دسته ها
جمعه ۲۳ شهریور ۱۴۰۳

درمان پرش عضلات و آشنایی با علل مختلف بروز آن

  • سحر هودانلویی
  • ۲ اسفند ۱۴۰۰
  • ۰

پرش عضلات می تواند از عارضه های آزار دهنده برای هر فردی به شمار آید و گفتنی می باشد که تحت عوامل مختلفی بروز می گردد. برای آشنایی با روش های درمان پرش عضلات و بررسی علت های بروز آن با ما در ادامه این مطلب همراه شوید.

در اصطلاح پزشکی به پرش عضلات فاسیکولاسیون نیز می گویند و این در حالی است که آن را می‌توان از علائم اولیه ابتلا به بیماری اسکلروز جانبی آمیوتروفیک معرفی کرد. در این بین بسیاری از افراد به دلایل مختلف مانند کمبود مواد مغذی و آب بدن، عدم خواب کافی، مصرف بیش از حد کافئین و استرس این عارضه را تجربه می کنند. توجه داشته باشید که اگر پرش عضله در طی مدت رمان طولانی تری برای افراد ادامه پیدا کرد، با مرور زمان امکان دارد که به یک مشکل اساسی برای سلامتی و دیگر اختلالات دستگاه عصبی منجر شود. در ادامه این مطلب با ما همراه شوید تا روش های درمان پرش عضلات را به همراه علت بروز آن بررسی کنید.

درمان پرش عضلات چگونه است؟

آشنایی با علت و روش های درمان پرش عضلات

به طور کلی برای این عارضه دلایل متعددی وجود دارد که از این رو و در ادامه این قسمت به معرفی کاملی از آن ها پرداخته ایم.

فعالیت ورزشی

به طور کلی پرش عضلات پس از ورزش کردن به ویژه در مواردی که شما به انجام فعالیت های سنگین می پردازید، بسیار شایع است چرا که در طی این فرایند عضلات شما دچار خستگی هایی می شوند و از حد طبیعی بیشتر فعالیت کرده اند. این در حالی است که در هنگام ورزش مقادیر بالایی از مواد مغذی و الکترولیت‌های بدن از طریق تعریق خارج شده و در این شرایط طبیعی می باشد که از دست دادن منیزیم و کلسیم به مراتب می تواند باعث پرش عضلات شود. در سیاری از موارد این عارضه را می توان در ساق پا، ران و عضله دو سر بازو مشاهده کرد، چرا که در هنگام ورزش کردن این عضلات تحت فشار بسیار زیادی قرار خواهند گرفت.

قابل به ذکر است که در این زمان بدن از ذخیره های منبع  اکسیژن خود استفاده می کند تا در طی فرایند های منحصر قند را به انرژی تبدیل کرده و در شرایطی که اکسیژن کافی برای آن در اختیار بدن قرار نگیرد، لاکتات به مقادیر طبیعی تولید می‌شود و به مراتب می تواند بدون نیاز به اکسیژن به انرژی تبدیل گردد.

همچنین اسید لاکتیک های تولید شده به سرعت نمی توانند مورد استفاده قرار بگیرند و این امر به مراتب می تواند سبب به وجود آمدن علائم متعددی به مانند درد و گرفتگی عضله به همراه ضعف و حالت تهوع باشد.

عدم برخورداری از خواب با کیفیت

همچنین در صورتی که به دنبال روش درمان پرش عضلات می باشید، در ابتدا پیشنهاد می کنیم که برنامه روزانه و خواب خود را بررسی کنید. چرا که این عارضه می تواند به علت خسته بودن و خواب ناکافی به خصوص پس از انجام ورزش و فعالیت بیش از حد بدنی بالا به وجود آید. این در حالی است که مغز از سیگنال های شیمیایی که در اصطلاحی انتقال دهنده عصبی معرفی می شوند، برای برقراری ارتباط با عملکرد های بدن استفاده می کند.

در صورتی که که شما به اندازه کافی نخوابیده اید مغز بری ارسال پیام از قابلی های اندکی برخوردار می شود که در نتیجه این عمل تکرار می شود و پرش عضلات در پی آن به وجود می آید.

علت کم آبی در بدن چیست؟

دهیدراته شدن بدن

همانطور که می دانید مایعات مهم بدن از روش تعریق، دفع مدفوع، حالت تهوع و استفراغ و سایر راه ها از بدن دفع می شوند که در نهایت این امر منجر به بروز علائم کم آبی بدن می گردد. گفتنی است که کم آبی بدن بر روی عملکرد کل بدن می تواند تاثیر بگذارد و در برخی مواقع نیز فعالیت های سلولی را با اختلال مواجه کند. این شرایط در زمانی است که بدن شما به کم آبی منجر شده و گردش خون درون عضلات فعال بدن را به طرز قابل توجهی کاهش می دهد.

گفتنی است که این امر بر توانایی عضلات برای انجام فعلیت های طبیعی خود به مانند منقبض و منبسط شدن تاثیر گذار است که در نهایت می تواند باعث بر هم ریختن نظم عضلات برای انجام وظایف شود. همچنین مواد معدنی مهم در بدن شامل پتاسیم و کلسیم می باشند که از طریق مایعات دفع شده و همان گونه که می دانید این مواد معدنی برای حفظ عملکرد صحیح عضلات بدن و درمان پرش عضلات بسیار تاثیر گذار هستند.

در حالتی دیگر پرش عضلات در اطراف چشم را می توان به علت کم آبی در بدن معرفی کرد؛ اگرچه فاکتور های دیگری نیز در بروز این وضعیت نقش مهمی دارند که شامل نگاه کردن به صفحه کامپیوتر در طی مدت زمان طولانی یا قرار گرفتن در معرض عوامل آلرژی زا از قبیل گرد و خاک می باشد.

استفاده از برخی قرص و دارو

در برخی موارد مصرف برخی داروها به مانند قرص های ضد افسردگی و کنترل فشار خون می توانند به عدم کنترل و درمان پرش عضلات منجر شوند. این در حالی است که قرص ضد افسردگی از تاثیرات تحریک کنندگی برخوردار می باشند و در نهایت باعث بروز منقبض شدن های غیر ارادی رشته های عضلانی می گردند و از سوی دیگر داروهای کنترل فشار خون نیز می توان تعادل الکترولیت‌ ها در بدن را تحت تاثیر قرار داد.

در صورتی که چنین فکر می کنید، مصرف داروهای شما می تواند بر علائم بروز پرش عضلات تاثیر قائل شود، پیشنهاد می کنیم که هرچه سریع تر به پزشک مراجعه کرده و به صورت خودسرانه مصرف آن ها را قطع نکنید.

عدم مصرف کافئین برای درمان پرش عضلات

مصرف کافئین

همانطور که می دانید بدن ما از یک سیستم بسیار هوشمند برخوردار می باشد که به راحتی می تواند پس از مصرف بیش از حد کافئین به شما چنین هشدار دهد که در این شرایط به عواقب جبران نشدنی به مانند پرش عضله منجر خواهد شد. گفتنی است که مصرف بیش از حد کافئین می تواند باعث ایجاد انقباضات غیر ارادی و خفیف در رشته های فیبروزی عضلات سراسر بدن گردد.

همچنین کافئین به عنوان یکی از  ادرار آور های خفیف معرفی شده است که در صورت مصرف بیش از حد می تواند به کم آبی بدن منجر شود.

کاهش الکترولیت ها در بدن

به طور کلی الکترولیت ها در بدن شامل کلسیم، پتاسیم و منیزیم می باشند که در نهایت نقش مهمی ‌را در حفظ عملکرد صحیح عضله ایفا می کنند. نکات گفته شده در ادامه برای این قسمت نیز حائز اهمیت است.

  • گفتنی است که کلسیم برای منقبض شدن عضله نقش به سزایی ایفا می کند و همانند منیزیم به ارسال سیگنال ها در بدن منجر می شود. به طور کلی این دو ماده مغذی با یکدیگر ارتباط نزدیکی دارند و در نهایت از گرفتگی عضلات تا حد قابل توجهی پیشگیری می کند. از این رو با مصرف مواد غذایی گیاهی اغلب می توان این دو ماده مغذی را در بدن تامین کرد.
  • پتاسیم نیز یک نوع الکترولیت دیگر به شمار می آید که نقش مهمی را در ارسال پیام های عصبی و انقباضات عضله بر عهده دارد. توجه داشته باشید که کمبود این ماده مغذی در بدن می تواند باعث اختلال در عملکرد عضله ها گردد.
  • همچنین ویتامین دی در حفظ سلامت استخوان ها و عضلات نقش بسیار مهمی دارد. به این صورت که ویتامین دی به فرایند جذب کلسیم کمک بسیاری می کند و پزشکان بر این باورند که آن در انتقال پیام های عصبی تاثیر به سزایی ایفا می کند.
  • و در پایان در صورتی که در رژیم غذایی ما این مواد معدنی به مقدار کافی وجود نداشته باشد پرش عضلات بروز می گردد. در این رابطه نکته مهمی که حائز اهمیت است، آن می باشد که مصرف برخی دارو های خاص به مانند قرص هایی برای کنترل فشار خون بر روی تعادل الکترولیت ها تاثیر گذار می باشند.

ترک سیگار برای درمان پرش عضلات

استعمال دخانیات

در رابطه با آشنایی روش های درمان پرش عضلات گفتنی می باشد که باید از سبک زندگی سالمی برخوردار شوید. گفتنی است که نیکوتین موجود در سیگار به مراتب می تواند سبب بروز این عارضه گردد و از آن به عنوان یک ماده محرک به شمار آورد. در صورتی که قصد ترک سیگار را دارید باید با پزشک های متخصص مشورت کرده و هر چه سریع تر فرایند درمان را شروع کنید.

استرس و اضطراب

گفتنی می باشد که استرس را می توان از دیگر علل ابتلا به عارضه پرش عضلات به حساب آورد. این در حالی است که هرگاه سیستم استرس فعال می‌گردد، بدن خود را برای مقابله با این خطر آماده خواهد کرد. از این رو سیستم عصبی در هنگام واکنش به خطر طبق قاعده ‌و قانون عمل نمی کند. این در حالی است که پیام های عصبی وظیفه کنترل عضله را برعهده دارند و در این موقعیت هیچ تعجبی بر جای نمی ماند که استرس به بروز پرش عضله منجر گردد.

روش ها بهبود این عارضه

توجه داشته باشید که برای تشخیص این بیماری نیاز به انجام تعدادی آزمایش می باشد که در نهایت نیز سایر علائم به مانند ضعیف شدن تدریجی و اسپاسم عضلات بروز می گردد. علاوه بر مراجعه به پزشک استفاده از روش های نیز به بهبود این عارضه کمک خواهد کرد.

مصرف مایعات و آب:

پیشنهاد می کنیم که به منظور بهبود عملکرد عضله مقدار کافی آب و مایعات در طی روز مصرف کنید. این نکته زمانی بسیار حائز اهمیت است که از ورزش و فعالیت های سنگینی برخوردار هستید. توجه داشته باشید در طی روز باید چیزی در حدود ۸ یا ۹ لیوان آب ساده مصرف کنید تا به کم ابی بدن مبتلا نشوید و به خاطر داشته باشید که در هوای گرم یاد هنگام ورزش کردن به آب بیشتری نیاز خواهید داشت.

سبک غذایی سالم برای درمان پرش عضلات

سبک غذایی سالم:

گفتنی است که پیروی از یک رژیم غذایی متعادل دارای مقادیر بالایی از مواد غذایی غنی از کلسیم، پتاسیم و منیزیم می باشد که در نهایت می تواند به درمان پرش عضلات منجر گردد. سیب زمینی شیرین، محصولات لبنی از منابع غذایی سرشار از کلسیم به شمار می آیند.

ماهی سالمون و بروکلی دو مورد از منابع غذایی حاوی پتاسیم به شمار می آیند و از منابع غنی منیزیم می توان به خوراکی هایی از جمله موز و اسفناج اشاره کرد. از این رو سعی داشته باشید که تا حد امکان از مواد غذایی فرآوری شده از قبیل بیسکوییت و مربا جلوگیری کنید، چرا که مقدار بسیار کمی مواد غذایی مفید در آن ها وجود دارد.

فیزیوتراپی:

گفتنی می باشد که از طریق روش های مختلف فیزیوتراپی که از درمان های موثر برای پرش عضلات به شمار می آید تا حد قابل توجهی اسپاسم عضلات، تنش و درد های ناشی از پرش عضلانی را بهبود ببخشید در این روش از تکنیک های مفید برای درمان پرش عضلات در فیزیوتراپی، آموزش حرکات کششی ملایم، گرما و و سرما درمانی، تحریک الکتریکی و تزریق نقاط ماشه ای به شمار می آید.

در ادامه نیز از ماساژ درمانی می توانید برای درمان گره‌ و انسداد های عضلانی یا نقاط تحریک کننده استفاده کنید.

خواب کافی برای درمان پرش عضلات

خواب مناسب:

در این رابطه باید حداقل چیزی در حدود ۸  ساعت در طول روز بخوابید تا در نهایت از پرش عضلات جلوگیری شود. همان طور که در ابتدا مطالعه کردید، خواب کافی به بهبود عملکرد بدن منجر می شود که در نهایت از بروز اختلال هایی در الگوی خواب تا حد قابل توجهی جلوگیری می کند.

از بین بردن استرس:

نکته ای که بسیار حائز اهمیت می باشد، کنترل استرس برای بهبود پرش عضلات می باشد، چرا که استرس در فرایند ارسال پیام عصبی تاثیر به سزایی قائل است و در نهایت می تواند به ایجاد اختلال در آن منجر شود. همچنین ورزش کردن، مدیتیشن یا استفاده از روش های تنفس می تواند از روش های موثر برای از بین بردن این عامل به شمار آید.

ورزش سبک:

باید در نظر داشته باشید که اگر در هنگام ورزش به پرش عضله مبتلا شده اید، به احتمال زیاد عضلات بیش از حد تون خسته می شوند. از این رو باید چنین تلاش کنید که به جای تمرینات ورزشی سنگین به انجام حرکات سبک بپردازید و یا در حالتی دیگر حداقل زمان ورزش کردن را در طول هفته کاهش دهید.

گفتنی می باشد که می توانید پس از یک بازه زمانی مشخص که در حال ورزش می باشید، در زمان مشخص استراحت کرده و در نهایت عضلات خود را سرد نمایید.

انجام پیاده روی برای درمان پرش عضلات

عدم مصرف نوشیدنی های کافئین دار:

برای درمان پرش عضلات بایستی مقدار کافئین مصرفی خود را تا حد قابل توجهی کاهش داده، چرا که کافئین باعث بروز این عارضه می گردند. از این رو می توانید از مصرف نوشیدنی های کافئینی دوری کرده و در ازای آن به مصرف چای های گیاهی بپردازید

زمان مراجعه به پزشک

گفتنی می باشد که این عامل می توان نشان دهنده خطرات جدی تری نیز باشد که از این با در نظر گرفتن علائم گفته شده در ادامه مطلب باید هر چه سریع تر به پزشک برای اقدام به درمان مراجعه کنید.

  •  پس از ایجاد تغییرات مناسب در سبک زندگی نیز این عارضه ادامه داشته باشد.
  • پرش یا گرفتگی عضلات چیزی در حدود ۲ هفته به طول بینجامد.
  • در هنگام استراحت نیز علائمی از عارضه پرش عضلات را تجربه نمایید.
  • این عارضه یک الی چند قسمت از بدن را به خود مبتلا کند.

همچنین در صورت بروز دیگر علائمی همانند موارد زیر این بیماری می تواند خطرناک تر باشد.

  • بروز تب
  • ایجاد سر درد
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • ضعف بدن

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *