هدیه دادن در صورتی که بر روی اصول و آداب صحیح انجام گرفته شود تاثیر بسزایی در روابط دوستی خواهد داشت و در حقیقت یک عمل ارزنده عاطفی محسوب می شود اما برخی از این هدایا حرام هستند به همین خاطر بهتر است نظر مراجع تقلید را در این باره جویا شوید.
آشنایی با حکم شرعی هدیه گرفتن
هدیه دادن معانی مختلفی دارد که همیشه مناسب به نظر نمی آید به همین خاطر روایات و آموزه های دینی بر هدیه گرفتن و هدیه دادن توصیه و تاکید دارند در ادامه مطلب دید گاه تنی از مراجع عالی قدر را ارائه داده ایم تا پاسخ سوالات خود را در این رابطه ملاحضه نمایید.
آیت الله خامنه ای :
پرسش: هدیه دادن و هدیه گرفتن از نامحرم چه حکمی دارد ؟
پاسخ: اگر مستلزم مفسده و یا خوف ارتکاب گناه در آن باشد، جایز نیست.
آیت الله مکارم شیرازی :
سوال: حکم استفاده از هدیه دوست دختر و دوست پسر بعد از قطع رابطه کردن چیست؟ دوستی با نامحرم اگر محرک و از روی شهوت نباشد حکمش چیست ؟ اصل هدیه دادن و هدیه گرفتن از نامحرم چه حکمی دارد ؟
پاسخ: ۱و۳- اگر آن هدایا مقدمه ارتباط حرامی باشد، دریافت و استفاده از انها اشکال دارد و باید برگرداند؛ اگر برگرداندن مفسده داشته باشد آن را صدقه دهد.
۲- برقراری ارتباط دوستی با نامحرم جایز نیست و باید به صورت جدی از این کار پرهیز نمود. اینها حدود و مرزهای الهی است «تلک حدود الله» که عبور از آنها ممنوع است و آنها که از حریم آن بگذرند و تجاوز کنند، گناهکار و مجرم شناخته می شوند. تجربه های مکرّر در مکرّر نشان داده که رابطه های دختران و پسران دام های شیطان است، و منجر به خلاف شرع می شود.
نظر مراجع تقلید در رابطه با دریافت هدایا توسط مسئولین
سؤال : حکم استفاده از هدایایی را که مشاوران، پیمانکاران و … به واسطه جایگاه شغلی و دولتی، به مدیران دولتی و شرکتها میدهند، بیان فرمایید و آیا ناچیز بودن هدیه (مانند سررسید، کارت تبریک، شکلات و ….) موجب تفاوت در حکم است؟
آیت الله خامنه ای :
پاسخ : به طور کلى هدیه در محیط کار و از جانب ارباب رجوع، یکى از خطرناکترین چیزها است و هر چه بیشتر از آن اجتناب کنید به صرفه دنیا و آخرت شما خواهد بود، فقط در یک صورت دریافت آن جایز است و آن این است که هدیه دهنده با اصرار زیاد و با امتناع مأمور از قبول، بالأخره به نحوى آن را اهدا کند آن هم بعد از انجام کار و بدون مذاکره و حتى توقّع قبلى.
آیت الله العظمی مکارم شیرازی :
پاسخ : اگر جنبه رشوه داشته باشد حرام است و اگر جنبه رشوه نداشته باشد، بلکه هدیه ای بدون چشمداشت هرگونه کار خلافی بوده باشد مانعی ندارد، ولی باید خلاف مقررات مؤسسه ای که در آن کار میکند نباشد.
آیت الله العظمی نوری همدانی :
پاسخ : به مقتضای قوانین عمل شود.
آیتالله العظمی وحید خراسانی :
پاسخ : هدیه اگر براى تطمیع و وادار کردن گیرنده هدیه به تخلّف از قانون یا شرع باشد، مثل اینکه بخواهد حق دیگران را تضییع نماید گرفتن آن جایز نیست و در صورتى که براى تسهیل در امر هدیه دهنده باشد، خلاف اخلاق ایمانى است و اگر براى تشویق زیردستان از طرف کارفرما است مانعى ندارد.
امیدواریم مطالعه مطلب گفته شده برای شما دوستان مفید واقع شده باشد همانطور که در این مطلب با حکم شرعی هدیه گرفتن آشنا شدید در صورتی که تمایل به آشنایی با دیگر دانستنی های مذهبی دارید می توانید بر روی لینک کلیک نمایید
منبع : آرگا