اخلاق حرفه ای برای موفقیت در تحصیل و کار لازم است. این ویژگی، به هیچ عنوان ذاتی نیست که به طور طبیعی در برخی افراد وجود داشته باشد، بلکه برای رسیدن به آن باید خوب تلاش کرده و خصوصیاتی مثل از خودگذشتگی، مدیریت زمان و تمرکز را در خودتان تقویت کنید. این سعی و تلاش مزایای زیادی دارد. زمانی که به تقویت اخلاق حرفه ای در خود بپردازید، به قوانین پایبند باشید و کارهایتان را صادقانه و درست انجام دهید، در تحصیل و کار پیشرفت چشمگیری خواهید داشت. در این مطلب در مورد تقویت اخلاق حرفه ای با شما صحبت خواهیم کرد.
راهکارهایی برای تقویت اخلاق حرفه ای
اخلاق حرفه ای مجموعه ای از ویژگی های گوناگون را شامل می شود که مجموع آن ها، حرفه ای بودن را مشخص می کند. به همین دلیل برای تقویت اخلاق حرفه ای باید از راهکارهای زیر کمک بگیرید:
کارهای تیمی را تمرین کنید
ممکن است در گذشته کارهای اداره به طور انفرادی پیش رفته و به نتیجه ای هم رسیده باشد، اما امروزه دیگر هیچ گونه کسب و کاری بدون تشکیل گروه و انجام کار گروهی موفق نمی شود. بر همین اساس می توان گفت یکی از اصلی ترین راه ها برای تقویت اخلاق حرفه ای داشتن اشتیاق برای کار تیمی است.
عوامل حواس پرتی را به حداقل برسانید
برای هر فرد عوامل خاصی وجود دارد که باعث حواس پرتی و پرش ذهن در زمان کار می شوند، این عوامل عبارتند از:
- تماشای تلویزیون
- چت کردن یا ارسال پیامک به دوستان
- شبکه های اجتماعی
- بازی کردن
زمانی که کار می کنید، باید عوامل حواس پرتی را به حداقل برسانید؛ به خصوص مواردی که می دانید بیشتر جذب آن ها می شوید. اگر دیگران باعث حواس پرتی شما می شوند به عنوان مثال با شما تماس می گیرند، بگویید که در حال حاضر نمی توانید با آن ها صحبت کنید، اما بعدا با آن ها تماس خواهید گرفت. ۲ یا ۳ بار در روز ایمیل خود را چک کنید، اعلان های تلفن همراه را خاموش کنید و شبکه های اجتماعی را به زمانی اختصاص دهید که کار مهمی برای انجام دادن ندارید.
انضباط شخصی را در خود پرورش دهید
حفظ تمرکز و انتخاب چیزهایی که در بلند مدت برای شما سود دارد نیز باعث تقویت اخلاق کاری تان خواهد شد. باید بتوانید به خودتان و دیگران بگویید که چه زمانی چه کاری باید در اولین سطر از فهرست شما قرار بگیرد. اگر برای در اولویت قرار دادن کار باید فعالیتی را به تعویق بیندازید، هرگز به این معنا نیست که قادر به انجام آن نیستید. بعد از انجام کار با استراحت یا تفریح کارهای دلخواه خود را انجام دهید. شما حتی می توانید برای خود پاداشی نیز در نظر بگیرید.
نیازهای کارکنان را درک کنید
اگر قصد دارد محیط کاری انگیزه بخش ایجاد کنید، باید نیازهای کارمندان را درک کنید. کارمندانی که نیازهای شان برآورده شود، انگیزه بیشتری دارند. همچنین این کارمندان به اداره و اهداف آن تعهد بیشتری خواهند داشت.
خودتنظیمی را بیاموزید
برای تقویت اخلاق حرفه ای لازم است خودتنظیمی را بیاموزید. افراد حرفه ای تحت فشار نیز بسیار حرفه ای رفتار می کنند. به عنوان مثال، کارمند بخش خدمات مشتری را در ذهن خود تصور کنید که با مشتری خشمگین روبرو شده است. به جای اینکه در پاسخ به برخورد این فرد عصبانی یا ناراحت شود، آرامش خود را حفظ می کند. او با این کار رفتاری را انجام می دهد که حرفه ای گرا بودن او را نشان دهد. افرادی که اخلاق حرفه ای دارند، بدون توجه به شرایط با احترام رفتار خود را نشان می دهند. این افراد هوش هیجانی بالایی دارند و با توجه به خواسته های افراد، تأثیر منفی در برقراری ارتباط با مشتریان و همکاران ایجاد نمی کنند.
روحیه بخش باشید
مدیران و رهبران سازمان نقش حیاتی در ارتقای اخلاق حرفه ای در سازمان ها و ارگان ها دارند. یکی از شیوه های افزایش روحیه، قدردانی از افرادی است که در این راه قدم برداشته اند. انسان ها به طور ذاتی از تعریف و تمجید لذت می بزند. هر شخصی دوست دارد کاری که انجام می دهد ارزشمند جلوه کند. پاداش و تشویق کسانی که کار خود را به بهترین نحو ممکن انجام دهند حتما سپاسگزاری از آن ها نیست، بلکه الگوهای مناسب را به سایر افراد معرفی خواهند کرد. بر همین اساس شما در جایگاه مدیر سازمان با قدردانی از کارمندان باعث افزایش انگیزه و روحیه آن ها می شوید. همچنین نقش مهمی در ایجاد صمیمیت در محیط کار داشته و به تقویت اخلاق حرفه ای در آن ها کمک خواهید کرد.
مسئولیت پذیر و قابل اعتماد باشید
قابل اعتماد بودن باعث می شود که شخصی مهم در محل کار خود باشید. اقداماتی که لازم است برای قابل اعتماد بودن انجام دهید، عبارتند از:
- شما باید کارها را در موعد مقرر انجام دهید.
- برای انجام وظایف تلاش بیشتری از خود نشان دهید.
- زمانی که قول کاری را می دهید، باید آن را انجام دهید.
- شما می توانید برای انجام کارهایی داوطلب شوید که از شما درخواست نشده است.
- زمانی که مسئولیت های بیشتری را قبول می کنید، آن ها را به بهترین نحو ممکن انجام دهید.
مسئولیت پذیری یکی از مهم ترین راهکارهای تقویت اخلاق حرفه ای است. شما باید مسئولیت کارهای خود را بر عهده بگیرید. زمانی که کار اشتباهی انجام می دهید، سرزنش ها را قبول کنید و برای رفع مشکلات تلاش نمایید. هیچ فردی نمی خواهد یا نمی تواند مسئولیت کارهای شما را بر عهده بگیرد و شما باید مسئولیت کارهایی که انجام داده اید را خودتان به دوش بکشید.
برای همه الگوی مناسبی باشید
اگر قصد دارید اخلاق حرفه ای را در خود تقویت کنید، باید خودتان برای اجرای اصول و قواعد اخلاقی پیش قدم باشید و از ایجاد رفتارهای ناپسند اجتناب کنید. تا زمانی که شما و رهبران سازمان برای اجرای قوانین و ارزش های اخلاقی پیش قدم نشوید، قادر نخواهید بود از اعضای سازمان این انتظار را داشته باشید که اصول اخلاقی را رعایت کنند.
باید بازخورد مستمر را به فرهنگ سازمانی تبدیل کنید
بازخورد مستمر، قسمت مهمی از ارتباطات اعضای اداره است و نقش مهمی در پیشبرد اهداف اداره و تقویت اخلاق حرفه ای کارکنان آن ایفا می کند. برای پیشرفت عملکرد شغلی، بازخورد صادقانه و سازنده لازم است. برای اینکه این بازخورد را در سازمان ایجاد کنید، باید بتوانید گفتگوی آزادانه تری بین اعضا فراهم کنید. شفافیت را به بخشی از فرهنگ سازمانی تبدیل کنید؛ جایی که هر شخص بتواند عملکرد خود و افراد را مشاهده کرده و نظراتش را آزادانه بیان کند.
منبع : آرگا