دسته ها
شنبه ۵ فروردین ۱۴۰۲

کاهش ناگهانی وزن چه دلیلی دارد؟

  • مریم صبوری
  • ۱۱ بهمن ۱۴۰۱
  • ۰

علل کاهش وزن ناگهانی می تواند از قبیل؛ التهاب روده، دیابت، آلزایمر، پرکاری تیروئید، بیماری سل، اچ آی وی (HIV)، استرس، نارسایی قلبی، بیماری لوپوس، اعتیاد به الکل، ارتریت روماتوئید، بیماری سلیاک، اندوکاردیت، سرطان، بیماری انسداد ریه، افسردگی، از دست دادن عضله و بیماری آدیسون باشد.

کاهش ناگهانی وزن و بدون دلیل برای بسیاری از افراد ناراحت کننده است ولی کشف علت آن از مهم ترین عارضه های آن می باشد. با انجام بررسی های کاهش وزن می توان دریافت که علل آن چه خواهد بود و طبق ارزیابی های پزشکی نشان می دهد تا حدود ۸۰% از کسانی که به طور بی دلیل وزن کم می کنند دچار بیماری پنهان و نا آشکاری شده اند. این افراد به صورت غیرمنتظره در شش تا ده ماه ۵% از وزن کل بدنشان کم می شود که به کاهش وزن دچار شده اند. به طور مثال می توان گفت یک مرد ۹۰ کیلویی حدود ۵ کیلو از وزن را از دست بدهد و یا زن ۵۸ کیلویی تا ۳ کیلو از وزنش کاهش یابد. در ادامه مطالب همراه مجله آرگا باشید.

کاهش وزن غیر ارادی

علت کاهش ناگهانی وزن چیست؟

گاهی مواقع کم شدن وزن به میزان خوراک شما بستگی دارد که شاید خوراک تان کم شده است و بدن به خاطر رشد یک تومور یا تغییر در متابولیسم به شکل متفاوتی از مواد مغذی استفاده می کند. اگر بدون هیچ دلیلی به کاهش وزن دچار شده اید باید هر چه سریع تر به پزشک مراجعه نمایید تا علت را جویا شوید با انجام یکسری از آزمایشات می توان فهمید که علت کم شدن وزن چیست؟ دلایل فراوانی در این جا نقش دارد که موجب رنجش شخص می شود. از عوامل مهم کم شدن وزن غیرعادی در افراد بیشتر از ۶۰ سال می تواند بیماری دستگاه گوارش و سرطان و یا مشکل روانپزشکی باشد که فرد به کمبود وزن شدید و ناخواسته ای مبتلا می شود. پس با مراجعه به پزشک و نحه تشخیصش می توان عوامل کم شدن وزن را دریافت که با آزمایش و رادیولوژی تشخیص داده می شود. که ما در این مقاله به توضیح هر یک از علائم ها می پردازیم.

غم شدن وزن غیرطبیعی

عوامل خطرناک کم وزن شدن به شرح ذیل می باشد؛

  • التهاب روده
  • دیابت
  • آلزایمر
  • پرکاری تیروئید
  • بیماری سل
  • اچ آی وی (HIV)
  • استرس
  • نارسایی قلبی
  • بیماری لوپوس
  • اعتیاد به الکل
  • ارتریت روماتوئید
  • بیماری سلیاک
  • اندوکاردیت
  • سرطان
  • بیماری انسداد ریه
  • افسردگی
  • از دست دادن عضله
  • بیماری آدیسون

نشانه های کاهش ناگهانی وزن

  •  قاصدک 24
  •  مبل و میز

پرکاری تیروئید

زمانی پرکاری تیروئید به وجود می آید که غذه تیروئید به خوبی کار نکند و میزان زیادی هورمون تولید نماید. این هورمون ها عملکرد بدن را مثل سوت و ساز را کنترل می نمایند و اگر بسیار فعال باشد سرعت بالایی برای سرعت سواندن کالری دارد حتی اگر هم فرد اشتها زیادی داشته باشد کاهش وزن پیدا می کند. علایم بروز این بیماری مثل: بالا رفتن ضربان قلب، مشکل در خواب، داشتن استرس و اضطراب، به هم ریختن چرخه قاعدگی و بروز بیماری گریوس تیروئیدیت می باشد که با تجویز قرص و جراحی قابل درمان است.

کمبود اشتها

سرطان

زمانی که این بیماری موجب رشد و تکثیر غیر عادی سلول می شود نخستین علائمش مبتلا به سرطان است که کم شدن وزن را در پی دارد. در این وضعیت سرطان پانکراس و ریه و مری و معده به وجود آمده و موجب التهاب می شود. عضلات را به شدن از دست می دهید و هورمون های اشتها مختل خواهد شد. تومور رشد یافته به مرور انرژی مصرفی استراحت را بیشتر خواهد کرد. نشانه های سرطان از قبیل؛ تب، خستگی، درد، تغییر در پوست است که گاهی سرطان هیچ گونه علایمی از خود نشان نمی دهد. درمان ها بستگی به نوع سرطان دارد که عبارتند از جراحی، شیمی درمانی، ارتعاش درمانی و ایمونوتراپی می باشد.

کمتر شدن وزن به شکل غیر عادی

بیماری التهاب روده

یکی از دلایل کاهش ناگهانی وزن در شما می تواند بیماری التهاب روده باشد که چند اختلال مزمن در سیستم گوارشی بروز می دهد. این اختلالات می تواند بیماری کولیت اولسراتیو و یا کروه باشد این بیماری می تواند موجب شرایط ایجاد شده مانند استفاده پیوسته بدن از انرژی شود. در نهایت باعث مختل شدن همورمون گرسنگی و هورمون سیری (گرلین و لپتین) می شود که اشتها را کم تر کرده و وزن کاهش می یابد. علائم بروز بیماری، نفخ، معده درد، خستگی . مدفوع خونی است که برای درمان نیاز به تغذیه و دارو و جراحی می باشد.

دلایل کاهش ناگهانی وزن

افسردگی

یکی از عارضه های افسردگی کم شدن وزن است که فرد احساس شکست خوردگی و غم و پوچی می کند. این مدت تا ۲ هفته روی فرد تاثیر می گذارد که در زندگی روزانه اش حتی محیط کاری و تحصیلی همراه او خواهد بود. افسردگی در مغز تاثیر گذاشته و باعث کمتر شدن اشتها در نهایت وزن می شود. که با نشانه هایی مثل: حس ناراحتی زیاد، کم شدن انرژی، کم شدن سرگرمی و علاقه ها، تمرکز خواب پایین، فکر کردن به مرگ و … موجب کاهش ناگهانی وزن است که با رفتن به روان درمانی و دارو های ضدافسردگی درمان می یابد.

آلزایمر

افراد سالخورده بیشتر در معرض خطر این بیماری قرار می گیرند که به یکباره موجب کمبود وزن شخص خواهند شد. این سری از افراد یادشان می رود که غذا بخورند و در نهایت با کمبود وزن دچار می شوند آلزایمر مکانیسم بدن را دچار اختلال خواهد کرد.

چرا کاهش وزن اتفاق می افتد؟

دیابت

یکی دیگر از علت های کاهش ناگهانی وزن می تواند دیابت نوع یک باشد که سیستم ایمنی بدن به سلول های پانکراس انسولین تولید می کنند و حمله می کنند. بدن بی انسولین از گلوکز انرژی دریافت خواهد کرد که باعث بالا رفتن گلوکز خون می شود و کلیه ها گلوکز را از راه ادرار دفع می کنند. زمانی که قند از بدن دفع می شود کالری هم با او خارج می گردد این نشانه ها در دیابت نوع ۱ می تواند باعث گرسنگی زیاد، خستگی، تاری دید، تشنگی، کم آبی و تکرر ادرار شود.

آرتریت روماتوئید

آرتریت روماتوئید یک بیماری خود ایمنی بوده که سیستم ایمنی مفاصل را پوشش داده و حمله خواهد کرد تا موجب التهاب شود. التهاب مزمن سرعت سوخت و ساز بدن را افزایش داده و وزن را کم می کند. که علایمی مثل: ورم مفصل، درد و سفتی عضلات می شود. عوامل موثر آن سن ژنتیک، تغییر هورمونی، سیگار کشیدن و در معرض زیاد دود قرار گرفتن است که با دارو قابل درمان خواهد بود.

عوامل کاهش ناگهانی وزن

بیماری سل

کم شدن بی دلیل وزن به خاطر بیماری سل هم است که ریه ها را تحت تاثیر قرار می دهد. عامل وجود سل یک باکتری است. کاهش وزن و اشتها از نشانه موثر اوست که در هوا پخش می شود. در صورتی امکان دارد که شما سالم باشید ولی به سل دچار شوید و اگر سیستم ایمنی با بیماری مقابله کرد عامل او از کار خواهد افتاد. علایم سل می تواند سرفه های بد همراه با خون و خلط باشد، خستگی، عرق کردن، درد قفسه سینه، تب و لرز باشد.

اچ آی وی

HIV از علل کاهش ناگهانی وزن است که سلول ایمنی به سلول های T حمله کرده و در این هنگام برای مقابله با آن ها موجب عفونت می شود. در صورتی که این بیماری درمان نشود فرد به ایدز مبتلا خواهد شد و به حالت پیشرفته موجب کمبود وزن و اشتها می شود. علایم بیماری زخم در دهان، گلودرد، گرگرفتگی، خستگی، تب و لرز، عرق کردن متناوب، درد عضلات، عفونت است.

کاهش ناگهانی وزن+عکس

عفونت قلب (اندوکاردیت)

اصطلاح اندوکاردیت در واقع به معنی التهاب پوشش داخلی قلب (اندوکارد) می باشد، حال اندوکاردیت نوعی عفونت قلب است و زمانی که میکروب ها یا باکتری ها وارد جریان خون می شوند با تجمع در قلب موجب ایجاد عفونت در قلب خواهند شد.

حال در رابطه با نقش و تاثیر اندوکاردیت در کاهش ناگهانی وزن می توان گفت؛ این مشکل می تواند به دو دلیل رخ دهد، نخست اینکه افراد مبتلا به اندوکاردیت دچار تب می شوند و حتی ممکن است کاهش اشتها داشته باشند، مورد دیگر اینکه با افزایش دمای بدن، سوخت و ساز و نیز سوختن چربی بدن افزایش می یابد که در نهایت منجر به کاهش وزن فرد مبتلا به اندوکاردیت می شود.

کم کردن ناگهانی وزن

علائم آندوکاردیت و روش درمان این بیماری

بروز اندوکاردیت در افرادی که قلب سالمی دارند، خیلی کم اتفاق افتاده و حتی می توان گفت نادر است و اغلب در بیمارانی با دریچه های قلب آسیب دیده، دریچه های قلب مصنوعی و یا نقایص قلب مادرزادی دیده می شود، برای درمان آندوکاردیت نیز مصرف آنتی بیوتیک ها و یا جراحی کاربرد دارد. برخی دیگر از علائم آندوکاردیت شامل درد قفسه سینه، سوفل قلبی، سرفه با خون یا بدون خون، درد شکم، دشواری در تنفس، کمر درد، سردرد، عرق شبانه، لکه های قرمز یا بنفش روی پوست می باشد.

منبع : آرگا


مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *