زمانی که پانکرانس میزان ناکافی از انسولین تولید می کند و یا بدن نسبت به سطح طبیعی و یا حتی سطح بالای انسولین از خود مقاومت نشان می دهد باعث بالا رفتن قند خون می شود که دیابت نوع ۲ نام دارد و زمانی که اقدامی جهت بهبود و کنترل آن انجام نشود عوارضی را به دنبال خواهد داشت. برای آشنایی با درمان دیابت نوع ۲ در ادامه همراه ما شوید.
روش های درمان دیابت نوع ۲
نود درصد افراد به دیابت نوع دو و ده درصد به دیابت نوع یک و دیابت بارداری دچار هستند که در واقع دلیل عمده در دیابت نوع دو چاقی می باشد که از لحاظ ژنتیکی مستعد ابتلا به این بیماری هستند و از دیگر دلایل مبتلا شدن به این بیماری عدم تحرک، فشار خون بالا، داشتن HDL خون پایین یا تری گلیسیرید بالا می باشد، افراد مبتلا به دیابت نوع دو به منظور رسیدن به سطح طبیعی قند خون به مراقبت های منظمی نیاز دارند که در ادامه با روش های بهبود و رفع این بیماری آشنا خواهید شد :
رژیم غذایی
داشتن برنامه غذایی مناسب در کنترل بیماری نوع ۲ نقش مهمی دارد که این برنامه غذایی شامل کنترل خورد و خوراک بیمار و برنامه ریزی می باشد که در زمان برنامه ریزی و انتخاب مواد غذایی باید با پزشک خود مشورت کنید که در واقع رعایت کردن توصیه های متخصص به کنترل دیابت کمک می کند.
فعالیت بدنی
از دیگر روش های طبیعی درمان دیابت نوع ۲ انجام فعالیت های بدنی و ورزش می باشد که این روش به کاهش قند خون کمک می کند همچنین با انجام ورزش می توانید کالری اضافی و چربی ها را بسوزانید.
اندازه گیری قند خون
اندازه گیری سطح قند خون در بهبود این بیماری از اهمیت بالایی برخوردار است، این روش به بیمار کمک می کند که آیا استفاده از رژیم غذایی، ورزش و دارو توانسته است سطح قند خون را کنترل کند یا خیر، که به منظور استفاده از این روش می توانید یک قطره از خون خود را روی دستگاه اندازه گیری قند خون قرار دهید تا میزان قند خون تان را مشخص کند و باید یک جدول روزانه به منظور ثبت قند خون خود ترسیم کنید که در این زمینه یک پزشک متخصص می تواند به شما کمک کند.
کنترل وزن
یکی دیگر از روش های طبیعی برای مبارزه با این بیماری کاهش وزن است که یک برنامه غذایی مناسب به بیمار کمک می کند تا وزن خود را کنترل کند بنابراین از متخصص تغذیه کمک بگیرید تا از یک برنامه غذایی مناسب جهت کنترل وزن استفاده کنید.
دارو
استفاده از دارو از روش های درمانی دیابت نوع دو می باشد و اجتناب ناپذیر است که پزشک داروی مناسب را برای شما تجویز می کند.
پاها
در درمان دیابت نوع ۲ مراقبت کردن از پا ها از اهمیت زیادی برخوردار است که در واقع کنترل روزانه پاها به بیمار کمک می کند تا هر مشکلی را در مراحل اولیه برطرف کند.
آموزش
باید درمان های مقدماتی این بیماری را بیاموزند تا بتوانند اقدامات مناسبی در صورت بروز عوارض این بیماری انجام دهند و اندازه گیری ثبت قند خون را یاد بگیرد و برنامه غذایی، دارو و… بشناسند.
علایم دیابت نوع ۲
- تاری دید
- تشنگی و پرنوشی
- تکرر ادرار
- زودرنجی و تحریک پذیری
- عدم بهبودی زخم ها
- بی حسی یا سوزش دست و پا
- عفونت مکرر لثه، پوست و مثانه
- خستگی زیاد
لازم است بدانید که در برخی موارد دیابت نوع دو علامتی ندارد و ممکن است فرد ماه ها و سال ها از بیماری خود مطلع نباشد و به زندگی ادامه دهد.
عوارض دیابت نوع دو
- تاثیر دیابت بر سیستم گوارش و غدد و متابولیسم
- تاثیر دیابت بر کلیهها
- تاثیر دیابت بر سیستم گردش خون
- تاول و احساس خارش
- مشاهده لکه های قهوهای روی پوست
- آب مروارید زودرس
- خشکی پوست
- نشت عروق خونی در چشم (رتینوپاتی دیابتی)
- افزایش احتمال عفونتهای باکتریایی و قارچی
- عدم احساس سرما، گرما و درد
شایع ترین عارضه طولانی مدت دیابت نوع دو بیماری قلبی و عروقی می باشد
بیماری دیابت نوع دو در مدت طولانی می تواند به حمله قلبی، سکته مغزی و حتی به مرگ منجر شود که با رعایت نکات زیر می توانید خطر ابتلا به بیماری قلبی و عروقی را کاهش دهید.
- مراقبت از فشارخون و کلسترول بالا با رژیم غذایی، ورزش و دارو
- استفاده از آسپیرین با دوز پائین (۸۱ میلی گرم) روزانه در صورت نیاز
- قطع مصرف سیگار
نکته : در شروع این بیماری می توانید با انجام ورزش و رژیم غذایی مناسب این نوع دیابت را کنترل کنید اما اگر با این روش ها سطح قند خون کاهش پیدا نکرد ممکن است پزشک مصرف داروهایی مانند متفورمین یا انسولین را تجویز کند و افرادی که انسولین مصرف می کنند باید به طور منظم و مرتب میزان قند خون خود را کنترل کنند.
علائم کاهش قند خون (هایپوگلسیمی)
دیابت نوع ۲ که در این مطلب به معرفی روشهای درمان آن پرداخته ایم؛ در واقع نوعی بی نظمی قند خون است، در این عارضه قند خون زیاد بوده اما در عین حال می تواند خیلی پایین باشد که در صورت مصرف دارو های دیابت و یا حذف وعده غذایی، این اتفاق رخ می دهد، ضمن اینکه قند خون می تواند به سرعت بعد از مصرف یک وعده غذایی با شاخص گلیسمی بالا افزایش یافته و بعد از چند ساعت کاهش پیدا می کند که موجب بروز هیپوگلیسمی (قند خون پایین) خواهد شد، در زیر با نشانه های افت قند خون آشنا می شوید :
- داشتن سرگیجه یا سبکی سر
- مشکل عدم داشتن تمرکز یا تصمیم گیری
- تعریق یا گرفتگی صدا
- تغییر بینایی؛ مثل تاری دید یا کاهش بینایی
- احساس ضعف جسمی
- خواب آلودگی
- احساس تحریک پذیری
علایم افزایش قند خون (هایپرگلیسمی)
افزایش قند خون اغلب در دیابت نوع ۲ شایع می باشد و از علائم قند خون که می تواند کوتاه مدت یا بلند مدت باشند، می توان به موارد زیر اشاره کرد :
علائم حاد (کوتاه مدت) عبارتنداز :
- تاری دید
- تکرر ادرار
- احساس خستگی
- احساس تشنگی زیاد
علائم مزمن (بلند مدت) نیز شامل موارد زیر است :
- افزایش وزن
- تیرگی پوست زیر بغل، گردن و ران ها
- عفونت های قارچی روی پوست مثل کرم حلقوی یا قارچ ناخن پاها
- اختلال در عملکرد جنسی
- بی حسی، گزگز و یا احساس سوزش در پا
تفاوت بین دیابت نوع یک و دو
در دیابت نوع ۲، می توان از طریق رژیم غذایی، ورزش و دارو های خوراکی که منجر به حساسیت بیشتر بدن به انسولین و یا ترشح انسولین بیشتر در لوزالمعده می شوند، سطح بالای قند خون بدن را کاهش داد.
در دیابت نوع یک، لوزالمعده قادر به تولید انسولین نیست، در نتیجه برای کاهش قند خون ناچار به تزریق انسولین می باشید.
به مرور زمان افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ نیز به انسولین نیاز پیدا می کنند و این اتفاق در نتیجه فرسوده شدن پانکراس رخ می دهد.
در این مقاله از درمان دیابت نوع ۲ قصد داشتیم شما عزیزان را با روش هایی جهت بهبود و کنترل دیابت نوع دو آشنا کنیم تا در مورد این بیماری اطلاعات مفیدی را کسب کنید، جهت کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه ها می توانید با مجله اینترنتی آرگا همراه باشید.
منبع : آرگا