اگر قصد طراحی وب سایت موفقی را دارید باید بدانید که این کار نیازمند اصول خاصی بوده که پیروی از آن ها بر موفقیت وب سایت تاثیر مستقیمی خواهد داشت. در ادامه مطلب با اصول طراحی وب آشنا خواهید شد.
راهنمای اصول طراحی وب سایت
طراحی موفقیت آمیز وب سایت شامل تحقق هدف مدنظر با انتقال موثر پیام آن و همچنین جذب بازدیدکنندگان می باشد. عناصر مختلفی از جمله ثبات، تصاویر، رنگ ها و … نقش مهمی در ایجاد یک وب سایت خوب می باشد و از اصول مهم طراحی وب به شمار می روند.
به طور کلی طراحی وب موثر شامل در نظر گرفتن عوامل کلیدی متعددی است که سبب موفقیت آن می شود. با تحقق هدف مدنظر، حفظ سادگی، پیروی از الگوهای استاندارد، محتوای راضی کننده، اولویت بندی بهینه زمان بارگذاری مطالب و … می توان تجربه کلی کاربر را بهبود بخشید و نتیجه دلخواه را کسب نمود.
روش طراحی سایت بر موفقیت یا شکست پروژه های مبنی بر وب تاثیر مستقیمی دارد و باید در اصول طراحی سایت، طراحی صفحات وب و … حساسیت به خرج داد. می توان گفت اصول طراحی وب سایت از مهمترین مراحل برای دستیابی به طراحی وب حرفه ای است که باید از آن اطمینان کسب کرد.
اصول طراحی وب با هدف ساده سازی فرایند طراحی سایت به مجموعه ای از رویه ها اطلاق می شود که با رعایت آن ها وب سایت حرفه ای ایجاد می شود. در حال حاضر تعداد ثابتی از این اصول وجود ندارد و هر طراح از اصول خود پیروی می کند.
هر چند این کار طراحی بوده و فرایند ریاضی نیست. با این وجود با تحقیق و بررسی در ادامه فهرستی از اصول طراحی وب ارائه می شود که در بین طراحان مختلف مشترک بوده و نتایج بهتری به دنبال داشته است.
منظور از طراحی سایت
طراحی سایت به فرایند ایجاد سایت اینترنتی اطلاق می شود که طراحان وب به کمک زبان های برنامه نویسی تحت وب آن را انجام می دهند. زبان برنامه نویسی که مرورگرهای وب صفحات سایت را نشان می دهند HTML بوده و طراح سایت توسط HTML سایت شما را کدنویسی نموده و از طریق CSS ظاهر آن را کنترل می کند.
همچنین طراحی خاصی را اجرا می کند. در واقع CSS و HTML دو عنصر اصلی هر وب سایت بوده که هر طراح وبی باید آن را بداند. طراح وب، پیاده سازی ابتدایی صفحه را از طریق HTML انجام داده و بعد از طریق CSS آن را فرمت بندی نموده و تصاویر را به سایت اضافه می کند.
اصول طراحی سایت
در طراحی وب عوالم کلیدی مختلفی در موفقیت یا شکست پروژه نقش دارند. هر وب خوش ساختی نه تنها سبب تقویت اعتماد شده بلکه بازدیدکننده را به سمت انجام اقدامات دلخواه سوق می دهد. برای اطمینان از تجربه کاربری و کسب رضایت کاربران پیروی از اصول طراحی سایت ضروری می باشد. در ادامه به مهمترین این اصول اشاره می شود:
۱. هدف طراحی وب
برای هر وب سایتی این مهم است که نیازهای کاربران را به طور موثر برآورده نماید. بیان آشکار هدف در هر صفحه، تعامل کاربر با محتوای ارائه شده را آسان می کند. به این ترتیب باید ابتدا هدف اصلی سایت را مشخص کنید.
هدف ارائه اطلاعات کاربردی مانند یک مجله علمی می باشد یا هدف آن سرگرمی با پوشش اخبار و رویدادهای ورزشی است؟ یا این که سایت شما می خواهد به فروش محصولات بپردازد. به هر روی وب سایت مدنظر می تواند اهداف متعددی از منظر بازاریابی و مخاطبین هدف داشته باشد.
از مهمترین این اهداف می توان به ارائه تخصص و مهارت، تقویت برندها، فروش و پشتیبانی بعد از خرید و … اشاره نمود. قابل ذکر است با توجه به هدف و نوع سایت ممکن است اصول طراحی وب اندکی تفاوت داشته باشد و این خود به دسته های مختلفی تقسیم بندی می شود از جمله:
- طراحی وب فروشگاهی
- طراحی وب شخصی
- طراحی وب خبری
- طراحی وب با اصول سئو
- طراحی وب شرکتی و …
۲. سادگی طراحی
سادگی نقش موثری در ارتقای تجربه کاربری و قابلیت استفاده از سایت شما دارد. در این راستا دقت به موارد زیر حائز اهمیت است:
استفاده از رنگ های دلپذیر
رنگ ها قدرت انتقال پیام و تحریک پاسخ های احساسی را دارند. اگر پالت رنگی که با برند شما همسو باشد انتخاب شود می تواند بر رفتار مشتری نسبت به برند شما تاثیر داشته باشد. پیشنهاد می شود کمتر از ۵ رنگ انتخاب کنید. ترکیب رنگ های دلپذیر سبب افزایش تعامل کاربر و ایجاد تجربه کاربری مفید می شود.
دقت به تایپوگرافی
باید دانست که تایپوگرافی در طراحی وب نقش مهمی دارد. این مورد توجه کاربران را جلب نموده و به عنوان نمایش بصری صدای برند شما خواهد بود. پیشنهاد می شود در تایپوگرافی از حروف خوانا استفاده و تعداد فونت های مختلف به حداکثر سه فونت محدود گردد. دقت کنید تایپوگرافی ثابت خوانایی را افزایش داده و موجب حفظ هماهنگی بصری می شود.
دقت به بصری سازی
بصری سازی همه عناصر بصری از جمله تصاویر، فیلم و گرافیک را شامل می شود. همه تصاویر بایستی گویا بوده و ماهیت برند شما را نشان دهند و همچنین شخصیت برند را آشکار سازند. از آنجا که داده های اولیه استفاده شده در وب سایت عمدتا بصری است استفاده از تصاویر باکیفیت که تاثیر حرفه ای در ذهن کاربر می گذارد الزامی می باشد. در این راستا باید از اصول طراحی گرافیک سایت که شامل جزئیات بسیاری می شود پیروی نمود.
۳. ناویری طراحی
ناوبری یا پیمایش به عنوان سامانه راهنمایی در وب سایت عمل می کند و کاربران می توانند با هم تعامل داشته و اطلاعات مدنظر را بیابند. ناوبری موثر وب برای حفظ بازدیدکنندگان الزامی است. اگر پیمایش گیج کننده شود، بازدیدکنندگان احتمالا سایت را ترک نموده و در جای دیگر نیاز خود را جستجو می کنند.
به این ترتیب حفظ سادگی، شهودی بودن و ثبات ناوبری در هر صفحه وب اهمیت زیادی دارد. اطمینان از آن که ناوبری وب قابل درک و واضح است به کاربر کمک کرده تا به سرعت اطلاعات مدنظرش را بیابد. با اولویت بندی پیمایش کاربر پسند، می توان تعامل کاربر را ارتقا بخشیده و تایمی که بازدیدکنندگان در سایت سپری می کنند را بالا برد. همچنین شانس یافتن آنچه در حال جستجوی آن هستند را نیز افزایش می دهید و نتیجه این کار تجربه کاربری مثبت خواهد بود.
۴. درجات بصری
درجات بصری به چیدمان استراتژیک عناصر بر طبق اهمیت آن ها اشاره می کند. این شامل استفاده از عناصر متعدد طراحی مثل اندازه، رنگ، کنتراست، تصاویر و … می باشد. هدف اولیه سری درجات بصری ایجاد نقطه کانونی واضح می باشد که بازدیدکننده را به مهمترین اطلاعات وب سایت راهنمایی می کند.
به کمک نشانه های بصری می توان توجه کاربر را هدایت نمود و عناصر کلیدی را برجسته ساخت. عناصر بزرگتر و برجسته تر، رنگ های مهیج، تصاویر جذاب و سبک های متضاد را برای جلب تمرکز و نمایش اهمیت استفاده نمود. برعکس عناصر کمتر برجسته و رنگ های ضعیف را برای اطلاعات ثانویه به کار ببرید.
سری درجات بصری اگر به خوبی اجرا شود نه تنها به بازدیدکننده کمک می کند تا سریعتر به اطلاعات دسترسی یابد بلکه زیبایی شناسی و تجربه کاربری کلی سایت را هم ارتقا می بخشد و از اصول مهم طراحی وب به شمار می رود.
۳. پیروی از الگوی اف
یکی از مهم ترین اصول طراحی وب سایت الگوی اف می باشد که به صورت وسیع مورد استفاده قرار می گیرد. در این الگو کاربر، متن یک وب سایت را اسکن می نماید. تحقیقات ردیابی چشم نشان داده کاربر در درجه اول بر نواحی بالا و چپ صفحه تمرکز می کند و یک الگوی F شکل ایجاد می شود.
این چیدمان با الگوی طبیعی خوانش در فرهنگ غربی که در آن از چپ به راست و از بالا به پایین خوانده می شود تطابق دارد و برای فرهنگ های فارسی و … که متن را از راست به چپ می خوانند اف برعکس می باشد. با ساختار بندی محتوای وب به طوری که از الگوی F پیروی نماید می توان دید و خوانایی اطلاعات مهم را بهینه نمود.
به این ترتیب سعی کنید عناصر کلیدی مثل تیترها و محتوای مهم را در بخش های بالا و سمت چپ صفحه قرار دهید. این کار موجب می شود بازدیدکنندگان به سرعت و راحت تر مهم ترین پیام ها را درک نمایند.
۶. محتوای جذاب
یک سایت موفق هم دارای طراحی جذاب و هم محتوای جذاب می باشد. زبان متقاعد کننده و محتوای خوب می تواند کاربر را جذب نموده و آن را به مشتری نیز تبدیل کند. محتوای باکیفیت نقش مهمی در ارائه اطلاعات به بازدیدکنندگان دارد.
محتوا بایستی آموزنده، جذاب و مرتبط با هدف باشد. با ایجاد محتوای جذاب می توان بر بازدید سایت تاثیر داشت. اعتماد ایجاد کرده و کاربر را تشویق نمود که نیاز خود را در سایت شما جستجو کند. اقداماتی مثل خرید یا اشتراک در یک سرویس و … . محتوا بایستی متناسب با نیاز و علایق مخاطب باشد و برای مشکلات آن ها راه حل ارائه داده یا علایق کاربر را مرتفع سازد.
۷. سرعت بارگذاری
سرعت بارگذاری سایت نقش اساسی در حفظ بازدیدکنندگان دارد. تحقیقات حاکی از آن است که نیمی از کاربران وب انتظار دارند یک ساعت در مدت دو ثانیه بارگذاری شود و اگر بیشتر از سه ثانیه طول کشید ممکن است صفحه را ترک کنند.
به این ترتیب بهینه سازی زمان بارگذاری سایت برای جلوگیری از دست دادن کاربران از اصول مهمی طراحی سایت به شمار می رود. یک استراتژی مفید برای این کار بهینه سازی اندازه تصویر می باشد. فایل های تصویری بزرگ به صورت قابل توجهی سرعت وب را کاهش می دهند.
از این رو فشرده سازی و تغییر اندازه تصاویر بدون کاهش کیفیت آن ها اهمیت دارد. با کاهش حجم فایل تصاویر می توان سرعت بارگذاری سایت را ارتقا بخشید و تجربه مروری روان تر و سریع تر برای بازدیدکننده به ارمغان آورد.
همچنین می توان یک سری تکنیک های بهینه سازی مثل استفاده از حافظه پنهان مرورگر، بهینه سازی کد و اسکریپت، کاهش تعداد درخواست های HTTP و … را برای بهبود زمان بارگذاری استفاده کرد. با اولویت بندی بهینه سازی تایم بارگذاری، می توان تجربه کاربری را ارتقا بخشید و نرخ پرش را تقلیل داد. در نتیجه تعامل و رضایت کاربر از سایت بالا می رود.
۸. چیدمان مبتنی بر شبکه
چیدمان مبتنی بر شبکه، ساختار و سازماندهی را برای طراحی فراهم نموده و محتوا سازماندهی شده و از لحاظ بصری دلپذیر حفظ می شود. به کمک یک سیستم شبکه مانند، می توان عناصر را در صفحه تراز نموده و ظاهری متعادل ایجاد کرد.
چیدمان شبکه مانند هم از اصول مهم طراحی سایت محسوب می شود. شبکه به عنوان ساختاری برای چیدمان محتوا در چارچوب منسجم و از لحاظ بصری جذاب عمل می کند. این طرح از ستون و بخش هایی تشکیل شده که نظم را در سراسر سایت ایجاد می کند.
این رویکرد مبتنی بر شبکه سبب شده عناصر در یک راستا، متعادل و دلپذیر به نظر برسند. با پیروی از سیستم شبکه، می توان به هماهنگی در فاصله، تراز و تناسب در صفحات و بخش های وب دست یافت. این چیدمان، هماهنگی بصری راحتی برای کاربر ایجاد کرده و تجربه کلی بازدیدکننده را بهبود می دهد.
چیدمان مبتنی بر شبکه علیرغم افزایش جذابیت بصری با ارائه ساختار منطقی و شهودی برای تعامل کاربران با محتوا، به عملکرد و قابلیت استفاده وب سایت هم کمک می کند.
نکته:
با افزایش کاربرانی که از گوشی برای مرور وب استفاده می کنند اولویت بخشیدن به این مسئله نیز حائز اهمیت است. طراحی سایت را با چیدمان واکنش گرا در نظر گرفته که به صورت یکپارچه با سایزهای مختلف نمایشگر و دستگاه ها سازگار می باشد.
با اجرای یک طراحی سازگار با گوشی همراه، می توانید رضایت و تعامل کاربران را ارتقا بخشید زیرا بازدیدکننده می تواند راحتتر تعامل داشته باشد. این امر به بهبود رتبه بندی موتور جستجو از نظر سئو هم کمک می کند. چرا که موتورهای جستجو، سایت های سازگار با گوشی همراه را در نتایج جستجو در اولویت قرار می دهند.
روش های طراحی سایت
برای راه اندازی وب سایت، روش های مختلفی وجود دارد که با توجه به شرایط خود می توانید یک گزینه را انتخاب کنید. از جمله این روش ها عبارت است از:
- مراجعه به یک شرکت با سابقه در زمینه طراحی سایت و استفاده از خدمات طراحی سایت آن شرکت
- خریداری قالب وردپرس، دامنه و هاستینگ و تاسیس وب سایت توسط خود شما از طریق اجرای دستورالعمل های قالب
- یادگیری طراحی سایت در آموزشگاه طراحی سایت شما
- طراحی سایت رایگان از طریق سایت سازهای موجود در اینترنت
در پایان این مطلب همچنین شما می توانید برای اطلاع از تفاوت وب سایت و وبلاگ و روش های افزایش سئو سایت روی لینک ها کلیک و از این مقالات نیز بازدید نمایید.
منبع : آرگا