با توجه به اینکه کبد یکی از اندام های حیاتی و حساس بدن و دستگاه گوارش می باشد، باید به سلامت آن توجه شود اما سبک غذایی نامناسب به مرور باعث انباشته شدن چربی در کبد و چرب شدن کبد می گردد که برای بدن و سلامتی بسیار بسیار خطرناک است و خوب است از ابتلا خودمان و عزیزانمان به آن پیشگیری نماییم. به خصوص کودکان که در مقابل این بیماری توانایی مقابله کمتری دارند و یا امکان دارد متوجه آن نشوند و این مسئولیت شما است که با مشاهده نشانه های کبد چرب در کودکان به موقع اقدام به درمان آن کنید.
از وظایف کبد می توان به سم زدایی خون و بدن، تولید صفرا و پروتئین اشاره داشت که در واقع میزان زیادی از پرانرژی بودن، حال خوب، سلامتی و تندرستی را مدیون این عضو حیاتی هستیم اما در صورتی که کبد بیمار و آسیب ببیند بدن به مشکل می خورد و یکی از بیماری های کبد، تجمع چربی در آن و چرب شدن است که در صورت مداوا نشدن می تواند ابتلا به سایر بیماری خطرناک کبد همچون سیروز کبدی یا نارسایی مزمن کبدی، نارسایی حاد کبدی، تومور و یا کیست کبد را به دنبال داشته باشد. درست است که کبد چرب در کودکان نسبت به بزرگسالان درصد کمتری را مبتلا می کند اما با این وجود در صورت نداشتن رژیم غذایی نامناسب و ناسالم و سبک زندگی نامناسب احتمال ابتلای کودکان به کبد چرب را افزایش می دهد.
شناخت نشانه های کبد چرب در کودکان
در مرحله های نخستین چرب بودن کبد در کودک معمولا با هیچ نشانه ای همراه نیست و در واقع وقتی نشانه ها خودشان را نشان می دهند که کبد دچار صدمه جدی گردیده است؛ پس در صورت مشاهده این نشانه ها حتما نسبت به درمان هر چه سریع تر آن اقدام نمایید:
شکم دردهای شدید (معمولا در بخش بالا و قسمت راست)، سردرد، خستگی مفرط، ناتوانی در متمرکز شدن، عصبی بودن و تحریک پذیر بودن، استرس و اضطراب، اخلاق توام با ناراحتی، عوض شدن رنگ پوست در دو قسمتی از پوست که با یکدیگر تلاقی دارند. همچنین شکستگی استخوان، خارش پوست سر و بدن، نداشتن اشتها و یا کم شدن اشتها، کم رنگ شدن مدفوع، سوء تغذیه، خونریزی، زود کبود شدن، راشیتیسم، کم شدن وزن و لاغر شدن (رشد کم) از نشانه های کبد چرب است که باید و باید به دکتر مراجعه کرده و برای درمان پیش قدم گردید.
مشکلات کبدی باعث کم شدن ضخامت استخوان ها و در نتیجه شکننده بودن استخوان ها می گردد. به خاطر جمع شدن صفرا در پوست سر در کودک ها به دلیل مشکل کبدی، پوست سر شروع به خارش می کند. کودکی که کبد چرب دارد، اشتهایش از بین می رود و در نتیجه به سوء تغذیه دچار می گردد. کم شدن وزن و داشتن رشد کم و همچنین به دلیل کبد چرب استخوان ها تراکمی کم داشته و بافت به اندازه نیاز تشکیل نمی شود.
کدام موارد درصد ابتلای کودکان به کبد چرب را افزایش می دهد؟
درست است که هنوز دلیل ابتلا به کبد چرب پیدا نشده است، ولی طبق تحقیقات محققین یکسری از موارد و شرایط وجود دارند که این درصد را بالا برده و بستر ابتلای کودک را آماده می کنند؟
- دیابت نوع ۲ (پیش دیابت)
- چاق بودن (جمع شدن چربی دور شکم)
- مبتلا بودن به یماری هپاتیت C
- بالا بودن چربی خون
- کم شدن وزن یکباره و بی دلیل
- شاخص توده بدنی بالای صدک هشت
- کلسترول خون بالا
- قاعدگی نامنظم
- فشار خون بالا
- بالا بودن گلیسیرید
- مقاوم بودن به انسولین
- زرد شدن پوست و یا چشم
خطرات و مشکلات کبد چرب
در صورتی که کبد چرب به موفع تشخیص داده نشده و درمان نشود، می تواند خیلی برای بدن خطرناک باشد. چرب بودن کبد در کودک امکان دارد با مشکلاتی مانند دیابت توام باشد، در بعضی مواقع نیز چرب بودن کبد موجب ابتلا به سیروز کبدی و نیز ابتلاب ه بیماری سرطان کبد گردد. چنانچه سیروز کبدی کنترل نشود و رشد کند، موجب نارسایی کبد گردد که در این زمان باید پیوند کبد انجام شود. همچنین کودکانی که کبد چرب دارند خطر دچار به دیابت نوع دو و نیز سندرم متابولیک وجود دارد؛ که سندرم متابولیک می تواند پیامدهای خطرناکی همچون امراض قلبی، سکته مغزی، تنگی شریان را به دنبال داشته باشد.
تشخیص و درمان
پس از مشاهده نشانه های کبد چرب بهتر است نزد دکتر متخصص کودک بروید، او سابقه پزشکی، سابقه خانوادگی را بررسی کرده و پس از معاینه فیزیکی آزمایش خون، سونوگرافی و نیز بیوپسی کبد اقدام به درمان می کند.
با توجه به اینکه اضافه وزن و چاق بودن یکی از علل اصلی چرب شدن کبد می باشد، پس لاز است در فاصله های زمانی منظم وزن کودک اندازه گرفته شده و در صورت اضافه وزن، اقدام به کاهش وزن گردد که این هدف با رژیم غذایی مناسب، تحرک داشتن و ورزش تحقق شدنی است.
هنوز دارویی جهت مداوای کبد چرب پیدا نشده اما گفته می شود که مصرف ویتامین E برای مداوا و بهبود کبد چرب مفید است، ولی با این وجود پیشنهاد می شود حتما پیش از استفاده با دکتر در جریان بگذارید.
جایگزین کردن رژیم غذایی مناسب به جای رژیم غذایی نامناسب یکی دیگر از روش های درمان و بهبود کبد چرب به شمار می رود. استفاده از میوه ها، سبزیجات، غلات، حبوبات در رژیم غذایی، کم کردن میزان مصرف کربوهیدرات هایی همچون نان، برنج سفید و شیرینی، کم کردن میزان استفاده از چربی های اشباع شده موجود در فرآورده های حیوانی و گوشت قرمز، پرهیز از غذاهای فرآوری شده غنی از اسیدهای چرب ترانس از مواردی است که باید در رژیم غذایی جدید و مناسب خود به کار ببرید.
بادام، کشمش، گردو، زردچوبه، لیموترش، سیب از خوراکی هایی با تاثیر اعجاز انگیز بر روی سلامتی کبد هستند.
در صورت درمان نشدن کبد چرب در کودکان
اگر به درمان کبد چرب اقدام نکنید، با توجه به اینکه چربی درون کبد کم کم تجمع می یابد، بنابراین باعث زخم گردیدن کبد شده و پس از چند سال امکان دارد باعث نارسایی کبد شده که در نهایت در بزرگسالی ناچار به پیوند کبد می کند. در واقع در صورتی که کبد چرب در سنین کم و زود بهبود نیابد، در سنین بالاتر امکان دارد کبد خود را از دست بدهد.
سالم کردن رژیم غذایی، اجتناب از مصرف زیاده از حد نوشیدنی های دارای قند، کم کردن غذاهای فست فودی و حاضری، داشتن تحرک و ورزش می تواند کودک شما را از بروز چنین مشکلاتی ایمن نماید.
منبع : آرگا