همواره والدینی که فرزندان کوچک در خانه دارند، نگران از این مسئله هستند که مبادا کودک آن ها با تماشای تلویزیون و برنامه های تلویزیونی درگیر اثرات مخرب آن شود. به دور از هیچگونه وجود شکی می توان گفت که تماشای فیلم و کارتون های پر تحرک و خشونت بار به ابراز رفتار های پر خاشگرانه کودکان نتیجه می دهد. هر چه درصد بیشتری از این برنامه ها در تلویزیون پخش صورت بگیرد، به روی دیدگاه و رفتار کودکان نیز تاثیرات منفی شدید تری باقی خواهد گذاشت و موجب شکل گیری خشونت و رفتار های پر خشونت می شود. پس تاثیر کارتون خشن بر کودکان چگونه است؟
این تاثیر گذاری های منفی به یک شب تماشای فیلم های پر خشونت در سلامت روان کودک کم سال ایجاد نمی شود بلکه به زمان بیشتری نیاز دارد. اما بهتر است بدانید که این پیامد های منفی به قدری آسیب وارد می کنند که متخصصان کودک پیشنهاد دارند تا جایی که امکان دارد کودکان را از فضای تماشاگر محتوا های خشن دور نگهدارید و به گونه ای فاصله گذاری کنید. آسیبی که به روح کودکان با تماشای فیلم، بازی های رایانه ای و کارتون ها وارد می شود امکان دارد در سال های آینده اثرات مخرب ایجاد شده را به معرض تماشای والدین بگذارد. شاید کودک تقلیدی از محتوا ها نداشته باشد اما آگاه باشید که این خشونت در بخشی از ذهن او همیشه باقی می ماند.
اگر کودک شما به تماشای چنین کارتون هایی علاقمند است، توصیه می شود که درباره این موضوع با یک روانشناس آگاه صحبت نمایید.
تماشای چه محتوا های کارتونی ای به روی روان کودکان تاثیرات منفی می گذارند؟
تاثیر کارتون خشن بر کودکان این نشانه های ظاهری رفتاری را نتیجه می دهد از جمله؛
تماشای کارتون های خشن و خشونت آمیز:
تاثیرات منفی روانی کودکان با تماشای کارتون های خشونت آمیز بیشتر می شود و به روح آن ها آسیب های شدید وارد کرده تا جایی که اگر ادامه دار باشد این رفتار های منفی به خوبی تقویت می شوند.
تماشای کارتون های بی محتوا و بی ارزش:
تمام کارتون های کودکان بی ارزش و غیر آموزشی نیستند اما اگر دقتی بر تماشای آن ها صورت نگیرد، کودک با اطلاعات و مفاهیم اشتباهی آشنا می شود که کاملا برای او ضرر دارد.
تماشای کارتون های ترس آور:
برخی از کارتون های کودکان دارای صحنه های ترس آور است، به نظر شما چرا باید چنین صحنه هایی وجود داشته باشد؟ اما باید یک داستان نمایش تلویزیونی دارای صحنه ها و شخصیت هایی باشد که اضطراب و ترس را به روحیه کودک وارد نسازد.
تماشای کارتون هایی با محتوای نامناسب جنسیتی:
عموما در برخی برنامه های کارتونی محتوا و صحنه های جنسیتی و یا ازدواج های زودرس وجود دارد که به این منظور مفاهیم اشتباهی به کودکان آموزش داده می شود.
تماشای کارتون های پر تبعیض و پر از ویژگی های نژاد پرستی:
پیام های نادرست زمانی به روان یک کودک تاثیرات منفی به جای می گذارند که همراه با تماشای کارتون های تبعیض آمیز و نژاد پرستانه باشد، در نهایت روحیه کودکان را به سوی تبعیض های قومی و نژادی می کشانند.
تماشای انیمه های مربوط به سن و سال بزرگتر ها:
بسیاری از انیمه ها برای بزرگسالان تهیه شده اند، شاید به ظاهر کودکانه به نظر برسند اما مفهوم آن ها کاملا متناسب با درک بزرگسالان به طراحی رسیده اند.
با این حال اگر کودکی به پای تماشای این چنین انیمه هایی بنشیند، با رفتار و مفاهیم نامناسبی آشنا خواهد شد که در آینده به روان او آسیب های منفی بسیاری باقی خواهد گذاشت.
تاثیر کارتون خشن ( انواع تاثیرات منفی ) بر کودکان چگونه است؟
تشویق به خشونت:
اولین اصل تربیتی که والدین عزیز باید از آن آگاهی داشته باشند، چگونگی تاثیر تماشای کارتون های خشن بر آن ها می باشد. با تماشای کارتون های خشن کودکان تشویق می شوند تا در زندگی واقعی، رفتار های خشونت آمیزی از خود نمایش گذارند.
شاید هم امکان دارد که کودک با تماشای کارتون های خشن، تصورات عکس داشته باشد از اینکه کسی آسیبی نمی بیند و احساس دردی را متوجه نمی شود.
به فرض مثال کودک کارتون پت و مت را می بیند و احساس دارد که با تماشای زد و خورد ها باز هم سالم هستند پس هیچ دردی را احساس نمی کنند.
رفتار های غیر قانونی و به دور از احساس همدردی:
بسیاری از کارتون های کودکان به گونه ای طراحی شده اند که هیچگونه ویژگی های رفتاری در آن رعایت نشده است از ابراز رفتار های بی ادبانه گرفته تا رفتار هایی که به دور از یک شخصیت کودکانه است.
کودک نیز با ابراز رفتار هایی چون حرف گوش شنوی نکردن از والدین و مراقبین خود تصمیم دارد آن ها را به چالش بکشد، اما نتیجه خوبی به دنبال ندارد پس توصیه می شود تکرار این رفتار را متوقف کند.
ادبیات نامناسب:
عموما دوبله کارتون ها به گونه ای است که برای جذب مخاطب از الفاظ نامناسب استفاده می شود. در نهایت کودک برای تقلید و نزدیک شدگی به شخصیت محبوبش شروع به ناسزا گویی و بیان ادبیات نامناسب می کند.
رفتار های غیر اجنماعی:
در زندگی روزمره کارتون های بسیاری به بازار ارائه شده اند که کودک را تشویق به ابراز رفتار های غیر اجتماعی و اشتباه می کنند. به فرض مثال کارتون هایی که اشاره به برقراری روابط جنسی دارند و یا کودک را به ابراز رفتار های تهاجمی و بی ادبانه تحریک می کنند.
در نهایت کودک خیال می کند که چنین رفتار هایی کاملا نرمال است و می تواند مثل آن ها عمل داشته باشد.
سبک زندگی کم تحرک:
کودکانی که بسیاری از زمان زندگی خود را صرف تماشای برنامه ها و کارتون های تلویزیونی در زمینه های متنوع از جمله ترسناک می کنند، این بی تحرکی مشکلات فراوانی را برای آن ها ایجاد کرده که شامل چاقی و اضافه وزن می شود.
پس برای ارسال جبرانی های ویتامینی و مواد مغذی کافی انواع عادات غذایی سالم را در رژیم غذایی کودک بگنجانید.
انتخاب الگو های نامناسب و غیر ایده آل:
بسیاری از کودکان تمایل به انتخاب قهرمان خود در هر برنامه تلویزیونی دارند و قهرمان یعنی الگو برداری کردن از او به هر طریقی که باشد.
در تمام موارد هم کودکان جذب عادات اشتباه و رفتار های منفی آن شخصیت اصلی می شوند.
این انتخاب، نتیجه جبران ناپذیری داشته به گونه ای که کودکی با رفتار های ضد اجتماعی، خلاف قانون و آسیب زننده بزرگ می شود و در نهایت دیگران میلی به ارتباط گیری با او نخواهند داشت. به تعریف دیگر کودک از فضای اجتماعی دور شده و هیچ شخص علاقه ای به ارتباط گیری با او را ندارد.
راهکار های لازم برای حفاظت کودک از تاثیرات منفی تماشای کارتون ها کدام اند؟
کارتون را همراه با کودک تماشا کنید:
والدین عزیز اگر پای به پای کودک خود به تماشای برنامه ها و کارتون های تلویزیونی بنشینند می توانند رصد کاملی به تربیت فرزند خود داشته باشند.
آن ها آگاه می شوند که کودک در مقابل هر داستان و شخصیت هایش چه واکنش هایی نشان داده و آیا پیوند عمیقی با دنیای آن ها برقرار کرده است و یا خیر؟
اگر از شخصیت های مورد علاقه کودک خود در برنامه های تلویزیونی آشنا باشید می توانید رابطه بسیاری خوبی با کودک خود بسازید و این خود عاملی برای شناخت بهتر دنیای ذهنی کودک به شمار می آید.
زمان تماشای کارتون ها را برای کودک محدود سازید:
عموما تماشای بیش از ۲ ساعته کارتون ها برای کودک مناسب نیست.
برای دریافت بهترین نتیجه؛ این دو ساعت را در طول روز به ساعات متنوع تقسیم بندی کنید. ( دو یا زمان یک ساعته و یا ۴ تا زمان نیم ساعته )
پس توصیه ما به شما والدین عزیز این است که حتما فرصت تماشای تلویزیون را برای سلامت کودک دلبند خود محدود کنید.
برای این دوری از کودک بخواهید که به بیرون از منزل برود و به همراه دوستانش بازی های تحرکی انجام دهد.
نکته مهم؛ کودکان زیر ۲ سال هرگز نباید تلویزیون تماشا کنند.
کارتون های آموزشی مناسب با سن کودک تهیه نمایید:
برای دوری از عواقب منفی کارتون های خشن و موضوعات اشتباه برای کودک کارتون های آموزشی تهیه نمایید تا متناسب با سن خود به تماشای آن ها بنشیند و لذت ببرد چرا که این کارتون ها هرگز کودک را به ابراز رفتار های زشت تشویق نمی کنند.
اختلاف میان کارتون و واقعیت را برای کودک توضیح دهید:
همیشه به هنگام تماشای برنامه ها و محتوا های تلویزیونی کودک را با تفاوت میان کارتون و واقعیت آشنا سازید به فرض مثال به او بگویید چرا این کارتون برای او نامناسب است و یا به او بگویید منظور از واقعیت چیست.
کودک را از این موضوع آگاه کنید که در کارتون وقتی موجودی آسیب می بیند، از جایی پرت می شود اما باز هم زنده و سالم می ماند به این علت است که واقعی نیست اما در دنیای واقعی نتیجه جور دیگری می باشد.
از کتاب و قصه های صوتی استفاده نمایید:
برای قصه گویی کودک خود از کتاب و داستان های صوتی استفاده نمایید چرا که این حرکت مثبت والدین موجب می شود که کودک از تاثیرات منفی دنیای خود دور بماند و حتی مهارت های شنوایی او به خوبی تقویت شود.
به کودک اجازه ندهید که مقابل تلویزیون خوراکی بخورد:
اگر کودکی مقابل تلویزیون، خوراکی بخورد کاملا حواسش پرت شده و متوجه سیر شدنش نمی شود.
در نهایت به تغذیه از غذا های متنوع علاقمند شده و به اضافه وزن و چاقی درگیر می شود که سلامت او را تهدید می کند.
در پایان مقاله تاثیر کارتون خشن بر کودکان توصیه می شود تا برای آگاهی از موضوعات تاثیر محیط بازی بر کودک و آموزش ابراز احساسات به کودک لینک های قرار داده شده را کلیک نمایید.
منبع : آرگا