دسته ها
شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳

فواید و کاربرد های تفکر سیستمی

  • زهرا شفیعی
  • ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • ۰

تفکر سیستمی برای اهداف تحقیق و توسعه در تمامی مطالعات تجاری، علمی، منابع انسانی، پزشکی، اقتصادی و زیست محیطی کاربرد مثبت دارد. گونه ای از یک رویکرد جامع که به زمینه سازی اطلاعات کمک شایانی می کند.

کاربرد های تفکر سیستمی کدام اند؟ تفکر سیستمی به شناخت سیستم و تعامل میان آن ها و حتی ارتباط گیری میان اجزا گفته می شود. با یادگیری تفکر سیستمی کمک می شود که از راه روابط میان اجزا سیستم و آگاهی میزان اثر گذاری آن ها، مسیر اهداف تصمیم گیری به درستی پیش رود. برای مواجهه با هر چالش و مسائل پیچیده، داشتن این سبک از تفکر موجب می شود تا با تسلط به وضعیت موجود و ارائه دهی راهکار های مطلوب از راه تعامل با دیگر اجزا و عناصر سیستم، کسب وکار به موفقیت و پویایی بیشتری دست یابد.

جالب است که با یادگیری عمقی تفکر سیستمی و انواع متفاوت آن می توان به یادگیری و دانش خود نظم داده و برای داشتن تحلیل درست از آن ها، دسته بندی را اولویت قرار دهید تا در زمان درست به بهترین و ایده آل ترین شکل ممکن از آن ها بهره مند شوید. در بیشتر مواقع از این سبک تفکر در مطالعات علمی، منابع انسانی، پزشکی و مسائل اقتصادی استفاده می شود.

تفکر سیستمی چیست

چگونگی کاربرد های تفکر سیستمی در سازمان

حقیقت از تفکر سیستمی در سازمان این است که با ارتباط گیری اجرای یک سیستم با یکدیگر. سازمان به یک سیستم منحصر به فرد تبدیل می شود. این نظریه کاملا درست است که افراد سازمان برای دستیابی به هدفی مشترک نیاز به ارتباط گیری و تعامل با یکدیگر دارند، البته معنای این جمله تعریف از تفاهم کامل افراد با یکدیگر نیست. آنچه که در این اصل اهمیت دارد، دستیابی به اهداف تعیین شده سازمانی با وجود تمام تفاوت ها می باشد.

تفکر سیستمی در سازمان

چگونگی کاربرد های تفکر سیستمی در خانواده

خانواده سالم در علوم روانشناسی و جامعه شناسی به خانواده ای گفته می شود که اعضای هم زیست با وجود اختلافات سلیقه ای و تفاوت دیدگاه ها در زمینه هایی مثل مسائل سیاسی و اقتصادی، تفاوت در انتخاب‌ها، ذائقه، طرز لباس پوشیدن، نوع آرایش، جایگاه اجتماعی هر یک از اعضاء و.. با یکدیگر تعامل دارند و ارتباطات موثر برقرار می کنند.
این اصل که نحوه ارتباط و رفتار هر یک از اعضای خانواده به روی رفتار اعضای دیگر تاثیرگذار است کاملا صحیح بوده پس بنابراین می توان خانواده را به یک سیستم مشابهت داد.
برای افزایش کیفیت زندگی همه اعضا وظیفه دارند که برای برقراری تعامل و ارتباط در زندگی تلاش کنند و برای مشکلات پیش آمده نظرات مختلف برای حل آن ها بیان کنند تا در آینده مشکلات گسترده تر نشوند.

چگونگی کاربرد های تفکر سیستمی در اجتماع و زندگی روزمره عادی

رفتار و عملکرد هر فردی در اجتماع ارتباط به نوع تفکر آن فرد دارد. هر فردی که پیش از تصمیمات خود به عواقب و نتیجه آن تفکر می کند، دارای استعداد تفکر سیستمی می باشد. در نتیجه با قابلیت هوشمندی بالا نتایج بهتری را به دست می آورد.
طرز تفکر افراد نقش بالایی در عادات، اقدامات و رفتارهای اجتماعی و روزمره اش خواهد داشت بنابراین مهم است که با چه مدلی از تفکر چگونه می توان رفتار کرد.

اگر تمام اعضای یک جامعه آگاه باشند و خود را برای تصمیم گیری ها و عملکرد ها مسئول بدانند بدون هیج شکی منافع ایجاد شده، منافعی بهتر و بلند مدت تر خواهند بود. پس برای پیشبرد برنامه یک جامعه ایده آل باید تلاش کرد تا قوانین را به نحو صحیح عمل کنید و صلاح جامعه را در تصمیمات و رفتاری های خود مد نظر بگیرید.
به فرض مثال سیستم محیط زیست باید هر فردی به گونه ای عمل کند که آسیبی به پدیده ها وارد نسازد و تمام منافع به انسان های روی کره زمین تاثیرات مثبت بگذارد چون تفکر و رفتارات سیستمی با یکدیگر رابطه متقابل دارند.

تفکر سیستمی در اجتماع

تفکر سیستمی چیست؟

در زندگی بار ها با افرادی رو به رو شده ایم که دیدگاهی والا به تمام زندگی دارند، این افراد در ازای تمرکز به جزئیات همیشه به تصویر بزرگتری توجه می کنند بله این افراد تفکری به ظاهر سیستمی دارند.
افرادی که از همان ابتدای بچگی به جای Overthink کردن روی جزئیات، همیشه معنا و هدف نهایی جلوی چشم خود داشته اند احتمالا این تفکر برای آن ها ذاتی بوده است یا به گونه ای دیگر این ژن برای آن ها کاملا ارثی می باشد.
در نهایت تفکر سیستمی به معنای تشخیص ارزش یک مجموعه و اجزای آن است به صورتی که اگر اجزای یک سیستم اداری به یکدیگر اتصال نداشته باشند و ارتباط و تعاملی بین آن ها صورت نگیرد، نتیجه مثبتی هم در کار نخواهد بود.

انواع مزیت های تفکر سیستمی

با کمک تفکر سیستمی و دارا بودن نگاهی همه جانبه به پیرامون می توان تصمیم گیری های بهتری را انجام داد.

مدیر و یا هر فرد دیگری که از قابلیت تفکر سیستمی استفاده کند، خود را از پرداخت هزینه های سنگین و جبران ناپذیر در امان نگه می دارد.

استفاده از تفکر سیستمی باعث می شود تا وقت کم تری هدر رود و زمان خود بهترین شکل برای حل مشکلات پیش آمده استفاده کرد.

تفکر سیستمی موجب می شود تا به همه مشکلات پیرامون خود، تفکرات علت و معلولی داشت و برای حل ریشه ای مشکلات آگاهی پیش گرفت.

انواع مزیت های تفکر سیستمی

تا این بخش از مقاله تفکر سیستمی تعریف شد در صورت تمایل سری به لینک های گذشته ما مثل تفکر خلاف واقع، تفکر انتزاعی و تکنیک شش کلاه تفکر بزنید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *