به صراحت می توان گفت اغلب مهاجرانی که متقاضی کار در ترکیه هستند با امنیت کار می کنند و وزارت کار و تامین اجتماعی ترکیه در دو سال گذشته پروانه کار های بی شماری را تصویب کرده است. با وجود وضعیت شغلی بدون بیمه و حقوق های ناچیز ترکیه، بسیاری از افراد خارجی به صورت غیرقانونی وارد ترکیه شده و در آنجا به کار پرداخته اند.
آشنایی با وضعیت شغلی در ترکیه
بهتر است بدانید که در واقع ترکیه یک کشور اوراسیایی در منطقه بالکان می باشد که با سایر کشور ها از جمله گرجستان، ارمنستان، نخجوان، ایران و عراق همسایه است. این سرزمین دارای تقریبا ۸۱ استان است که اغلب مردم آن ترک و کرد هستند و همچنین پایتخت آن نیز شهر آنکارا بوده که پس از استانبول مهم ترین شهر ترکیه محسوب خواهد شد.
کار کردن در این کشور مانند بلژیک و سایر کشور های جهان بسته به قوانین و مقررات خودش است که اگر در حاضر در ایران زندگی می کنید و قصد مهاجرت به این کشور را دارید باید پیش از این کار با قوانین آن آشنا شوید. با وجود اینکه استخدام در خارج از کشور انجام می شود و هیچ گونه ماموریتی برای اعزام نیروی کار به خارج وجود ندارد اما برای یک راهنمای مهاجرت و جلوگیری از بروز سردرگمی و از دست دادن عمرتان بهتر است نکاتی را مورد توجه قرار دهید.
پیش از انجام هر اقدام بایستی بدانید که کار کردن در ترکیه نیاز به مجوز کار دارد و بایستی از قوانین استخدام در آن آگاه باشی تا کارفرما نتواند از شما سوء استفاده نماید.
مشاغل مورد نیاز در ترکیه:
توصیه می شود افرادی که قصد مهاجرت به ترکیه را دارند حتما از بازار تجارت آن مطلع شوند و بررسی کنند که این کشور به مهارت آن ها نیازی دارد یا خیر. با این حال در ادامه مشاغل مختلغی را بیان کرده ایم که در ابتدای سال ۲۰۲۰ جمع آوری شده اند و برای این کشور نیاز خواهند بود:
- آشپزی
- مهمانداری
- نجاری
- لیدر تور
- گارسون
- آرایشگری
- جوشکاری
- نقاشی کاری
- حسابداری
- کاشی کاری
- بسته بندی
- فناوری اطلاعات
- انواع مشاغل ساختمانی
با وجود اینکه مشاغل ذکر شده مورد نیاز ترکیه هستند اما بر اساس تحقیقات انجام شده توسط کارشناسان برتر مهاجر انجام شده که یک سری مشاغل هسند که در سال های اخیر به شدت مورد نیاز خواهد بود. در واقع در این شغل ها نیرو متخصص بسیار کم است و به همین خاطر مهاجرانی که این مهارت ها را دارند می توانند به راحتی در سرزمین ترکیه مشغول به کار شوند. در ادامه این دسته از مشاغل را بیان کرده ایم:
- جوشکاری
- فروش
- بیمه
- فناوری اطلاعات
- مدیریت زنجیره فروش
- حسابداری
درآمد مشاغل مختلف در ترکیه:
همانطور که می دانید مهم ترین مواردی که مهاجران به آن فکر می کنند مقدار درآمدشان است زیرا اغلب آن ها به این خاطر مهاجرت می کنند که بتوانند مقدار درآمدشان را افزایش دهند. با این حال اگر درآمد کشور مقصد از درآمد کشور خودشان برابر یا کمتر باشد قطعا از لحاظ اقتصادی هیچ صرفه ای برای آن ها نخواهد داشت. البته که با صرفه بودن به عوامل دیگری نیز مربوط است که مهم ترین آن میزان حقوق خواهد بود.
در ادامه لیستی تهیه شده که در آمد مشاغل مختلف را از بیشترین درآمد به کمترین آن ها طبقه بندی کرده ایم و می توانید به راحتی بررسی نمایید:
مدیریت اجرایی: ۲۱.۵۱۶ TRY
دندانپزشکی: ۲۰۸۵۵ TRY
مدیر ارشد مالی: ۱۹۴۷۶ TRY
وکیل: ۱۳.۵۳۴ TRY
مهندس برق: ۸.۸۵۷ TRY
مهندس: ۸.۵۴۰ TRY
برنامه نویس: ۷.۹۹۶ TRY
مهندس عمران ۷.۹۲۷ TRY
معمار: ۷.۹۱۹ TRY
سرآشپز: ۷.۷۷۸ TRY
مهندس زیست پزشکی: ۷.۶۰۴ TRY
حسابدار خبره: ۷.۵۷۳ TRY
تکنسین کامپیوتر: ۶.۸۷۰ TRY
معلم دبستان: ۶.۳۴۰ TRY
حسابدار: ۶.۲۶۲ TRY
صندوق دار: ۵.۱۷۲ TRY
دستیار اداری: ۴.۹۴۳ TRY
توجه داشته باشید که حقوق پایه در طول سه سال گذشته تقریبا ۸ درصد بوده و بر اساس احتمال ها پیش بینی می گردد که در طی ۵ سال آینده چیزی حدود ۱۰ تا ۱۲ درصد رشد در میانگین حقوق پایه در کشور ترکیه وجود داشته باشد. البته لازم به ذکر است که به خاطر داشتن رکود نسبی در برخی از بازار های این کشور، رشد قیمت ها ثابت و یا بسیار کم خواهد بود.
مشاغل محبوب و پردرآمد در ترکیه:
به طور کلی براساس وضعیت شغلی در ترکیه در ادامه شغل هایی را بیان کرده ایم که که بیشترین درآمد و بیشترین خواهان را دارند و چنانچه شما در آن ها تبحر و مهارت کافی دارید می توانید به راحتی در این کشور استخدام شوید:
- متخصص داخلی
- جراح مغز و اعصاب
- اورولوژیست
- پزشک طب سوزنی
- پزشک زنان و زایمان
توجه داشته باشید که حد وسط درامد این شغل به صورت میانگین در طول ماه ۶۷.۰۰۰ لیر خواهد بود که بیشترین آن می تواند مربوط به متخصص جراحی مغز و اعصاب با ۸۰.۰۰۰ لیر و کمترین آن مربوط به متخصص زنان و زایمان با ۶۰.۰۰۰ لیر باشد.
علاوه بر اینها، شغل های غیر پزشکی مانند مدیران ارشد مالی و اجرایی نیز بیشترین درآمد ها را به خود اختصاص داده اند.
دقت داشته باشید که مشاغلی مانند کمک آشپز، منشی، بازاریابی و مکانیک نمی توانند به راحتی در این کشور کار پیدا کنند.
بهتر است بدانید که در حال حاضر به خاطر وجود نرخ ۱۳.۳ درصدی بیکاری در این کشور مقامات مربوطه سختگیری هایی انجام داده اند که بر اساس ان اتباع خارجی نمی توانند استخدام شوند و اولویت اول با شهروندان ترکیه خواهد بود.
با این حال افرادی که دارای مهارت در شاخه های مختلف از جمله پزشکی، خلبانی، جوشکاری در زیر دریا، پرستاری کودک، برنامه نویسی، کارگز مقطعی هتل ها، آموزش زبان فرانسوی و مسئول پذیرش مسلط بر چندین زبان هستند شانس بیشتری برای دریافت اقامت ترکیه دارند و از این رو به سادگی می توانند در این کشور استخدام شوند.
وضعیت شغلی در ترکیه برای ایرانی ها:
بهتر است بدانید که اولین شرط مهم کار در ترکیه برای ایرانی ها داشتن مجوز کاری اس که اغلب می توانید آن را به صورت حضوری و آنلاین از کارفرما های طرف قرارداد خود دریافت نمایید. همانطور که می دانید ایرانی های زیادی در طول این چند سال راهی کشور های اروپایی شده اند و در این میان ترکیه بیشترین مهاجران را پذیرفته است.
ترکیه مزیت های فراوانی برای مهاجران ایرانی دارد زیرا هم نزدیک به ایران است و هم رفت و آمد به آن بسیار راحت خواهد بود. از نظر فرهنگی و تاریخی و همچنین هزینه های زندگی تشابه زیادی میان دو کشور وجود دارد و بدون ویزا می توانید تقریبا ۳ ماه درون این کشور به صورت توریستی زندگی کنید.
البته که در طول دوران سفر تان حق کار کردن و تحصیل در ترکیه را نخواهید داشت و در این شرایط است که اهمیت پیدا کردن فرصت های شغلی آن برای ایرانیان اهمیت پیدا می کند. در واقع داشتن اجازه کار برای مشغول به کار شدن و همچنین داشتن گواهی قبولی دانشگاه های ترکیه برای ویزای ضروری بسیار الزامی خواهد بود.
مدارک مورد نیاز جهت دریافت ویزای کاری ترکیه:
- ارائه کارت شناسایی شامل کارت ملی و شناسنامه
- گواهی عدم سوء پیشینه
- پاسپورت معتبر با اعتیار حداقل ۶ ماه
- داشتن گواهی سلامت
- رزومه شغلی معتبر و کامل
- چندین پرده عکس
منبع : آرگا