در جهان امروزه افراد زیادی هستند که درگیر وسواس می شوند این وسواس می تواند در زمینه های گوناگونی رخ دهد در هر صورت رفتاری است که در فرد به کرات دیده می شود و فرد روی آن تعصب خاصی دارد. شاید شما نیز در اطراف خود افرادی را دیده باشید که دچار وسواس هستند وسواس فکری، رفتاری یا … اما شاید شما تاکنون نشنیده باشید که نوعی از وسواس با نام وسواس کمک کردن به دیگران نیز وجود دارد تجربه ها نشان می دهد که برخی از افراد برای پیشرفت دیگران تلاش می کنند آن ها علاقه زیادی به پیشرفت کردن دیگران دارند و سعی می کنند با حمایت از آن ها این مورد را تحقق بخشند. برخی اعتراف می کنند که نسبت به این کار اعتیاد شدیدی دارند و نمی توانند آن را ترک کنند کارشناسان بر این باورند که انجام دادن کارهای دیگران و یا امدادرسانی به آن ها نیز می تواند به نوعی اعتیاد در افراد تبدیل شود و هر فرد چنین قابلیت هایی دارد با توجه به اینکه مغز انسان سه ماده شیمیایی ترشح می کند هر یک از این هورمون ها بخشی از مغر را مدیریت می کنند حال اینکه اوکسی توسین می تواند موجب اتصال با دیگران شود.
وسواس کمک به دیگران چیست؟
چگونه به این وسواس دچار می شیوم؟ و اینکه آیا این وسواس وجود دارد؟ شاید شما نیز برای اولین بار نام چنین وسواسی را شنیده باشید و شاید هم از شنیدن آن تعجب کرده باشید اما تحقیقات و بررسی های روانشناسی بر روی افراد نشان می دهد که ترشح بری از هورمون ها در سطح بدن مانند هورمون اوکسی توسین به طور مستقیم موجب اتصال فرد به دیگران می شود زمانی که سطح ترشح این هورمون افزایش می یابد فرد نیز ارتباطات بیشتری برقرار می کند و به نوعی وابستگی و اعتیاد به دیگران مبتلا می شود.
از کجا بفهمیم دچار این وسواس شده ایم؟
اگر شما نیز نمی دانید که دچار این وسواس شده اید یا نه می توانید با بررسی هایی در این زمینه به این موضوع پی ببرید برای اینکه متوجه شوید واقعا دچار این وسواس هستید بهترین راه مراجعه کردن به درون خودتان است باید با دقت بیشتری ذهن خودتان توجه کنید و پرسش هایی را برای شخصیت شناسی صادقانه از خودتان بپرسید سوالاتی که شامل موارد زیر هستند:
- در زمان کمک نکردن به دیگران دچار آشفتگی روحی و اضطراب شدید می شوید؟
- به بهانه های مختلف به دیگران کمک می کنید و از آن ها چشم داشتی ندارید؟
- در صورت کمک نخواستن دیگران از خودم دچار نگرانی و اضطراب می شوم؟
- تصور می کنید که توصیه های شما موجب می شود زندگی دیگران دچار تغییر و تحول شود؟
- بعد از کمک کردن به دیگران به دنبال تحسین هستید؟
- بعد از فداکاری کردن در حق دیگران از شما سوء استفاده می شود؟
چگونه بر این وسواس غلبه کنیم؟
شاید در نگاه اول این وسواس چندان دلهره آور نباشد و جای نگرانی نداشته باشد اما تحقیقات نشان داده است که کنترل و غلبه بر وسواس کمک به دیگران بسیار ضروری و با اهمیت است همانطور که می دانید این وسواس همانند نوعی اعتیاد می باشد و اعتیاد همیشه می تواند بخشی از زندگی انسان را مختل کند.
افرادی که دچار این وسواس هستند مدام ناجی دیگران می شوند آن ها گاهی از حقوق خود برای دیگران می گذرند و خود را نادیده می گیرند این نادیده گرفتن موجب می شود تا دیگران به مرور زمان از آن ها سوء استفاده کنند و احساس خوبی نسبت به آن ها نداشته باشند. از سویی ممکن است این امدادرسانی ها موجب مختل شدن زندگی دیگران شود و نوعی دخالت در زندگی آن ها محسوب شود. راه هایی توصیه می شود که کمک می کند شما بر این دسته از وسواس ها غلبه کنید این شیوه ها شامل موارد زیر می باشند:
یک دوست باشید نه یک ناجی:
اگر قصد شما کمک کردن به دیگران است باید سعی کنید در مقام یک دوست قرار بگیرید نه یک فرد ناجی بدانید که بهتری یاری دهندگان کسانی هستند که انتظارات مشخصی دارند بی شک هیچ فردی بیشتر از خودمان نگران موفقیت ما نیست بنابراین نابید از خود فرد بیشتر تلاش کنید زمانی که بیشتر از خودشان به آن ها توجه می کنید نوعی دخالت در زندگی او داشته اید. برخی ممکن است مسولیت های دیگران را نیز بر عهده بگیرند و کارهای دیگران را به جای آن ها انجام دهند این کار همراهی کردن نیست و می تواند نوعی سوء استفاده از شما و از زیر مسولیت در رفتن دیگران باشد. بنابراین بهتر است مسولیت هر فرد را به خودش واگذار کنید و اجازه ندهید که دیگران حقوق شما را پایمال کنند. شما برای اینکه بدانید رهایی از وسواس فکری چه راه حل هایی دارد و چگونه می توانید از این شیوه استفاده کنید می توانید به لینک مراجعه کنید.
دوری از وابستگی با اندازه گیری پیشرفت:
برخی از مشاغل همچون مشاوره و گوچینگ ها بعد از ارائه دادن خدمت و رفع نیاز متقاضیان نیز به دنبال ارائه خدمات هستند و این امر موجب وابستگی بیش از حد خواهد شد. اما باید بدانید که بهترین ماشور و راهنما کسی است که تا زمان رفع نیاز فرد را همراهی کند و همراهی کردن فرد بعد از رفع کردن این نیازها می تواند به وابستگی های بیشتری منجر شود این وابستگی ها اگر به شکل موقت باشد آسیبی به افراد وارد نمی کند اما در صورتی که این وابستگی ها بیشتر باشد مجب ضعف فرد می شود.
فشار مناسب:
برای دور شدن از وسواس کمک به دیگران باید میزان فشار بر روی دیگران را کنترل کنید اگر شما مشاور هستید باید بدانید که کنترل شدید یا کم بر روی فرد موجب می شود جلسات شما درست کنترل نشوند. اگر شما در روابط خود بیش از حد صادق باشید نگرانی هایی برای شما ایجاد می شود برخی با این صداقت های بی مورد رک بودن بیش از حد دارند و روابط خود را از چارچوب خارج می کنند.
با غلبه کردن به این دسته از وسواس های فکری و رفتاری می توانید روابط خود را به شکل موثرتری سازمان دهی کنید غلبه کردن بر وسواس کمک کردن به دیگران کار دشواری نیست و شما می توانید با استفاده از این تکنیک ها روابط خود را به شکل بهتری کنترل نمایید. با این شیوه ها می توانید درمان قطعی وسواس فکری داشته باشید.
منبع : آرگا