دسته ها
پنج شنبه ۱۵ آذر ۱۴۰۳

آموزش بستن زنجیر چرخ با روش صحیح

  • شیوا فهیمی
  • ۲۹ مهر ۱۴۰۰
  • ۰

برای برقراری امنیت خودرو در فصل زمستان، یکی از بهترین راهکارها استفاده از زنجیر چرخ می باشد. به ویژه که زمین لغزنده بوده و امکان تصادف هم وجود داشته باشد. در این مطلب با انواع زنجیر چرخ آشنا می شوید و در ادامه نحوه بستن این وسیله ضروری آموزش داده می شود.

یکی از مهارت هایی که هر راننده در فصل زمستان و روزهای یخبندان به آن نیاز پیدا می کند، بستن زنجیر چرخ است. از این رو افراد باید با شیوه صحیح بستن این وسیله ضروری خودرو آشنایی کامل داشته باشند. در ادامه این مطلب علاوه بر آشنایی با انواع این وسیله، شیوه بستن صحیح آن نیز آموزش داده می شود.

آموزش بستن زنجیر چرخ به شیوه صحیح

در روزهای برفی و یخبندان فصل زمستان، زنجیر چرخ قطعا وسیله ای ضروری و کاربردی برای رانندگی خواهد بود. با نصب زنجیر چرخ روی لاستیک خودرو اصطکاک ایجاد شده با سطح زمین، مانع از سر خوردن خودرو می شود. با رانندگی در جاده برفی و یخ زده  ممکن است هر لحظه شرایط غیرمنتظره ای به وجود آید و راننده را با دردسر روبرو کند. بهترین راه برای مواجه با چنین وضعیتی مجهز بودن به زنجیر چرخی مناسب است که اغلب در شرایط آب و هوایی نامساعد به دشواری و با دردسر نصب می شود. اگرچه مدل های جدید و سبکتری هم روانه بازار شده اند که هم مشکل نصب ندارند و هم از رضایتمندی بیشتری برخوردارند.

بستن زنجیر چرخ در روزهای برفی و یخبندان هم یک مسافرت ایمن و بدون دغدغه برای شما به ارمغان می آورد و هم احتمال بروز تصادف را کاهش می دهد. در بازار زنجیر چرخ های متنوعی وجود دارد که از لحاظ کیفیت، استحکام و قیمت متفاوت هستند. با ادامه مطلب همراه ما باشید تا با انواع زنجیر چرخ آشنا شوید در ضمن شیوه صحیح بستن زنجیر چرخ هم آموزش داده می شود.

آشنایی با انواع زنجیر چرخ خودرو

این وسیله دارای انواع مختلفی است و بر اساس جنس زنجیر و کیفیت آن می توان به دلخواه خود زنجیر مناسب را برای خودرو مورد نظر انتخاب کرد.

فلزی:

این نوع زنجیر چرخ از جنس آهن است که به راحتی پاره نشده و محکمترین زنجیر چرخ محسوب می شود. البته ممکن است موقع حرکت خودرو باز شود. این زنجیرها در اثر بی توجهی ممکن است پس از تایم کوتاهی زنگ زده شوند. مگر این که پس از هر بار استفاده آن را تمیز و خشک کرده و در کیف یا جعبه مخصوص خودش نگهداری نمایید. زنجیر چرخ فلزی دارای دو نوع تکی و زوجی بوده که نوع تکی از دو زنجیر موازی در طول و زنجیرهای کوتاه عرض تشکیل شده که در قسمت ابتدایی و انتهایی زنجیر در طول به هم وصل می شوند.

ساختار زنجیر چرخ زوجی مشابه تکی است با این فرق که دو رشته عرضی ضربدری و سه زنجیر در طول دارد. از معایب زنجیر چرخ فلزی این است که اگر هنگام حرکت خودرو باز شوند به جلوبندی، گلگیر یا ترمز خسارت زیادی وارد می کنند. در ضمن محکم کردن زنجیر چرخ فلزی دشوار بوده چرا که باید روی زمین پهن شود و سپس خودرو را به وسط زنجیر برد. حتی اگر برای بعضی افراد محکم کردن آن چندان سخت نباشد ولی نسبت به نوع ژله ای زمان بر است.

عیب دیگر این زنجیر چرخ، آسیبی است که به لاستیک خودرو وارد می کند به ویژه وقتی صحیح بسته نشود. در ضمن در استفاده طولانی مدت روی محل قرارگیری زنجیرها ترک ایجاد می کند.

پارچه ای یا ابریشمی:

این نوع زنجیر چرخ به خاطر وزن سبکش رضایت مصرف کنندگان را به دنبال دارد. زنجیر چرخ پارچه ای توسط ایجاد اصطکاک بالا با سطح برف، از سر خوردن و همچنین فرو رفتن خودرو در برف پیشگیری می کند که مزیت اصلی آن نسبت به دیگر زنجیرها می باشد. چرا که سایر زنجیرها سبب فرو رفتن خودرو در برف نرم یا عمیق می شوند.

طراحی و ساخت زنجیر چرخ ابریشمی طوری  است که روی همه خودروها قابلیت نصب دارد. بستن آن مشکلات نصب زنجیرهای متداول را نداشته و در کسری از دقیقه به راحتی نصب می شود. باز و بستن زنجیر چرخ پارچه ای بسیار ساده می باشد و در نتیجه بعد از پیمودن جاده های برفی می توانید آن را باز و مسیر را ادامه دهید.

در ضمن زنجیر مذکور به آسفالت جاده یا چرخ خودرو صدمه ای وارد نمی کند و در مقابل سایش و خوردگی مقاوم است. همچنین به کمک فترها و جلوبندی آسیب نمی زند و موقع حرکت ماشین باز نمی شود. ضمنا ضرری برای محیط زیست نبوده و قابلیت بازیافت دارد.

ژله ای یا پلیمری:

این زنجیر چرخ از نوع فلزی اغلب گران تر بوده و استحکامش به نوع برند آن بستگی دارد. زنجیر ژله ای طوری طراحی شده که نسبت به نوع فلزی نصب راحت تری دارد و به دلیل بستن آسان و ظاهر متفاوت اکثرا برای چرخ های با رینگ اسپرت مورد استفاده قرار می گیرد. در ضمن این نوع زنجیر به خاطر اصطحکاک بیشتر با جاده مانع از فرو رفتن خودرو در برف عمیق می شود. با توجه به محبوبیت زنجیر چرخ پلیمری در بازار ولی قیمت زیاد آن سبب شده نسبت به نوع فلزی آمار فروش کمی داشته باشد.

نانو پلیمری:

زنجیر چرخ نانو پلیمری اکثرا در کشورهای خیلی سرد مورد استفاده قرار می گیرد که نه فقط به جلوبندی و گلگیر آسیب نمی زند بلکه از آج لاستیک هم برای مدت زیادی حفاظت می کند و موجب اختلال در سیستم ABS نمی شود. اگر چه عیب زنجیر نانو پلیمری این است که در صورت باز شدن موقع حرکت خودرو، متوجه نخواهید شد و بنابراین امکان پیدا کردن آن هم وجود ندارد.

تسمه ای یا کمربندی:

زنجیر چرخ تسمه ای از لحاظ بازدهی بعد از نوع پلیمری قرار می گیرد و نسبت به دیگر زنجیرها کمتر محبوب است. این زنجیر همانند یک تسمه چرخ را دربر می گیرد و برای خودروهای رینگ اسپرت مناسب است. در ضمن ملاک خرید زنجیر کمربندی عرض و فاق نیست بلکه سایز رینگ ملاک است. بستن این نوع زنجیر چرخ آسان است و برای استفاده از آن نیازی به تعویض لاستیک و جک نمی باشد.

قابل ذکر است زنجیر چرخ کمربندی علاوه بر جنس فلزی با جنس پلاستیکی هم عرضه می شود در ضمن انعطاف و دوام بالایی داشته و به رینگ و لاستیک خودرو صدمه نمی زند.

شیوه صحیح محکم کردن زنجیر چرخ

بستن زنجیر چرخ

شیوه  صحیح بستن زنجیر چرخ این گونه است که باید روی محوری نصب شود که نیروی محرکه ماشین را تحمل می کند. به بیان دیگر برای خودروهای دیفرانسیل جلو روی چرخ های جلو نصب می شود. و در خودروهای دو دیفرانسیل که نیروی محرکه به ۴ چرخ منتقل می شود، زنجیر باید روی ۴ چرخ خودرو نصب کرد.

چنانچه در جاده هستید ابتدا خودرو را در جای مطمئن و امنی پارک کرده و سپس کیف یا جعبه مخصوص زنجیر چرخ را باز کرده و آن را خارج کنید. هر کیسه حاوی دو زنجیر است که در اطرافشان پوششی وجود دارد تا زنجیر خشک باقی بماند.

در ادامه پیچ و تاب و گره خوردگی زنجیرها را باز کنید به این صورت که کابل پلاستیکی را در دست گرفته و گره های زنجیر را از هم باز نمایید. این پلاستیک های آخری معمولا به رنگ آبی و زرد دیده می شوند.

قابل ذکر است باید زنجیر چرخ ها را شل در دست گرفت. و سپس آن را روی زمین پهن کرد. به نحوی که زنجیر را از جهت خارهایی که دارد روی زمین بگذارید، طوری که قسمت صاف آن به طرف لاستیک قرار گیرد. چرا که اگر خارها به طرف لاستیک باشد تایر خودرو سوراخ می شود.

سپس زنجیر را پشت لاستیک قرار داده و از طرف چپ به راست بکشید. هر دو انتهای زنجیر را در دست گرفته و دور چرخ بچرخانید. سر زرد زنجیر را به انتهای آبی آن متصل کنید. حالا باید قلاب پهن و خمیده ای که خلاف جهت کابل وصل شده را پیدا کنید. قلاب قرمز را از سمت راست به متصل کننده طلایی سمت چپ اتصال دهید. طوری که از حلقه سر دیگر زنجیر عبور داده و در میان حلقه بست نگهدارنده جای دهید.

با چرخاندن بست ها توسط آچار مخصوص زنجیر روی تایر محکم می شود. آچار مخصوص یا پیچ گوشتی دو سو را در محل بیضی شکل روی زنجیر قرار داده و حلقه ای از زنجیر که در سوراخ بست ثابت می باشد را در جهت منحنی بست بچرخانید. برای باز نمودن زنجیر چرخ باید این بست ها را به حالت اولیه برگرداند. باید اشکال ۴ ضلعی ایجاد نمایید.

زنجیر چرخ متصل شده را به بالای لاستیک خودرو هول دهید تا فرم  ضلعی در خلاف تایر پیدا کند و بین هر یک از ۴ ضلعی ها یک ریل مرکزی جای دهید. در ادامه قلاب قرمزی را پیدا کنید که مستقیما خلاف جهت اتصال کابل است. اکنون باید زیر چرخ را با زنجیر قرمز بپوشانید. قلاب قرمز را به اتصال زرد رنگ در سمت چپ وصل کرده و زنجیر را به بالای لاستیک ببرید. از زنجیرهای قرمز بلند بهره گرفته و آن را به تنگ ترین فرم ممکن ببندید.

اکنون این کارها را مجددا برای چرخ بعدی در جلو یا عقب خودرو انجام دهید. در پایان بستن زنجیر چرخ چند میلی متری رو به جلو رانندگی کنید تا زنجیرها به آرامی در داخل لاستیک جای بگیرند. بعد زنجیرها را مجددا سفت کرده و قلاب ها را دوبار درآورده و آن ها را سفت ببندید. زنجیرها طوری باید سفت شوند که موقع حرکت خودرو هیچ صدایی ایجاد نکنند و اگر صدایی شنیدید باید قلاب ها را یک بار باز نموده و دوباره به تایر وصل کنید.

محکم کردن زنجیر فلزی

یک رشته زنجیر چرخ را بعد از گرفتن پیچ و تاب آن در کنار چرخ دیفرانسیل پهن کنید به طوری که نوک یخ شکن آن روی آسفالت باشد و قفل اردکی کل در دو سمت بیرونی رینگ و قلاب به سمت داخل رینگ قرار گیرد.

بعد توسط جک، چرخ خودرو را بالا برده و اگر فضای کافی برای حرکت ماشین دارید می توان بدون استفاده از جک، با رعایت موارد ذکر شده در جلوی چرخ ها زنجیر را پهن و خودرو را روی زنجیر برانید تا لاستیک مدنظر روی زنجیر قرار گیرد.

(دقت کنید که چنانچه بخواهید زنجیر را به لاستیک سمت چپ ببندید فرمان خودرو را به طرف راست چرخانده و همین عمل را برای لاستیک سمت راست ماشین انجام دهید و آن را در جهت چپ بچرخانید. با این کار دسترسی بهتری به دو سمت زنجیر پیدا می کنید.) و زنجیر را به سمت داخل بلند نمایید.

در ادامه زنجیر را روی لاستیک منظم کرده به طوری که فرم اولیه یخ شکن ها حفظ بشود. قلاب پشت تایر را در حلقه مناسب ببندید. قفل زنجیر که در دو سمت رینگ جای دارد را از درون حلقه دیگر زنجیر طوری عبور دهید که این حلقه در گودی کمر قفل جای گیرد. سپس قفل را به طرف عقب برگردانده تا با حلقه مخصوص قفل شود. قلاب دیگر را هم از پش لاستیک کشیده و در حلقه های بعدی قرار دهید.

به عبارت دیگر در دو سمت زنجیر حلقه های تعبیه شده که باید آن ها را به هم متصل کنید. به این صورت که گیره محکم یک سمت زنجیر را از حلقه سمت دیگر عبور دهید. در این مرحله به آچار مخصوص نیاز دارید و بست های چرخشی روی زنجیر را به حدی بچرخانید که زنجیر محکم شود. در حقیقت زنجیر باید تمام عرض لاستیک را بپوشاند و اتصالات آن به صورت یکسانی مستحکم شده باشند. در پایان فرآیند محکم کردن زنجیر چرخ، کمی رانندگی کرده و دوباره زنجیر را کنترل کنید تا مطمئن شوید صحیح نصب شده است.

در ادامه خوب است بدانید برای بستن زنجیر چرخ تمسه ای باید بندهای زنجیر را از وسط پره های رینگ عبور داده و سپس قفل زنجیر را باز کرده و بعد از رد شدن زبانه زنجیر از آن، زبانه را به حدی بکشید که محکم و ثابت شود. در ادامه زبانه و قل را به سمت پایین آورده تا بسته شوند. در ضمن جهت این که اضافه بند زنجیر آویزان نباشد آن را از قسمت پین رد کنید.

چند نکته مهم

  • برای پیشگیری از صدمه دیدن زنجیر چرخ در روزهای برفی بیش از ۴۰ کیلومتر رانندگی نکنید.
  • هرگز با زنجیر چرخ خودرو را به مکان های غیر برفی نبردی و از توقف ناگهانی بپرهیزید.
  • اگر موقع رانندگی صدای غیرعادی از زنجیر چرخ شنیدید یعنی که زنجیر شکسته یا پاره شده از این رو در نزدیک ترین مکان توقف و زنجیرها را اندکی شل کنید یا این که آن را کاملا باز نمایید.
  • از زنجیر چرخ مناسب با سایز چرخ خودرو بهره بگیرید و در جاده به آرامی رانندگی کنید.
  • پس از باز کردن زنجیر چرخ اجازه دهید کاملا خشک شود سپس آن را بسته بندی کنید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *