سکته مغزی سومین عامل مرگ در جهان شناخته شده است که با اختلال در خون رسانی به بخش از مغز سلول های اطراف آن عملکرد خود را از دست داده و منجر به سکته می شود. و یا می توان گفت: آسیب عصبی حاد ناشی از اختلال خون رسانی به قسمتی از بافت مغز می باشد که به علت انسداد رگ مثل؛ لخته خونی یا پارگی منجر به تغذیه از بافت مغز شود سکته مغزی گفته می شود. که هر سکته ای قابل درمان و بهبودی نیست اما در بعضی عوامل خطر را شناسایی می کند و می توان در نحوه زندگی تغییر ایجاد کرد از سکته مغزی جلوگیری کرد. در ادامه با درمان و پیشگیری از سکته مغزی با ما در مجله آرگا همراه باشید.
راه های پیشگیری از سکته مغزی
بعد از این که سکته مغزی آشکار شد باید بیمار به سرعت به بیمارستان منتقل و بستری شود تا از صدمه به مغز جلوگیری شود. عوارض که بعد از سکته پدیدار خواهد شد بستگی به محل سکته و وسعت بافت های آسیب دیده شد. که راه های پیشگیری به شرح زیر می باشد:
۱. تعادل در رژیم غذایی
یک برنامه و رژیم متعادل برای پیشگیری از سکته مغزی باید به دور از غذاهای سرخ شده و شور باشد، از خوردن گوشت های فراوری شده اجتناب شود و مصرف گوشت قرمز را محدود کرد. با این روش که همراه با میوه و سبزی جات و روغن زیتون و ماهی باشد بسیار مفید واقع خواهد شد.
۲. کاهش فشار خون
یکی از روش های موثر و ساده برای کاهش سکته مغزی کنترل فشار خون می باشد. این در مورد کسانی که سابقه فشار بالا دارند حائز اهمیت است.
۳. فعالیت فیزیکی مناسب
ورزش و بازی های ورزشی و مناسب حتی با پیاده روی و باشگاه خطر ابتلا به سکته را کمتر می کند. برای این که وزن مناسب داشته باشید فشار خون و کلسترول را در خود کم کنید. تا سلامتی را به بدن خود هدیه کنید و یکی از راه های پیشگیری از سکته مغزی محسوب می شود.
۴. کنترل از چاق شدن
زمانی که چاق هستید فشار خون و کلسترول بالایی هم دارید، پس در رژیم غذایی و ورزش در بزرگسالان به مدت ۲ ساعت و نیم در هفته این خطر را کاهش دهید و گاهی نیاز به مکمل های کاهش وزن و جراحی برای لاغری می باشد.
۵. پیشگیری از بیماری قلبی
بیماری قلبی و سکته مغزی با هم ارتباط زیادی دارند. پس در همین هنگام برای مشگل قلبی مثل: فیبریلاسیون دهلیزی که یک عامل خطرناک محسوب می شود، بدون درمان و معاینات پزشکی منظم و استفاده از دارو و تغییر در سبک زندگی این بیماری بسیار موثر است.
۶. ترک سیگار
یکی از راه های پیشگیری از سکته مغزی سیگار کشیدن بسیار مضرر می باشد چون در روند به سرطان ریه و معده افزایش می دهد، و هم عامل خطرناکی برای سکته مغزی است. حتی اگر شما با افراد سیگاری زندگی می کنید احتمال بروز سکته مغزی در شما به ۳۰% افزایش پیدا می کند.
۷. مدیریت دیابت
دیابت به افزایش خطر ابتلا به بیماری عروقی کمک می کند، که همین امر در سوخت و ساز بدن اختلال وارد کرده و قند خون را افزایش می دهد. افرادی که مبتلا به دیابت هستند می توانند اکتسابی یا مادر زادی در آن ها پدیدار شود. در کسانی که دیابت دارند احتمال وجود سکته مغزی تا ۲ برابر بیشتر از افراد سالم است.
۸. کاهش استرس
یکی دیگر از راه های پیشگیری از سکته مغزی وجود استرس است، که با افزایش بیماری قلبی و فشار خون و دیابت و بیماری عروقی می توان استرس و اضطراب را مدیریت کرد. یک رویکرد جامعه به واکنش احساسی که دچار استرس می شود برای یک رویکرد مناسب به کنترل بهبود آن در طی مدت نیاز است.
۹. افت سطح کلسترول
کلسترول بالا خطر بیماری های قلبی و عروقی و مغزی را بالا می برد که در صورت یک برنامه غذایی ناسالم پدیدار خواهدشد. پایین آوردن کلسترول در غذا ها با چربی متناسب و ورزش مفید واقه خواهد شد.
۱۰. حذف مشروبات الکلی
نوشیدن الکل افزایش فشار خون را بالا برده و حتی با میزان کم می تواند خطر ابتلا به سکته مغزی را بیشتر نمایید.
۱۱. اقدامات لازم در بعد سکته مغزی
برای توانبخشی و بهبود از فزیوتراپی حسی حرکتی جابه جا کردن مرتب بیمار و استفاده از تشک امواج برای نگرفتن زخم بستر و مراقبت تنفسی جهت تخلیه بهتر تنفس و خلط و مراقبت دستگاه ادراری جزو مراقبت بعد از سکته مغزی است.
۱۲. مصرف خوراکی های مفید
گیاهانی مثل: زردچوبه و سیر و زنجبیل مانع از لخته شدن خون می شوند و همین امر در بروز سکته موثر است. استفاده از سبزیجات و میوه ها و غلات برای بهبود عملکرد افراد تاثیر فراوانی دارد که برای پیشگیری از سکته مغزی مفید می باشد.
*تشخیص سکته مغزی در فرد بیمار*
- از او بخواهید تا لبخند بزند و علائم افتادگی صورت را در فرد آزمایش کنید و سکته مغزی را تشخیص دهید.
- از فرد مورد نظر بخواهید تا دست هایش را بالا ببرد و مشاهده کنید تا در بالا بردن دست مشکل نداشته باشد.
- از فرد بیمار بخواهید تا یک کلمه را چند بار تکرار کند تا بفهمید لکنت زبان ندارد.
- اگر فرد مبتلا به سکته مغزی بود زمان را از دست ندهید و سریعا با اورژانس ۱۱۵ تماس بگیرید.
علائم سکته مغزی
- بروز ناگهانی ضعف و بی حسی در یک طرف بدن
- تغییر ناگهانی دید در یک یا دو چشم
- تاری دید در یک چشم
- بروز سردرد شدید
- بروز سرگیجه هنگام راه رفتن
- مشکل ناگهانی در حرف زدن
- احساس فلجی
- به هم خوردن تعادل
- بی هوش شدن یک هویی
- بی اختیاری در مدفوع و ادرار
- تهوع و تب و سکسکه
- اشکال در خوردن غذا
منبع : آرگا