دسته ها
سه شنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۳

آشنایی با کود سه بیست و دستورالعمل مصرف آن

  • ملیحه بال افکن
  • ۱۵ تیر ۱۴۰۱
  • ۰

توجه داشته باشید که کود سه بیست با وجود تمامی مزیت های فراوانی که دارد فاقد عوارض هم نیست و شما می توانید با مطالعه این مقاله با تمامی مضرات آن ناشی از استفاده بیش از حد آشنا شوید.

با وجود اینکه استفاده از کود سه بیست برای گیاهان بسیار مفید است اما نحوه و طریقه مصرف آن نیازمند رعایت نکاتی خواهد بود که اگر شما این نکات را مورد توجه قرار ندهید به جای تغذیه گیاهتان باعث از بین رفتن آن خواهید شد.

آشنایی با کود سه بیست

همانطور که می دانید اهمیت استفاده از یک کود خوب و مناسب یکی از مهم ترین موارد در نگهداری از گیاهان مختلف خواهد بود. علاوه بر این مهم است که به جای استفاده از کودهای مختلف که هر کدام ترکیبات خاصی دارند از یکی از آن ها استفاده نمایید. همچنین پس از شناخت خصوصیات مواد مغذی درون آن بایستی دقت کنید که گیاه تان به چه موادی برای رشد نیاز دارد و آیا کود انتخابی برای گیاهتان مناسب است یا خیر.

خصوصیات کود سه بیست

امروزه یکی از انواع کود های شیمیایی که مواد مغذی زیادی را درون خود جای داده ۲۰-۲۰-۲۰ یا کود کامل NPK است که علت شهرت آن به نام ۲۰-۲۰-۲۰ داشتن حداقل ۲۰ درصد فسفات، ۲۰ درصد پتاسیم و ۲۰ درصد ازت خواهد بود. علاوه بر این در اغلب نمونه های این محصول که شرکت های مختلف می سازند موادی مانند منگنز، بورات، روی و آهن نیز وجود دارد.

وجود این سه ماده و ترکیبات ثانویه آن ها موجب شده تا خواص کود بیشتر شود و از آن برای زمین های زراعی و کشاورزی، گلخانه ها و گلدان های گیاهان آپارتمانی استفاده گردد. ۲۰-۲۰-۲۰ یکی از تقویت کننده های کامل است که برای گیاهان بسیاری مورد استفاده قرار می گیرد و به آن ها در رشد زیاد کمک زیادی خواهد کرد.

ترکیبات موجود در کود ۲۰-۲۰-۲۰ :

بهتر است بدانید که ۲۰-۲۰-۲۰ در واقع از سه جزء اصلی تشکیل شده که این سه عنصر شامل موارد فوق خواهند بود:

ترکیبات موجود در کود 20-20-20

  • نیتروژن:

این عنصر متریال ضروری برای انجام بخش عمده ای از عملکرد های گیاه است. همچنین که ترکیبات ساخت کلروفیل در گیاه بدون نیتروژن نیز کامل نخواهد شد. این عناصر یک ماده حیاتی برای رشد ریشه، ساقه، شاخ و برگ های گیاه خواهد بود بنابراین اگر گیاهتان رشد خیلی کندی داشته باشد و یا برگ هایش زرد شوند به احتمال قوی دچار کمبود نیتروژن شده است.

برای داشتن اطمینان کافی از این موضوع می توانید از تست تشخیص نیتروژن خاک استفاده نمایید. این تست ها معمولا به صورت کیت های ساده در داروخانه و حتی فروشگاه محصولات کشاورزی به فروش می رسند و می توانند به شما در روند تشخیص تقویت کننده مناسب خاک گیاه تان کمک شایانی بکنند.

  • فسفر:

به طور کلی فسفر ماده اصلی برای رشد ریشه و شکل گیری دانه و گل در گیاهان محسوب خواهد شد که این عنصر در خاک هایی با PH بین پنج و نیم تا هفت به وفور یافت می شود. بنابراین گیاهی که در این نوع خاک پرورش پیدا می کند دسترسی خوبی به فسفر خواهد داشت.

همچنین لازم به ذکر است که PH معیاری برای مشخص نمودن اسیدیته یا قلیایی بودن متریال مختلف است که در رنج صفر تا چهارده ارزیابی خواهد شد. بر این اساس PH صفر تا هفت را اسیدی، هفت تا چهارده را باز و خود هفت را خنثی می خوانند.

انواع مختلف کودهای شیمیایی

  • پتاسیم:

رشد جوانه ها و ریشه و همچنین رسیدن میوه ها در گرو دسترسی گیاه به منابع پتاسیم خواهد بود. این عنصر مقاومت گیاه را در مقابل بیماری افزایش داده و آن را از آسیب دیدن در شرایطی مانند آب و هوای خیلی گرم، خشکی و یخ زدگی مصون می دارد. پتاسیم برای رشد تمامی گیاهان یک ماده ضروری به حساب می آید به ویژه گیاهانی که تحت تاثیر تغییرات شدید آب و هوایی قرار دارند.

این عنصر معمولا تمایل دارد که درون خاک باقی بماند اما انواع گیاهان از جمله سبزیجات از منابع آن نهایت را می برند. بنابراین خاک کشت گیاهان بایستی به صورت مداوم توسط کود های حاوی پتاسیم تقویت شود.

میزان مصرف کود:

به هیچ وجه نمی توان قانونی کلی را برای میزان و طرز مصرف ۲۰-۲۰-۲۰ در نظر گرفت زیرا این یکی از مواردی است که بسته به عوامل مختلفی از جمله موارد فوق خواهد بود:

  • مساحت زمین، باغچه یا گلدان گیاه
  • عمر گیاه یا میزان رشد آن
  • فصل کوددهی به گیاه
  • وسعت و پراکندگی برگ ها و ساقه های گیاه

میزان استفاده از سه بیست برای گیاهان

البته با این حال بهترین میزان مصرف سه بیست برای مزارع و زمین های کشاورزی بزرگ حل نمودن سه کیلو و نیم کود در ۱۰۰۰ لیتر آب است. همچنین برای گلدان های خانگی نیز می توانید یک قاشق چایخوری کود را در یک لیتر آب حل کنید و سپس برای آبیاری از این محلول استفاده نمایید.

بهترین زمان و دستورالعمل مصرف کود:

توجه داشته باشید که برای استفاده از ۲۰-۲۰-۲۰ بایستی بهترین زمان را انتخاب کنید و دستورالعمل مصرف آن را بدانید:

  • طرز استفاده از کود در بهار و تابستان:

به طور کلی بهترین زمان مصرف ۲۰-۲۰-۲۰ فصول بهار و تابستان خواهد بود زیرا که زمان گلدهی گیاهان می باشد و در این دو فصول گیاهتان شروع به زدن جوانه های جدید می کند. بنابراین لازم است تا بر اساس وسعت گیاه هر دو هفته یک مرتبه محلولی را آماده کنید و سپس گیاهان را با آن تقویت نمایید.

  • طرز استفاده از کود در پاییز و زمستان:

زمان خواب گل ها و گیاهان در فصل پاییز و زمستان خواهد بود به ویژه در فصل سرد زمستان که میزان رشد گیاه نیز بسیار پایین است. بنابراین کوددهی به گیاهان چندان مفید نیست. پس لازم است فاصله استفاده از ۲۰-۲۰-۲۰ را زیاد کنید که بهترین مقدار آن نیز هر دو ماه یکبار خواهد بود.

دستورالعمل استفاده از کود سه بیست

خواص ۲۰-۲۰-۲۰ :

در واقع سه بیست به خاطر وجود تمام ترکیبات مفیدی که درون خود دارد فواید بی شماری برای گیاهان خواهد داشت که در ادامه سعی داریم به بیان آن ها بپردازیم:

  • داشتن پتاسیم به اندازه کافی در این کودها موجب رشد بیشتر گل ها شده و میوه دهی درختان را افزایش می دهد.
  • فسفر نیز عمل فتوسنتز را افزایش داده و همین مورد موجب افزایش رشد ریشه ها خواهد شد.
  • این کودها شوری کمتری سنبت به سایر کودها داشته و برای خاک گیاهان چندان هم مضر نیست.
  • رشد ریشه موجب رشد بیشتر پاجوش ها نیز می شود.

مضرات استفاده از ۲۰-۲۰-۲۰ :

به طور کلی در حالت معمول و استفاده درست از ۲۰-۲۰-۲۰ هیچ عوارضی گیاه و محصولات باغی شما را تهدید نخواهد کرد. اما چنانچه میزان استفاده از آن رعایت نشود گیاه و محصولات شما دچار مشکلات خفیفی خواهند شد. معمولا مضرات آن در اثر استفاده نادرست رخ می دهد و در کنار این موارد کود به خاطر داشتن مقدار زیادی ازت برای گیاهانی مانند کاکتوس و ساکولنت توصیه نمی شود نباید مدت زمان زیادی برای این گونه از گیاهان مورد استفاده قرار بگیرد.

خواص بی شماری کود 20-20-20

همچنین در ادامه نیز پیشنهاد می شود که در ادامه با کلیک بر روی لینک های مقابل با مطالب خواص هیومیک اسید و همچنین خواص کود آهن نیز آشنا شوید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *