دسته ها
سه شنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۳

راهنمای خرید موتور سیکلت و نکات کلیدی که باید به آن ها توجه کنید

  • شیوا فهیمی
  • ۴ آذر ۱۴۰۳
  • ۰

با راهنمای خرید موتور سیکلت که در این مطلب ارائه می شود می توانید با آگاهی و اطمینان بیشتری به خرید این وسیله نقلیه هیجان انگیز اقدام کنید.

با توجه به تنوع بالای موتور سیکلت در بازار کشور احتمالا انتخاب و خرید این وسیله نقلیه برای شما دشوار است. در این مطلب راهنمای خرید موتورسیکلت ارائه می شود تا با آگاهی بیشتری نسبت به خرید آن اقدام کنید.

راهنمای خرید موتور سیکلت در ایران

اگر سری به بازار موتور سیکلت در کشور زده باشید با تنوع زیادی از این وسیله نقلیه هیجان انگیز روبرو شده اید. این تنوع بالا احتمالا برای اکثر افرادی که قصد خرید موتور سیکلت را دارند یک چالش اساسی است چرا که انتخاب در میان برندهای مختلف قطعا دشوار خواهد بود.

در این نوشتار سعی شده راهنمای خرید موتور سیکلت را به طور جامع در اختیار شما قرار دهیم تا با مهمترین نکاتی که هنگام خرید موتور سیکلت باید رعایت کنید، آشنا شده و با آگاهی و اطمینان بیشتری نسبت به خرید آن اقدام کنید.

۱. دقت به میزان بودجه

فاکتور اصلی در خرید موتور سیکلت با توجه به تنوع کاربری آن میزان بودجه شما می باشد. برای استعلام قیمت می توانید به دو صورت حضوری یا اینترنتی اقدام کنید. بحث قیمت می تواند بعضی از کلاس های موتور سیکلت را از دایره انتخاب شما دور نماید یا به سمت انتخاب محصول جذاب تری سوق دهد.

۲. دقت به کاربری مورد نظر از موتور سیکلت

برای رسیدن به انتخاب درست در راهنمای خرید موتور سیکلت نکات مختلفی وجود دارد. مهمترین آن نوع کاربری شما از موتور سیکلت است. به عبارتی چه انتظار و استفاده ای از موتور سیکلت می خواهید. همانطور که اشاره شد موتور سیکلت در دسته بندی های متنوعی ارائه می شود.

هر یک از این دسته بندی ها، کاربری خاص خود را دارند. در ادامه به انواع دسته بندی موتور سیکلت از لحاظ کاربرد اشاره می شود:

۲.۱ موتور سیکلت کروزر

در صورتی که می خواهید مسیرهای طولانی یا مسافرت های جاده ای داشته باشد احتمالا سفر با موتور سیکلت چالش هایی به همراه دارد. مواردی مانند خستگی به دلیل نشستن زیاد و نیاز به سوختگیری متعدد. کروزر برای سفرهای طولانی مناسب است.

این دسته از موتور سیکلت ها، برای این کاربری طراحی شده اند. کروزر از لحاظ راندن بسیار نرم و راحت بوده و در میان موتور سیکلت سواران به آن مبل گفته می شود. راحتی به این دلیل است که هنگام رانندگی نشیمنگاه موتورسوار خیلی راحت است.

ضمنا نوع قرار گیری پاها و استایل بدن به گونه ای است که انسان کمتر خسته می شود. موتور کروزرها قوی تر از انواع شهری است و معمول باک بزرگی هم دارند. کروزر در شهر متداول بوده و اگر راحت ترین و نرم ترین سواری را مدنظر قرار دارید، کروزر قابل اطمینان است.

۲.۲ موتور سیکلت استریت یا شهری

این نوع موتور سیکلت پرکاربردترین دسته موتورسیکلت است. این کلاس برای استفاده شهری خیلی مناسب و مقرون به صرفه است. موتورهای این دسته دارای حجم سیلندر ۱۰۰-۲۰۰ سی سی و مصرف سوخت کم هستند.

طراحی ظاهری ساده، استفاده از لاستیک های صاف برای رانندگی در مسیرهای آسفالت و زین بزرگ از ویژگی های این دسته از موتورسیکلت ها می باشد. در این کلاس، معمولا از موتور چهار زمانه و تیک سیلندر هوا خنک استفاده می شود.

از لحاظ گیربکس نیز معمولا به گیربکس مکانیکی ۴-۵ دنده مجهز هستند. در مجموع اگر موتورسیکلتی می خواهید که برای استفاده روزانه درون شهری مناسب باشد کلاس استریت، استهلاک و مصرف کمی دارد. همچنین مقرون به صرفه می باشد.

نکته قابل ذکر در راهنمای خرید موتور سیکلت این است که گاهی در این کلاس بعضی ویژگی ها به موتور اضافه شده و به طور مثال به عنوان شکاری تولید می شود. این موتور لاستیک های آج دار و گلگیرهای بزرگی دارد. همچنین کمک ها قوی تر از نوع استریت بوده و کمی به سبک موتورهای آفرود می باشد.

این تغییرات به حدی نسبت که این موتور سیکلت در کلاس آفرود قرار گیرد. از موتور سیکلت شکاری می توان برای آفرودهای سبک و جاده خاکی بهره برد. از این رو این موتور هنوز در کلاس شهری یا استریت قرار می گیرد.

۲.۳ موتور سیکلت کافه ریس

گاهی بایستی از کاربری روزانه یک موتور سیکلت فاصله گرفت و سراغ ویژگی خاصی رفت. به این ترتیب سبک هایی ایجاد که هر یک روی ویژگی خاصی متمرکزر است. کافه ریس بیش از این که یک موتور سیکلت باشد، یک تاریخچه و فرهنگ است.

گروهی از جوانان انگلیسی نوع خاصی از تیونینگ را برای موتور انجام دادند که با گذشت زمان شرکت های سازنده موتور سیکلت به نوع علاقه مشتریان پی برده و سبک کافه ریس را تولید و ارائه نمودند. این دسته موتور سیکلت دارای موتور قوی و ظاهر اسپرت می باشند.

از لحاظ ظاهری دسته های صاف داشته و موتور سوار بایستی هنگام رانندگی به جلو کمی متمایل شود. این سبک طراحی موجب شده تا مقاومت در مقابل باد کاسته شود. طراحی زین موتور سیکلت به نحوی است که معمولا تک راکب استفاده می شود.

۲.۴ موتورسیکلت های کراس و اندرو

این دو دسته موتور سیکلت نیز کاربری های جالبی دارند. اگر به پرش های بلند و پیست های مسابقات علاقمند می باشید موتور کراس را انتخاب کنید. این موتور سیکلت باک کوچکی دارد از این رو برای مسیرهای طولانی مناسب نیست.

از ویژگی های موتور کراس شتاب و قدرت بالا و وزن سبک آن می باشد. همچنین سیستم تعلیق نرم و راحت و فنربندی خیلی قوی دارد. معمولا چراغ جلو و عقب و جک راهنما در این دسته موتور سیکلت حذف می شود.

موتور سیکلت اندرو در حالت ظاهری به موتور کراس شبیه است. وجه تمایز آن از موتور سیکلت کراس باک بزرگتر برای پیمایش طولانی تر این سبک موتور سیکلت ها می باشد. ضمنا دارای چراغ های جلو و عقب، چراغ راهنما، جک، استارت و … می باشد. همچنین موتور سیکلت اندرو نسبت به کراس وزن بیشتری دارد.

۲.۵ موتور سیکلت های آفرود تراپال و تریل

آفرودها موتورسیکلت های پرطرفداری می باشند که بیشتر برای راندن در مسیرهای غیر آسفالت مناسب هستند و به دو دسته تراپال و تریل تقسیم بندی می شوند. موتور سیکلت تراپال، سبکی از آفرود بوده که بیشتر برای حرکات نمایشی استفاده می شوند. انجین موتور سیکلت تراپال قدرت زیادی داشته و وزن آن خیلی کم است زیرا فلاپ و صندلی در این موتور سیکلت حذف شده است.

نوع تریل معمول ترین موتور سیکلت آفرود می باشد. از این دسته موتور سیکلت علاوه بر مسیرهای غیر آسفالت در داخل شهر نیز می توان استفاده کرد. در حقیقت دو کاربری دارد. البته این نوع از موتورهای آفرود برای پرش بلند یا آفرود سنگین مناسب نیستند.

موتور سیکلت تریل نسبت به دیگر آفرودها وزن سنگینی دارند. از این دسته موتور سیکلت می توان به راحتی در جاده های کوهستانی، گلی، خاکی و … استفاده کرد. همچنین قابل استفاده در مسیرهای شهری نیز می باشند.

۲.۶ موتور سیکلت اسپرت

این نوع موتور سیکلت، برای عاشقان سرعت طراحی شده است. طراحی موتور سیکلت اسپرت به نحوی است که بدن موتور سوار کاملا به شکل متمایل و خوابیده درآمده و کمترین اصطکاک ایجاد می شود. ضمنا برای رسیدن به حداکثر سرعت و شتاب انجین بسیار قوی دارد.

۲.۷ موتور سیکلت اسکوتری

موتور سیکلت اسکوتر با نوع نشستن موتور سوار از دیگر دسته های موتور سیکلت متمایز می شود. این سبک موتور سیکلت ویژگی های خاصی دارد که طرفداران زیادی را جلب می کند. سبک اسکوتر گیربکس اتومات داشته  ترمز پایی ندارد.

این ویژگی موجب شده که رانندگی با آن به ویژه در مسیرهای پرترافیک شهری ساده باشد. اسکوترها معمولا دارای آپشن های خوبی مثل امکان شارژ تلفن همراه، سوکت هندزفری و … هستند. در سال های اخیر این دسته از موتور سیکلت ها به بازار ورود گسترده ای داشته اند.

تنوع از لحاظ حجم موتور، قیمت و سبک طراحی انتخاب را برای مصرف کننده آسان می نماید.

۳. دقت به کیفیت وسیله نقلیه

خب حالا که با معروف ترین کلاس های موتور سیکلت آشنا شدید در ادامه راهنمای خرید موتور سیکلت به نکته مهم دیگری که باید هنگام خرید به آن دقت کنید می پردازیم. همانطور که اشاره شد در حال حاضر تنوع محصولات در بازار موتور سیکلت فراوان بوده بنابراین دقت به کیفیت محصول نیز اهمیت زیادی دارد.

تولید کنندگان موتور سیکلت متنوع بوده و هر یک سطح کیفیت خاصی برای محصولات خود در نظر گرفته اند. وجود موتورسیکلت های مختلف در رنج های قیمتی متنوع، قابلیت انتخاب زیادی به مصرف کننده می دهد. این تنوع زیاد البته می تواند سبب سردرگمی هم بشود.

انتخاب محصول باکیفیت دردسرهای تعمیر و نگهداری موتور سیکلت را کاهش می دهد. می توانید از تعمیرکاران موتور سیکلت در مورد کیفیت این محصول پرس و جو کنید یا به مراکز خدمات پس از فروش شرکت های سازنده مراجعه نمایید.

۴. دقت به قدرت و حجم انجین موتور سیکلت

موتور سیکلت قابل پلاک در کشور بایستی زیر ۲۵۰ سی سی باشد. قدرت انجین موتور سیکلت تنوع زیادی دارد. بعد از مشخص شدن نوع نیاز خود بایستی به قدرت موتور وسیله نقلیه نیز دقت کنید. اگر می خواهید موتور سیکلت استریت خریداری نمایید و نوع استفاده شما بیشتر خانوادگی است بنابراین حجم انجین باید حداقل ۲۰۰ سی سی باشد

در صورتی که برای اولین بار قصد خرید موتور سیکلت را دارید بهتر است ۲۵۰ سی سی را انتخاب نکنید زیرا راندن موتورهای با انجین قوی تر به مهارت زیادی نیاز دارد. اگر در مسیرهای شهری و بیشتر به صورت تک نفره از موتور استفاده می کنید حجم انجین ۱۰۰-۱۵۰ سی سی مناسب خواهد بود.

۵. دقت به گارانتی و خدمات پس از فروش موتور سیکلت

اهمیت گارانتی و خدمات پس از فروش در حد کیفیت محصول اهمیت زیادی دارد. به طور مثال قطعه ای از موتور سیکلت به تعویض نیاز دارد و اگر نتوان قطعه یدکی را تامین کرد تمام هزینه ای که برای خرید موتور سیکلت پرداخته اید بی فایده خواهد بود. به این ترتیب نمی توانید از آن استفاده کنید. به این ترتیب بحث تامین قطعات و خدمات پس از فروش محصول را جدا مورد توجه قرار دهید.

۶. دقت به استهلاک، مصرف سوخت و نگهداری موتور سیکلت

معمولا موتور سیکلت ها کم هزینه تر از خودروها هستند. از این رو هزینه نگهداری کمی دارند. میزان مصرف سوخت یا قطعات مصرفی نظیر لنت یا بعضی قطعات گیربکس در موتورهای اتومات، و لاستیک و باتری هزینه های بعد از خرید محسوب می شوند.

قیمت قطعات یدکی نیز حائز اهمیت است. این مسئله وقتی موتور سیکلت دچار سانحه یا خرابی شود مشخص می شود. از این رو استفاده از قطعات یدکی و هزینه های آن اجتناب ناپذیر خواهد بود. می توانید این هزینه ها را با پرس و جو استعلام کنید.

۷. دقت به سایر مشخصات فنی موتور سیکلت

معمولا در سایت تولید کننده موتور سیکلت به معرفی آن به طور کامل پرداخته شده و اطلاعات فنی را می توان از این قسمت مشاهده کرد. می توانید فاکتورهای فنی موتور سیکلت ها را با هم مقایسه کرده تا به انتخاب مطمئن تری برسید.

اگر محدودیت فضای نگهداری و پارکینگ دارید حتما فاکتور ابعاد فیزیکی موتور سیکلت را مدنظر قرار دهید. وزن موتور سیکلت نیز با توجه به نوع کاربری حائز اهمیت بوده چرا که باید توان بدنی شما برای جابجایی آن وجود داشته باشد. موتور سیکلت سبک برای مسیر شهری و موتور سیکلت سنگین برای جاده و با سرعت بالا کاربرد دارند.

شایان ذکر است ترمزهای دیسکی و abs بهتر از انواع کاسه ای و لنتی بوده و انتخاب مورد اعتمادتری از نظر ایمنی خواهد بود. انجین ها به سه روش هوا خنک، روغن خنک یا آب خنک تولید می شوند. اگر قرار است از موتور سیکلت مدت زیادی استفاده شود یا در نواحی گرمسیری زندگی می کنید بهتر است از سیستم آب خنک و رادیات دار به جای هوا خنک بهره بگیرید.

۸. ظاهر موتور سیکلت

این فاکتور بیشتر سلیقه ای بوده و انتخاب ظاهر موتور سیکلت به سلیقه شما بستگی دارد. ممکن است بپرسید چرا به این فاکتور در ابتدای مطلب اشاره نشده است؟ در پاسخ باید گفت گاهی مواقع بیش از حد به ظاهر محصول دقت کرده و آن را در اولویت قرار داده و دیگر فاکتورها مانند کیفیت، یا خدمات پس از فروش را که اهمیت زیادی دارند در درجه های بعدی قرار می دهیم.

در حالی که زیبایی ظاهری بعد از مدتی عادی شده و خرید یک محصول زیبا اما بی کیفیت شما را با چالش های زیادی مواجه می کند. بهتر است فاکتور زیبایی را به انتهای لیست اولویت های خود در خرید موتور سیکلت منتقل کرده یا حداقل حساسیت خود نسبت به ظاهر محصول را کاهش دهید.

همچنین در پایان پیشنهاد می شود برای اطلاع از شرایط دریافت گواهینامه موتور سیکلت و مدارک لازم تعویض پلاک موتور سیکلت روی لینک ها کلیک و از این مقالات نیز بازدید نمایید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *