دسته ها
پنج شنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳

تاثیر امر و نهی والدین به کودک و توصیه هایی که نباید از یاد ببرید

  • کژال کوهستانیان
  • ۲۹ بهمن ۱۴۰۲
  • ۰

امر و نهی والدین به کودک تاثیرات بسیاری دارد، مطالعات نشان می دهد، در صورتی که امر و نهی کمتری اعمال شود، احتمال عمل کردن از سمت کودکان بیشتر است. فراموش نکنید، امر و نهی زیاد موجب تضعیف جایگاه والدین می شود و در اعتماد به نفس کودک تاثیر منفی خواهد داشت و توانایی تصمیم گیری در کودکان کاهش می یابد.

جدا از این موضوع که پدر و مادر ها از چه روشی برای آموزش و تربیت فرزند خود استفاده می کنند، باید به این موضوع اندیشید، که تا چه حد برای آزادی کودک خود ارزش قائل می باشند و تاثیر امر و نهی والدین به کودک چیست؟ والدینی که در تربیت کودکان خود حساس می باشند و در این مسیر نیز با کاهش امر و نهی امکان تجربه را برای فرزندان خود فراهم می کنند، در پرورش افرادی قدرتمند، متکی به خود و منطقی موفق تر می باشند، در ادامه این مقاله با تاثیر امر و نهی در تربیت بیشتر آشنا می شوید.

لازم است، در تربیت کودک خود دقت کافی داشته باشید و در حضور کودک هنگام برخورد با یکدیگر ملاحظه بیشتری مبذول دارید و از نزاع و پرخاشگری و رفتار های تکانشی پرهیز نمایید. امر و نهی می تواند، یکی از شیوه های تربیتی کودک باشد، اما به دلیل در تقابل بودن با آزادی های کودک جنبه های منفی چون ترسو شدن بچه ها را به دنبال دارد. هنگامی کودک با شروع کار های جدید مدام با ممانعت والدین رو به رو شود، جرات و جسارت خود را از دست می دهد، یا نتیجه می گیرد، در صورتی که بزرگ تر و قدرتمند تر بود، می تواند به کوچکتر از خود دستور بدهد، یا حتی بر سر او فریاد بکشد.

تاثیر امر و نهی والدین به کودک

البته تنها دلیل ترسو شدن آزادی ندادن به کودکان نمی باشد، اما به راحتی می توان این امر را اثبات کرد، که بیشتر کودکانی که در سنین پایین از آزادی کافی برخوردار بودند، در سنین نوجوانی جسور و نترس تر قد علم می کنند و شخصیت قابل اتکایی پیدا می کنند. بنابراین نباید، دائما به فرزند خود امر و نهی کرد و امکان تجربه و آزادی را از آن ها سلب کرد.

آثار منفی امر و نهی والدین به کودک

در امر و نهی باید دقت کافی داشت، چرا که با زیاده روی ممکن است، فرزندتان دچار خود کم بینی شود و اعتماد به نفس خود را از دست بدهد، کودکانی این احساسات را تجربه کنند، اعتماد به نفس خود را از دست می دهند و جرعت بروز دادن خلاقیت خود را نخواهد داشت و به جای ایستادن بر روی پای خود تابع و دنباله رو دیگران می شوند.

علاوه بر این ممکن است، در نتیجه زیاده روسی در امر و نهی، کودک والدین خود را موجوداتی آزار دهنده و بی منطق ببیند و از گوش دادن به آن ها پرهیز  کند و در مقابلشان بایستد. توصیه می شود، هرگز به طور مرتب به فرزند خود امر و نهی نکنید، زیرا ممکن است موجب پرخاشگری، مشکلات عصبی و ایجاد وسواس فکری و عملی در فرزندتان شود.

کاهش امر و نهی با آموزش

یکی از عواملی که موجب امر و نهی والدین به کودک می شود، عدم آموزش است، به یاد داشته باشید، که هفت سال دوم بر خلاف هفت سال اول  زندگی زمان آموزش می باشد، با استفاده از آموزش های مناسب این سن به راحتی می توان از ایجاد شرایطی که به امر و نهی منتهی شود، پیشگیری کرد. برای آموزش می توانید، آداب مهم و اصول اولیه زندگی را در قالب بازی برای فرزندان خود اجرا کنید.
آداب رفتن به دید و بازدید و اصول مهم و ابتدایی که باید فرزندان به درستی آن را رعایت کنند، در بازی های ساده روزمره اجرا کنید و در نقش مهمانی با نزاکت ظاهر شوید، تا به شکلی ناخودآگاه بر رفتار کودک خود تاثیر بگذارید. لجبازی کودکان از سن یک سالی شروع می شود و در صورتی که والدین و اطرافیان رفتار مناسبی نداشته باشند، امکان دارد این لجبازی همواره با کودک رشد کند.

نکات مهم در امر و نهی

در امر و نهی لازم است، دو نکته مهم را به خاطر داشته باشید و از آن ها تخطی نکنید، اول نکته این می باشد، که در راه امر و نهی آزادی را از کودکان خود سلب نکنید. نیاز نیست، به تمام رفتار های فرزند خود واکنش نشان دهید و حسایت بیش از اندازه داشته باشید، اجازه دهید کودکان قدری فضا برای انجام امور و بازی خود بدون مداخله بزرگتر ها داشته باشند.
این موضوع را به یاد داشته باشید، که کودکان در این دوران در حال تجربه مداوم هستند و برای رسیدن به این تجربه هیجان زیادی دارند، بنابراین ممکن است، فراموش کنند لباس خود را کثیف نکنند، یا ریخت و پاش اضافی نداشته باشند، این که بخواهید، مرتب امر و نهی کنید، هم هیجان بازی را از بین می برید و هم هم موجب اختلال در رفتار کودکان می شوید و این احتمال وجود دارد، که کودک نسبت به شما پرخاشگر شود.
بهترین راهکار را در پیش بگیرید و اجازه دهید، با خیال راحت به بازی بپردازند و در آخر به آن ها آموزش دهید، تا پس از اتمام بازی فضای به هم ریخته را مرتب نمایند. نکته دیگری که در این بین وجود دارد و نباید از آن غافل شد، استفاده حداقلی از امر و نهی می باشد.
استفاده حداقلی از امر و نهی توسط والدین
روش دیگری که می توانید، به کار ببندید تا از امر و نهی والدین به کودک بکاهید، این است که انجام مسئولیت ها را با بازی و مسابقه از او بخواهید، چاشنی مسابقه را وارد ماجرا کنید و از فرزند خود بخواهید، در این مسابقه شرکت کند، تا ببینید چه کسی می تواند زودتر اتاق خود را مرتب نماید، با استفاده از این روش می توانید، انجام مسئولیت را برای او به کاری شیرین بدل نمایید.
از روش های جایگزین امر و نهی استفاده نمایید، کلمات پرسشی را با کلمات دستوری جایگزین کنید، می توانید، به جای جمله «بیا غذا بخور» از جمله « غذا نمیخوری؟» استفاده کنید، زمانی که حق انتخاب را برای فرزند خود ایجاد کنید، از میزان لجبازی کودک کاسته می شود و می تواند، تصمیم درست تری بگیرد.
روش دیگر این است، که در هنگام بازی وظایف یک فرزند خوب را به او یادآور شوید، در صورتی که وظیفه کودک خود را در قبال اسباب بازی هایش برای عروسک ها توضیح دهید، به شکلی ناخودآگاه در ضمیر کودک گنجانده می شود، تا از اسباب بازی های خود نگهداری کند و آن را مرتب نگه دارد، این گونه دیگر نیازی به امر و نهی نخواهد بود.

چند توصیه

برای امر و نهی بهتر است، از افعال مثبت استفاده کنید، تا افعال منفی به عنوان مثال می توانید، بگویید «منظم باش» به جای این که بگویید «شلخته نباش». سعی کنید همیشه خونسردی خود را حفظ کنید، با عصبانی شدن و فریاد زدن به ویژه در حضور افراد آشنا و فامیل احترام خود را نزد فرزندتان از دست می دهید. علاوه بر این می توانید، از روش های موثر آموزش انتقاد پذیری به کودکان و نکاتی که در این زمینه باید بدانید، استفاده کنید.

لازم است، علاقه خود را به فرزندتان نشان دهید و زمانی که کار اشتباهی از او سر می زند، برایش به خوبی توضیح دهید، که چرا چنین رفتاری اشتباه می باشد و با مهربانی فرزند خود را به آغوش بکشید، با ابراز محبت و علاقه خود، فرزندتان متوجه صداقت و مهربانی شما می شود و در می یابد، که شما در تربیت سخت گیر و خشک نمی باشید و شاهد تاثیرات منفی امر و نهی والدین به کودک نخواهید بود.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *