زایمان برای هر مادری یک تجربه منحصر به فرد و خاص محسوب می شود حتی اگر چندین بار تجربه زایمان را داشته باشد باز هم در هر زایمان واکنش بدن مادر و واکنش جنین متفاوت بوده، بنابراین نحوه زایمان نیز متفاوت خواهد بود، گاهی از زمان ها به دلایل و شرایط مختلف ممکن است پروسه زایمان طولانی شود، برای آگاهی شما تلاش کرده ایم تا در این مقاله اطلاعاتی درباره طولانی شدن روند زایمان در اختیارتان قرار دهیم.
دلایل طولانی شدن روند زایمان
معمولا زایمان با مجموعه ای از انقباضات شدید و مکرر شروع می شود. این انقباضات و درد ها بیشتر در ناحیه پایین کمر و شکم حس می شود و به باز و گشاد شدن دهانه رحم و نهایتا خروج نوزاد از رحم کمک می کند. معمولا در زایمان اول از شروع انقباضات و تولد نوزاد به طور متوسط ۱۲ تا ۱۸ ساعت به طول می انجامد اما در زایمان های بعدی به نصف این زمان می رسد. در برخی از موارد پروسه زایمان بسیار طولانی تر از حد معمول می شود، اگر بعد از ۲۰ ساعت انقباضات منظم رحم هنوز زایمان انجام نشده باشد احتمال زایمان طولانی مدت وجود خواهد داشت.
عوامل دخیل در طولانی شدن پروسه زایمان
- بزرگ بودن جثه جنین برای ورود به کانال زایمان
- استرس و اضطراب ناشی از درد شدید زایمان
- کوچک بودن بیش از حد کانال زایمان
- خستگی شدید مادر
- بیهوشی اپیدورال
- وضعیت نامناسب جنین برای زایمان
- سابقه شکستگی قبلی در لگن
- ضعیف بودن انقباضات رحمی
خطرات طولانی شدن پروسه زایمان
زایمان طولانی ممکن است منجر به خطراتی مانند سندرم زجر تنفسی جنین یا دسترسی تنفسی شود، در چنین موقعیتی زایمان سزارین اورژانسی باید انجام گیرد، به همین دلیل است که مادر و جنین باید در طول دوران زایمان تحت مراقبت قرار بگیرند، به جز این مساله مسائل دیگری نیز ممکن است برای جنین به وجود بیاید:
- کاهش یافتن سطح اکسیژن مورد نیاز جنین
- ضربان غیر طبیعی قلب جنین
- وجود مواد غیر عادی در مایع آمنیوتیک
- وارد شدن عفونت به بدن جنین
همچنین طولانی شدن روند زایمان ممکن است برای مادر خطر عفونت رحم را به همراه داشته باشد.
اقدامات لازم برای تحت نظر داشتن مادر و جنین توسط گروه پزشکی
درست است که زایمان سریع و بدون مشکل آرزوی هر خانم بارداری می باشد اما اگر به هر دلیلی زایمان شما کند پیش برود اصلا نگران نباشید، زیرا در طول مدت زایمان گروه پزشکی مادر و جنین را به طور کامل تحت نظر دارند. پزشک برای کمک به زایمان راحت تر و تحت نظر گرفتن شرایط اقدامات زیر را انجام خواهد داد:
پزشک فشار های داخل رحمی را بررسی می کند
پزشک یک لوله بسیار کوچک را درون رحم و در کنار جنین قرار می دهد و از طریق آن زمان و شدت انقباضات رحم را بررسی می کند و اگر به این نتیجه برسد که انقباضات رحم به اندازه کافی شدت ندارند اکسی توسین یا پیتوسین را برای مادر تجویز می کند.
پزشک به طور مداوم قلب جنین را ارزیابی الکترونیکی می کند
پزشک ضربان قلب جنین را با استفاده از مانیتورینگ و یا دستگاه CTG را مداوم چک می کند تا اگر مشکلی پیش آمد سریعا اقدام به سزارین کند.
اقدامات لازم برای تسهیل زایمان توسط گروه پزشکی
- اگر پروسه زایمان طولانی شود ممکن است پزشک دستور مدتی استراحت و یا تجویز داروهایی برای کاهش درد زایمان را به مادر بدهد.
- اگر جنین وارد کانال زایمان شده باشد و دهانه ی رحم نیز کامل باز شده باشد اما زایمان صورت نگیرد، ممکن است پزشک از ابزارهای کمکی ماند فورسیس یا وکیوم برای تسهیل خروج نوزاد استفاده کند.
- اگر پزشک تشخیص دهد انقباضات رحم نیاز به افزایش دارد داروی اکسی توسین را برای مادر تجویز می کند، این دارو سبب افزایش انقباضات رحمی و تسهیل در زایمان می شود.
- اگر انقباضات رحم سرعت و شدت کافی داشته باشند و فواصل زمانی آن مناسب باشد اما همچنان روند زایمان طولانی شود انجام سزارین ضروری خواهد بود.
- اگر خطر مشکلات تنفسی جنین را تهدید کند به سرعت باید سزارین صورت بگیرد.
- اگر نوزاد بیش از حد بزرگ باشد و یا اینکه داروی اکسی توسین در انقباضات رحمی و تسریع زایمان بی تاثیر بوده باشد انجام سزارین ضروری است.
توجه داشته باشید در زایمان های طولانی مدت ممکن است نوزاد دچار عفونت شود به همین دلیل او را در بخش مراقبت های ویژه نوزادان نگهداری خواهند کرد.
همانطور که در این مطلب با طولانی شدن پروسه زایمان آشنا شدید برای آگاهی از زایمان طبیعی اپیدورال و بهتر بودن زایمان طبیعی یا سزارین می توانید به سراغ این مطالب بروید و اطلاعات مفیدی را کسب نمایید.
منبع : آرگا