دسته ها
دوشنبه ۲۶ خرداد ۱۴۰۴

کود برای زعفران و روش های افزایش گلدهی زعفران

  • ملیحه بال افکن
  • ۷ آذر ۱۴۰۱
  • ۰

امروزه انواع کود های مختلفی در فرآیند کاشت و پرورش زعفران مورد استفاده قرار می گیرند که شما می توانید با مطالعه این مقاله با بهترین و موثرترین کود برای زعفران آشنا شوید.

از آنجایی که زعفران یک محصول چند ساله است معمولا با کودهای آلی سازگار می شود و به همین خاطر کود حیوانی در این زمینه نقش به سزایی خواهد داشت. البته لازم به ذکر است که ۴۰ تا ۸۰ درصد رشد و کاشت زعفران به کود و املاح و ۱ تا ۱۰ درصد به در دسترس بودن آب بستگی دارد.

آشنایی با کود برای زعفران

همانطور که می دانید گیاه بسیار با ارزش بوده و از خانواده زنبقیان است که تقریبا عمر آن در حدود ۷ سال خواهد بود. در کشت و کار و پرورش و تولید این گیاه نکات زیادی بایستی مورد توجه قرار گیرد تا در نتیجه به زعفران بهتر و با کیفیت بهتر و با کیفیت تر و بیشتری رسید.

مناسب ترین کود برای زعفران

از شرایط مورد نیاز و آرمانی برای رشد این گیاه می توان به شرایط رشد و پیشرفت، زمان کشت محصول، چگونگی و زمان آبیاری گیاه، مدل و جنس خاک، نوع مدل کود استفاده شده و حتی زمان کوددهی، نوع پیاز اولیه زعفران که برای کشت استفاده می شود را نام برد.

انواع مختلف و مناسب کود برای گیاه

در حالت کلی و جامع می توان دو مدل کود برای استفاده از کود های شیمیایی مرغوب و با کیفیت برای گیاه زعفران پس از کشت آن مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین افرادی که از کود حیواناتی مانند کود گاوی، گوسفندی و مرغی برای تقویت و افزایش رشد گیاه زعفران استفاده می کنند بایستی با استفاده از کود های حیوانی سطح زمین را به خوبی بپوشانند و همچنین دقت داشته باشند تا در درون آن تخم گیاهان هرز وجود نداشته باشد.

البته که خود این کار بایستی پیش از آبیاری مزرعه انجام گیرد. انجام این کار موجب تقویت و آماده شدن خاک برای کشت گیاه زعفران می گردد. استفاده از این کود با توجه به شرایطی که خاک دارد مشخص و تعیین می شود که به این کود برای زعفران گفته می شود.

نوع دیگر آن نیز کود شیمیایی است اما در صورت لازم بودن استفاده از این کود در سال بعد با توجه به مدل خاک، پیش از اولین آبیاری، ۱۰۰ کیلوگرم، کود نیترات پتاسیم مونو فسفات، به اندازه ۱۵۰ کیلوگرم کود اوره، اندازه حدود ۱۰۰ کیلوگرم کود فسفات و حدودا ۵۰ کیلوگرم اوره با مقداری شن قاطی و ترکیب کرده و سپس در سراسر زمین کشت پخش نمایید.

انواع کود برای بستر زعفران

بر اساس تحقیقات انجام شده مشخص شده که در میان روش های آزمایشی استفاده از روش ۷۰ درصد ماده از ماسه به همراه ۳۰ درصد ماده از خاک و کود گاوی موجب به بهبود و افزایش محصول دهی و رشد تمامی مورد های گلدهی در گیاه زعفران می شود.

همچنین بالاترین میزان وزن کلی گیاه زعفران و تعداد گل های آن در همین به روش به دست آمده است. پس در نتیجه از طریق تصحیح خاک و سبک تر کردن خاک مزارع و یا انتخاب مزرعه های دارای بافت خاکی سبک تر و بهتر برای کشت زعفران می توان موجب افزایش و زیاد شدن عملکرد آن از لحاظ اقتصادی این گیاه گردد.

جالب است بدانید که پژوهشگران در سال های اخیر به این نتیجه رسیده اند که استفاده از بافت خاک هایی سبک به همراه استفاده از کود گاوی بر وزن گل و کلاله زعفران اثر مستقیم و مثبتی را خواهد داشت. همچنین پژوهشگران دیگری نیز بیان کرده اند که خاک همراه با شن با ترکیبی از مواد آلی بهترین خاک برای بهبود خصوصیات رشدی گیاهان زعفران پیازی خواهد بود.

دستورالعمل کاشت بذر زعفران

با این حال اغلب تحقیقات انجام شده نشان داده که در میان کود های حیوانی مانند گاوی، گوسفندی و کود مرغی حداکثر بازخورد و تاثیر در اثر استفاده از کود های گاوی کاملا پوسیده به دست آمده و استفاده از کود های حیوانی دیگر مانند مرغی می تواند در مواردی موجب کاهش رشد در گیاه زعفران گردد.

محلول پاشی را می توان یکی از بهترین و موثرترین راه برای کوددهی گیاه زعفران می باشد. محلول پاشی معمولا پس از به اتمام رسیدن فصل یخبندان زمستان انجام می گردد. در واقع استفاده موثر از کود آمینواسیدها و کود های بسیار ریز و خرد شده و همچنین مخلوطی و کود های کامل پتاسیم مونوفسفات بالا انجام می شود.

این محلول پاشی معمولا به خاطر تاثیر بیشتر و تقویت پیاز مادگی و افزایش گلدهی و پربار بودن و تامین عناصر مورد نیاز گیاه برای رشد و محصول بهتر انجام گیرد. بهتر است بدانید که استفاده از کود گاوی به میزان ۲۸ تن در هر هکتار بهترین حالت برای کودرسانی به مزارع و زمین ها خواهد بود.

مواد مغذی درون کود های مناسب زعفران

معمولا کود های شیمیایی مواد مغذی اصلی مانند نیتروژن، فسفر، پتاسیم و سایر عناصر مهم ثانویه مورد نیاز گیاهان را تامین می کنند. محصولات مبتنی بر نیتروژن بزرگ ترین گروه کود را تشکیل می دهند و پس از آن کودهای مبتنی بر فسفر و پتاسیم قرار می گیرند.

به طور کلی کودها به ترتیب بر اساس یک ماده مغذی اصلی یا دو یا چندین ماه مغذی به صورت مستقیم و مرکب موجود خواهند بود. کود های مستقیم اکثریت ۷۸ درصد از کل کودهای موجود را تشکیل می دهند و اغلب بر اساس نیاز های یک محصول خاص تامین می شوند.

در پایان کود های ترکیبی از جمله NPK مصرف باقی مانده را تشکیل می دهند و اغلب در دو نوع مجزای کود های مخلوط و پیچیده وجود دارند. کود های حیوانی و کود های آلی نیز هستند که اگرچه از لحاظ ارزش غذایی متنوع هستند اما به طور کلی مواد مغذی و کربن آبی موجود در آن ها بازیافت می شوند.

کود های دامی حیوانات طیف گسترده ای از منابع غذایی را با خصوصیات بدنی مختلف و مواد مغذی پوشش می دهند. علاوه بر این محتوای مواد مغذی آن ها در منطقه متفاوت بوده و به نوع دام و سیستم مدیریت مزرعه بستگی خواهد داشت.

مزی های استفاده از کود برای گیاه زعفران

بهتر است بدانید که امروزه طیف گسترده ای از محصولات کوددهی می توانند به کشاورزان کمک کنند تا شیوه های کوددهی خود را با شرایط محیطی و مزارع خود تطبیق دهند. با وجود اینکه کود های آلی در بازگشت کربن آلی به خاک نقش دارند اما مواد مغذی آن ها که مورد نیاز گیاه است، وجود ندارد. همچنین بیولوژیک کننده ها نیز می توانند بازدهی استفاده از مواد مغذی را افزایش دهند اما در بیشتر موارد حاوی مواد مغذی نخواهند بود.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *