چگونگی همدلی با کودک
همدلی در واقع مهارت قرار دادن خود به جای دیگران و نحوه درک احساسات آن ها در شرایط مختلف و توجه و نگرانی در رابطه با آن ها است که به دلیل اهمیتی که این مقوله دارد والدین نیز باید تا جایی که امکان دارد در روابط خود با فرزندان سعی کنند در مواقع موردنیاز به روشی درست و اصولی به همدلی با کودک خود بپردازند تا بدین گونه احساس ارزشمندی و پشتیبانی به او بدهند.

معیارهای مهم و ضروری برای همدلی کردن
در ادامه به معرفی ملاک های اصلی به منظور داشتن همدلی با بچه ها پرداخته ایم.
-
توجه به نوع دیدگاه کودک:
سعی کنید تا جای امکان احساسات و واکنش های خود را کنار گذاشته تا بدین گونه بتوانید شرایط را از دید کودک خود بنگرید و از این طریق او را درک نمایید.
-
قضاوت نکردن:
پیش از این که در رابطه با آن چه درون کودکتان می گذرد نتیجه گیری نمایید یک قدم به سمت عقب بردارید و نسبت به آن چه در چنین موقعیتی نیاز می باشد تا بتوانید فرزندتان را بهتر درک کنید کمی تامل نمایید.
-
داشتن تعامل به منظور نشان دادن درک خود به کودک:
بدون داشتن تمایل با جملاتی همچون «درستش کن» و «کاری که باید انجام بدی اینه که…» در هنگام حرف زدن فرزندتان مداخله نمایید و به کودک این فرصت را بدهید تا احساسات درونی خود را بروز دهد. در عوض تا جای امکان سعی نمایید احساسات کودکتان را به خودش منعکس دهید.
-
درک احساسات کودک:
سعی کنید به تجربه های خود رجوع نمایید تا بدین گونه راهی برای درک فرزندتان بیابید. زمانی را به خاطر آورید که شما نیز همین حس کودکتان را داشتید ولی باید این نکته را در نظر داشته باشید که افراط نکنید چرا که شخصیت و تجربیات هر کودکی منحصر به خودش می باشد.
طریقه و روش های همدلی با کودکان
همدلی کردن با کودکان در واقع به آن ها می فهماند که شما کاملا آن ها را درک کرده و برایشان احترام قائلند و به گونه ای در بهبودی روابط بین شما تاثیرگذار خواهد بود که در همین زمینه در ادامه به ارائه چند روش کاربردی و موثر در رابطه با همدلی با کودکان پرداخته ایم.
-
فرض نکردن و پرسیدن:
کودکان اغلب درباره احساس خود یا مشکلی که با آن مواجهه هستند حرف نمی زنند و آن را به شکل غیرکلامی بروز می دهند. به منظور همدلی کردن با کودکان حساسیت نشان دادن به این نشانه ها اهمیت زیادی دارد ولی پرسش درباره احساس و نیاز فرزندتان نیز به همان مقدار اهمیت دارد. اجازه دادن به کودک برای صحبت و توضیح بینش خود به او کمک می کند که حس کند شنیده می شود. همینطور موجب شده که او به یافتن راه حل بیندیشد.
-
گوش دادن به صورت فعالانه:
به طور کلی همدلی با کودکان احتیاج به گوش دادن فعالانه دارد. به این صورت که به کلمات و لحن صدای فرزند خود توجه کامل داشته و گوش بسپارید و درباره آن چه که می گوید فکر کنید و آن را به زبان خود شرح دهید.
-
داشتن آرامش و خونسردی:
زمانی که کودکتان عصبانیت و خشمش را بر روی شما تخلیه می کند سعی نمایید تا جای امکان خونسردی خود را حفظ نموده و آرام باشید. ایرادی ندارد که به او بگویید تمایل دارید کمی تنها بمانید.
-
عدم توجه به حل مسئله در گام اول:
اغلب پدر و مادرها در هنگام دیدن مشکل کودکشان خیلی سریع می خواهند به حل کردن و رفع آن بپردازند. با وجود این که این کار امکان دارد موجب ایجاد حس خوبی در شما شود ولی همواره به کودکان کمک نخواهد کرد که حس بهتری داشته باشند. بدین ترتیب تلاش کنید به صحبت های کودکتان تنها گوش دهید و متوجه شوید که چه مشکلی دارد. امکان دارد حتی فرزند شما تمایلی نداشته باشد که مشکلش را شما رفع نمایید. پس از این که حرف های کودکتان را شنیدید می توانید درباره این مسئله با او حرف بزنید.
-
تایید احساسات کودک:
زمانی که با کودک همدلی می کنید به او می فهمانید که این حق و اجازه را دارد که احساسات خود را داشته باشد. امکان دارد با انتخاب های فرزندتان مخالف باشید حتی امکان دارد تصور کنید کودک شما عکس العمل زیادی به وضعیت ایجاد شده نشان می دهد ولی مسئله مهم این است که واقعی بودن احساس کودکتان را قبول کنید. امکان دارد با عملی که کودکتان انجام داده یا حرفی که به زبان آورده مخالف باشید ولی احساسات حالت درست یا نادرستی ندارند.
در این مطلب نحوه و روش های صحیح همدلی با کودک را به طور کامل شرح دادیم که امیدواریم برایتان مفید و سودمند بوده باشد. برای تربیت کودکان منطقی و استقلال کودکان می توانید از مقالات ارائه شده ملاحظه نمایید.ر
منبع : آرگا