دسته ها
جمعه ۲۹ فروردین ۱۴۰۴

پر کردن بیش از حد باک خودرو چه خطراتی را به دنبال دارد؟

  • شیوا فهیمی
  • ۲۵ آذر ۱۴۰۰
  • ۰

معمولا برخی افراد به نحوه و کیفیت سوخت گیری توجهی نکرده و به پرکردن بیش از حد باک خودرو اصرار عجیبی دارند. با این مطلب همراه باشید تا پیامدهای منفی این کار آشنا شوید.

یکی از کارهایی که رانندگان باید برای تامین سوخت خودرو انجام دهند، بنزین زدن می باشد و معمولا برخی به پر کردن بیش از حد باک خودرو خود اصرار دارند. در حالی که این کار آثار و پیامدهای منفی زیادی دارد. با ادامه این مطلب همراه ما باشید.

آشنایی با پیامدهای منفی پرکردن بیش از حد باک خودرو

بنزین زدن یکی از امور معمول هر راننده ای است که بارها به آن اقدام می کند. بیشتر افراد به نحوه و کیفیت سوخت گیری در مراکز پمپ بنزین توجهی نکرده و به پر کردن بیش از حد باک خودرو اصرار عجیبی دارند. بی خبر از این که چه پیامدهای منفی را می تواند به دنبال داشته باشد.

هنگامی که در پمپ بنزین به سوخت گیری می پردازید با قطع جریان بنزین توسط نازل که به منزله پر شدن باک بنزین است دیگر بنزین زدن را ادامه ندهید. معمولا برخی افراد بعد از این که نازل پمپ بنزین، جریان را قطع نمود؛ همچنان به بنزین زدن ادامه داده چرا که می خواهند به عدد رند رسیده سپس به فشردن لحظه ای نازل اقدام می کنند.

بنابراین با اقدام به سوختگیری خودرو، نازل پمپ بنزین، مقدار مناسب بنزین را تشخیص داده و پس از پر شدن باک ، با صدایی شبیه کلیک و به طور خودکار جریان بنزین را قطع می نماید. در حقیقت این کار به خاطر افزایش ایمنی و محافظت از قطعه مهمی در خودرو به اسم کنیستر می باشد.

بیشتر افراد از وجود این قطعه و اهمیت آن در سیستم سوخت خودرو بی خبر هستند. بنزین به خاطر ماهیت شیمیایی که دارد، مقداری بخار تولید کرده که تجمع بیش از حد این بخارها در باک بنزین می تواند خطرساز باشد. در خودروهای امروزی راهکار مناسبی برای کنترل بخارات بنزین به کار گرفته شده است. این راهکار چیزی جز استفاده از فیلتر بخارات بنزین یعنی قطعه کنیستر نیست.

در ادامه مطلب به شما درباره قطعه کنیستر خواهیم گفت و همچنین چرا پر کردن بیش از حد باک خودرو کار درستی نیست. خواهشمندیم با ادامه مطلب همراه ما باشید.

قطعه کنیستر

کنیستر قطعه ای می باشد که با کربن اکتیو پر شده و به طور دائمی بخارهای بنزین را کنترل نموده و آن را به مسیر سوخت باز می گرداند. به عبارتی کنیستر، فیلتر جذب بخار سوخت می باشد. بنزین مایع روی کنیستر اثر مخربی داشته و این تاثیر در حدی است که پس از مدتی می تواند موجب خرابی این قطعه شده و راننده را مجبور به تعویض قطعه کنیستر نماید.

که معمولا باید برای این کار هزینه زیادی را بپردازید. عملکرد صحیح این قطعه هم موجب بهینه سازی مصرف سوخت و کاهش آلودگی هوا شده و هم بر ایمنی خودرو تاثیرگذار می باشد. البته می توان تا حدی از خراب شدن قطعه کنیستر پیشگیری کرد اگر هنگامی که نازل پمپ بنزین جریان را قطع کرد، شما به بنزین زدن و پر کردن بیش از حد باک خودرو اقدام نکنید.

چرا که زمان کافی بودن میزان بنزین را نازل تشخیص داده و به دلایل ایمنی و سودمندی برای کنیستر جریان بنزین را متوقف می کند. با وجود این که بیشتر افراد از وجود کنیستر در سیستم سوخت بی اطلاعند ولی این قطعه نقش بسیار مهمی را در سیستم سوخت خودرو ایفا می کند.

بنزین بخاری تولید می کند که قابلیت اشتعال و انفجار دارد و بسیار سمی و فرار است. نشان دادن ابری از بخار بنزین سخت از نشان دادن گودالی از بنزین می باشد چرا که در حالت ابری قابل مشاهده نبوده ولی بسیار خطرناک می باشد. سابقا باک های بنزین طوری طراحی شده بودند که مانع از تجمع بخار بنزین می شد و بخار بنزین می توانست از باک خارج شود. که برای ایمنی خودرو ضروری بود.

ولی این بخار برای محیط زیست اثرات زیانباری داشت. بخار بنزین یکی از عوامل مهم آلودگی هوای شهرها و شرایط بد هوایی در روستاها است. خوشبختانه در خودروهای امروزی برای مشکل بخار بنزین راهکاری به کار گرفته شده که آن چیزی جر فیلتر بخار بنزین یا کنیستر نیست. کنیستر به طور مداوم بخار بنزین را بررسی کرده و در صورت مشاهده این بخار را مجددا به سیستم سوخت رسانی وارد نموده تا به درون موتور هدایت شده و بسوزد.

پیامدهای منفی پر کردن بیش از حد باک خودرو

پر کردن بیش از حد باک خودرو پیامدهای منفی و خطراتی را به دنبال دارد که در ادامه با آن ها آشنا می شوید.

آسیب دیدن فیلتر کنیستر

در حال حاضر بیشتر خودروها به فلیتر کنیستر مجهز می باشند. همانطور که اشاره شد این فیلتر با کربن همراه بوده و به طور مداوم بخار بنزین را پایش می کند تا این بخار را به چرخه سوخت بازگردانده و در فرایند احتراق استفاده شود. به این صورت از متصاعد شدن بخار بنزین به بیرون جلوگیری خواهد کرد و خط آتش سوزی از بین می رود.

هنگامی که به پر شدن بیش از حد باک بنزین اصرار بورزید در حقیقت به فیلتر کنیستر خودرو آسیب زده می شود. این فیلتر گران قیمت بوده و در صورت خرابی باید تعویض شود که این کار هزینه اضافی برای شما ایجاد می کند.

دور ریختن پول

هنگامی که باک بنزین بیش از حد پر شود راهی برای جاگیری بنزین بیشتر در آن وجود ندارد. متاسفانه برخی افراد بعد از اینکه نازل پمپ، جریان بنزین را قطع کرد، همچنان به پر کردن بیش از حد باک بنزین خودرو ادامه می دهند زیرا قصد دارند به عدد رند مورد نظرشان نزدیک شود بعد به فشردن لحظه ای نازل اقدام می کنند با این تصور که بنزین بیشتری در باک جامی گردد.

اگر تصور می کنید با فشار مجدد و مکرر نازل یا بیرون کشیدن آن تا دهانه باک بنزین، بنزین بیشتری وارد باک می شود باید اشاره کرد که اشتباه است. چرا که پمپ بنزین به سیستم بازیابی بخار مجهز بوده و این به مفهوم آن است که با پر شدن باک، نازل جریان را قطع می کند و پمپ میزان اضافی سوخت را به سمت مخزن باز می گرداند.

این عمل به خاطر این صورت می گیرد که بخارهای اضافی بنزین به محیط وارد نشوند. البته این به این مفهوم نیست که دستگاه محاسبه سوخت در جایگاه، میزان سوخت اضافه ای را که به زور می خواستید وارد باک کنید حساب نمی کند، در حقیقت شما هزینه آن مقدار بنزینی را که به خاطر پر بودن باک به مخزن برگشته را نیز می پردازید.

آلودگی محیط زیست

همانطور که اشاره شد در خودرو قطعه مهمی به اسم کنیستر وجود دارد که مانع از تجمع بخارات بنزین در باک خودرو می شود و به مانند یک فیلتر عمل می کند. این فیلتر با کربن یا زغال پر شده و به طور دائمی بخارات بنزین را جذب نموده و به مسیر سوخت باز می گرداند.

اگر کنیستر صدمه ببیند، سیستم جذب و فیلتر بخارهای بنزین نمی تواند به درستی وظیفه خود را انجام دهد. بنابراین بخارات مضر و سمی به محیط بیرون وارد شده و هوا را آلوده می کنند که برای سلامتی انسان خطرناک است. در ضمن پر کردن بیش از حد باک سبب سرریز شدن آن روی زمین شده که هم لباس شما را کثیف می کند و هم موجب آلودگی محیط زیست می شود.

همچنین خطر آتش سوزی و انفجار را در جایگاه سوخت ممکن است به دنبال داشته باشد. در صورت جدی نگرفتن اخطار نازل به قطع، هنگام بنزین زدن امکان پاشیدن بنزین به بیرون از باک و روی زمین وجود دارد. این کار زمانی رخ می دهد که ما برای فرار از هشدار قطع نازل آن را مقداری از باک بیرون آورده تا جریان بنزین قطع نشود و با این کار سبب پاشیدن بنزین روی زمین می شویم.

حال با توجه به این که بنزین ماده ای شدید فرار می باشد، بخار آن روی هوا آتش گرفته و به خاطر اُکتانی که دارد به شدت سبب انفجار خواهد شد. چنین امری بروز خسارت جانی و مالی را به دنبال داشته و ممکن است زمینه ساز آتش سوزی بزرگی هم شود. این اتفاق می تواند مهمترین دلیل آتش گرفتن خودرو در پمپ بنزین بوده که با کمی دقت می توان از بروز آن جلوگیری کرد.

خطر انفجار باک

این گزینه اکثر به خودروهای قدیمی بر می گردد که در هنگام فرایند بنزین زدن، بخار بنزین از باک خارج می شود که آسیب های جبران ناپذیری به محیط زیست هم وارد می کرد. ضمنا ممکن بود بخار حاصل از بنزین که ماده فراری است موجب ایجاد انفجار در باک و خودرو شود. ولی خوشبختانه در خودروهای تولید سال های اخیر این موضوع رفع شده و با اضافه کردن قطعه کنیستر به آن ها این مشکل برطرف شده و خروج بخار بنزین و خطر انفجار باک بسیار کاهش پیدا کرده است.

فرایند صحیح بنزین زدن

در حالت کلی برای بنزین زدن بعد از مراجعه به یکی از جایگاه های سوخت باید توسط نازل پمپ بنزین سوخت را به باک خودرو وارد نمود. نازل نیز طوری طراحی شده که میزان مناسب بنزین را به صورت خودکار تشخیص داده و پس از پر شدن باک خودرو، با یک صدای کلیک و به طور خودکار جریان بنزین را قطع می نماید. این امر برای جلوگیری از خطراتی است که در پی پر کردن بیش از حد باک خودرو به دنبال دارد صورت می پذیرد.

فرایند صحیح بنزین زدن به این صورت است که بعد از مراجعه به جایگاه و قرارگیری در کنار یکی از پمپ های سوخت، خودرو را خاموش کرده و پیاده شوید. کارت سوخت را در کارتخوان مدنظر قرار دهید و سرپوش باک را باز نمایید. سپس نازل را برداشته و به صورت ایمن درون باک خودرو قرار دهید.

نازل را اندکی فشار داده تا به خوبی در جای خود قرار گرفته بعد باید ماشه نازل را فشار دهید تا بنزین به داخل باک پمپاژ شود. امروزه در همه پمپ بنزین ها نازل ها به مکانیسم متوقف کردن خودکار جریان بنزین مجهز هستند. به این صورت که وقتی باک در حد مجاز و استاندارد پر شد با یک صدای کلیک به صورت خودکار جریان سوخت را متوقف می کند.

بعد از شنیدن صدای کلیک دیگر ماشه نازل را فشار ندهید(به دلایلی که در بالا اشاره شد). در ادامه نازل را از باک خارج نموده و اجازه دهید آخرین قطره ها نیز درون باک بریزد. هنگامی که دیگر چکه نکرد، نازل را در جایگاهش قرار دهید. اگر احیانا چند قطره ای بنزین از نازل بیرون ریخت مراقب باشید روی لباس یا کفش شما نریزد. هم بوی بدی دارد و هم می تواند خطرناک باشد.

در ادامه درپوش باک را بسته و کارت سوخت را هم بردارید. چنانچه ما به تفاوتی دارد آن را بپردازید و در پایان ماشین را روشن کرده و حرکت نمایید. توصیه می شود به اندازه باک بنزین خودرو خود بنزین بزنید، و هنگامی که نازل جریان را متوقف کرد دیگر به پر کردن بیش از حد باک بنزین اصرار نداشته باشید. چرا که نه فقط از آسیب به خودرو و خطرات احتمالی جلوگیری می کنید بلکه پول خود را نیز دور نمی ریزید.

برای این که بتوانید بهتر عمل بنزین زدن را انجام دهید با بکار گرفتن موارد زیر فرایند صحیح بنزین زدن را تکمیل می کنید.

۱. پیش از تخلیه کامل باک به بنزین زدن خودرو اقدام کنید. هنگامی برای بنزین زدن به جایگاه سوخت مراجعه نمایید که باک بنزین خودرو در حالت یک سوم یا نیمه قرار داده باشد. به این خاطر که بنزین سریع تبخیر شده و هر چه باک خالی تر باشد، هوای گرم بیشتری در آن جای گرفته و بنزین درون باک سریعتر تبخیر می گردد.

۲. عدم بنزین زدن خودرو وقتی درون مخزن جایگاه سوخت رسانی عمل تخلیه بنزین صورت می گیرد. شاید شما نیز با عمل سوخت گیری پمپ بنزین توسط تانکرهای حمل سوخت روبرو شده باشید. در این مواقع بنزین زدن کار درستی نیست زیرا درون مخازن پمپ بنزین ذرات آلوده ای وجود داشته که ته نشین شده و به خاطر فشار بالای ورود بنزین به داخل مخزن پمپ بنزین، این آلودگی ها با کل حجم بنزین موجود مخلوط می شود. در این شرایط ذرات آلوده می توانند برای خودرو شما دردسرساز شوند.

۳. عدم بنزین زدن در هوای سرد یا خنک. هنگام صبح یا مواقعی که هوا خنک تر است از بنزین زدن خودداری کنید. بنزین در هوای خنک فرم منقبض داشته و در هوای گرم منبسط می شود. این امر سبب می شود تا بنزین در هوای گرم تبخیر شود و بنزینی که وارد باک خودرو می شود، با بخار زیادی همراه گردد.

در این مطلب سعی شد شما را با یکی از موضوعات به ظاهر کم اهمیت آشنا نماییم ولی این موضوع علاوه بر اهمیت زیاد از به وجود آمدن خطرات احتمالی نیز پیشگیری خواهد کرد.

پس از آگاهی از خطرات پر کردن بیش از حد باک خودرو برای اطلاع از نشانه های خرابی پمپ بنزین خودرو و آشنایی با هواگیری باک بنزین پراید می توانید از این لینک ها دیدن نمایید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *