در حقیقت زایمان یکی از چالش برانگیزترین بحران های حیاتی زندگی خانم ها می باشد، که استرس های روانی، هیجانی و فیزیکی ناشی از آن امری اجتناب ناپذیر تلقی می شود، این تغییرات جسمی و روانی ممکن است، بر رابطه جنسی پس از زایمان تاثیر داشته باشد. یکی از موارد مهمی که برای خانم ها پس از زایمان اتفاق می افتد، ترس از درد زایمان حتی بعد از به دنیا آمدن نوزاد می باشد.
چهار تا شش هفته بعد از زایمان طبیعی نباید رابطه جنسی داشت، بخیه های پرینه باید کاملا خوب شده باشد، خونریزی قطع و شرایط جسمی و روحی مادر بهر شده باشد. زایمان طبیعی منجر به کشیده شدن عضلات واژن می شود، که این شرایط موقتی می باشد و با گذشت زمان بهبود می یابد، کشیدگی بیش از حد عضلات واژن در زایمان طبیعی و شیردهی با سرکوب هورمون استروژن ممکن است، خشکی واژن، انقباض عضلات و درد به همراه داشته باشد.
رابطه جنسی پس از زایمان
چنانچه طی زایمان طبیعی دچار یکی از انواع پارگی پرینه یا اپی زیاتومی شده باشید، برای شروع رابطه با همسر بعد از زایمان حتما باید با پزشک متخصص خانم ها و زایمان مشورت کنید. اولین رابطه بعد از سزارین به مدت زمانی بین چهار تا هشت هفته زمان نیاز دارد. مراقبت های بعد از سزارین و بهبود بخیه ها در این نوع زایمان نیاز به زمان بیشتری دارد. در مواردی که زایمان طبیعی و سخت بوده و سزارین اورژانسی انجام می شود، مادر متحمل درد و آسیب های بیشتری می شود و به همین دلیل ممکن است، مدت زمان نقاهت طولانی تر شود.
با فشار وارده به واژن و درد عمل سزارین می توان این نتیجه را استنباط کرد، که حتی زایمان به صورت سزارین هم می تواند، منجر به بروز مشکلاتی چون خشکی واژن شود. بهترین زمان برای رابطه بعد از سزارین زمانی می باشد، که همسر شما از لحاظ روحی و جسمی آماده باشد. مشکل عمده خانم ها بعد از سزارین ترس، نگرانی و ناراحتی می باشد. به دلیل بخیه های شکم و احساس درد ممکن است، از رابطه پرهیز کنند، در صورتی که با صحبت پیرامون مشکل نتوانستید، بر مشکلات خود غلبه کنید، لازم است به متخصص خانم ها و زایمان، سکس تراپیست یا زوج درمانگر مراجعه کنید.
تفاوت چندانی میان زایمان طبیعی و سزارین در دوران نقاهت برای برقراری رابطه جنسی پس از زایمان وجود ندارد و پس از هر دو روش نیاز به استراحت کافی برای رسیدن به آمادگی ذهنی و جسمی می باشد، آشنایی با نکات مهم در رابطه با آمادگی زایمان سزارین و روش های مراقبت و بهبود زخم های سزارین و افزایش آگاهی در این باره از میزان استرس و نگرانی مادر کاسته می شود.
تغییرات روانی
زایمان ممکن است، موجب برانگیختن شدید احساسات و هیجانات شود و در برخی از خانم ها اختلالات استرسی ایجاد کند. نزدیک به یکصد سال می باشد، که دوران نقاهت پس از زایمان به عنوان دوره افزایش خطر بیماری روانی شناخته شده است و طبق آمار پنجاه تا هشتاد و پنج درصد خانم ها بعد از زایمان دچار غم زدگی و افسردگی می شوند، که چهار تا پنج روز بعد از فارغ شدن به اوج خود می رسد و معمولا در روز دهم شروع به برطرف شدن می نماید. از جمله نگرانی های شایع مادران دراین دوران می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- ورود به مرحله ناشناخته مادر بودن
- تحمل شدیدترین درد بشری
- نگرانی در مورد نادانسته های فراوان
- مسئولیت سلامتی نوزاد
- نگرانی در رابطه با مراقبت از نوزاد
- تحمل درد و ناراحتی شیردهی
- مسئولیت مهمانداری
تغییرات جسمی
رحم در دوران بارداری دچار تغییراتی می شود و پس از زایمان تغییر می کند، برای بازگشت به حالت طبیعی رحم به چهار هفته زمان نیاز است و ترمیم محل جفت در رحم تا شش هفته پس از زایمان زمان نیاز دارد، احتمال عفونت دیواره ضعیف و در حال ترمیم وجود دارد و در نهایت خونریزی و ترشحات پس از زایمان ممکن است، بین چهار تا هشت هفته بعد از زایمان به طول بینجامد و ترمیم بخیه ها نیز معمولا تا سه هفته طول می کشد.
تغییرات هورمونی
تغییرات هورمونی، رابطه جنسی پس از زایمان را دستخوش تغییراتی می کند. هنگام شیردهی پرولاکتین افزایش می یابد، افزایش این هورمون موجب کاهش میل جنسی در خانم ها می شود، علاوه بر این هورمون استروژن نیز کاهش می یابد، که ممکن است سبب خشکی واژن شود و نتیجه آن خشکی واژن و رابطه دردناک خواهد بود، البته افزایش هورمون اکسی توسین در دوران شیردهی می تواند، تاثیرات مثبتی بر رابطه جنسی داشته باشد.
لازم به ذکر است، که تغییرات هورمونی تنها در مادر به وجود نمی آید و در نتیجه تحقیقات انجام گرفته، هورمون تستوسترون در مردانی که صاحب فرزند شده اند، کاهش می یابد و می توان گفت میل جنسی در پدران احتمالا کمتر از مردان بدون فرزند می باشد.
نکات مهم بعد از زایمان
پس از زایمان بدن به زمان کافی برای ترمیم نیاز دارد و معمولا شش هفته استراحت برای بعد از زایمان پیشنهاد می شود، در طول این مدت دهانه رحم ترمیم می شود، خون ریزی نیز متوقف شده و هر گونه مشکل ناشی از زایمان رو به بهبودی می رود. غالبا توصیه می شود، تا شش هفته از رابطه جنسی بعد از زایمان پرهیز شود، اما بدان معنا نمی باشد، که معاشقه نداشته باشید.
در این مدت تماس های غیر فیزیکی داشته باشید و از احساسات خود خود صحبت کنید و تا زمانی که احساس آسایش و امنیت نکرده اید، از داشتن رابطه جنسی پس از زایمان پرهیز نمایید، هنگامی که به لحاظ ذهنی و جسمی آمادگی کافی داشتید، رابطه ملایم و آرامی و معاشقه طولانی داشته باشید، تا واژن لغزندگی کافی پیدا کند و نزدیکی دردناک نباشد.
ژل های لوبریکانت بر پایه آب می توانند، لغزندگی کافی را ایجاد کنند، قطع کامل رابطه بعد از زایمان ممکن است، بر میل جنسی تاثیر منفی بگذارد، بنابراین برای خود خلوت ایجاد کنید، وجود نوزاد ممکن است، موجب استرس شود برای رفع این مشکل حریم خصوصی خود را رعایت کنید، تا زمانی که قصد بارداری ندارید از روش های پیشگیری بارداری استفاده کنید، توصیه می شود، تا بارداری بعدی سه سال فاصله بگذارید.
این نکته را فراموش نکنید که ممکن است، در دوران شیردهی باردار شوید، حتی اگر هنوز قاعدگی از سر گرفته نشده باشد، بعد از زایمان برای پیشگیری از بارداری می توانید، از قرص های شیردهی، آیودی یا آمپول سه ماه استفاده کنید. روش هایی زیر کمک می کند، تا شرایط بهتری داشته باشید.
- با خودتان مهربان باشید
- مدیتیشن کنید
- ورزش کگل برای تقویت عضلات لگن و شکم را انجام دهید
- با مشورت متخصص ازداروهای مسکن استفاده کنید
- ماساژ به آرام شدنتان کمک می کند
- کمپرس یخ به رفع سوزش واژن کمک می کند
- سایر روش های رابطه جنسی بدون دخول را امتحان کنید
- تا زمان رسیدن به آمادگی کامل صبر کنید
بدون شک زایمان عملی شجاعانه می باشد، که قدرت و انرژی زیادی از مادر می گیرد، ممکن است برخی مادران بتوانند، از همان هفته دوم رابطه جنسی پس از زایمان داشته باشند، اما باز هم چنین کاری پیشنهاد نمی شود، اگر چه از لحاظ جسمی مشکلی نباشد، اما احتمالا مسائل روحی مانند افسردگی بعد از زایمان وجود دارد. بنابراین به آمادگی کامل مادر باید توجه شود.
برقراری ارتباط
پیش از این که پیوند های جسمی خود را تقویت کنید، لازم است به پیوند های احساسی توجه کنید. بنابراین نیاز است، ابتدا در مورد نیاز های جنسی مربوط به خود صحبت کنید و به یاد داشته باشید، چنانچه انرژی لازم برای برطرف سازی این نیاز ها را ندارید، اشکالی ندارد، در این صورت حتی برای برقراری تماس های پوستی، قادر به مراقبت از یکدیگر خواهید بود.
منبع : آرگا