دسته ها
پنج شنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳

نشانه های گره زبانی و مشکلات آن برای کودکان و بزرگسالان

  • زهرا شفیعی
  • ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • ۰

بیماری گره زبانی از بدو تولد با نوزاد همراه است تا زمانی که بزرگ شود. در برخی از آن ها پس از گذشت مدتی بهبودی حاصل می شود اما در برخی دیگر نیاز به روش های درمانی دارد که باید زیر نظر پزشک متخصص انجام بگیرد.

برای شناسایی نشانه های گره زبانی بهتر است بدانید که کودک در بیرون آوردن زیبا از دهان خود با مشکل رو به رو می شود حتی در غذا خوردن، صحبت کردن و بلع دنباله دار است. این بیماری با عمل جراحی ساده قابل درمان است و هیچ گونه عوارض جانبی ای به دنبال ندارد. در صورت ابتلا به اشکال گره زبانی یک طناب بافتی باریک و ضخیم قسمت انتهایی نوک زبان را به کف دهان می چسبد و در زمان نوزادی شیر خوردن نوزاد از سینه مادر را سخت می کند. ارائه دهندگان خدمات بهداشتی درمانی پس از تشخیص این عارضه توصیه می کنند که برای معالجه به متخصصین گوش، بینی و حلق مراجعه نمایند.

فرنولوم زبانی در حالت نرمال پیش از تولد جدا شده و فرصت می دهد که زبان بازه مشخصی برای حرکت در اختیار داشته باشد اما اگر فرنولوم زبانی قسمت انتهایی زبان را به دهان بچسباند دیگر زبان توانایی حرکت نخواهد داشت. باید گفت که علت ابتلای نوزاد به این بیماری ناشناخته است اما بسیاری از محققان نظر به عوامل ژنتیکی دارند.

گره زبانی چیست؟

مشکلات گره زبانی برای کودکان و بزرگسالان

  1. مشکل بهداشت دهان و دندان
  2. مشکل بیرون آوردن زبان
  3. مشکل گفتاری
  4. مشکل تحلیل رفتن لثه
  5. مشکل آپنه خواب
  6. و دیگر مشکل ها

نشانه های گره زبانی

  1. کودک توانایی بالا آوردن زیادی زبان خود را ندارد تا به دندان های بالایی برسد.
  2. کودک توانایی حرکت دادن زبان خود به اطراف را ندارد.
  3. کودک توانایی جلو آوردن زبان خود را ندارد و نمی تواند به دندان های جلویی پایینی بزند.
  4. کودک توانایی بیرون آوردن و جلو کشیدن زبان خود را از دهان ندارد.
  5. کودک زبانی قلبی شکل و شکاف دار دارد.
  6. کودک به هنگام شیر خوردن از سینه مادر دچار مشکل است.
  7. کودک مابین دو دندان جلویی در پایین شکاف دارد.
  8. کودک توانایی حفظ سلامت دهان خود را نداشته در نتیجه دندان های او دچار پوسیدگی می شود.

نشانه های گره زبانی

نکات لازم در مورد مشکل گره زبانی در کودکان

مشکل گره زبانی در کودکان عموما ژنتیکی بوده و از بدو تولد وجود دارد. در صورت ابتلا نوزاد و کودک توانایی حرکات آزادانه زبان خود را در دهان نداشته و با مشکل همراه است.

این مشکل زمانی شکل می گیرد که فرنوم در بخش انتهایی زبان خیلی کوتاه و محکم است.

بروز نشانه ها در هر کودکی متفاوت است چون امکان دارد برخی از کودکان علائمی نداشته باشند.

در نوزدان شیر خواره موجب اشکال شیر خوردن نوزاد از سینه های مادر می شود.

کودک توانایی بیان برخی از صدا ها را ندارد و در آن ها مشکل دارد.

باید اشاره کرد که تمام کودکان مبتلا به گره زبانی نیاز به جراحی ندارد اما اگر شدید شود باید اقدامات مربوط به آن صورت بگیرد.

درمان مشکل گره زبانی در کودکان

بسیاری از نشانه های بیماری گره زبانی از همان ابتدای تولد قابل مشاهده می باشند و به این منظور بهتر است هر چه سریعتر درمان آن ها صورت بگیرد اما برخی از پزشکان توصیه دارند که فعلا از درمان دست بکشند تا مشاهده کنند آیا عوارضی به ریتم زندگی آن ها وارد شده است یا خیر! اما این همه صبر برای چه دلیلی است؟ چون فرنولوم زبانی با گذشت زمان شل شده در نتیجه مشکل گره زبانی حل می شود. اما در موارد دیگر قابل درمان است و این درمان به کمک مشاور شیر دهی، گفتار درمانی و یا همان آسیب شناس گفتاری انجام می شود.
اگر در صورتی با هیچ کدام از روش های گفته شده بهبودی ای حاصل نشد تنها چاره، عمل جراحی کودک و بزرگسال مبتلا به گره زبانی می باشد.

روش های درمانی مشکل گره زبانی

جراحی فرنوتومی:

باید گفت که این عمل جراحی بسیار ساده بوده و بدون بی حسی در بیمارستان یا مطب پزشک متخصص انجام می شود. برای شروع انجام فرنوتومی پزشک باید تمام نکات لازم را بررسی کند و پس از معاینه با یک قیچی استریل شده اقدام به آزاد سازی نوک فرنولوم کند.
این عمل سرعت بسیار بالایی داشته و به علت وجود تعداد کم عصب و رگ های خونی در دیواره فرنولوم زبانی، احساس ناراحتی پس از عمل جراحی فرنوتومی نیز بسیار ناچیز خواهد بود. اگر پس از این جراحی یک یا دو قطره خونی مشاهده شد نگران نباشید چون کاملا شرایطی طبیعی است و نوزاد به راحتی می تواند از شیر مادر تغذیه کند.
عارضه های جراحی فرنوتومی محدود بوده اما می تواند نشانه های زیر را داشته باشد از جمله:

  1. عفونت
  2. خون ریزی
  3. آسیب به بافت زبان یا غدد بزاقی
  4. جای زخم بر روی قسمت های دهان

جراحی فرنولوپلاستی:

جراحی فرنوپلاستی روش درمانی دیگری برای بهبود مشکل گره زبانی می باشد که بسیار گران تر از روش گذشته است چون در این جراحی از بیهوشی عمومی استفاده صورت می گیرد.

این روش زمانی مورد استقبال پزشکان قرار می گیرد که راهکار های گذشته چاره ساز نبوده و فرنولوم زبانی بی اندازه ضخامت دارد. پس از این جراحی فرنولوم آزاد شده و زخم به وجود آمده با کمک بخیه قابل جذب از بین می رود.
ابتلا به عوارض جانبی در این جراحی محدود بوده اما می تواند شامل خونریزی، عفونت، آسیب دیدگی به زبان یا غدد بزاقی باشد.

پس از بهبود مشکل گره زبانی، انجام ورزش های زبانی بسیار اهمیت انگیز است و می تواند حرکات زبان را به وضعیت طبیعی بازگرداند.

عوارض گره زبان کودکان

شیردهی :

این عارضه درد های سختی برای مادر به دنبال دارد چون در زمان شیر خوردن نوزاد از سینه مادر، زبان در فضای مناسب دهان قرار نمی گیرد و نوزاد به جای مکیدن شروع به جویدن سینه های مادر می کند.
سوء تغذیه یا تغذیه‌ ی ناکافی هم در نهایت از رشد کودک جلوگیری می کند.

 

اختلال در تلفظ :

صداهایی مثل س، ز، ر، د و ت نیاز به قرارگیری زبان در مکان درست دهان دارد اما وجود گره زبان در کودک موجب عدم تلفظ صحیح این اصوات می شود.

مشکلات بهداشت دهان و دندان :

برای کودکان بزرگ‌تر یا بزرگسال با احتمال ابتلا به گره زبانی، کنار زدن غذاهای باقی‌مانده روی دندان مشکل است. در ننتیجه این افراد درگیر پوسیدگی یا التهاب و خونریزی لثه و انحراف دندان می شوند.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *