برای رسیدن به انضباط شخصی لازم است که سبک زندگی خود را تغییر و این تغییر را از درون خود آغاز کنید. بایستی رفتارها، باورها، نگرش، طرز تفکر و ذهنیت شما تغییر اساسی یابد. اگر مایلید تا با راهکارهای تقویت انضباط شخصی آشنا شوید با ادامه مطلب همراه ما باشید.
راهکارهای تقویت انضباط شخصی
برای همه افراد بارها پیش آمده که کار یا ایده ای با اهمیت بالا را شروع و بعد از مدتی آن را به تعویق می اندازند یا بدون شناخت کاری را شروع و نهایتا پس از تایم کوتاهی از انجام آن منصرف شده و سراغ کار دیگری می روند. یکی از بروز چنین رفتارهایی نداشتن انضباط شخصی است.
در حالی که داشتن نظم و انضباط شخصی یک عادت موفقیت آمیز است. در ادامه پیرامون انضباط شخصی و راهکارهای تقویت آن صحبت می کنیم.
منظور از انضباط شخصی
قبل از هر چیزی باید دانست که نظم و انضباط شخصی به این معنی نیست که محیط کار و زندگی را تمیز و مرتب نگه بدارید یا خوش قول بوده و پروژه ها را به موقع تحویل دهید. بلکه انضباط شخصی به این معناست که بتوانید روی جنبه های مختلف کار و زندگی خود کنترل کاملی داشته و هنگام تصمیم گیری و انتخاب، ارزش ها و اهداف خود را مدنظر قرار داده و بر همین مبنا عمل نمایید.
ضمنا نظم و انضباط شخصی این طور نیست که امروز تصمیم گرفته و از روز بعد همه چیز روی روال باشد. رسیدن به نظم و انضباط فردی مستلزم این است که سبک زندگی خود را تغییر داده و این تغییر از درون فرد شروع شود. بایستی رفتارها، باورها، نگرش،ذهنیت و طرز تفکر شما اساسا تغییر یابد.
در حقیقت انضباط شخصی جنگی است که بر علیه خود شروع و بی شک در این مسیر با فراز و نشیب های بسیاری هم روبرو می شوید. مهم این است که اجازه نداده این احساسات مقطعی سبب خشم، کلافه یا سردرگم شدن شما شده و سدی بر راه رسیدن به اهداف شما شوند.
باید بدانید وقتی رفتاری تبدیل به عادت می شود، مغز آن رفتار را به طور خودکار انجام می دهد و از مهارت های تصمیم گیری کمک نمی گیرد. از این رو تغییر عادات رفتاری بسیار دشوار است و نباید انتظار داشت که رسیدن به انضباط شخصی راحت و سریع است. نظم شخصی به اصول اخلاقی برمی گردد که هر فرد برای خود تعیین می کند.
فرد می تواند با رعایت یک الگوی رفتاری به اهداف بلند مدت خود دست یابد. به طور مثال رسیدن به وزن ایده آل در مدت سه ماه به رعایت برخی قوانین نیاز دارد. در حقیقت انضباط شخصی مجموعه ای از رفتارها می باشد که فرد تحت هر شرایطی آن را دنبال کرده تا به هدفش برسد.
انضباط شخصی به مفهوم تسلط بر خود می باشد. اگر می خواهید بر خود تسلط یابید بایستی احساسات تان را به خوبی کنترل کرده و بر وسوسه ها غلبه نمایید. انضباط فردی کمک می کند تا به وسوسه های درونی توجه نداشته و مسیر هدف خود را طی کنید.
مزایای انضباط شخصی
انضباط شخصی سبب شده فرد در زندگی منظم تر باشد و امیال خود را بهتر کنترل نماید. انضباط فردی به تقویت ارائه و مدیریت رفتارها نیاز دارد. به طور مثال همانطور که برای پرورش اندام به ممارست احتیاج است نهادینه شدن انضباط شخصی تلاش بسیاری می طلبد و هرچه این تلاش افزایش یابد رسیدن به هدف ساده تر می شود.
ضمنا این ممارست بایستی با نظم خاصی صورت گیرد. تقویت رفتار بدون برنامه منظم شخصی، فرد را دلسرد می کند. مانند کسی که می خواهد رژیم بگیرد ولی با ناپرهیزی نه تنها تغییر مثبتی در اندامش مشاهده نمی کند بلکه در خوردن وعده های غذایی هم افراط می کند.
الگوی رفتاری بایستی متناسب با سطح انرژی تعیین گردد تا بعد از ناتوانی در اجرای آن نارضایتی از زندگی ایجاد نشود. ضروری است در این راه همواره به این نکته دقت کنید که امکان خطا وجود دارد. در تمام مراحل انضباط شخصی باید هدف به صورت درخشان دیده شده و فرد نسبت به آن هوشیار باشد.
برخی از مزایای انضباط شخصی عبارتند از:
اولویت بندی مسائل
از مهمترین مزیت های انضباط شخصی این است که مسائل مهم در اولویت انجام کارها قرار می گیرند. زیرا مسائلی که سبب حواس پرتی در این زمینه می شوند کنار رفته و کارهای مهم به صورت برجسته تر به نمایش در می آیند. با این کار تمرکز فرد درباره مسائل مختلف افزایش می یابد و انضباط شخصی فرم مرتبی پیدا می کند.
کمک می کند بدانید قدم بعدی که باید بردارید چیست. همچنین دیدگاه شما نسبت به زندگی تغییر و همه چیز تحت کنترل شما خواهد بود.
کنترل و مدیریت بهتر برنامه ها
ایجاد نظم در برنامه های زندگی و اهمیت انضباط شخصی سبب می شود بر اهداف خود تسلط یابید. آن ها را اولویت بندی نموده و برای آن ها برنامه ریزی نمایید و در راستای این اهداف گام بردارید. به بیان دیگر مسائل و برنامه های زندگی حساب شده و تحت کنترل هستند.
به این ترتیب به طور ناخوداگاه به سوی اهداف زندگی حرکت می کنید و این کنترل اوضاع سبب اهمیت دادن به عادت های خوب و ترک عادات بد زندگی درباره انضباط شخصی می شود. شما کنترل ذهن را در دست دارید و می توانید اوضاع را سامان بخشید.
کاهش استرس
عدم انجام کارها در تایم درست می تواند تاثیر مخربی در روان ما بگذارد و به ما حس بی ارزشی و حتی استرس دست دهد. از این رو داشتن یک برنامه حساب شده می تواند به بهبود انضباط شخصی منجر شده و این حس تا حدودی کاهش یابد.
تقویت روحیه خود باوری
یکی از بهترین مزیت های انضباط شخصی افزایش اعتماد به نفس و القای حس ارزشمند بودن به فرد است. به طوری که روحیه خودباروی را تقویت نموده تا فرد باور کند در جامعه نقش مهمی دارد. هر چه انضباط شخصی دقیق تر باشد خود را ارزشمندتر می بینید. از این رو به کم قانع نشده و همواره پیشرفت می کنید و همیشه به دنبال چیزی فراتر از انتظار خود خواهید بود.
غلبه بر موانع رسیدن به موفقیت
انضباط شخصی موجب شده که فرد بپذیرد گاهی در مسیر رسیدن به هدف ممکن است با چالش هایی روبرو شود. ولی این به معنی عدم موفقیت نبوده از این رو با تمام موانعی که سد راه رسیدن به هدف است مقابله و بر آن ها غلبه می کند.
از دیگر مزایای انضباط شخصی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- رسیدن به درجه ای از خودکفایی در زندگی تحصیلی و کاری
- بهبود روابط شخصی با سایرین
- صرفه جویی در وقت و انجام کارها به موقع
- برنامه ریزی دقیق تر برای انجام کارها و فرصت کافی برای استراحت
با چه راهکارهایی می توان انضباط فردی را تقویت کرد؟
انجام حرکات آگاهانه جهت دستیابی به نتیجه مطلوب، انضباط شخصی را تقویت می کند. برای رسیدن به هدف باید انگیزه ها در نظر گرفته شده و تمام احساسات مثبت و خوبی که از حصول نتیجه به دست می آید، نوشته شوند. باید راه های موفقیت را مشخص و مکرر پیگیری نمود تا به هدف دست یافت.
به بیان دیگر کارهایی که انجام می دهید با انضباط شخصی و تداوم به مقصد می رسند. دنبال کردن هدف در آغاز کار دشواری به نظر می سد ولی بعد از مدتی و شکل گیری عادات بر اساس آن، ترک هدف دشوار می شود. یکی از روش های ایجاد انگیزه خواندن کتاب های افراد موفق و پیگیری سخنرانی های آن ها می باشد. در ادامه به چند راهکار جهت تقویت انضباط شخصی اشاره می شود.
۱. بیان اهداف روی کاغذ
برای تقویت انضباط شخصی در مسیر رسیدن به آن نباید به اهدافی بسنده کرده که ماه ها قبل برای خود تعیین کرده بودید. اهداف خود را مجددا ارزیابی و در صورت نیاز آن ها را تغییر بدهید و در نهایت روی کاغذ بیاورید. برای خود یادآوری نمایید که چرا رسیدن به این هدف این اندازه اهمیت دارد؟
چرا باید تمام زمان و انرژی خود را صرف این هدف نمایید؟ و سوالاتی از این قبیل. این کار انگیزه و روحیه ایجاد کرده تا به راحتی تسلیم وسوسه های منصرف کننده نشوید. حتی می توانید هدف خود را به ریز اهداف تقسیم تا در بازه زمانی کوتاهی به آن برسید.
۲. ایجاد ارتباط بین عوامل مختلف
برای تقویت انضباط شخصی بایستی بین تمام آیتم های رسیدن به هدف ارتباط ایجاد شود. به طور مثال برای رسیدن به وزن ایده آل باید ورزش منظم و رژیم غذایی در کنار هم صورت گیرد. هنگامی بین عوامل اتصال ایجاد شد می توان فهمید که چه فاکتوری از نتیجه مطلوب جلوگیری می کند.
تمایل به لذت لحظه ای، بی حوصلگی، عدم تمایل و رغبت، لذت نبردن از رسیدن به نتیجه موانع رسیدن به هدف می باشند. به این ترتیب لازم است لیستی از بایدها و نبایدها تهیه و بین فاکتورهای مثبت و منفی تعادل برقرار گردد. بعضی روزها تلاش فرد کاسته شده و لیست برنامه ها را از یاد می برد.
در صورت قطع این اتصال بایستی فرد به خودش کمی فرصت بدهد و بعد با عبرت از شکست ها با توان بیشتری به راهش ادامه دهد.
۳. برنامه ریزی
برنامه ریزی دقیق در تقویت انضباط و نظم فردی اهمیت زیادی دارد. برای رسیدن به اهداف بلند مدت لازم است برخی کارها به صورت روزانه پیگیری شوند. برای فردی که تا حالا فعالیت ورزشی نداشته و قصد کاهش وزن دارد. باید برنامه متفاوتی از دیگر افراد تعیین شود و توان بدنی وی هم در نظر گرفته شود.
در صورت انجام ورزش های سنگین این فرد در بین راه ناامید و بی انگیزه می شود زیرا بدنش توان انجام بسیاری کارها را ندارد. به این ترتیب برنامه ریزی باید طوری باشد که از فعالیت های کم شروه و به تدریج افزایش یابد. تعهد به اجرای برنامه ریزی یکی از فاکتورهای مهم در رسیدن به انضباط فردی محسوب می شود.
این برنامه ریزی بایستی خیلی منطقی و اصولی صورت گیرد و از روحیات فرد و ارتباط بین کارهای روزانه اطلاعات کافی وجود داشته باشد. این برنامه باید حتما نوشته شده و انگیزه برای انجام آن هم باشد. مثلا اگر در راستای کاهش وزن حرکات ورزشی امروز انجام دادم، یک شکلات تلخ خوشمزه جایزه می گیرم.
می توان از یک مشاور برای برنامه ریزی جهت انضباط شخصی کمک گرفت. نوشتن برنامه باید تمام موارد را در برگیرد. از جمله زمان بیدار شدن، تمرکز بر تنفس، سپری کردن وقت با نزدیکان، تایم آزاد برای مطالعه و گزارش رویدادها، همگی این موارد باید بر اساس اولویت بندی اجرا و در زمان آن تاخیری صورت نگیرد.
۴. رژیم غذایی سالم
استفاده از یک رژیم غذایی سالم سبب بهبود تمرکز و کیفیت کارها می شود. بایستی به اندازه کافی کربوهیدرات و پروتئین دریافت کنید تا انرژی برای انجام کارها داشته باشید. همچنین مصرف ویتامین سبب افزایش تمرکز و قدرت تفکر شما می شود. به میزان کافی آب نوشیده تا دمای بدن تنظیم شود.
یک عادت غذایی سالم و برنامه ریزی شده مانع از کاهش قند خون می شود. گرسنگی حس پرخاشگری را بیشتر نموده و تمرکز را کاهش می دهد. همچنین ترک عادات بد مثل سیگار کشیدن و جایگزینی آن با رفتار مناسب نظیر ورزش کردن به تقویت روح و جسم کمک خواهد کرد.
در جهت تقویت انضباط شخصی به نوع تغذیه خود اهمیت داده و هیچ گاه وعده غیر مغذی نداشته باشید. اهمیت دادن به بدن و یاری رساندن به آن برای شکلی گیری زندگی منضبط اهمیت زیادی دارد. در صورت برقراری نظم در زندگی؛ رسیدن به اهداف نیز سهل تر می شود.
۵. استفاده درست از تکنولوژی
این که تایم زیادی را در فضای مجازی سپری کنید می تواند به انضباط شخصی لطمه بزند. از طرفی برخی برنامه ها هستند که به نظم و انضباط شخصی کمک می کنند. از جمله اپلیکیشن هایی که دسترسی به رسانه های اجتماعی و سایت ها را بری زمان مشخصی محدود تا بازدهی و بهره وری شما در حین کار ارتقا یابد. همچنین در برخی اپلیکیشن ها می توانید برنامه و کارهای روزانه خود را ثبت و میزان پیشرفت خود را در یک بازه زمانی مشخص ارزیابی نمایید.
۶. انجام کارهای سخت در کنار کارهای لذت بخش
انجام برخی امور ساده و لذت بخش می باشد اما برای رسیدن به نظم و انضباط شخصی بایستی کارهایی را انجام دهید که غالبا چالش برانگیز یا ناخوشایند است. فرضا برای یادگیری نرم افزای جدید مالی باید یک ساعت بیشتر در محل کار باشید. برای این که از انجام این برنمه جدید حس رضایتمندی بیشتری حاصل شود می توانید در کنار آن یک کار مورد علاقه خود را انجام دهید.
مثلا نوشیدن یک فنجان قهوه محبوب یا شنیدن یک موسیقی آرامش بخش.
از دیگر موارد تقویت کننده انضباط فردی عبارتند از:
- الگو قرار دادن اشخاص منضبط
- مسئولیت پذیر بودن
- شناسایی فاکتورهای نظم دهنده
- تصمیم گیری به شیوه متفاوت
- کمک گرفتن از یک کوچ
همچنین می توانید برای آشنایی با تاثیر نظم در موفقیت افراد و راهکارهای طلایی ماندن در مسیر هدف روی لینک ها کلیک کنید.
منبع : آرگا