دسته ها
جمعه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۴

راهنمای جدا کردن محل خواب کودکان و اصولی که والدین باید بدانند

  • فاطمه فلاح
  • ۲۹ مرداد ۱۳۹۹
  • ۰

بهترین زمان برای جدا کردن محل خواب کودکان ۱۲ تا ۱۸ ماهگی است. زیرا در این سنین، کودک هنوز به پدر و مادر خود وابستگی پیدا نکرده است و ترس از تاریکی برایش معنا و مفهومی ندارد. برخی معتقدند کودکانی که مادر شاغل دارند بهتر است تا سن سه سالگی در تختی جداگانه در اتاق خواب مادر بخوابند و این مسئله مشکل چندانی ایجاد نمی کند.

مسئله مهمی که همواره ذهن والدین را به خود مشغول می کند، جدا کردن اتاق فرزند از اتاق والدین است. در این مقاله شما را با پاسخ مهمترین سوال والدین درباره جدا کردن محل خواب کودکان آشنا می کنیم. با ادامه مطلب همراه ما باشید.

جدا کردن محل خواب کودکان

بهترین زمان برای جداسازی محل خواب کودکان ۱۲ تا ۱۸ ماهگی است. زیرا در این سنین، کودک هنوز به والدین خود وابستگی پیدا نکرده است و ترس از تاریکی برایش مفهومی ندارد. برخی معتقدند کودکانی که مادر شاغل دارند بهتر است تا سن سه سالگی در تختی جداگانه در اتاق خواب مادر بخوابند و این مسئله مشکل چندانی ایجاد نمی کند.
جدا کردن اتاق خواب کودکان

جدا کردن اتاق خواب کودکان چه تاثیراتی در رفتار کودک دارد؟

جدا کردن اتاق خواب کودک از والدین تا سن ۴ سالگی تاثیرات فراوانی بر رفتار و عملکرد او می گذارد. دو نمونه از تاثیرات عبارتند از :

تاثیر اول:

جدا کردن محل خواب کودکان باعث می شود اعتماد و اطمینان آنها نسبت به پدر و مادر خود بیشتر شود و کودکان حتی زمانی که والدینشان در کنار آنها نیستند نیز احساس امنیت کنند.

جدا کردن اتاق خواب کودکان

تاثیر دوم:

جدا کردن محل خواب کودکان سبب تقویت حس استقلال در کودک می شود و با این روش کودک احساس می کند فضای مخصوص و شخصی برای خود دارد و می تواند به صورت مستقل در اتاق خود بخوابد.

مزایای جدا کردن اتاق خواب کودکان

جدا کردن محل خواب کودکان قبل از شش ماهگی توصیه نمی شود

قبل از سن شش ماهگی به هیچ وجه نباید محل خواب کودک را از والدین جدا کرد زیرا تا قبل از شش ماهگی، نوزاد بسیار آسیب پذیر است و همچنین به تغذیه از شیر مادر در طول شب احتیاج دارد.

پس از شش ماهگی باید برای جدا کردن تخت کودک از تخت خواب پدر و مادر به تدریج اقدام کرد، به این صورت که نست تخت خواب کودک را با فاصله ای مناسب نسبت به تخت خواب پدر و مادر قرار دهید اما نباید کودک را در اتاقی جدا خواباند.

جدا خوابیدن کودکان، به اجتماعی شدن او کمک می کند و اگر در این اتفاق تعویق ایجاد شود موجب وابستگی بیمارگونه ای در کودک می شود.

جدا کردن جای خواب کودکان

جدا کردن اتاق خواب کودک تا سن یک سالگی

فراموش نکنید خواباندن کودک فقط تا سن یک سالگی در اتاق والدین توصیه می شود. البته در این سن هم می توانید برای او تختی جداگانه در کنار تخت خواب خودتان در نظر داشته باشید. به صورتی که حتما در معرض دید شما قرار بگیرد. اما بهتر است که کودک در کنار مادر بخوابد زیرا تماس بدنی کودک با مادر، باعث افزایش ترشح هورمون پرولاکتین در شیر مادر می شود. به کودک آرامش می دهد و کمک می کند که از گرمای پرمهر وجود مادر بهره مند شود. به یاد داشته باشید که خواب کودکان در این سن مدام در حال تغییر از مرحله سبک به عمیق است. مادر می تواند با خواندن لالایی و نوازش کودک او را از خواب سبک به عمیق و یا برعکس آن یاری کند.

توجه داشته باشید باید در این حالت مراقب بود که اتفاقی برای کودک نیفتد. پدر و مادر باید مراقب باشند که پتو یا ملحفه روی صورت کودک قرار نگیرد و مراقب باشند به سمت نوزاد نغلتند و یا هر زمان خواستند از تخت بیرون بروند، به کمک بالش های زیاد محیط را برای نوزاد امن کنند، که خطر غلت زدن و سقوط ناگهانی از تخت نوزاد را تهدید نکند

بهترین روش ها برای جدا کردن اتاق خواب کودک

جدا کردن محل خواب کودکان بالای سه سال

برای جدا کردن محل خواب کودک سه ساله بهتر است صبور باشید و با صحبت و توضیح او را قانع کنید که باید در اتاق خودش بخوابد. اگر کودک شما در نیمه های شب از خواب بیدار شد و به اتاق شما آمد، او را به اتاقش ببرید و در کنار تخت او بمانید تا بخوابد. اگر کودک هر شب این کار با تاخیر انجام داد، با تاخیر به اتاق خواب او بروید و هفته ای یک بار به او اجازه دهید کنار شما بخوابد.

ترفندهای جدا کردن اتاق خواب کودک

جدا کردن محل خواب کودکان بالای پنج سال

برای جدا کردن محل خواب کودکان بالای پنج سال لازم است که به تدریج این کار را انجام دهید به گونه ای که ابتدا او را جدا از تخت خودتان قرار دهید و سپس تخت او را به اتاق دیگر منتقل کنید. اگر کودک شما برای خوابیدن کنار شما اصرار کرد، در مقابل اصرار او مقاومت کنید و سعی کنید با سرگرمی های مختلفی او را به داخل اتاقش ببرید.

وقتی قانونی را در خانه وضع می کنید، به یاد داشته باشید که حتما باید آن را اجرا کنید تا کودک شما جدیت شما را دریابد. در برخی خانواده ها سابقه مشکلات روانی وجود دارد بنابراین احتمال بروز این مشکل در کودک هم وجود دارد و با جدا کردن او این حالت در او تشدید می شود.

بهترین روش ها برای جدا کردن محل خواب کودکان

حتما شرایط روحی کودک را در نظر بگیرید

اگر کودک شما دچار اضطراب جدایی بود حتما تحت نظر یک مشاور تصمیم به جدا کردن تخت او بگیرید و خودتان فرزندتان را تحت فشار قرار ندهید. به یاد داشته باشید در صورت جدا کردن محل خواب کودکانی که اضطراب جدایی دارند، برخلاف تصور برخی از والدین این مشکل تشدید می شود.

راهکارهای طلایی برای جداسازی اتاق خواب کودکان

برای جدا کردن اتاق خواب کودک حتما از کلمات مثبت استفاده کنید

به هیچ وجه از عبارات تند و سرزنش آمیز برای جدا کردن محل خواب کودک خود استفاده نکنید. عبارت مثبت و تحسین آمیز می تواند حس مثبتی در او ایجاد کند.

( این فوق العاده است که تو می توانی در تختخواب زیبای خودت بخوابی، حالا تو یک مثل یک پسر بزرگ هستی، این خیلی بهتر این است که پیش مامان بخوابی) این پیشنهاد است برای کمک به کودک برای جدا کردن محل خواب او.

روش های فوق العاده برای جدا کردن اتاق خواب کودک

نگرانی و استرس برای جدا کردن محل خواب کودک

مادر باید از لحاظ روحی کاملا آماده باشد

برای جدا کردن محل خواب کودکان همراهی والدین به ویژه مادر نیاز است. آرامش مادر در این زمینه باعث می شود تا کودک استرس کمتری داشته باشد.

توجه داشته باشید هنگامی که کودک خود را در تختش خواباندید، کنارش دراز نکشید، بلکه باید کنار او بنشینید و با قصه گویی به او کمک کنید تا بخوابد.

 

به او محبت کنید

بیشتر کودکان منتظر زمان خواب هستند تا عشق و محبت شما را دریافت کنند یعنی آنها را ببوسید، در آغوش بگیرید و نوازش کنید و سعی کنید در تمام روز این کار را انجام دهید، در این صورت کودک تا زمان خواب در حسرت و انتظار عشق و محبت شما نمی ماند.

تاثیر محبت کردن در رفتار کودکان

صبور باشید

توجه داشته باشید که جدا کردن محل خواب کودکان در ابتدا باعث ایجاد اختلال در خواب او خواهد شد پس برای گذر از این مرحله باید صبور باشید و احوالات درونی کودک خود را در اولویت قرار دهید.

نکات مثبت جدا کردن محل خواب کودک

جدا کردن محل خواب کودکان در سن مناسب یعنی ۱۲ تا ۱۸ ماهگی نکات مثبت زیادی با خود به همراه دارد. کودک می تواند به والدین خود بیشتر اعتماد کند. به این شکل که وقتی پدر و مادر در اتاق او حضور ندارند، کودک احساس امنیت می کند و می داند که والدین در نزدیکی او قرار دارند و به خواسته هایش رسیدگی می کنند. همچنین برای جدا کردن محل خواب کودکان از والدین باعث می شود که کودک و والدین خواب کامل تر و عمیق تری داشته باشند و در نتیجه در تمام روز شاداب تر و پر انرژی تر باشند.

ترفندهای جدا کردن اتاق خواب کودکان

از دیگر نکات مثبت این جدایی می توان به آشنایی کودک به حریم خصوصی پدر و مادر اشاره کرد. موضوعی که سبب می شود به مرور آرامش نسبی در روابط شخصی والدین ایجاد شود. علاوه بر این از سنین پایین حس اعتماد به نفس و استقلال در کودک تقویت می شود. او پس از گذشت مدتی یاد می گیرد که در فضای شخصی و مستقل از دیگران، کارهای شخصی اش را انجام دهد.
نکات مثبت جداسازی اتاق خواب کودکان

نکات منفی جدا کردن اتاق خواب کودکان

به یاد داشته باشید که نکات منفی فقط در دو حالت برای کودک شما به وجود می آید. اگر اتاق او را در سن پایین تر از یک سالگی از اتاق خود جدا کنید.در این سن به دلیل عدم توانایی کودک در مراقبت از خود ممکن است مشکلاتی مثل شکستگی و خفگی  برای او پیش بیاید. در سنین بالاتر از دو سالگی هم به دلیل وابستگی کودک به شما کار مشکلی پیش رو خواهید داشت.
نکات منفی جدا کردن محل خواب کودکان

کلام پایانی

محل خواب کودکان نباید بدون نور و تاریک باشد

به کودک خود تمام قسمت های ناشناخته اتاق را نشان دهید، اگر اتاق کودک کمد دیواری یا قسمت های ناشناخته ای دارد، آنها را به کودک نشان دهید و سعی کنید علاقه ای بین کودک و اتاق شخصی اش ایجاد کنید. به هیچ عنوان نباید اتاق کودک بدون نور و تاریک باشد، تا بتواند به راحتی و بدون هیچ گونه ترسی به اتاق شخصی اش علاقه مند شود و آنجا را بپذیرد. و وقتی کودک اتاق شخصی اش را پذیرفت، سعی کنید شب ها محیط اتاق را با یک چراغ خواب کوچک تا حدی روشن نگه دارید که او نیمه شب از ترس تاریکی، به طور مجدد به اتاق شما باز نگردد.
روش های تغییر اتاق خواب خواب کودکان

فراموش نکنید که اگر هنگام بازی کودک شما خسته شد او را در همان اتاق بخوابانید و در کنارش بمانید تا کاملا به خواب رود؛ در طول روز برای بازی کردن، فرزندتان را به اتاق خودش هدایت کنید و به او بگویید که در همان اتاق می تواند بازی کند و نباید وسایل بازی اش را به خارج از اتاق بیاورد.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *