با شروع روز های گرم تابستان فرصت برای گشت و گذار نوزاد کاملا فراهم است اما باید چه کار هایی انجام داد تا نوزاد از گرمای زیاد هوا آسیب نبیند؟! برای جلوگیری از تشنگی، بی حالی، خشک و قرمز شدن پوست و حتی تب بهتر است مراقبت از نوزاد در تابستان جدی گرفته شود.
تمام نوزاد ها به نسبت گرما و سرمای هوا به شدت حساسیت دارند و چون توانایی هم صحبتی با والدین خود را ندارند برای آگاهی آن ها واکنش هایی از خود به نمایش می گذارند. مادران به علت حساسیت عاطفی ای که به نوزاد تازه متولد شده خود دارند تصور می کنند که در فصل تابستان بهتر است کولر و دستگاه های خنک کننده را خاموش کنند و لباس بیشتری به تن نوزاد بپوشانند. اما این حرکت اشتباه در رسیدن هوا به داخل ریه تداخل ایجاد کرده و نوزاد با تعریق بیشتر آب زیادی را از بدن خود دفع می کند، حتی در شرایط جدی تر گرمازدگی نوزاد در کمین است.
روش های کلیدی مراقبت از نوزاد در تابستان
برای مراقبت از نوزاد، از خورشید فاصله بگیرید چون بدن نوزاد توانایی تنظیم دما را ندارد. در سریعترین زمان سایه ای پیدا کنید و به آن پناه ببرید. اگر نوزاد در کالسکه است روکش سایه بان را باز بگذارید.
در روزی که دمای هوا بالا است از لباس های نخی سبک و نازک برای نوزاد دلبند خود استفاده نمایید به این علت که پارچه های نخی بهتر از پارچه های مصنوعی عرق را به خود جذب می کنند. پس به این منظور اولویت را به راحتی نوزاد قرار دهید.
در فصل گرم تابستان احتمال دم کردن هوا به علت رطوبت و گرما وجود دارد و این موجب عصبانی شدن نوزاد و بدعنقی او می شود. برای جلوگیری از این اشکال تهویه خانه خود را به راه اندازید. فن ها به گردش هوا کمک می کنند و نوزاد از گرمای هوا رها می شود.
حتی اگر نشانه ای از تعریق به روی بدن نوزاد مشاهده نکردید بهتر است بدانید که احتمال تعریق بدن نوزاد در هوای گرم به شدت بالا می باشد. پس برای جبران این تعریق نیاز است که نوزاد همواره هیدراته بماند. البته باید گفت که هیدراته بودن مادر هم اهمیت دارد چون نوزاد را با شیر خود تغذیه می کند.
اگر نوزاد از شیر خشک یا شیر دیگر غیر از مادر تغذیه می کند برای جبران آب توصیه می شود هر شب آب برای او بجوشانید.
نوزاد هم به ضد آفتاب نیاز دارد چون بچه ها پوست نازکی دارند و سریعتر از افراد بزرگسال پوست آن ها دچار سوزش می شود. اگر نوزاد شما بیشتر از ۶ ماهه است با دقت و توجه زیاد به پوست او ضد آفتاب مخصوص مالش دهید.
پس از گذشت چند ساعت ضد آفتاب را برای بدن او تمدید کنید چون با تعریق تمام کرم از بین می رود.
برای نوزاد از کریری استفاده کنید که مناسب چون چون فضای بسته کریر نوزاد را آزار می دهد. یک کریر زمانی مناسب است که پوشیده شده از پارچه ای سبک باشد. اگر صورت نوزاد شروع به سرخ شدن کرد بلافاصله او را از کریر خارج سازید.
در فصل گرم تابستان از کلاه های پهن لبه دار برای کودک و نوزاد خود استفاده کنید تا صورت او از آفتاب کمی دور بماند. توصیه می شود کلاهی را انتخاب کنید که از مواد با کیفیت و غیر قابل حساسیت تهیه شده باشد و سر نوزاد دچار گرما نشود.
بد ترین ساعات حضور نوزاد برای حضور در خارج از منزل میان ۱۰ صبح تا ۲ بعد از ظهر می باشد چون در این ساعت بیشترین آسیب ها به پوست نوزاد وارد می شود. ساده ترین کار انتخاب ساعتی مشخص و یا رعایت نکات ایمنی نوزاد می باشد.
یکی از برنامه های مراقبتی پوست نوزاد استفاده از کرم های تقویتی و آبرسان می باشد. عطر و بوی ملایم این کرم ها موجب طراوت، خنک شدگی و شادابی پوست نوزاد می شود اما مراقب باشید تا نوزاد آن ها را نخورد.
تمام بچه ها عاشق آب بازی هستند پس برای نوزاد دلبند خود وام حمام را پر از آب و اسباب بازی های مورد علاقه اش کنید تا با علاقه بیشتری شروع به آب بازی کند.
در حقیقت غلبه بر گرما در فصل تابستان کار مشکلی است پس اگر با نوزاد خود همراه می شوید احتیاطات لازم را بیشتر رعایت کنید.
تشنج عارضه ای مهم در گرما زدگی نوزادان
فصل گرما رطوبت بین ۲۲ تا ۲۳ درجه بهترین دمای هوا برای نوزادان می باشد پس به این علت اگر این دما و میزان پوشش شروع به افزایش پیدا کردن کند، حرارت بدن نوزاد نیز بالا می رود. با بالا رفتن بدن نوزاد، تب و کم شدن آب بدن او شکل می گیرد تا جایی که تشنج می کند.
توصیه می شود والدین مخصوصا مادران هوای مناسبی را برای تنفس پوست و ریه نوزاد خود فراهم کنند حتی با استفاده از مایعات فراوان در دوران شیر دهی از، از دست رفتن مایعات بدن نوزاد خود جلوگیری داشته باشند چون که نوزاد به علت کمبود مایعات دچار شوک می شود.
کودکان زیر یک سال روزانه حدود ۳۰ بار عطسه یا سرفه می کنند که این امر به علت ابتلا به سرماخوردگی نیست و مادران نباید هرگز لباس بیشتری به تن نوزادان خود کنند چون نوزاد دچار گرما زدگی فصلی می شود.
قنداق کردن نوزاد در فصل گرم تابستان نوزاد را درگیر گرما زدگی سخت می کند. کم آبی در دوران نوزادی و شیرخوارگی نیز برای کودکان بسیار درد آور است. در نتیجه باید گفت که کم آبی شدید، کاهش ادرار و نارسایی های کلیوی را ایجاد می کند.
برای پیشگیری از گرمازدگی در فصل تابستان کمتر از منزل خارج شوید و تغذیه از نوشیدنی های خنک را فراموش نکنید. توصیه می شود که در فصل گرما از مایعات دارای قند زیاد مثل آبمیوه های صنعتی کمتر استفاده کنید.
منبع : آرگا