نازک شدن مو معمولا با ریزش جزئی تا متوسط بخشی از مو همراه می باشد، برخی عوامل نیز در نازک شدن مو تاثیر گذار می باشند، افزایش سن از همین فاکتور های تاثیر گذار است. طبق آنچه آکادمی پوست آمریکا اظهار داشته است، ریزش ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو در طی روز امری طبیعی می باشد و جای هیچ نگرانی نیست، اما اگر ریزش مو به قدری باشد، که موجب کم پشت شدن مو شود و موها نازک شوند، باید دلایل این امر را بررسی کرد، تا راه مناسبی برای درمان نازکی مو یافت.
بسیاری از آقایان و خانوم ها با مشکل کاهش ضخامت مو و ریزش مو درگیر هستند، به یا داشته باشید، اطلاعات ذکر شده در این مطلب صرفا برای آگاهی است و پیش از اقدام خودسرانه باید، به پزشک مراجعه شود، تا پس از بررسی های لازم درمان مناسبی دریافت کنید. طی سال های اخیر پیروی از روش های طبیعی برای سلامت و زیبایی مو بسیار مورد توجه قرار گرفته است، برخی از این روش های طبیعی شامل رفع نازکی مو نیز می باشد.
روش های درمان نازکی مو
برای درمان ابتدا باید علت را یافت زیرا هر معلولی علتی دارد. عوامل بسیاری بر کیفیت و سلامت مو تاثیر گذار می باشند. سبک زندگی، ژنتیک و مصرف برخی دارو ها می تواند، به نازک شدن مو دامن بزند. متخصصان پوست و مو با بررسی الگوی ریزش مو می توانند، علت نازک شدن مو را دریابند، در این راه پزشکان به ارزیابی رژیم غذایی، تاریخچه پزشکی فردی و خانوادگی نیز می پردازند، در مواردی نیز نیاز به آزمایش خون یا نمونه برداری از پوست سر می باشد، تا پزشک بتواند علت را کشف و بهترین درمان را در پیش بگیرد.
علت نازک شدن مو
- استرس
- زایمان
- کاشت مو
- درمان سرطان
- بالا رفتن سن
- عوامل ژنتیکی و ارثی
- کشیده شدن مو برای حالت دادن ه آن
- تغییرات هورمونی در هنگام یائسگی یا بیماری تیروئید
- بروز بیماری مانند عفونت یا پسوریازیس پوست سر
- کمبود مواد مغذی مانند روی، آهن یا پروتئین
- مصرف بیش از اندازه معمول ویتامین A یا سلنیوم
- مسمومیت با آرسنیک، گالیم،جیوه یا لیتیوم
- بروز برخی بیماری های خودایمنی مانند آلوپسی آره آتا
- آلوپسی اسکارینگ که به وجب التهاب باعث ازبین رفتن فولیکول مو می شود
کاشت مو
برخی از افراد پس از کاشت مو متوجه کم بودن ضخامت آن می شوند، نازک شدن و ریزش جزئی پس از کاشت مو برای تمام افرادی که از این روش استفاده می کنند اتفاق می افتد. این ریزش ممکن است، حتی تا هشت هفته پس از جراحی وجود داشته باشد، در این مدت بخشی از مو ها به دلیل شوک شروع به ریزش می کنند و تقریبا در ماه سوم متوجه کم شدن ضخامت مو و نازکی آن خواهید شد.
این شوک وارده بر مو ها پس از گذشت زمان از بین خواهد رفت و فولیکول های مو دوباره شروع به تولید مجدد مو می کنند و نتیجه این امر درمان نازکی مو و رشد دوباره مو های سالم و ضخیم می باشد. اما برای این که بدانید، نقش فولیکول مو در کاهش این مشکل چیست ابتدا باید بدانید فولیکول مو چیست؟ و چطور تقویت می شود.
مشکلات تیروئید
غده تیروئید درست در زیر سیب گلو قرار دارد، این غده شبیه به بال پروانه می باشد و وظیفه آن ترشح هورمون و رساندن آن به اعضای بدن از طریق جریان خون می باشد. در صورتی که ترشح هورمون توسط این غده کاهش یا افزایش یابد و از حد معمول خارج شود، مشکلاتی برای بدن پدیدار می شود، نازک شدن، ریزش یا خشکی مو از این دست مشکلات می باشد.
البته بروز مشکل در تیروئید با نشانه های دیگری چون اضافه وزن یا کاهش وزن، حساسیت به سر و گرما و بروز تغییر در ضربان قلب نیز همراه می باشد، در صورت بروز این نشانه باید به متخصص غدد و متابولیسم مراجعه نمایید، تا درمان مناسب صورت گیرد.
کشیده شدن مو
برای درمان نازکی مو از کشیدن مو برای حالت دادن و بستن آن پرهیز کنید، زیرا این کار باعث تحریک پوست سر و آسیب به مو می شود، هنگام بستن مو به حالت دم اسبی یا استفاده از کش لیفت متوجه میزان کشیدگی موی خود می شوید، ادامه دار بودن این موضوع می تواند، در طول زمان منجر به زخم شدن پوست سر شود و عوارض ناخوشایندی چون ریزش دائمی مو به همراه داشته باشد.
ژنتیک
در صورتی والدین یا یکی از اعضای خانواده دارای مو های نازک و کم پشت است، این احتمال وجود دارد، که به شما نیز ارث رسیده باشد و به شکل ژنتیکی دارای مو های نازک یا کم پشت باشید.
استرس زیاد
استرس بیش از اندازه می تواند برای سلامتی بسیار مضر باشد و علاوه بر تاثیرگذاری بر سلامت ذهن و جسم بر سلامت مو ها نیز تاثیر منفی بگذارد. استرس می تواند، ناشی از ناراحتی های عاطفی، تروما، بیماری خطرناک، عمل جراحی یا مشکلات شخصی باشد و بر ضخامت و ریزش مو تاثیر بگذارد، برای درمان نازکی مو که به دلیل استرس ایجاد شده است، باید منبع استرس خود را بیابید و آن را از بین ببرید. ممکن است علائم استرس تا ۸ ماه ادامه داشته باشد.
سندروم تخمدان پلی کیستیک
یکی از شایع ترین علت ها در ریزش مو خانوم ها استفاده از قرص های ضدبارداری و سندروم پلی کیستیک می باشد. با بروز این سندروم بدن بیش از حد متعارف هورمون مردانه یا همان آندروژن را تولید می کند. این فرایند منجر به افزایش مو های زائد بدن و صورت و نازک شدن موی سر می شود. دیگر علائم این سندروم افزایش وزن و بروز آکنه می باشد.
رژیم غذایی
در یک رژیم غذایی اصولی باید تمام مواد مغذی به بدن برسد، برخی رژیم های غذایی غیر اصولی دریافت کالری را به شکل غیر استانداری کاهش می دهد و در مدت زمان کوتاهی وزن بسیاری از دست می دهید، اما نکته مهم در این بین، این می باشد که شما در کنار از دست دادن وزن ناگهانی بخش هایی از سلامتی خود را نیز از دست می دهید.
رژیم غذایی باید اصولی باشد و باعث آسیب رساندن به بدن نشود. یکی از علت های رایج نازکی و ریزش مو در مردان رژیم غذایی نادرست می باشد، البته طاسی با الگوی مردانه نیز امری شایع است و دلیل آن می تواند استرس، تغییرات هورمونی و وراثت باشد.
روش های درمان
با استفاده از برخی راهکار ها می توانیم، تا حد امکان به درمان نازکی مو بپردازیم و از ریزش آن جلوگیری کنیم. استفاده از روش های طبیعی برای احیای مو راهی ایمن جهت تقویت و افزایش ضخامت مو می باشد.
ماساژ پوست سر
ماساژ آرام پوست سر کمک می کند، تا جریان خون در این قسمت از بدن تقویت شود و با افزایش گردش خون پوست سر جانی دوباره می گیرد، مطالعات نشان می دهند، کمک گرفتن از ماساژ پوست سر در تثبیت ریزش مو، ضخیم شدن مو ها و رشد مجدد مو تاثیر گذار می باشد و استفاده از این روش را به افرادی که با مشکل ریزش مو دست به گریبانند، توصیه می کنند.
مزوتراپی
لیزر درمانی و مزوتراپی روشی پر فایده برای درمان نازکی مو می باشد، زیرا در این روش ها فولیکول های ضعیف مو تحریک می شوند و نتیجه آن رویش مجدد مو های سالم می باشد. استفاده از این روش باید تحت نظر متخصص انجام گیرد.
امگا ۳ و امگا ۶
اسید های چرب ضروری برای بدن شامل اسید های چرب امگا۳ و امگا ۶ می باشد، زیرا بدن قادر به تولید این مواد مغذی نیست. امگا ۳ دارای خاصیت ضد التهابی است، برخی از مشکلات مو بر اثر التهاب اتفاق می افتد و مصرف امگا ۳ می تواند، در این زمینه بسیار کارآمد ظاهر شود.
امگا ۶ نیز منجر به افزایش سلامت پوست سر می شود، می توانید از روغن های گیاهی که از منابع غنی امگا ۶ می باشند، برای تقویت پوست سر استفاده کنید و با مصرف مرتب ماهی و گردو به دریافت امگا ۳ بدن کمک کنید. چنانچه به اندازه کافی از این مکمل ها استفاده نمی کنید، از پزشک خود درباره استفاده از این مکمل ها سوال کنید.
مولتی ویتامین
سوءتغذیه مشکلات بسیاری را با خود به همراه دارد، یکی از این مشکلات ریزش و نازکی مو می باشد. بیشترین تاثیر در از دست دادن سلامت مو مربوط به کمبود مواد مغذی چون آهن، اسید فولیک، اسیدهای آمینه، ویتامین های ۱۲B ،D و زینک می باشد. با انجام آزمایش خون پزشک برای شما توضیح می دهد، بدن دقیقا به کدام مواد مغذی نیاز دارد و به آن دسترسی ندارد.
دریافت بیش از اندازه مواد مغذی نمی تواند، باعث سلامت بیش از اندازه شود و تنها نتیجه آن تهدید سلامتی است، اعتدال یک اصل مهم در زندگی می باشد، بنابراین از اقدام خودسرانه مصرف مولتی ویتامین ها پرهیز کنید و این امر را به یک متخصص بسپارید.
روغن درمانی
استفاده از روغن های طبیعی در هنگام ماساژ پوست سر، کمک می کند، تا روغن بهتر جذب پوست شود و تاثیر خوبی در درمان نازکی مو و کاهش ریزش مو دارد، انجام برخی تحقیقات نشان می دهد، استفاده از روغن اسطوخودوس در درمان طاسی نتیجه بخش است، البته تایید این موضوع نیاز به مطالعات انسانی دارد. می توانید از ترکیب چند روغن مانند اسطوخودوس، رزماری و آویشن برای ماساژ پوست سر و افزایش ضخامت استفاده کنید. آشنایی با نحوه تقویت مو با رزماری و تاثیراتی که رزماری روی موهای شما می گذارد، قطعا باعث شگفتی شما خواهد شد.
تزریق پلاسمای غنی از پلاکت
یکی از جدیدترین روش ها برای درمانی نازکی مو و سایر مشکلات آن تزریق پلاسمای غنی از پلاکت می باشد. در این روش مقداری خون از فرد گرفته می شود اجزای خون در آزمایشگاه از یکدیگر جدا می شود و طی فرآیند مخصوصی پلاسمای خون با پلاکت های دارای غلظت بالا ترکیب می شود و آن را به پوست سر تزریق می کنند. در پلاکت ها فاکتور رشدی وجود دارد، که در بازسازی فولیکول ها بسیار موثر است.
ماینوکسیدیل
ماینوکسیدیل دارویی موضعی است، که در تقویت مو موثر می باشد و به نوعی درمان نازکی مو و کاهش ریزش مو است. با وجود این که می توان بدون نسخه روزی دوبار از این دارو بر روی پوست سر استفاده کرد، بهتر از با مشورت پزشک انجام شود، تا با مصرف بی رویه دچار واکنش های آلرژیک نشوید.
شامپو های تقویتی
مواد بکار رفته در ساخت شامپو های مخصوص مو های نازک یا دارای ریزش حاوی ویتامین ها و اسید آمینه می باشد، تا به تقویت پوست سر کمک شود، استفاده از این محصولات باعث می شود، تا مو ها حجیم تر و ضخیم تر به نظر برسد. استفاده از این شامپوها بیشتر برای افرادی که به شکل ژنتیکی دارای مو های نازک و کم پشت پشت می باشند موثر است.
درمان دارویی
چنانچه پزشک علت آسیب مو و نازکی آن را آلوپسی آندروژنیک تشخیص دهد، از دارویی به نام ماینوکسیدیل برای رفع این عارضه استفاده می شود، از این دارو بر روی بخش هایی از مو که نازک شده است، استفاده می شود. نتیجه استفاده از این دارو ۶ تا ۱۲ ماه طول می کشد و در صورت متوقف شدن درمان ریزش دوباره شروع می شود، بنابراین باید برای درمان تا پایان این دوره صبور باشید و از متوقف کردن آن اجتناب کنید.
برخی از ویتامین ها چون بیوتین در درمان نازکی مو بسیار موثر می باشند، در صورتی که رژیم غذایی متعادلی نداشته باشید احتمال دارد، با کمبود ویتامین B7 مواجه شوید و مو های شما نازک شود.
در مواردی که نازکی مو به دلیل تغییرات هورمونی ایجاد شود، احتمالا پزشک داروی اسپیرونولاکتون را برای شما تجویز خواهد کرد. از عوارض احتمالی درمان نازکی مو با این دارو سردرد و سرگیجه می باشد.
پیشگیری از نازک شدن مو
از راهکار های ساده و مطمئن برای پیشگیری از ریزش مو و افزایش ضخامت آن استفاده کنید. با این راهکار ها می توانید، احتمال بروز این مشکلات را کاهش دهید. در رژیم غذای خود دقت داشته باشید، یک رژیم غذایی متعادل می تواند، ریز مغذی ها و درشت مغذی های مورد نیاز بدن را تامین کند.
استعمال سیگار می تواند، در بدن التهاب به وجود بیاورد و این امر در ریزش مو و سلامت آن تاثیر گذار است، استرس خود را کنترل کنید، کورتیزول نام هورمون استرس می باشد، که توسط غدد فوق کلیوی ترشح می شود و بر چرخه رشد مو تاثیر گذار است. با مراقبت از مو و کاهش استفاده از سشوار و اتو مو و عدم کشیدن مو می توانید، از کم پشت شدن و نازک شدن مو پیشگیری کنید.
منبع : آرگا