دسته ها
پنج شنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳

فواید جدا خوابیدن کودک و نحوه عادت دادن کودک به تنها خوابیدن

  • زهرا شفیعی
  • ۲۰ اسفند ۱۴۰۲
  • ۰

طبیعی است مه همه والدین علاقه دارند کودکانی مستقل، شاد، مسئولیت‌پذیر و سالم به جامعه تحویل دهند. اما خوابیدن کودک به‌صورت طولانی‌مدت در کنار والدین، این حس استقلال، مسئولیت‌پذیری، سلامت روان و ویژگی‌های دیگر شخصیتی را از او می‌گیرد و در حقیقت کودکی با روحیه نه‌ چندان خوب وارد جامعه خواهد شد.

چرا باید به فواید جدا خوابیدن کودک توجه مثبت نشان داد؟ باید گفت که خوابیدن هر کودکی به تنهایی در اتاق خود از چالش های مهم والدین به شمار می آید. هر کودکی پیش از خواب عادت های همیشگی اش را داشته که والدین را گول بزنند و در آغوش آن ها به خواب روند به صورت جملاتی چون؛ من داستان گوش کردن رو دوست دارم، من گرسن ام، من میترسم! یه صدا های ترسناکی داره میاد و …..

این جدا کردن اتاق خواب کودک اصلا راه آسانی نیست چرا که هنوز اصلا آمادگی لازم را برای تنهایی ندارد. این ترس از تنهایی کاملا شایع و طبیعی می باشد اما هرگز نباید تبدیل به یک عادت ناپسند شود. اگر زمان تنها خوابیدن کودک با افزایش سن او فرا رسیده است، پس باید به دنبال راهکار هایی باشید که او را از خود فاصله دهید.

آیا هنوز هم کودک شما از تنهایی خوابیدن می ترسد؟ آیا به دنبال راه هایی برای درمان این مشکل کودک خود هستید؟  پس نگرانی تا این جای کار کافی است و برای آگاهی بیشتر تا پایان مقاله همراه بمانید.

انواع فواید جدا خوابیدن کودک کدام اند؟

انواع فواید جدا خوابیدن کودک گزینه های زیر می باشند:

یکی از اصلی ترین دلایل افزایش شمار مرگ و میر نوزادان، بسته شدن مسیر هوای تنفسی آن ها می باشد. به علت کاهش فضای خواب، راه تنفسی نوزاد مسدود شده در نتیجه موجب خفگی او می شود. اما اگر این فضا اندازه باشد دیگر خبری از مرگ و میر نوزادان در کار نخواهد بود و تنها چاره جدا سازی فضای خواب نوزاد و کودک از والدین می باشد.

عموما بچه هایی که عادت به خواب کنار والدین خود را دارند با بهانه تراشی های متنوع دنبال جذب توجه والدین می باشند. اما اگر اتاق ها از همان ابتدا جدا از یکدیگر باشد، کودک بهانه تراشی هایی چون گریه زیاد، آب خوردن، داستان خوانی و …. ندارد و در آرامش هر شب به خواب می رود.

کودک زمانی که شب ها همراه والدین به خواب می رود اگر آن ها تصمیم به دیر خوابی داشته باشند؛ کودک هم دیر به خواب می رود و این مشکل اصلا برای سلامتی او مناسب نیست. اما اگر از همان ابتدا در اتاقی جدا از والدین باشد، خواب پر آرامشی داشته و درگیر مشکلات والدین نمی شود.

کودکان با نکات ساده ای چون جدا خوابی از والدین از همان ابتدا با مفهوم استقلال آشنا می شوند. این احساس استقلال به کودک اعتماد به نفس بخشیده تا به آزادی و برابری برسد، حق انتخاب داشته باشد و با تصمیمات خود زندگی اش را به پیش ببرد. پس از همان شروع زندگی به کودک آموزش دهید که چگونه با احساس تنهایی کنار آید و بتواند در سخت ترین لحظه ها از پس خود بر بیاید.

والدین تماما شخصیت آن ها از مشکلات و درگیری های زناشویی اشباع است، اگر کودکان نیز با آن ها همراه شود آرامش خود را از دست می دهند و فرصت های زیبای زندگی را تباه می کنند.

چرا که مشکلات زناشویی چون عدم برقراری رابطه جنسی، مشاجره و گفت و گو، خشونت خانگی و ….. به روان کودکان آسیب وارده کرده و موجب می شود تا او شخصیتی منزوی و گوشه گیر به خود بگیرد.

هر فردی در زندگی به درک معنای حریم خصوصی نیاز دارد که اگر کودک و والدین شب ها به کنار یکدیگر بخوابند، معنای حریم خصوصی از بین می رود. والدین در زندگی زناشویی به بیان احساسات شخصی خود، برقراری رابطه جنسی و …. نیاز دارند که با وجود کودک در اتاق انجام چنین فعالیت هایی امکان پذیر نخواهد شد.

انواع فواید جدا خوابیدن کودک

چه سنی برای جدا سازی کودک از والدین به هنگام خواب مناسب است؟

به نظر شما والدین عزیز، چه سن و سالی برای کودک مناسب است تا از والدین برای خواب جدا شود؟ توصیه می شود نوزادان تا رسیدن به سن ۶ ماهگی باید در نزدیکی مادر به خواب روند اما چرا در آغوش مادر نه ولی در نزدیکی مادر باید باشد؟

اگر نوزاد کمتر از سن ۶ ماهه به آغوش مادر روی تشک به خواب رود احتمال ابتلای او به اشکال خفگی، سندروم مرگ ناگهانی و دیگر مرگ ها وجود خواهد داشت. حتی اگر کودکان در فرصت مناسبی روی تخت یا تشک جداگانه ای قرار نگیرند، با بزرگ شدن سن و سال کودک نتیجه کار مشکل تر شده و او توانایی احساسی دوری از والدین را ندارد.

در تحقیق دیگری اشاره می شود که از تولد تا ۲ سالگی برای تکامل احساس اعتماد کودک نیاز است که او با والدین بیشتر وقت بگذراند در نتیجه پس از ۲ سالگی برای جدا سازی او از خود به هنگام خواب اقدام نمایید.

رسیدن به نتیجه این عمل زمانبر بوده و نیازمند صبر و تلاش می باشد.

چرا کودک اصرار دارد که کنار والدین خود به خواب رود؟

بسیاری از کودکان به نسبت تنهایی و تاریکی شبانه ترس دارند و نمی توانند آسوده در اتاق خود به خواب روند. چرا که همواره موجودات خیالی به ذهن کودک سر می زنند و او با تصور آن ها ترس را به درون خود راه می دهد.

اما این موجودات خیالی از کجا آمده اند؟ از کتاب ها، قصه ها، فیلم ها، برنامه کودک ها و …..

سایه اشیا نیز این ترس را در روحیه کودک بیشتر رنگ و لعاب می دهد.

خواب های ترسناکی که همواره کودک را از خواب بیدار کرده و نمی گذارند او دوباره آسوده به خواب عمیق فرو رود. اگر این تکرار کابوس ها به هنگام خواب کودک شدت بافت توصیه می شود از متخصصین کودکان کمک بگیرید.

اگر تصمیم به تنبیه کودک خود دارید هرگز از اتاق خواب و تخت او استفاده ابزاری نداشته باشید چرا که کاملا اشتباه است که با خطای کودک او را به اتاق بفرستید و از او بخواهید که به کار های زشتش فکر کند. کودک به این علت نسبت به اتاق خواب و تنهایی به خواب رفتن هراس دارد.

برخی از کودکان به هنگام خواب عادت دارند که عضوی از خود را به بدن مادر اتصال دهند، از دست گرفته تا لباس حتی برخی از آن ها مو های مادر را به چنگ می گیرند.

پیش از انتخاب فرصت مناسب برای جدا سازی فضای خواب خود از کودک حتما شرایط روحی روانی هر دو طرف ( مادر و فرزند ) را در نظر بگیرید. به فرض مثال هرگز این انتخاب را در زمان نوزادی کودک نداشته باشید چرا که او به شدت به مادر نیاز دارد.

اگر جدا سازی فضای خواب کودک را با وزن های دیگر عادت چون از پوشک گیری و از شیر گیری همزمان کنید او درگیر اضطراب و فشار های روانی می شود.

کودکان در زندگی همیشه به دنبال تقلید هستند اگر مشاهده کنند که هم سن و سال های آن ها به تنهایی در اتاق خواب می خوابند، پس آن ها هم علاقمند می شوند که اتق خواب جداگانه ای داشته باشند.

چگونه می توان کودک را به تنهایی خوابیدن عادت داد؟

برای بهره گیری از فواید جدا خوابیدن کودک باید او را آهسته به تنهایی عادت داد به این صورت:

روند تنهایی خواب کودک را آهسته شروع کنید به گونه ای که تنها یک یا دو روز از هفته را به این تمرین اختصاص دهید.

او را هرگز تنها نگذارید و برای زمان ۱۰ تا ۳۰ دقیقه کنار او بمانید، برایش قصه بخوانید چرا که به او احساس امنیت و آرامش انتقال داده شود.

به این صورت کودک کم کم به اتاق و تنهایی اش عادت می کند و با گذشت زمان شب های تنهایی خوابیدن او را افزایش دهید.

درست شب هایی که کودک موفق به خوابیدن تنها در اتاق شد، به او افتخار کنید و برای پاداش هدیه کوچکی را تهیه نمایید به فرض مثال غذای مورد علاقه اش را بپزید، او را به پارک ببرید، برایش خوراکی بخرید و …..

در نهایت او به واسطه همین تشویق ها، مشتاق می شود که این عادت و تمرین را بار ها تکرار کند تا به پاداش های بیشتری برسد.

پیش از خواب حتما تمام محرک ها را چون شکلات، نوشیدنی های کافئین دار، تلویزیون، گوشی همراه و …. از او دور سازید تا با آرامش روانی بیشتری به خواب رود.

این زمان را یک ساعته فرض بگیرید چرا که پیش از خواب نگرانی و پریشانی به احساسات درونی کودک نفوذ کرده و او خواب آرامی نخواهد داشت.

برای جذاب سازی اتاق، فضا را با امکانات تزئینی چون عکس، پوستر، برچسب و …. زیبا سازید چرا که تمرکز کودک مثبت شده و اضطراب و دلشوره درون او به کاهش می رسد.

با کودک خود تنهایی خوابیدن را بازی کنید. کودکان همیشه علاقه دارند که همچون بزرگتر ها عمل داشته باشند در نهایت این بازی کردن به کودک فرصت می دهد تا با پذیرش نقش ها ارتباط خوبی با دنیای زندگی برقرار کنند. او در این بازی با مفاهیم شجاعت، تنهایی، ترس، دوری و …. به خوبی آشنا شده و تمامی آن ها را قسمتی از زندگی اش می داند.

بعضی از کودکان برای دستیابی به خواسته های خود التماس و گریه زاری می کنند. اگر کودک برای تمرین تنهایی خوابیدن این نشانه ها را از خود نشان داد، قاطع باشید و این اجازه را به او ندهید.

در ازای آن به همراه کودک به اتاقش بروید، کنار او بنشینید تا در آرامش به خواب رود.

هرگز تنهایی خوابیدن را برای او به عنوان تهدید استفاده نکنید. منظور چیست؟ برخی از والدین زمانی می بینند که کودکشان اشتباهی را انجام داده او را تهدید می کنند که با این اشتباه باید در اتاق خواب به تنهایی بخوابند.

این عمل موجب می شود که کودک جدای از اضطراب درگیر ترس شود و هیچوقت لذتی از این کار نداشته باشد.

چگونگی عادت کودک به تنهایی خوابیدن

ترس از تنهایی خوابیدن کودک را چگونه می توان درمان کرد؟

  1. کودک را برای این مسیر آماده کنید.
  2. پیش از خواب، با کودک خود هم صحبتی داشته باشید.
  3. هرگز از کلمات تند برای سرزنش کودک استفاده نکنید.
  4. به کودک خود عشق و محبت هدیه دهید.
  5. برنامه های شبانگاهی ( بوسیدن، شب بخیر گفتن، کتاب خواندن و … ) پیش از خواب را برای کودک انجام دهید.
  6. پیش از خواب تمام ابزار های الکترونیکی را از کودک دور سازید و یا او را آگاه کنید که کمتر از آن ها استفاده نماید.
  7. تمام محرک ها ( خوراکی های شکلاتی، قهوه ای، انرژی زا و … ) را پیش از خواب کودک حذف کنید.
  8. تزئینات اتاق کودک را متناسب با سن و سال او چینش دهید.
  9. درب اتاق خواب کودک را بسته کنید.
  10. هرگز فضای اتاق کودک را تاریک نگذارید و حتما از چراغ خواب استفاده نمایید.
  11. در تصمیم جدا سازی اتاق خواب خود از کودک، قاطعانه رفتار کنید.
  12. برای جدا سازی کودک به هنگام خواب از خود، آرامش خواب را از او بگیرید.

درمان ترس از تنهایی خوابیدن در کودک

در پایان مقاله فواید جدا خوابیدن کودک نوصیه می شود برای آگاهی بیشتر مقالات روش های تربیتی کودک، تاثیر والدین بر شخصیت کودک و امر و نهی والدین به کودک  را مطالعه نمایید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *