به طور کلی نخل کاریوتا که امروزه با نام نخل دم ماهی شناخته می شود به خاطر برگ های مشابه دم ماهی به این اسم شهرت یافته است. نخل کاریوتا را می توان از زیباترین گلهای آپارتمانی دانست که اگر در فضای گلدان کشت و پرورش داده شود و شرایط مناسبی برایش فراهم گردد پس از مدتی می توانید یک دسته بزرگ از این گیاه داشته باشید.
آشنایی با نحوه پرورش نخل کاریوتا
بهتر است بدانید که نخل کاریوتا در واقع از دسته گیاهان خانواده آریکاسه و بومی مناطق حاره ی آسیا می باشد که حدود ۱۳ گونه مختلف را شامل می شود. این گیاه در واقع نوعی نخل خوشه است که ارتفاع آن معمولا تا ۸ متر خواهد رسید. رنگ برگ های کاریوتا نیز سبز روشن هستند و هر تنه آن یک گل آذین تولید خواهد کرد که از نوع درخت شروع شده و به سمت پایین آویزان می شوند. البته پس از تولید شدن بذرها نیز این گل ها از بین خواهند رفت.
برگ های کاریوتا معمولا چند قسمتی و مثلثی هستند و شباهت زیادی هم به دم ماهی دارند. با وجود اینکه میوه ها نارنجی رنگ هستند اما گل ها دارای رنگی کرمی روشن خواهند بود. نخل کاریوتا از گل های زیبای آپارتمان محسوب می شود که می توانید آن را در فضای گلدان به راحت پرورش دهید و همچنین اگر در شرایط مناسبی آن را قرار دهید پس از مدتی دسته ای بزرگ از این گیاه خواهید داشت.
همچنین می توانید این گیاه را در بیرون از فضای منزل نیز بکارید ولی به این نکته دقت داشته باشید که کاریوتاها در داخل منزل رویش بهتری از خود نشان می دهند. چانچه در منطقه ای با آب و هوای سرد زندگی می کنید توصیه می شود گیاهتان را درون خانه نگهداری نمایید تا از آسیب های احتمالی دور باشد. نخل کاریوتا اگر در داخل خانه باشد نهایتا تا ۲.۱ متر رشد می کند. گیاه بالغ آن نیز شامل برگچه هایی مجزا به طول ۱۵ و پهنای ۱۰ سانتی متر خواهند بود که نوک هریک از برگچه ها به نظر پاره پاره شده می آیند.
دقت داشته باشید که این گیاه سمی است و تماس آن با دهان باعث سوزش لب ها، دهان، زبان و گلو خواهد شد. همچنین باعث سخت شدن صحبت کردن و بلعیدن نیز خواهد شد. ماده ای سمی با نام کریستال های کلسیم اکسالات درون برگ های این گیاه وجود دارد که در الب اوقات باعث سوزش و خارش سطوح پوست و چشم ها می شود.
دستورالعمل کاشت و تکثیر کاریوتا:
توجه داشته باشید که معمولا کاشت و تکثیر گیاه کاریوتا از طریق بذور آن صورت می گیرد زیرا این نخل گل های نر و ماده ای تولید خواهد کرد و به همین خاطر یک گیاه تنها هم می تواند دانه تولید کند. چنانچه گیاهتان دانه تولید نکرد می توانید دانه های جدید را از گلفروشی ها تهیه کنید.
برای کاشت بذر کاریوتا بایستی دانه ها را از گیاه اصلی جدا کنید. سپس گلدانی را پر از خاک مخصوص جوانه زنی کنید و بذور را درون آن قرار دهید.
حال بایستی گلدان حاوی دانه ها را در محیطی گرم و مرطوب به مدت زمان ۶ الی ۸ ماه قرار دهید. پس از گذشت این زمان با جوانه زنی دانه ها مواجه خواهید شد.
شرایط مورد نیاز برای نگهداری نخل کاریوتا
همانطور که می دانید تمامی گیاهان برای اینکه بتوانند روند رشد خود را به خوبی طی کنند نیاز به شرایطی دارند که شما بایستی آن را فراهم کنید و به همین منظور در ادامه برخی از اصول لازم برای کاشت و پرورش نخل کاریوتا را شرح داده ایم:
-
نور:
این گیاه زیبا برای رشد نیاز به آفتاب زیاد و مستقیم دارد. به همین خاطر توصیه می شود آن را در روشن ترین قسمت خانه قرار دهید تا رشد و طول گیاه افزایش پیدا کند. با وجود اینکه بسیاری از این گیاه در مناطق کوهستانی رشد کرده اند اما پرورش نخل کاریوتا تا حدودی با آب و هوای مدیترانه ای و آب و هوای نیمه گرمسیری و گرمسیری نیز سازگار خواهد بود.
-
آبیاری:
توصیه می شود بستر گیاهتان را همیشه مرطوب نگه دارید. همچنین می توانید خاک بستر را در میان دو آبیاری خشک نگهداری نمایید و البته به جای آن بهتر است گیاه را کم و به دفعات بیشتر آبیاری نمایید. حتما پیش از آبیاری مطمئن شوید که سوراخ های زهکشی زیر گلدان باز و به اندازه کافی هستند. چنانچه گلدان سوراخ های کافی نداشت بایستی با استفاده از میخ و یا دریل تعدادی سوراخ در زیر آن ایجاد نمایید.
-
خاک و کوددهی:
توجه داشته باشید هر نوع خاک استانداردی که پایه پیت یا الیاف نارگیل و همچنین زهکشی خوبی دارد برای پرورش این گیاه ایده آل خواهد بود. اگر می خواهید گیاهتان را مدت زمان زیادی نگهداری کنید بهتر است مقداری از عناصری که به زهکشی خاک کمک می کنند، به بستر گیاهتان بیفزایید. برای مثال می توانید پرلیت یا پوسته درختان را به بستر اصلی اضافه کنید که در اثر این ترکیب خاک گیاه به سرعت از بین نمی رود و تجزیه هم نمی شود.
در مورد تغذیه نخل کاریوتا نیز می توان گفت که گیاهتان را در طول فصول رشد با استفاده از کود های مایع ضعیفی که حاوی تمام عناصر مورد یاز گیاه هستند تغذیه نمایید. همچنین اگر در ماه مقداری سولفات دو منیزیمی به خاک گیاه اضافه نمایید گیاهتان دچار کمبود منیزیم نخواهد شد.
-
تعویض گلدان:
معمولا توصیه می شود زمانی که نخل جوان است گیاه را هر سال یا یک سال در میان در فصل بهار تعویض گلدان کنید. نخل کاریوتا گیاهی با رشد متوسط است که به همین خاطر نیاز به تعویض گلدان مرتب ندارد و همان تعویض گلدان یک سال در میان یا بیشتر برای آن کفایت خواهد کرد. ممکن است پس از مدتی که گیاهتان رشد زیادی کرد انجام تعویض گلدان آن کمی سخت باشد. در این هنگام تنها کافی است چندین سانتی متر ابتدایی خاک گلدان را بردارید و جای آن خاک تازه بریزید.
برای تعویض گلدان نخل کاریوتا بایستی اجازه دهید سطح خاک کمی خشک شود سپس به کف و دیواره های گلدان چندین ضربه آهسته وارد کنید زیرا با انجام این کار گیاه به راحتی از داخل گلدان خارج خواهد شد. برای تعویض گلدان بهتر است یک سایز بزرگ تر از گلدان قبلی گیاه تهیه کنید و گیاه را درون آن قرار دهید و سپس با خاک تازه پر کنید.
منبع : آرگا