انتقال حقوق بازنشستگی به همسر به صورت قانونی امکان پذیر می باشد و افراد می توانند بعد از فوت همسر خود این کار را نیز انجام دهند. در ادامه اطلاعاتی که لازم است در این شرایط داشته باشید را برای شما عزیزان مورد بررسی قرار خواهیم داد.
روش انتقال حقوق بازنشستگی به همسر
یکی از مهم ترین شرایط برای این که بتوانید این کار را انجام دهید این است که همسر خانم مرده باشد تا بتوانید حقوق او را به همسرش انتقال دهید. در واقع افرادی که تحت پوشش خدمات بیمه ای و … می باشند می توانند این کار را انجام دهند. طبق قانون کار و تامین اجتماعی افراد می توانند بعد از این که بازنشسته شدند نیز از خدمات بیمه ای و حقوق استفاده نمایند. معمولا مردان بعد از فوت خود دارای بازماندگانی هستند و دولت برای این که از این افراد حمایت نماید نیاز است تا حقوقی به آن ها پرداخت کند و این مورد یکی از مهم ترین و واجب ترین کار هایی است که انجام می دهد.
انتقال حقوق بازنشستگی به همسر فرد متوفی از ساده ترین کار هایی می باشد که هر فرد می تواند به راحتی آن را پیگیری نماید. در قانون استخدام کشوری و قانون تامین اجتماعی متفاوت می باشد و در ادامه قرار است تمامی اطلاعاتی که نیاز است تا در این زمینه داشته باشید را برای شما عزیزان مورد بررسی قرار می دهیم و اگر زنی دارای این شرط ها بود می تواند برای انتقال حقوق بازنشستگی به همسر اقدام کرده و حقوق همسر خود را بگیرد.
شرایط افراد در قانون تامین اجتماعی
با توجه به بند یک ماده ۸۱ قانون تامین اجتماعی که بیان می کند :
«عیال دائم بیمه شده متوفی مادام که شوهر اختیار نکرده است.» از جمله «بازماندگان واجد شرایطی متوفی بوده که استحقاق دریافت مستمری را خواهند داشت »
مهم ترین شرط هایی که یک فرد می تواند به صورت قانونی از حقوق همسر خود استفاده کند این است که :
- فرد همسر دائمی فرد فوت شده باشد.
- بعد از فوت همسرش ازدواج نکرده باشد.
البته نیاز است تا بدانید که در سال ۱۳۹۱ قانون حمایت از خانواده بیان کرد که :
«زوجه دائم متوفی از حقوق وظیفه یا مستمری وی برخوردار می گردد و ازدواج وی مانع دریافت حقوق مذکور نیست»
قانون بالا توسط این ماده در حمایت خانواده لغو شده است و ازدواج مجدد مانع از دریافت حقوق فرد متوفی نخواهد شد.
تقسیم حقوق
باید بدانید که در هر دو قانون حقوق پرداخت شده تقسیم بندی خواهد شد و با توجه به قانون ۸۳ تامین اجتماعی بیان شده است مکه سهم زن از حقوق مستمری ۵۰ درصد می باشد و همسر این فرد در صورتی که زن دائم او باشد می تواند نیمی از حقوقش را بگیرد و نیم دیگر آن بین فرزندان و مادر و پدر فرد متوفی اگر داشته باشد و زنده باشند تقسیم خواهد شد.
شرایط افراد در قانون استخدام کشوری
طبق ماده ۸۶ در این قانون و بند «ت» آن که مشابه با قانون ۸۱ در قانون تامین اجتماعی می باشد بیان شده است که :
« عیال دائمی متوفی تا زمانی که شوهر اختیار نکرده باشد»
در واقع اگر همسر فرد شوهر نداشته باشد واجد شرایط دریافت حقوق همسر بعد از فوتش خواهد بود و به صورت قانونی می تواند این کار را انجام دهد. این مورد نیز در سال ۱۳۹۱ نقض شد و شرط ازدواج برداشته شد و افراد حتی اگر ازدواج هم بکنند باز هم دارای این حقوق خواهند بود و شرایط دریافت مستمری را نیز خواهند داشت. طبق قانون استخدام کشوری در ماده ۸۷ بیان شده است که :
«حقوق وظیفه به طور مساوی بین وراث قانونی قسمت میشود»
بنابراین باید در نظر داشته باشید که بر خلاف قانون تامین اجتماعی سهم همسر برابر با سایر وراث می باشد و دیگر خبری از آن ۵۰ درصد نخواهد بود.
وجود استثنائات مهم در این قانون ها
باید بدانید که هر کدام از این قانون ها دارای یک سری شرایط خاص می باشد و هر مورد از آن ها می تواند تاثیرات سایبر زیادی را بر روی این حقوق دریافتی قرار دهد. در ادامه همراه ما باشید تا برایتان این استثناء ها را مورد بررسی قرار داده و در نهایت شما را با این قوانین بیش تر آشنا کنیم.
- اگر عقد خوانده شده میان دو فرد از نوع دائمی نباشد نیاز است تا زن ها از نظر قانونی دارای صلاحیت های قانونی باشند در غیر این صورت نیاز است تا بدانید که این فرد نمی تواند حقوقی دریافت نماید زیرا در قانون آمده است که این فرد باید دارای عقد دائم باشد تا بتواند از حقوق باقی مانده همسرش استفاده نماید.
- ازدواج کردن مجدد افراد نمی تواند مانع از دریافت حقوق در هر دو قانون هم تامین اجتماعی و هم استخدام کشوری شود و حتی اگر فرد ازدواج کرده باشد نیز به او این حقوق پرداخت خواهد شد.
- در صورتی که فرد شاغل باشد هم امکان این که برای این فرد حقوقی تعلق نگیرد وجود ندارد و این حقوق حق زن متوفی می باشد و اگر شاغل هم باشد این حقوق را دریافت خواهد کرد و در هر دو قانون این حقوق به همسر فرد متوفی داده می شود.
- در صورتی که مردی چند همسر داشته باشد این حقوق در میان آن ها تقسیم خواهد شد و این تقسیم بندی به صورت مساوی خواهد بود و این گونه نمی باشد که به فردی زیاد و به دیگری کم تر این حقوق تعلق بگیرد.
مدارک لازم در این زمینه
برای این که بتوانید مراحل اداری را طی کرده و این کار را به صورت قانونی انجام دهید نیاز است تا اطلاعاتی در مورد مدارک لازم آن داشته باشید و در صورتی که این مدارک را تکمیل کرده اید می توانید برای حصر وراثت اقدام کرده و ممکن است برخی از این حقوق به افراد خاص تعلق نگیرد از این رو باید از یک وکیل خبره در این زمینه مشورت بگیرید. مدارکی که باید در این زمینه آماده کنید عبارت اند از :
- اصل تصویر شناسنامه متوفی
- اصل و تصویر کارت ملی وراث
- اصل و تصویر گواهی فوت
- اصل و تصویر شناسنامه ورثه
- اصل و تصویر متوفی
- اصل و تصویر سند ازدواج
- وصیت نامه متوفی اگر وجود دارد.
- گواهی اشتغال به تحصیل فرزندان
- تنظیم درخواست بازماندگان برای دریافت مستمری
شرایط مستمری بگیر ها
در تامین اجتماعی طبق ماده ۸۰ این قانون که در سال ۱۳۵۴ بیان شده است افرادی که می خواهند مستمری بگیرند باید یک سری شرایط داشته باشند و فرد بیمه شده نیز باید شرایطی را داشته باشد و در ادامه اطلاعاتی بسیار خوب در این زمینه به شما عزیزان می دهیم.
- متوفی بازنشسته تامین اجتماعی باشد.
- فرد بیمه شده در اثر بیماری خاص و یا حوادث فوت شده باشد.
- اگر فرد متوفی به دلیل از کار افتادگی مستمری بگیر تامین اجتماعی باشد.
- متوفی حداقل ۲۰ سال سابقه پرداخت بیمه داشته باشد.
- اگر متوفی در ۱۰ سال گذشته حداقل حق بیمه یک سال را پرداخت کرده باشد. البته این مورد برای افرادی در نظر گرفته می شود که در آخرین سال زندگی خود حق بیمه ۹۰ روز کار را پرداخت کرده باشند.
استفاده از حقوق همسر حقی است که قانون به خانم ها و فرزندان باقی مانده از فرد می دهد و با این کار بعد از مردن فرد از آن ها حمایت خواهد کرد. در ادامه می توانید اطلاعاتی دیگر در مورد ثبت مزاحمت ملکی و بیمه مسافرتی سینگل نیز مشاهده کرده و آگاهی خود را در این زمینه ها نیز افزایش دهید و برای این کار کافی است تا از لینک های داده شده در این میان استفاده نمایید.
منبع : آرگا