا چندین روز بعد از زایمان عادی است، اما در صورت مشاهده و بروز نشانه هایی مانند درد، تب و یا عفونت جراحت ها باید و باید به دکتر خود مراجعه و با او مشورت نمایید.
آیا زایمان طبیعی با وکیوم ایمن بوده و مناسب است؟
به علت یکسری از عارضه های زایمان طبیعی، زایمان واژینال با وکیوم راهکار نهایی محسوب می گردد. هرچند این شیوه از زایمان یکسری خطر و عارضه به دنبال دارد، ولی این را هم بگوییم که در صورتی که توسط دکتر متخصص و نیز مجرب صورت بگیرد، این آسیب ها به پایین ترین حد ممکن کم می شوند.
درصد ریسک در زایمان طبیعی با فورسپس در مادر نسبت به نوزاد زیادتر می باشد، همچنین در این روش درصد خطر پارگی واژن، پارپی پرینه، و پارگی دهانه رحم و اسفنکتر خیلی زیادتر از روش با وکیوم است.
گفتنی است که به دلایل ذکر شده در بالا پزشک تشخیص می دهد که از دستگاه وکیوم برای زایمان طبیعی بهره ببرد، و یا اینکه به سراغ فورسپس برود. اپر هیچ یک از این دو شیوه جواب ندهند در نهایت دکتر زایمان سزارین را انتخاب می کند.
بر اساس تحقیقات و بررسی های جدید زایمان با وکیوم و نیز فورسپس در مقایسه با زایمان سزارین خطرهای بالایی را چه مادر و چه نوزاد به دنبال دارد. نوزادهای متولد شده به طریق زایمان با وکیوم و فورسپس ۸۰% زیادتر از نوزادهای متولد شده در سزارین دچار مشکل های پزشکی هستند. آسیب در مادران نیز در روش های وکیوم و فورسپس ۱۲% زیادتر از سزارین است. بر اساس تحقیقات صورت گرفته، گفته شده باید آموزش های مورد نیاز جهت انجام زایمان طبیعی با وکیوم تغییر یافته تا خطر کمتری را برای مادر و نیز نوزاد به دنبال داشته باشد.
اگر مشتاق به کسب اطلاعاتی در مورد اینکه زایمان طبیعی بهتر است و یا سزارین و نیز خطرات زایمان طبیعی بر روی لینک های مربوطه کلیک نمایید.
منبع : آرگا