دسته ها
پنج شنبه ۴ بهمن ۱۴۰۳

آشنایی با اینترنت VDSL و بررسی کیفیت آن

  • شیوا فهیمی
  • ۱۰ فروردین ۱۴۰۰
  • ۰

VDSL سرویس اینترنت جدیدی می باشد که با سرعت های حداقل و حداکثر ۲-۱۰۰ مگابیت بر ثانیه از طرف شرکت مخابرات در اختیار مشتریان خانگی و تجاری قرار می گیرد. اگر مایلید تا با این نسل جدید و پر سرعت اینترنت بیشتر آشنا شوید با این مطلب همراه آرگا باشید.

نسل جدید اینترنت به اسم VDSL با سرعت چند برابر بیشتر از ADSL از سوی شرکت مخابرات به کاربران خانگی و تجاری ارائه می شود. در این مطلب قصد داریم شما با با اینترنت VDSL  آشنا سازیم و ضمنا کیفیت آن را مورد وارسی قرار دهیم.

آشنایی و بررسی کیفیت اینترنت VDSL

سرویس اینترنت VDSL یا (Very high bitrate digital subscriber line: خط اشتراک دیجیتال با نرخ بیت خیلی بالا) بر روی بسترهای کابل شبکه یکی از استاندارهای رایج جهانی dsl بوده و در اغلب موارد مشابه adsl عملکرد دارد ولی علاوه بر شباهت ها در این زمینه با اختلافات متعددی هم همراه است. از جمله این که برای انتقال اطلاعات برخلاف adsl از خطوط تلفن ثابت شهری بهره نمی گیرد و به کابل کشی نیاز دارد. به عبارت دیگر تکنولوژی VDSL بر روی بستر DSL توسعه پیدا کرده و نسبت به اینترنت ADSL  به اینترنت کابلی (CABLE INTERNET) شباهت بیشتری دارد. در حقیقت هر چند VDSL  بر پایه DSL توسعه داده شده ولی بین این تکنولوژی و اینترنت کابلی شباهت هایی دیده می شود.

تکنولوژی VDSL از نزدیک ترین کافوی نوری (صندوق توزیع خطوط مشترکینی که ورودی آن فیبر نوری و خروجی آن کابل مسی می باشد) به کاربر سرویس می دهد. به این ترتیب فاصله مشتریان از مرکز مخابراتی تفاوتی به همراه ندارد و همه مشترکان از یک سرعت اینترنت را بهره می برند. ولی آنچه که می تواند بر سرعت اینترنت تاثیرگذار باشد کیفیت کابل های مسی و تداخل می باشد.

قابل ذکر است اینترنت VDSL با سرعت های کمترین و بیشترین ۲-۱۰۰ مگابیت بر ثانیه از طرف شرکت مخابرات در اختیار مشترکان خانگی و تجاری قرار می گیرد و سرعت دانلود بالایی را ارائه می دهد. سالهای زیادی است که مشترکان ایرانی از اینترنت adsl بهره می برند و تقریبا همه با این سرویس اینترنتی آشنایی دارند. ولی سرویس تازه وارد VDSL برای اکثریت ناآشنا بوده و سوال های زیادی درباره این سرویس مطرح می شود. باید گفت که اینترنت VDSL نسل جدیدتر نت adsl بوده که سرعت چندبرابری را در اختیار مشترک خانگی قرار می دهد و البته در تکنولوژی نیز با نسل های پیشین خود تفاوتهایی دارد. از جمله سوالاتی که کاربران در این زمینه دارند این است که سرعت واقعی این سرویس چقدر است؟ تفاوت اینترنت VDSL اینترنت ADSL در چیست؟ سرعت اینترنت VDSL در طول شبانه روز چگونه بوده یا برای استفاده از آن تجهیزات خاصی نیاز است؟ به مودم رده بالایی برای استفاده از سرویس VDSL نیاز است؟ هزینه های این نسل جدید اینترنتی چگونه است؟اگر برای شما هم چنین سوالاتی در ذهن ایجاد شده با ادامه مطلب همراه ما باشید. قابل ذکر است مشترکان تهران و قم جهت ثبت نام و تقاضای تغییر سرویس نت ADSL  به VDSL  نیاز است به سایت ADSL مراجعه نموده و با ورو به پنل کاربری خود تقاضایشان را ثبت نمایند.

۱. سرویس اینترنتی VDSL چه سرعتی ارائه می دهد؟

با توجه به گفته های کارشناسان اینترنت VDSL سرعت دانلودی حدود ۵ برابر بیشتر از ADSL دارد و سرعت آپلود آن نیز تا ۱۰ برابر ADSL می باشد. در حقیقت سرعت دانلود آن از حداقل ۲ تا حداکثر ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه بوده و سرعت آپلود ۱۶-۲۲ مگابیت بر ثانیه را نیز پوشش می دهد. نسل نخست سرویس های VDSL  بر اساس سیم های مسی با توان انتقال فرکانس ۲۵ کیلوهرتز تا ۱۲ مگاهرتز می باشد. این سیگنال نشان دهنده این است که نسل اول VDSL قادر است سرعت دانلود ۵۲ مگابیت بر ثاینه و سرعت آپلود ۱۶ مگابیت بر ثانیه را ارایه دهد. سرویس های VDSL این قابلیت را دارند که سرعت آپلود حدود ۶۰ مگابیت بر ثانیه را در اختیار مشترکین قرار دهد. البته دریافت این سرعت بالا به معیارهای مختلفی وابسته است.

چنانچه با مرکز مخابراتی فاله کمی داشته باشید دستیابی به این سرعت بالا نیز برای شما فراهم می شود. ضمنا در نسل دوم  VDSL یعنی (VDSL2) از سیم های مسی با توانایی ارسال فرکانس ۳۰ مگاهرتزی استفاده می شود که به کمک این نوع سیم سرویس های VDSL2 سرعت دانلود و آپلود شگفت انگیز ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه را عرضه می دارند.

برعکس ADSL سرعت دانلود و آپلود عرضه شده توسط VDSL یکسان می باشد به این ترتیب در اسم آن عبارت نامتقارن دیده نمی شود. VDSL جهت دستیابی به این هدف به صورت کارامدتر از خط های نلفن بهره می گیرد. در حقیقت مسیر سیم های VDSL به نحوی طراحی می شود که فاصله بین سیگنال تا کاربر کاهش یابد. کاهش این فاله به مفهووم افت کیفیت سیگنال و دسترسی به اتصال قابل اتکاتری خواهد بود. اگر پهنای باند بیشتری در اختیار باشد کیفیت سرعت دریافتی در مقایسه با کیفیت سرعت عرضه شده توسط ADSL خیلی بهتر می باشد. البته توجه داشته باشید کیفیت سیم های مسی و ضمنا طول آن ها می توانند به نوبه خویش بر روی سرعت اینترنت VDSL تاثیر بگذارند.

قابل ذکر است تکنولوژی VDSL و ADSL جهت انتقال نت به کاربر از سیم های مسی بهره می گیرند. سرعت دریافتی از اینترنت ADSL به فاصله شما ار مرکز مخابراتی وابسته است. هرچقدر در فاصله دورتری باشید اینترنت دریافتی کیفیت کمتری داشته و بالعکس در فاصله نزدیک سرعت نت دریافتی حیرت انگیز می شود. چنانچه فقط از اینترنت برای کارهایی مانند وب گردی، چک کردن ایمیل و گشت و گذار در شبکه های اجتماعی استفاده می کنید ADSL کاملا نیاز شما را مرتفع می سازد. از سوی دیگر VDSL فناوری جدیدتری نسبت به  ADSL محسوب می شود که مانند از کابل های مسی تلفن جهت سرویس رسانی به کاربر استفاده می کند ولی با این وجود VDSL سرعت دانلود و آپلود چندبرابری در مقایسه با ADSL ارائه می دهد .

چناچه از اینترنت جهت کارهایی مانند استریم، اجرای بازی های آنلاین، برزاری کلاس های آنلاین یا جلسات ویدیویی مختلف بهره می گیرید VDSL انتخاب منطقی به نظر می رسد به ویژه که اگر نت فیبر نوری در منطقه شما ارائه نمی گردد. قابل ذکر است کیفیت نت VDSL به فاصله شما از مرکز مخابراتی نیز بستگی دارد.

۲. چه افرادی می توانند متقاضی VDSL باشند؟

کلیه مشتریان خانگی و تجاری می توانند متقاضی استفاده از این سرویس اینترنتی باشند و خداکثر مقدار مجاز بهره گیری از ترافیک با سرعت سرویس خریداری شده توسط اپراتورها مشخص می شود و با عبور میزان مصرف کاربر از این سقف سرویس به سرعت مبنای ۱۲۸ کیلو بیت بر ثانیه کاهش پیدا می کند. طریقه کسر از سطح مصرف منصفانه موقع بهره گیری از سایت های داخلی و خارجی به این گونه است که ترفیک مشخص شده تحت عنوان سطح مصرف بر اساس ترافیک داخلی تعریف شده است. بر این مبنا به ازای هر گیگابایت ترافیک داخلی یک گیگابایت از سطح مصرف منصفانه کاهش پیدا می کند ولی با توجه به هزینه بیشتری که تامین نت خارجی بر جای می گذارد به ازای هر ۲۰ گیگابایت کاربر می تواند حداکثر ۲۰ گیگابایت ترافیک داخلی یا ۵ گیگابایت فقط خارجی و یا ترکیبی از این دو را مورد استفاده قرار دهد به طوری که مجموع کل مصرف ترافیک خارجی با ضریب چهار و ترافیک داخلی با ضریب یک معادل ۲۰  می گردد.

تمام بسته ها بر مبنای مصوبه ۲۶۶ کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطی رادیویی تدوین گردیده که بر اساس آن میزان مصرف ترافیک مشترکان نامحدود و سقف مصرف بر مبنای مصرف منصفانه یا FUP محاسبه می گردد. ترافیک داخلی به این مفهوم است که هر ترافیک با میزبانی سرور درون کشور شامل سایت های داخل کشور (به طور مثال دسترسی به تمام سایت های حاوی فیلم و ویدیو) می باشد. ترافیک خارجی هم هر ترافیک با میزبانی سرور در خارج از کشور بوده و سایت های خارج کشور را (نظیر تلگرام، توئیتر، گوگل، یاهو و اینستاگرام و … ) شامل می شود.

در صورت پایان یافتن FUP  یا حجم مصرف منصفانه سرعت مشترک به سرعت پایه برابر ۱۲۸ کیلو بیت می رسد به این ترتیب دستیابی کاربر به محتوای داخلی و خارجی برقرار می باشد. سرعت سرویس مشترکانی که در موقع درخواست تمایل خود را به عدم کاهش سرعت پس از اتمام FUP  ماهیانه اعلام نموده باشند کاهش نخواهد یافت ولی کاربر موظف به پرداخت هزینه مازاد مصرف FUP قرارداد می گردد. به این ترتیب بعد از اتمام سطح مصرف منصفانه مشترک می تواند جهت جلوگیری از تنزل به سرعت پایه هزینه ای را بابت خرید ترافیک اضافی پرداخت نماید.

با توجه به اطلاعات شرکت مخابرات کشور ، آستانه مصرف منصفانه مشخص شده برای هر ماه در محصولات قابل انتقال به ماه های دیگر نبوده و در سبد محصولات جدید در حالت پیش پرداخت و پس پرداخت مقدار حجم دانلود برای یک ماه می باشد و به ماه بعدی انتقال نمی یابد و ضمنا استفاده از حجم آینده نیز ممکن نیست. ولی چنانچه مشتری بخواهد ترافیک اضافه ای را خریداری کند می تواند به وبسایت این شرکت سر بزند. قراردادها به شکل پیش و پس پرداخت ارائه شده و بعد از اتمام مدت قرارداد طبق درخواست مشتری و شرایط جدید قابل تمدید می شود. طریقه پرداخت هزینه ها هم به این نحو است که پرداخت هزینه در قرار دادهای پس پرداخت توسط تلفن ثابت و قرادادهای پیش پرداخت توسط سایت مخابرات انجام می شود. ضمنا برای آگاهی از درگاه های فروش و ثت نام این سرویس و مناطق تحت پوشش سه راه وجود دارد اولی مراجعه به امور مشتریان مراکز دومی مراجعه به پورتال و سوم تماس تلفنی با شماره ۲۰۲۰ می باشد.

۳. برای استفاده از VDSL  نیاز به کابل کشی مجدد است؟

برای استفاده از VDSL مشتری نیاز به کابل کشی مجدد نداشته به این خاطر که می تواند روی همان بستر مسی از نت بهره بگیرد. به بیان دیگر VDSL از همه پتانسیل خطوط تلفن استفاده نموده و این امر را به صورت بهینه تری نسبت به ADSL انجام می دهد به این دلیل سرعت بیشتری هم ارائه می دهد ولی به کابل کشی خارج از منزل نیاز نیست. مخابرات موظف می باشد آن را به شکل رایگان در اختیار قرار دهد مگر این که کاربری از شرایط سیم کشی داخل منزل راضی نباشد و در این صورت باید خودش به تعویض کابل اقدام نماید تنها هزینه ای که مشتری باید برای بهره گیری از VDSL  متقبل شود خرید مودم مخصوص VDSL  بوده زیرا تعرفه های VDSL با تعرفه نت ADSL تفاوت خاصی ندارد.

۴. نت VDSL  با ADSL چه تفاوتی دارد؟

اینرنت VDSL  و ADSL به نوع مودمی که استفاده می کنید بستگی داشته و در این مورد هم دارای تفاوت می باشند. از این رو نمی توان با مودم قدیمی که از ADSL  یا ADSL 2 پشتیبانی دارد از همه پتانسل VDSL  بهره گرفت. به این ترتیب باید نسبت به خرید مودم متناسب با VDSL  اقدام کنید البته در صورت عدم تمایل به پرداخت هزینه بیشتر برای خرید مودم می توانید از همان مودم قدیمی نیز بخشی از سرعت بالای نت VDSL  را تجربه نمایید. به نظر می رسد با مودمی غیر از مودم VDSL  بتوان تا ۲۰ مگابیت بر ثانیه سرعت را تجربه نمود و این بیشتر از ۱۶ مگابیت بر ثانیه ای می باشد که در VDSL  ارائه می گردد.

از دیگر تفاوتهای VDSL  با نت ADSL  به سرعت دانلود آن ها نیز بر می گردد در نت VDSL  دانلود با سرعت نزدیک به پنج برابر  ADSL  می باشد و سرعت آپلود هم حدود ۱۰ برابر ADSL  گزارش شده است. در حقیقت سرعت دانلود VDSL  از حداقل ۲ تا حداکثر ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه و سرعت آپلود از ۱۶ تا ۲۲ مگابیت بر ثانیه ارائه می شود. با توجه به گزارشات مطرح شده در جهت برنامه ریزی برای افزایش چهار برابری نت خانگی اذعان شده در فناوری ADSL همانطور که پیشتر اشاره شد در حالت حداکثری سرعت نت کاربر بسته به فاصله منزل وی تا مرکز مخابراتی حدود ۱۶ مگابیت بر ثانیه بوده که در صورت تغییر این فناوری به VDSL  به هفتاد مگابیت بر ثانیه ارتقا خواهد یافت. قابل ذکر است که در بازار کشور مودم VDSL یا مودم روتر اختصاصی VDSL  وجود نداشته اما مودم روترهایی هستند که از اینترنت VDSL پشتیبانی دارند و می توان با خرید آن ها هم از نت های VDSL و ADSL بهره برد و هم از وای فای سود برد. در پایان این مطلب شما را با یکی از مودم روترهایی که می توانید برای بهره گیری از نت VDSL و ADSL خریداری نمایید آشنا می سازیم.

TP-LINK Archer VR900

این مودم یکی از پرسرعت ترین مودم روترهای VDSL و ADSL بازار می باشد و سرعت وای فای این محصول روی دو باند در مجموع به محدوده ۱۹۰۰ مگابیت می رسد. به بیان ساده تر شما با خرید این محصول هم از هر دو نت VDSL و ADSL بهره برده و هم یک روتر بیسم پرسرعت AC در اختیار دارید.   سرعت روی فرکانس ۲.۴ گیگاهرتز به محدوده ۶۰۰ مگابیت و روی فرکانس ۵ گیگاهرتز به محدوده ۱۳۰۰ مگابیت می رسد. سه آنتن خارجی پرقدرت  و یک پردازنده دو هسته ای یک گیگاهرتزی هم دارد. می توان روی این مودم نت ۳G/4Gرا به اشتراک بگذارید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *