بعضی از دانشمندان بر این باورند که در دهه های پایانی قرن بیستم، ینی ۴۰۰ سال اخیر زمین بیشترین میزان گرما را در خود حس کرده است. براساس گزارشاتی از ۱۰ مورد گرم ترین سال های اخیر ۱۹۹۰ تا ۲۰۰۷ بوده است، که این میزان از افزایش دمای زمین در ۱۵۰ سال اخیر بسیار بی سابقه است. محققان فعالیت های صنعتی را تهدید بزرگ در این فرایند می دانند و سعی دارند با راه کارهایی به کاهش گرمایش زمین بینجامند.
از سال ۱۸۸۰ اندازه گیری دمای زمین آغاز شد و تا کنون نیز ادامه دارد. بر اساس تحقیق های انجام شده اگر افزایش دمای زمین همینطور ادامه یابد در سال ۲۱۰۰ خشکسالی شدید همراه با گرمای سوزان و طوفان های وحشتناک انتظار مارا می کشد.
دانشمندان با مورد بررسی قرار دادن علت های گرمایش کره زمین به تاثیر گاز های گلخانه ای، فعالیت های آتشفشانی، فعالیت های خورشیدی رسیدند، که هم اکنون مشغول بالا بردن سطح آگاهی عمومی، مصرف به اندازه سوخت و انرژی، افزایش سطح فضای سبز و جلوگیری از تخریبات جنگلی و همچنین بازیافت مواد و استفاده دوباره از آن ها هستند تا از فاجعه هایی که نسل های بعد ما را تهدید می کند جلوگیری کنند. در نشستی که در دسامبر ۲۰۱۰ در مکزیک انجام شد ۱۹۳ کشور در آن شرکت کردند و با قرار دادن صندوق ۱۰۰ میلیارد دلاری تصمیم به کمک کشور های در حال پیشرفت و مبارز با گرمایش زمین کردند.
علت گرم شدن زمین چیست؟
هیئت بین المللی تغیرات آب هوایی ،علت گرم شدن جو زمین را دست داشتن بشر در آن را به طور قطعی اعلام کرد. آکادمی ملی علوم آمریکا نیز فعالیت های انسانی و تولید گاز های گلخانه ای را عامل اصلی گرمایش زمین معرفی کرد. برخی دانشمندان با بررسی های فراوان و جمع آوری داده های مورد نظر از گیاهان و یخچال ها، فعالیت های انسانی را عامل اصلی در این تغییرات جوی دانستند، اما برخی دیگر معتقدند که با افزایش حرارت خورشید به سطح زمین این گرمایش قابل توجیه تر است. همچنین افزایش میزان کربن دی اکسید با گاز های گلخانه ای در جو عامل این تغییرات آب هوایی نمی باشد.
از دیگر عوامل گرمایش بیش از حد کره زمین نابودی و آتش سوزی جنگل ها می باشد؛ به این صورت که درختان با جذب دی اکسید کربن در زمان سوختن این گاز را در فضای اتمسفر رها می کند و به عنوان عامل اصلی در این گرمایش شناخته می شود.
با توجه به مطالب گفته شد و اسناد مورد نظر می توان نتیجه گرفت که انسان در تمامی این فعالیت ها نقش داشته و به عنوان عامل موثری در گرم شدن زمین معرفی شده است. در طول تاریخ مسکونی شدن زمین این اولین باری نیست که این کره آبی رنگ دچار گرمایش شده است و تمامی این گرمایش ها نتیجه مستقیم و غیر مستقیم انسان ها می باشد که گاه از قلب این سیاره آغاز و به عمق فضا راه پیدا می کند.
عواملی که در این گرمایش نقش دارند عبارت است از؛ دوره های فعالیت خورشیدی، فوران آتشفشان های بزرگ، چرخه میلانکوویچ، گردش دماشوری اقیانوس ها، برخورد سیارک یا دنباله دارها و دیگر عوامل مهم دیگر که در ادامه با توضیحی از آن ها برای شما با شما همراه هستیم.
-
اثر گاز های گلخانه ای
با توجه به تحقیقات و بررسی های موردنظر معلوم شد که بین گاز های گلخانه ای موجود در اتمسفر و گرم شدن جو زمین رابطه مستقیمی وجود دارد، در این بین با توجه به نمودار موجود غلظت کربن دی اکسید و میزان دمای زمین، و دمای زمین با غلظت کربن دی اکسید رابطه متقابلی وجود دارد.
مولکول گاز های گلخانه ای بسیار بیشتر از گاز های نور مادون قرمز جذب انرژی دارند و سبب جنبش مولکول های گاز و افزایش انرژی می شوند، در اینصورت می توان در نظر گرفت که کره زمین را با پتویی پوشانده ایم و سعی برگرم شدن آن و جلوگیری از خروج انرژی های مازاد کنیم. در این صورت نواحی کل کره زمین به یک باره افزایش می باید و به این اثری که گاز های گلخانه ای مسبب آن هستند اثر گلخانه ای می گوییم.
-
جنگل زدایی:
جنگل زدایی عامل مهم دیگری در گرمایش زمین می باشد. در آمار سال ۲۰۱۷ و همچنین نتایج ماهواره ای از جنگل های آمازون در روندیا مشخص شد که سهم زیادی از این جنگل ها جهت ایجاد دام پروری و چراگاه در حال تخریب است و این اندازه چیزی حدود یک زمین فوتبال در هر بار می باشد.
در یکی از جنگل های کانادا برای استخراج ماسه های نفتی آلودگی های زیادی همچون سمی شدن آب های آشامیدنی، نابودی حیات وحش به وجود آمد. فرایند استخراج نیز باعث تولید ۱۷ درصد دی اکسید کربن و آزاد سازی آن در فضا شد که این میزان بیشتر از استخراج نفت خام می باشد.
تخریب جنگل و تبدیل آن به چراگاه و یا مناطق مسکونی نیز در ایران انجام می گیرد که مثال آن جنگل های هیرکانی می باشد.
-
دامداری صنعتی
سازمان خوار و بار و کشاورزی ملل متحد در سال ۲۰۰۶ با بیان گزارشی به نام سایه بلند چهارپایان، اعلام کرد که پرورش دام توسط انسان عامل ایجاد ۱۸ درصد از آلایند اضافی و گاز گلخانه ای می باشد. این درصد، عددی بیشتر از سهم اتومبیل و وسایل نقلیه در سرتاسر دنیا در تولید آلایند و گاز گلخانه ای می باشد.
کشور های آلوده کننده هوا
طبق بررسی هایی که در خرداد ۹۶ شد انجام شد، کشور های آلوده کننده و دخیل بر افزایش گرمای زمین به ترتیب زیر می باشد.
- چین با تولید کردن سالانه ۱۰۳۵۷ میلیون تن دی اکسید کربن اولین مقام در این آلودگی را دارد.
- دومین کشور آمریکا می باشد که میزان تولید دی اکسید کربن در سال ۵۴۱۴ میلیون تن می باشد.
- هند با تولید سالانه ۲۲۷۴ میلیون تن مقام سوم.
- روسیه با تولید ۱۶۱۷ میلیون تن در سال مقام چهارم را داراست.
- ژاپن با تولید ۱۲۳۷ میلیون تن پنجم می باشد.
- آلمان نیز با تولید ۷۹۸ میلیون تن مقام ششم را دارد.
- و در آخر ایران با تولید ۶۴۸ میلیون تن گاز کربن دی اکسید مقام هفتم را به خود اختصاص داده است.
پیامد های گرم شدن کره زمین
گرم شدن کره زمین به مراتب بسیار خطرناک است که در ادامه به بیان آن می پردازیم؛
-
خشکسالی:
با روندی که در پیش گرفته ایم، برای تمامی ما آشکار است که این مورد روزی رخ خواهد داد. خشکسالی موردی می باشد که باید گفت تمامی کره زمین را در بر نمی گیرد و بیشتربن منطقه پر تهدید بخش جنوبی کره زمین همچون آفریقای جنوبی می باشد که در ۳ سال گذشته بارش کمتری داشته است. در این مورد ساکنان دسترسی به آب شیرین و خاک حاصلخیز ندارند و دانشمندان معتقدند که اگر چاره ای برای آن پیدا نکنیم، با گذشت زمان آب شیرین بسیار کاهش می باید.
-
بارش های شدید:
این مورد؛ مورد بالا را رد نمی کند و منظور از بارش های شدید رفع خشکسالی نمی باشد. بلکه با گرایش زمین آب های موجود بر سطح تبخیر می شوند و در جو باعث تولید ابرهای باران زا می شوند. همانطور که گفته شد این بارش ها مشکلی از خشکسالی را حل نمی کند، آب این بارش ها به رودخانه و دریاها وارد می شود و با چرخه موردنظر وارد جو می شود.
-
سیل:
در آینده بارش هایی قرار به رخداد است که نتیجه آن سیل های جبران ناپذیر می باشد، در این مورد سطح آب دریا بالا تر می آید و کنترل آن امری غیر ممکن می شود. هم اکنون شاهد سیل هایی هستیم که با رخداد آنها کاری از دست ما بر نمی آید و باعث وقوع حوادث غم انگیز می شود. با گرم شدن زمین به مراتب این پیامد بزرگ تر و و در سواحل و دریا ها با وضعیتی کنترل نشدنی رخ می دهد.
-
افزایش حشرات:
گرم شدن بیش از حد کره زمین اگر باعث سود و منفعتی باشد؛ این برای ما نیست بلکه برای حشرات است. در این پیامد حشرات به بخش های شمالی کره یعنی منطقه ای که قادر به زندگی در آن نبودن مهاجرت می کنند، و تخمین شده است که در ۳۰ سال آینده میزان پشه، عنکبوت، کنه، کک افزایش می یابد. با ازدیاد حشرات بیماری هایی گریبان گیر انسان می شوند و بسیاری از درختان توسط آن ها خورده می شود.
-
سوختن جنگل ها:
بعد از حشرات و مشکلات آن ها برای محیط زیست؛ بالا رفتن میزان آتش سوزی و برجای گذاشتن ویرانی و خسارت تهدید دیگری برای جنگل ها به شمار می رود. هم اکنون آتش سوزی رخ می دهد اما با افزایش گرمای کره زمین این میزان افزایش پیدا می کند که بعد از آن ذرات میکروسکوپی وارد فضا می شوند که از طریق تنفس انسان ها، وارد ریه و مسبب بیماری می شوند.
افزایش دما بر روی حیات موجودات آبی تاثیر می گذارد. با گرمایش زمین و تغییرات آب و هوایی محل زندگی ماهی ها کمتر می شود، و پیدا کردن غذا برای آن ها سخت تر می شود. با افزایش نیم درجه ای دما مناطق صخره ای و مرجانی از بین می روند و با ۱ درجه به طور کامل می میرند؛ به همین دلیل تعداد ماهی کاهش و قیمت آن بسیار بالا می رود.
-
ویرانی خانه و جاده ها:
در این پیامد مناطق شمالی گرم تر خواهند شد و این اصلا خبر خوبی نیست. با تغیرات آب هوایی یخ ها ذوب می شوند و ساختمان و جاده های بسیاری رو به نابودی می روند. جاده ها به هیچ وجه تحمل کاهش و تغییر دما ناگهانی را ندارند.
-
محصولات بی کیفیت:
این پیامد علاوه بر کاهش تعداد محصولاتی چون میوه و سبزی، بر کیفیت آن تاثیر می گذارد. در این بین میزان کربن دی اکسید ورودی به هوا افزایش پیدا می کند و همین امر موجب رشد سریع آن ها می شود. این تسریع رشد طوری اتفاق می افتد که میکرو عنصرها زمان کافی برای رشد پیدا نمی کنند . همین امر سبب فقدان ویتامین و مواد معدنی می شود.
-
طوفان و گردباد:
با افزایش گرما، کره زمین تنها با سیل و بارش شدید خود را تخلیه نمی کند بلکه با ایجاد طوفان نظم را به کلی بر هم می زند. در این پیامد سرعت تبخیر آب افزایش می یابد که موجب طوفان و گردباد های بسیار می شود.
راه های مقابله با گرم شدن زمین
- سعی کنید از انرژی های تجدید پذیر برای رفع نیاز های روزانه خود کمک بگیرید.
- در و پنجره منزل و محل کار خود را عایق کنید.
- از لوازم برقی بهینه شده جهت کاهش ورود گاز های مضر به اتمسفر استفاده کنید.
- در مصرف آب صرفه جویی کنید.
- اسراف غذا را کاهش دهید و به میزان نیاز خود آن را تهیه کنید، سعی کنید از گوشت کمتر جهت جلوگیری از اتلاف وقت و انرژی در پرورش چهارپایان استفاده کنید.
- از لامپ کم مصرف استفاده کنید.
- وسایلی که بی مورد به برق وصل هستند را از پریز جدا کنید.
- ماشین هایتان را با سوخت بهینه حمل و استفاده کنید.
- به باد لاستیک خودرو توجه بسیار داشته باشید.
- به جای استفاده از وسایل نقلیه بیشتر پیاده روی کنید.
- در تولید کربن نقش خود را کاهش دهید.
حقیقت های پنهان گرمایش کره زمین
- در سال ۲۰۱۴ سطح کربن دی اکسید جو به ۳۹۹/۴ ppm رسید.
- دمای زمین از سال ۱۸۸۰ تاکنون ۷/۸ درجه سانتی گراد افزایش پیدا کرده است.
- هر ۱۰ سال قطب شمال برای گرم شدن زمین ۱۳/۳ درصد یخ از دست می دهد.
- هرسال ۲۳۴ میلیون کیلو تن یخ از سطح زمین ذوب می شود.
- با توجه به میزان ذوب شدن این یخ ها سطح دریاها به طور میانگین ۳/۱۷ میلی متر بالا تر خواهد آمد.
منبع : آرگا