نگهداری از حیوانات خانگی همچون گربه علیرغم جذابیتش ممکن است با بروز آلرژی برای شما همراه باشد. در این مطلب به علت، علائم و راهکارهای درمانی حساسیت به گربه می پردازیم.
علت، علائم و راهکاری درمانی حساسیت به گربه
مطالعات نشان می دهد آلرژی به گربه به علت پروتئینی به اسم Fel d 1 است که در بزاق، پوست یا ادرار این حیوان وجود دارد. این پروتئین در هوا آزاد شده و در صورت استنشاق می تواند سبب واکنش آلرژیک شود. علائم این حساسیت ممکن است خفیف تا شدید باشد و با عطسه، سرفه، خارش چشم، آبریزش بینی و بثورات پوستی همراه است. در موارد شدیدتر ممکن است منجر به مشکل در تنفس گردد.
اگر به گربه آلرژی دارید بهترین روش برای حل این مشکل آن است که تماس خود را با گربه ها محدود نمایید. این می تواند شامل دور نگه داشتن گربه از منزل، خودداری از تماس با گربه و به کار بردن دستگاه های تصفیه هوا در منزل و دیگر اقدامات کاهش حساسیت می باشد.
در ضمن اگر به نگهداری از گربه علاقمند هستید می توانید اقداماتی برای کاهش مواجهه با این شرایط انجام دهید از جمله شستن دست و صورت، تعویض لباس ها و روشن کردن دستگاه تصفیه کننده هوا. به طور کلی نگهداری از حیوانات خانگی مانند گربه از علایق برخی افراد است.
این حیوان بامزه می تواند دوست خوبی برای بچه ها باشد و حس مسئولیت پذیری را در آن ها تقویت نماید. ولی در این میان آلرژی به گربه ممکن است دردسر ساز شود. در ادامه به علت بروز این آلرژی و علائم و همچنین راهکارهای درمانی بیشتر صحبت می کنیم.
علت بروز آلرژی به گربه
بر اساس مطالعات اخیر، حدود ده درصد افراد به گربه ها آلرژی دارند که رایج ترین نوع آلرژی به حیوانات خانگی است. آلرژی به گربه دو برابر آلرژی به سگ می باشد. ولی بر خلاف تصور عموم، مشکل واقعی خز یا موی حیوان نیست. افراد مبتلا به آلرژی به گربه به پروتئین های موجود در بزاق، ادرار و شوره های پوست و موی این حیوان حساسیت دارند.
یکی دیگر از علل احتمالی آلرژی به گربه وجود کنه های گرد و غبار بوده که می تواند در پوست گربه زندگی و در صورت استنشاق واکنش های آلرژیک به وجود آورد. در نهایت، ریزش شوره گربه، که سلول های مرده پوستی حیوان می باشد، نیز می تواند سبب واکنش های آلرژیک در هنگام استنشاق گردد.
افراد مبتلا به این آلرژی سیستم ایمنی بیش از حد حساسی دارند. بدن این افراد چیزهای بی ضرر همچون شوره های پوست گربه ها را با مهاجمان خطرناک اشتباه گرفته و مانند باکتری ها یا ویروس ها به آنها حمله می کند. نکته قابل توجه این است که حتی اگر فردی حساسیت واقعی به گربه نداشته باشد، باز هم وجود گربه در محل زندگی اش می تواند به طور غیرمستقیم، سبب تشدید حساسیت وی گردد.
در ضمن گربه های ولگرد و خیابانی هم می توانند گرده، کپک و سایر مواد حساسیت زا را روی موهای خود در محیط جابجا کرده و منتشر نمایند. قابل ذکر است بعضی از نژادهای گربه مثل ابولهول بی مو نسبت به دیگر نژادها علائم آلرژی زای کمتری از خود نشان می دهند ولی دقت کنید تمام گربه ها پتانسیل ایجاد این مشکلات را دارند و صرف نظر از نژاد، طول مو یا میزان ریزش آن ممکن است سبب بروز آلرژی در افراد گردد.
آلرژی به گربه چه علائمی دارد؟
همانطور که اشاره شد آلرژی به گربه بسیار رایج بوده و می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. علائم آلرژی به این حیوان می تواند با عطسه، خارش چشم، آبریزش بینی، سرفه و حتی مشکل در تنفس خود را نشان دهد. در موارد شدیدتر، یک واکنش آلرژیک می تواند سبب کهیر، تورم و آنافیلاکسی گردد.
مهم است که نشانه های آلرژی به گربه را بدانید تا اقدامات لازم را برای مدیریت آن انجام دهید.
آلرژی به گربه می تواند علائم متفاوتی داشته باشد. به طور کلی آلرژی های مختلف تقریبا نشانه های یکسانی دارند. از این رو تشخیص منشا آلرژی کاری دشوار و تخصصی بوده و فقط از طریق آزمایشات بالینی امکان پذیر خواهد بود. ولی به طور کلی علائم آلرژی به گربه عبارت است از:
- کهیر یا بثورات روی قفسه سینه و صورت
- عطسه
- آبریزش، خارش بینی
- گرفتگی بینی
- سرفه و خس خس سینه
- چشم های قرمز و خارش دار
- قرمزی پوست در جایی که گربه آن را گاز گرفته، خراشیده، یا لیس زده است.
این علائم ممکن است فقط در عرض چند دقیقه ظاهر شوند ولی تظاهر علائم می تواند تا چندین ساعت نیز طول بکشد.حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد از افراد مبتلا به آسم آلرژیک بعد از تماس با گربه، دچار حملات تنفسی شدیدی می شوند. پرهیز از تماس با گربه بهترین روش برای کاهش علائم می باشد، ولی اگر این کار امکان پذیر نیست، روش های دیگری برای کاهش تماس شما وجود دارد.
از جمله این که می توانید از یک تصفیه کننده هوا برای فیلتر کردن آلرژن ها، تمیز نگه داشتن منزل و استفاده از ماسک موقع تمیز کردن یا دست زدن به بستر گربه استفاده نمایید. اگر علائم آلرژی ادامه یافت، با پزشک در باره درمان های دیگر نظیر استفاده از آنتی هیستامین ها یا ایمنوتراپی مشورت کنید. انجام اقدامات درست می تواند به شما در مدیریت آلرژی به گربه و کاهش علائم کمک نماید.
درمان آلرژی به گربه
متاسفانه هیچ روش درمانی خاصی در این زمینه وجود ندارد و تنها راهکار اجتناب از همزیستی با گربه ها می باشد. در این راستا موارد زیر توصیه می شود:
- به هیچ عنوان گربه را به اتاق خواب خود راه نداده و از پارچه های ضد آلرژی برای رختخواب تان استفاده نمایید.
- دست ها را مرتبا شستشو داده این کار مقدار مواد آلرژی زا را شدیدا کاهش می دهد.
- از محل هایی که گربه ها در آنجا بوده اند خودداری کنید، زیرا ممکن است حاوی آلرژنهایی بوده که می توانند سبب واکنش آلرژیک شوند.
- فیلترهای HEPA استفاده نمایید. این فیلترها آلاینده های ریز موجود در هوا مثل کنه های گرد و غبار، گرده و شوره حیوانات خانگی را از هوایی که تنفس می کنید، حذف می نمایند.
- به طور منظم و روزی یک مرتبه، منزل را با جاروبرقی تمیز کنید. افراد مبتلا به آلرژی شستشوی منظم فرش ها با شامپو، تعویض مکرر رختخواب و پاک کردن دیوارهای محل ساییدگی حیوانات خانگی و گردگیری مرتب را جهت مقابله با آلرژی به حیوانات خانگی رعایت کنند.
- از تماس با گربه از جمله نوازش کردن، بازی کردن و قرار گرفتن در اتاق با گربه اجتناب کنید.
- برای گربه یا حیوان خانگی خود محلی مشخص را تعیین و به حیوان آموزش دهید تا از آن جا خارج نشود. گربه های خانگی بایستی یاد بگیرند که محل خواب، غذا خوردن و دفع ادرار و مدفوع آنها، مشخص بوده و در هر جایی نباید این کارها را انجام دهند.
جهت تسکین علائم آلرژی و کنترل آنها می توانید از روش های دارودرمانی استفاده کنید. آلرژی به گربه معمولا با داروهای استاندارد آلرژی قابل کنترل می باشد از جمله :
- آنتی هیستامین هایی که بدون نسخه در دسترس می باشند: مانند ستیریزین، دیفن هیدرامین، فکسوفنادین و لوراتادین یا بعضی آنتی هیستامین ها مثل آزلاستین که در اسپری بینی وجود دارند.
- استفاده از اسپری های استروئیدی بینی( بودزوناید ، فلوتیکازون و تریامسینولون) که یک درمان رایج برای آلرژی می باشند.
- استفاده از واکسن های آلرژی که البته همیشه موثر نبوده و تکمیل درمان ممکن است سال ها زمان ببرد. همچنین برای کودکان زیر ۵ سال ممنوع است. ولی می توانند کمک خوبی برای بعضی افراد مبتلا به آلرژی باشد.
سخن پایانی
گربه ها حیوانات خانگی خیلی بامزه ای هستند ولی انتخاب آنها به عنوان یک همخانه نیازمند تشریفات زیادی است که حتما بایستی آنها را رعایت نمایید. بررسی تمام اعضای خانواده نسبت به آلرژی از مهم ترین این تشریفات بوده که قبل از قبول نگهداری یک گربه ملوس باید انجام شود زیرا با ورود حیوان به خانه، خارج کردن موها و شوره های بدن گربه از منزل تا مدت ها کاری غیر ممکنی به نظر می رسد.
به این ترتیب حتما با یک متخصص ایمونولوژی و یک متخصص دامپزشک مشورت داشته باشد. و توصیه می شود اگر در ضمن تمیز کردن مرتب خانه برای کاستن میزان آلرژن های موجود در هوا خیلی مهم است. جاروبرقی و گردگیری نیز می تواند به کاهش میزان آلرژن ها در هوا کمک نماید.
همچنین استفاده از دستگاه تصفیه هوا نیز موثر است. در صورتی که علائم آلرژی به گربه شدید شد، ممکن است به مصرف دارو برای کمک به مدیریت علائم خود نیاز داشته باشید. توصیه می شود با پزشک خود درباره بهترین برنامه درمانی برای نیازهای فردی تان مشورت کنید. به کمک یک برنامه درمانی مناسب، می توانید آلرژی به گربه را مدیریت و علائم خود را کاهش دهید.
در پایان از همراهی شما با این مطلب سپاسگزاریم. همچنین پیشنهاد می شود در صورت تمایل برای آشنایی با درمان وسواس گربه و بیماری خراش گربه روی لینک ها کلیک کنید.
منبع : آرگا