سن مناسب و ایده آل ازدواج برای دختران و پسران دارای شاخص هایی است که در کنار سایر معیارهای ازدواج از اهمیت بالایی برخوردار است. همانطور که می دانید ازدواج دارای معیارهای متعددی است که هر یک از این شاخص ها می تواند در تعیین موفقیت شما در امر ازدواج موثر باشد. رشد اخلاقی، عقلی، احساسی، رشد جسمی، اجتماعی و جنسی هر یک از جمله معیارها برای ازدواج هستند. تفاهم فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی در قالب سن ایده آل هر یک از درای اهمیت می باشند و به همین دلیل هر یک از این معیارها با توجه به رشد سنی دختران و پسران سنجیده می شود.
سن مناسب ازدواج چه موقع است؟
طیق تحقیقاتی که توسط روانشناسان انجام شده است سن ایده آل برای ازدواج دخترها ۱۸-۲۴ است همچنین سن ایده آل برای پسرها ۲۴-۲۷ در نظر گرفته می شود. در این تحقیقات مناسب ترین اختلاف سنی در ازدواج نیز بین ۲-۶ سال است که این معیارها می تواند میزان موفقیت شما را در امر ازدواج بالا ببرد. هر چند در ازدواج معیارهای متعدد دیگری نیز می تواند تاثیرگذار باشد، اما توجه به هر یک از این شاخص ها از اهمیت خاص خود برخوردار است.
بلوغ عقلی و جنسی:
سن بلوغ سنی اساسی و مهم در زندگی هر فرد است در این سن دختران و پسران در زمینه های مختلف اجتماعی، عقلی، جنسی و … به بلوغ و تکامل می رسند. در این دوران است که انسان به دنبال معنای اصلی زندگی خود و است و مفهوم و هدف زندگی خود را پیدا می کنند. چون فرد در این دوران معنایی جدید از زندگی را می یابد تجربه های مختلفی را پشت سر می گذارد و چون با احساسات و تجربه های زد و نقیض همراه است توصیه می شود تا بعد از پایان این دوره دختران و پسران ازدواج کنند.
معیارهای نشان دهنده بلوغ کامل:
رسیدن به بلوغ و گذراندن این دوران می تواند سن ایده آل ازدواج را تعیین کند در اینجا بهتر است ذکر شود که منظور ما از سن ایده آل برای ازدواج سن تقویمی افراد نیست زیرا ممکن است فردی در سن پایین تر به بلوغ عقلی و هیجانی برسد اما فردی بزرگ تر از او به این بلوغ دست نیافته باشد. اما چگونه می توان رشد عقلی و هیجانی را در دختران و پسران شناسایی کرد؟ و سن ایده آل برای ازدواج آن ها را رقم زد.
- تعیین اهداف فرد در زندگی و در زمینه های مختلف اجتماعی، فردی، شغلی، تحصیلی و …
- مسئولیت پذیری فرد در زندگی مشترک و در قبال خانواده
- تکامل جسمی، عقلی و جنسی
- تعیین هدف از زندگی مشترک
- بیان احساسات عقلی و هیجانی از ازدواج و تشکیل خانواده
- علت تمایل به ازدواج
تبعات ازدواج در سنین پایین یا بالا
بر اساس تحقیقات انجام گرفته، فاصله بین ۲۰ تا ۳۰ سالگی (به خصوص ۲۲ تا ۲۵ سالگی)، می تواند زمان مناسبی برای تشکیل خانواده و انتخاب همسر باشد. اغلب روانشناسان و جامعه شناسان اعتقاد دارند که تفات سنی زوجین بهتر است بین ۶ تا ۷ سال باشد، یعنی شوهر ۶ تا ۷ سال از همسرش بزرگتر باشد، دلیل این موضوع نیز همانطور که می دانید رشد زودتر عقلی، جسمی، ذهنی و روانی زنان نسبت به مردان می باشد.
البته همانطور که گفتیم سن ازدواج به عوامل اجتماعی و فیزیولوژی مختلفی چون رشد ذهنی، رشد جسمی،جنسی، روانی، عقلی، موقعیت شغلی مناسب، هدف گذاری تحصیلی و نیز مسائل حاکم بر اجتماع بستگی دارد و افراد مختلف می توانند از طریق مشورت با با والدین خود و یا مشاوران ازدواج برای انتخاب زمان مناسب این کار راهنمایی و کمک بگیرند.
مطابق تحقیق انجام گرفته در آمریکا؛ ازدواج در سن سی سالگی منجر خواهد شد تا فرد از زندگی مشترک خود رضایت بیشتری داشته و احساس شادی بیشتری نماید، همچنین در این تحقیق، بیان شده ازدواج تا سن سی سالگی به علت شرایط مناسب جسمانی، لذت بخش تر و امیدوار کننده خواهد بود .
طبعا ازدواج در سنین نامناسب می تواند تبعات زیان بار فردی و اجتماعی را به دنبال داشته باشد. درست همانقدر که ازدواج های دیر هنگام می توانند آسیب هایی را به دنبال داشته باشند، ازدواج زودهنگام نیز می تواند اثرات منفی داشته باشد، در اینجا به ذکر دو مثال پرداخته ایم که با توجه به آنها می توانید به عمق مساله پی ببرید.
به عنوان مثال پسری که در سن پایین مثلا ۱۷ یا ۱۸ سالگی ازدواج کرده اگرچه ممکن است از نظر بزرگتر ها زودتر آب دیده شود و در سامان دادن زندگی اش موفق تر خواهد بود اما امکان دارد وی با حضور در بین همسالانش که هنوز ازدواج نکرده اند، دچار سرخوردگی و افسردگی شود و فکر کند در بند خانواده اسیر شده و نیز تفریحات مجردی که دوستانش از آن لذت ببرند، برای وی مهیا نیست.
همچنین دختری که در سن بالا؛ مثلا چهل سالگی تصمیم به ازدواج گرفته است، در این شرایط به دلیل سن بالا تصمیم دارد بعد از ازدواج خیلی زود بچه دار شود، در حالی که هنوز از زندگی دو نفره با همسرش لذتی نبرده و اکنون نفر سومی به آنها اضافه شده است و اینکه هنوز فرصتی برای برنامه ریزی درباره آینده شان با همسرش پیدا نکرده است. البته اینها مثالهایی در این زمینه هستند و قطعا استثنائاتی نیز در این بین می تواند وجود داشته باشد و همیشه اینطور تصور نمی شود، زیرا ممکن است اصلا خانوم قصد بچه دار شدن نداشته باشد و یا اینکه آن پسری که زود ازدواج کرده از بابت این اتفاق خیلی خوشحال بوده و حتی از ازدواج زودتر خود نسبت به همسالانش احساس غرور نماید.
این معیارهای می تواند سن ایده آل ازدواج در دختر یا پسر را به خوبی نشان دهد همچنین مشاوره ازدواج می تواند تعیین کننده این موضوع باشد. این معیارها را خود فرد می تواند پیدا کند و تمام اهداف و انتظارات را از خود و فرد مقابلش می تواند در تصور و حتی در روی کاغذ داشته باشد. ترس از ازدواج نیز یک معیار تعیین کننده است و در صورتی که فرد دچار این مشکل باشد و آنچه باید درباره ترس از ازدواج و روش های مقابله با آن بدانید این است که باید آگاهی خود را افزایش دهید.
منبع : آرگا