به طور کلی زمانی که درخت انجیر در حال رشد و افزایش برگ است بهتر است از کود هایی که درصد ازت در آن ها بالاتر برای کود دهی استفاده نمایید اما اگر درخت انجیر تان در مرحله تولید میوه است توصیه می کنیم که برای تقویت خاک از کود سه بیست استفاده نمایید.
آشنایی با نحوه کود دهی درخت انجیر
بهتر است بدانید کود دهی به موقع و مناسب درخت انجیر و همچنین وجود تعادل بین عناصر مورد نیاز خاک از ضروری ترین و اصلی ترین راه ها برای داشتن میوه شیرین انجیر و محصول پربار خواهد بود. در واقع داشتن اطلاعات کافی برای کود دهی درخت انجیر یکی از مواد اساسی و مهم در باغداری محسوب می شود که حتما باید به موقع نسبت به تامین عناصر ضروری درخت انجیر اقدام نمود زیرا کمبود هر عنصر غذایی در خاک در کاهش کیفیت محصول نقش به سزایی خواهد داشت.
به صراحت می توان گفت که کمبود عناصر در درخت انجیر نقش مهمی در رشد درخت و کیفیت محصول دارند. به طور کلی مواد مغذی خاصی مانند بور، کلر، پتاسیم، سدیم، منیزیم، کلسیم، منگنز و روی وجود دارند که برای رشد درختان و از جمله درخت انجیر ضروری خواهد بود.
از آنجایی که این مواد به کلیه عملکرد های اساسی گیاه کمک می کنند حتی اگر یکی از این مواد مغذی اساسی در خاک کمبود داشته باشد گیاهان شروع به واکنش می کنند و چنانچه کمبود ها درمان نشود درخت از بین خواهد رفت. حتی بارور ترین زمین های خاکی نیز با گذشت زمان فقیر می شوند. به همین خاطر لازم است برای رشد گیاهان و داشتن درختان قوی و سالم خاک از لحاظ عناصر تغذیه شود.
بهترین کود ها برای درختان انجیر:
توجه داشته باشید هنگام انتخاب بهترین کود برای تقویت درختان انجیر گزینه های بسیاری در دسترس خواهند بود. معمولا در کود دهی درخت انجیر با کود های شیمیایی اغلب از سه عنصر درشت مغذی نیتروژن، فسفر و پتاسیم به همراه درصد کمی از ریز مغذی ها تشکیل شده اند.
از جمله کود های موثر در تقویت درختان انجیر می توان به کود ۲۰-۲۰-۲۰ مایع، کود ۲۰-۲۰-۲۰ NPK اشاره نمود. از آنجایی که دانستن مقادیر NPK نقش تعیین کننده ای در کود دهی انجیر دارد به همین خاطر لازم است با توجه به موقعیت رشد درختان انجیر کود مناسب در اختیار آن ها قرار داده شود.
علاوه بر این ها، کود های دیگری نیز وجود دارند که در تغذیه درخت انجیر موثر خواهند بود و در ادامه به بیان آن ها پرداخته ایم:
-
استفاده از کود نیتروژن:
در واقع نیتروژن از بهترین کود ها برای درخت انجیر به شمار می آید که مسئولیت اصلی آن تنظیم رشد و رویش درخت انجیر است. نیتروژن به جذب اسید آمینه، ساخت پروتئین و کلروفیل کمک می کند و موجب سبز نگه داشتن شاخ و برگ درخت انجیر می شود.
اگر درخت انجیر در حال رشد و افزایش برگ است بایستی از کود هایی که درصد ازت بالایی دارند برای کوددهی استفاده نمایید اما اگر درخت انجیر تان در مرحله تولید میوه است می توانید برای تقویت خاک بستر از کود هایی مانند ۲۰-۲۰-۲۰ و یا ۱۰-۱۰-۱۰ استفاده نمایید.
طبیعت آسان انجیر، این درخت را برای طیف گسترده ای شرایط آب و هوایی و باغداران مساعد کرده است. در واقع کود دهی و فراهم ئمودن خاک حاصلخیز موجب رشد درخت انجیر می شود و میزان کوددهی، میدریت و برنامه کود دهی درخت انجیر هنگام رشد انجیر در یک فصل کوتاه از اهمیت زیادی برخوردار خواهد بود.
کود دهی درختان انجیر بسته به نوع کود زمان های متفاوتی دارد و بهترین زمان کود دهی درخت انجیر با نیتروژن زیاد موجب رشد انبوه درختان می شود و رسیدن میوه انجیر را به تاخیر می اندازد. به همین خاطر بهترین زمان استفاده از کود های نیتروژن اوایل فصل بهار یا اوایل تابستان خواهد بود.
-
استفاده از کود آهن:
همانطور که می دانید کمبود و فقر عنصر آهن در خاک های قلیایی یا خاک زهکشی ضعیف به وفور دیده می شود نتیجه فقر آهن در خاک برای درخت انجیر ریشه ضعیف و بیماری پوسیدگی ریشه خواهد بود. کمبود آهن همچنین موجب می شود اندازه برگ کوچک شده و تقریبا سفید گردد. دقت داشته باشید که علائم کمبود آهن به ویژه در برگ های جوان به شکل کلروزی ایجاد لکه های نکروتیک شده ظاهر می شود.
روش های استفاده از کود درختان انجیر به صورت غرقابی، چاله کود و قطره ای است. دو نوع کود دهی درخت انجیر با آهن وجود دارد که یکی برای پیشگیری یا جلوگیری از فقر است و دیگری برای درمان فقر آهن درخت استفاده می شود. برای هر درخت بالغ جهت پیشگیری ۳۵ گرم آهن و برای درمان ۵۰ تا ۶۰ گرم آهن نیاز خواهد داشت..
-
استفاده از کود حیوانی:
مزیت کود آلی یا ارگانیک در این است که اغلب تمایل به انتشار آهسته دارد و موجب ایجاد شرایطی طبیعی در خاک می شد. کود های آلی به مرور در نتیجه واکنش باکتری ها آزاد می شوند و برای ریشه های درخت انجیر قابل جذب می شوند. از بهترین کود حیوانی برای درختان انجیر می توان به پهن چهارپایان مانند گاو، گوسفند و اسب اشاره نمود.
با وجود اینکه مواد غذایی کوهای آلی اغلب از کود شیمیایی منشا می شوند اما با دارا بودن نیتروژن، فسفر و پتاسیم نیز موجب تقویت درخت انجیر خواهند شد. همچنین با خواص فیزیکی و شیمیایی خاک مانند PH را اصلاح می کنند. کود حیوانی نیز موجب پوک و آبکش سدن خاک های سنگین می شود و باعث می شود تا خاک درخت انجیر از کلیه مزیت های تهویه و حفظ رطوبت بهره مند گردد.
کود حیوانی پوسیده می تواند هوموس تولید کند و موجب قالبیت حفظ رطوبت در خاک هایی با بافت شنی شود. به طور کلی هر ۲ الی ۳ سال یک مرتبه بایستی خاکی که در آن درخت انجیر را کشت کرده اید با کود دامی تغذیه نمایید که علاوه بر تامین مواد غذایی در بهبود وضعیت خاک نیز تاثیر به سزایی خواهد داشت.
بهترین زمان کوددهی درختان انجیر:
درخت انجیر را می توان جزو درخت هایی دانست که طبیعتی ساده و آسان خواهد داشت. این شرایط منجر شده است تا نیاز به مراقبت های دشوار و ویژه ای نداشته باشد و کار را برای باغداران و کشاورزان ساده می کند. تشخیص بهترین زمان کوددهی درخت انجیر کمک بسیار فراوانی به رشد آن می کند و همچنین مقدار کوددهی و برنامه کوددهی این درخت در حین رشد انجیر تنها در یک بازه زمانی کوتاه مدت مفید خواهد بود.
توجه داشته باشید که نمی توان به طور کلی بهترین زمان کوددهی درخت انجیر را تعیین کرد چرا که متناسب با نوع کودی که به کار می رود زمان های متفاوتی تعیین خواهد شد.
اگر شما درخت انجیر را با نیتروژن زیاد کوددهی کنید از طرفی موجب افزایش بیش از حد رشد درخت شده و از طرفی دیگر رسیدن میوه های شیرین انجیر را به تعویق می اندازد. بر اساس توضیحات بین شده می توان گفت که بهترین زمان کوددهی این درخت در فصل بهار یا اوایل تابستان است.
منبع : آرگا