بازی با کودک دو ساله یکی از وهله های مشکل رشدی برای والدین می باشد که به علت عدم آگاهی آن ها از توانایی های فرزند خود همواره بازی های اشتباه را انتخاب دارند که این انتخاب اشتباه نه تنها موجب لذت بخشی کودک نمی شود بلکه او را از بازی کردن دلزده می کند.
پس پیش تر از معرفی بازی های مناسب کودکان دو ساله بهتر است با توانمندی های ذهنی و جسمی آن ها آشنا شوید تا متناسب با این توانمندی ها برای کودک بازی انتخاب نمایید.
آگاهی از توانمندی های کودکان در دو سالگی
توانمندی های ذهنی
یکی از ابتدایی ترین آموزه ها به کودک در دو سالگی آشنایی با معنای جفت است. با مشاهده کودک به پیرامون و تجربه هایی که با ذهن خود بدست می آورد ناخود آگاه با واژه جفت یا همان عدد دو آشنا می شود. او می داند که دو دست، دو پا، دو چشم، دو گوش و … دارد. به همین تجربه ساده کودک به درک یادگیری عدد دو دست پیدا می کند. اگر در این سن کم کودک علاقمند به شمارش اعداد بود بهتر است او را همراهی نمایید تا اعداد بیشتری را به خاطر بسپارد و آن ها را تکرار کند.
پس افزایش توانمندی ذهنی کودک به کمک بازی های فکری هم صورت می گیرد اما باید توجه داشته باشید که کودکان در حل بازی های فکری ۳ دسته می شوند:
- دسته اول به کودکانی اشاره دارد که با نگاه کردن، موضوعی را یاد می گیرند یعنی قدرت بینایی در این کودکان بالاتر است.
- دسته دوم اشاره به کودکانی دارد که با گوش کردن به صحبت های دیگران، موضوعات متفاوت را یاد می گیرند این یعنی قدرت شنوایی و درک در این کودکان بالاتر است.
- دسته سوم اشاره به کودکانی دارد که با لمس کردن اجسام و پدیده ها به درک یادگیری دست پیدا می کنند یعنی قدرت حس لامسه در این کودکان بالاتر است.
در دو سالگی کودک با تقویت احساس شنوایی به درک بهتری از صحبت کردن می رسد. هر چه بیشتر با کودک صحبت کنید او سریعتر با بیان واژگان آشنا می شود. جدای از صحبت کردن، برای کودک کتاب داستان و شعر های کودکانه بخوانید، با او بازی کنید و برای او کتاب های فومی تهیه تنمایید. البته بهتر است پیش از خرید کتاب فومی یا اسباب بازی از مناسب بودن آن ها برای کودک خود اطمینان حاصل کنید.
کودک در سن دو سالگی با واژه تقلید کردن آشنا می شود به صورتی که از روی رفتار و حرکات او کاملا می توان تشخیص داد که از پدر یاد گرفته است یا از مادر به فرض مثال با تقلید از پدر شروع به صحبت کردن با تلفن همراه می کند و یا به تقلید از مادر شروع به شیر دادن با شیشه شیر به عروسک خود می کند. پس همواره رفتار هایی از خود به نمایش کودک گذارید تا او به رشد تربیتی عاقلانه ای دست پیدا کند.
توانمندی های جسمی
کودک با رسیدن به سن دو سالگی از لحاظ جسمانی به رشد خوبی می رسد. بهتر می تواند برای بازی کردن با اسباب بازی هایش از هر دو دست کمک بگیرد و می داند که برای هر بازی چه واکنشی از خود نشان دهد.
با هماهنگی قدرت چشم و دست کودک با دنیای اطراف خود بیشتر آشنا می شود به گونه ای که شروع به کشف پدیده های متنوع می کند. او کنار آموزه های جدید با یادآوری آموزه های گذشته می تواند تجربه های زیادی در خود داشته باشد.
با گذشت روز ها بدن کودک رشد چشمگیری پیدا می کند و حال میان تمام اعضای بدن خود هماهنگی دارد. او در این سن می تواند راه برود و از پاهای خود برای بازی های متنوع و کشف پدیده های جدید در زندگی کمک بگیرد.
پس برای افزایش توانمندی های جسمانی کودک دو ساله بیشتر با او وقت بگذرانید تا او از تمامی مهارت های حرکتی آگاهی پیدا کند و آن مهارت ها در جسم او تقویت شوند.
کودکان دو ساله علاقمند به انجام چه بازی هایی هستند؟
- بازی لگو و آجر های پلاستیکی که روی هم چیده می شوند.
- مهره های رنگ شده ای که با کمک نخی ضخیم کشیده می شوند.
- اندازه های متنوع مکعب های چوبی
- جورجین در شکل های دایره، مربع و مثلث
- مداد شمعی های بزرگ
- قطار، ماشین و کامیون های چوبی یا پلاستیکی
- پازل های مشخص شده محل قرار گیری
- وسایل خانه اسباب بازی چون: ظروف چلاستیکی، دیگ و قابلمه و …
- اسباب بازی های اداری چون: تلفن، ماشین حساب و …
- ابزار های اسباب بازی چون: چکش، آچار و ….
- عروسک های پلاستیکی، پولیشی یا موزیکال
بازی با کودک دو ساله برای رشد جسمانی و هماهنگی های حرکاتی ادراکی
کودک پس از تولد در همان ماه های ابتدایی زندگی تحت تاثیر کنش های حرکتی محیط زیست خود قرار می گیرد. با بازی کردن هم اندام های حرکتی تقویت می شوند و هم کودک به نسبت پدیده های متنوع آگاهی پیدا می کند. پس بازی با کودکان باید به گونه ای صورت بگیرد که توانمندی های حرکاتی و ادراکی او گسترش یابند و با هماهنگی تعادلی بیشتر از انجام آن لذت ببرند.
پس برای بازی بهتر است محیطی را انتخاب نمایید که آن فضا پر از محرک هایی باشد که کودک را برای بازی با آن ها تحریک کنند. اگر این بازی ها همراه با همبازی های همسن و سال کودک صورت بگیرند این هماهنگی های ادراکی و حرکتی بیشتر خود را به دیگران نشان می دهند و نقش بزرگی را در رشد کودک دو ساله ایفا می کنند.
بهتر است بدانید این بازی های حرکتی به پرورش تخیل کودک نیز بسیار کمک می کنند و نتیجه های بسیار مفید به دنبال دارند.
بازی با کودک دو ساله برای رشد جسمانی و ادراکی ( مهارت های حرکتی بزرگ )
اما تعریف از رشد مهارت حرکتی بزرگ چیست؟ این رشد تعریف از استفاده اندام های بدن برای انجام فعالیت های بزرگ چون دویدن، پریدن، گرفتن اشیا، پرتاب کردن و ضربه زدن می باشد به صورتی که میان اعضای بدن هماهنگی و تعادل وجود داشته باشد.
از جمله مهارت های حرکتی، هماهنگی میان دست و چشم است که با بازی با توپ ایجاد می شود، البته باید گفت لگد زنی به توپ هم در این دسته قرار می گیرد و به هماهنگی میان چشم و دست کمک می کند.
برای تقویت این مهارت، تعدادی اسباب بازی را به روی زمین پخش کنید و از کودک بخواهید که آن ها را پیدا کند یا به او سر نخ هایی دهید تا معما را سریعتر متوجه شود. این مهارت به تقویت سطح هوشیاری و فعالیت بدنی یک کودک دو ساله نتیجه می شود.
بازی با بادکنک هم یکی از بازی هایی است که به تقویت مهارت های حرکتی بزرگ موجب می شود. چون در این بازی کودک شروع به دنبال کردن بادکنک می کند، بیرون می زند، می دود و این حرکت به تغییرات تعادلی و وزنی نیاز دارد.
بازی با کودک دو ساله برای رشد جسمانی و ادراکی ( مهارت های حرکتی کوچک )
مهارت های حرکتی کوچک هم به اندازه مهارت های حرکتی بزرگ حائز اهمیت است. عموما به فعالیت های ساده ای تعریف می شوند که می توان به آسانی در خانه انجام داد. از جمله مهارت های حرکتی کوچک: مداد گرفتن به دست، ورزش کردن، مسواک زدن، آب خوردن و ….
حال بازی های ساده ای که به تقویت این مهارت کمک می کنند، مهارت های حرکتی که در بهبود عضلات انگشتان و دست، توسعه حرکت مچ دست نقش دارند.
رنگ آمیزی:
رنگ آمیزی شکل های خالی یکی از بازی های محبوبی است که همه کودکان از انجام آن لذت می برند. در این بازی رنگ بین انگشت ها فشار داده می شود، کودک از دستان خود برای رنگ کردن استفاده می کند و این به دست گیری قلمو به تقویت مچ دست کمک می کند.
مسواک زدن:
یکی از ضروری تمرینات برای رشد کودک دو ساله مسواک زدن صحیح است. با شروع دندان در آوردن کودک نیاز است که مسواک زدن آموزش داده شود تا احتمال پوسیدگی در آینده وجود نداشته باشد و پیشگیری صورت بگیرد.
به کودک فرصت دهید که خود به تنهایی مقابل آیینه بایستد و دندان هایش را مسواک بزند چون کودک با تکرار کردن می آموزد.
بازی با کودک دو ساله برای رشد هیجانی اجتماعی و شناخت احساسات برای کنترل هیجانات
برای آماده سازی کودک در ایجاد عادات عاطفی سالم بهتر است او را با کمک فعالیت های مختلف درگیر کنید. در حقیقت فعالیت های عاطفی به فعالیت هایی گفته می شود که در فضای امن، سرگرم کننده و حمایت کننده به کشف عواطف و احساسات خود می پردازد تا بتواند در لحظه ای درست آن ها را بیان کند.
از جمله فعالیت هایی که موجب رشد احساس عاطفی کودک دو ساله می شود شامل: خواندن شعر، خواندن کتاب و بازی با اسباب بازی می باشد.
در زندگی برای برقراری یک رابطه سالم، انتقال احساسات مثبت و منفی به دیگران، برخورد با مشکلات زندگی نیاز به تقویت هوش هیجانی دارد. بازی های مربوط به هوش هیجانی به کودکان دو ساله فرصت می دهد که از نظر عاطفی توانمند باشند تا با عزت نفس و انعطاف پذیری بالا رشد کنند.
به این منظور اسباب بازی هایی برای کودک تهیه نمایید که آن ها را به بیان احساسات تشویق کنند. به فرض مثال تهیه اسباب بازی ای که گریه می کند یا می خندد.
در پایان این بخش اشاره به نکته ای اساسی می کند که برای رشد هوش هیجانی فضایی را برای کودک آماده کنید که با امنیت کامل به کشف احساسات و بیان آن ها بپردازد، خجالتی در کار نباشد و با اعتماد به نفس کامل احساسات را مدیریت کند و به شکل دهی عادات عاطفی سالم مشغول شود.
بازی با کودک دو ساله برای رشد شناختی، تقویت هوش و توجه او
اگر به بازی با یک کودک دو ساله مشغول شده باشید می فهمید که او تمام توجه خود را برای بازی با شما متمرکز می کند. این تمرکز جدای از توجه به تقویت رشد شناختی کودک کمک می کند.
بازی انتخاب شده اکر مناسب سن و سال او باشد نتیجه به تقویت هوش و توجه کودک منجر می شود. برای این منظور بازی های فکری ای طراحی شده اند که غیر از سرگرم کننده بودن به کشف نقاط ضعف و قوت کودک می پردازند.
بازی های فراوان برای رشد کودک دو ساله
- پر و خالی کردن
- ساخت سرسره
- حباب بازی
- بازی با آب و شن
- رنگ انگشتی
- خانه بازی
- آسیاب بچرخ
- پریدن
- آواز خواندن
- کاردستی
- تیله بازی
- کاغذ پاره کردن
- نقاشی با آب
- بازی با توپ
- بازی با جعبه حبوبات
- خاله بازی
- رفتن به طبیعت
- رفتن به پارک
- بازی با آیینه
- غذا دادن به پرندگان و جانداران دیگر
- اثر انگشت
- خواندن کتاب
- شمردن اعداد
- بازی با اشیا
- باری با کلمات
- پازل
- آجر چینی
- بازی با عروسک
- تقلید صدا
- پرسیدن صدا ها
- قطار بازی
- جمع کردن برگ های درختان
- تلفن بازی
- مسافرت رفتن
- صدا ضبط کردن
- فوت کردن قاصدک
- لباس پوشیدن و در آوردن
- قایم باشک بازی
- مهمانی رفتن
- خوردن بستنی و غذا
- ورزش کردن
- تظاهر خواب و بیداری
در پایان برای آگاهی از موضوعات ساخت کاردستی سطل زباله و آموزش کشیدن نقاشی آدم برفی به مطالعه مقالات پیش بپردازید.
منبع : آرگا