درخت آلو مثمر بوده و دارای میوه گرد و کروی رنگ در رنگ های زرد، قرمز، سبز و … می باشد. اطلاع از آفات درخت آلو در راستای برداشت محصول باکیفیت و زیاد اهمیت زیادی دارد. سایت سبزانه راهنمای جامعی برای کمک به رشد و پرورش گیاهان مختلف است. در ادامه این مطلب شما را با بیماری های درخت آلو آشنا می کنیم.
انواع آفات درخت آلو
آلو یکی از میوه های پرطرفدار در سراسر دنیا به شمار می رود. درخت آلو تقریبا در هر شرایط آب و هوایی رشد می کند. البته دقت کنید که این درخت و نهال های آلو گونه های مختلفی دارد که هر یک در شرایط متناسب با خود رویش دارد. این درخت مثمر میوه گرد و کروی در رنگ های زرد، سبز، قرمز و … دارد که درون آن هسته سفت و سختی قرار داشته و بسیار تلخ است.
میوه آلو گوشتی و آبدار با طعم شیرین است و علاوه بر مصرف خوراکی در تهیه لواشک و آشپزی و … نیز مورد استفاده قرار می گیرد. اگر به پرورش درخت آلو مشغول هستید اطلاع از آفات این درخت در برداشت محصول باکیفیت اهمیت زیادی دارد. در ادامه با انواع آفات درخت آلو آشنا می شوید.
۱. شته آرد آلود آلو
این شته به تعداد بسیار در فصل بهار زیر سطح برگ درخت تجمع یافته و سبب خمیدگی برگ ها و توقف رشد آن ها می گردد. در نتیجه رشد درخت کاهش یافته و قند میوه پایین می آید. استفاده از سولفات روی ۳۶ درصد در ابتدای بهار تا اواسط مهر روی مورد نیاز درخت را تامین و ریزش برگ ها را تسریع تا چرخه زندگی آفت مختل گردد.
تعداد بسیاری دشمنان طبیعی وجود دارند که از این شته تغذیه می کنند. البته این دشمنان طبیعی برگ ها را از حالت خمیدگی خارج نخواهد کرد. Aphidius transcaspicus پارازیت این آفت است.
۲. کرم آلو
کرم آلو از آفات مهم درختان میوه هسته دار از جمله آلو، زردآلو، هلو و … به شمار می رود. لارو این آفت با تغذیه از میوه خسارت بسیاری به میوه های درختان میزبان می زند. خسارت عمده کرم آلو شامل تغذیه لارو از گوشت یا پریکارب میوه است. در ضمن لاروهای این آفت عمل سرشاخه خواری هم دارند و با تغذیه و حفر تونل در سرشاخه های تازه روییده سبب خشکیدگی آن می شوند.
میوه های کرم زده اگر لارو میوه را ترک کره باشد حاوی توده متراکم فضولات سیاه رنگ است که شدیدا ارزش اقتصادی محصول را می کاهد. از این رو تغذیه آفت از میوه ارزش اقتصادی و بازارپسندی اش را به شدت از بین می برد. کرم آلو در مرحله اول رشد سبب ریزش میوه های جوان می شود.
کرم آلو می تواند یک تا سه نسل در سال داشته باشد. تخم های این آفت بیضی شکل و دارای پوششی با لبه های نامنظم، براق هستند که در انتهای رشد زرد رنگ می شوند. بیولوژی این آفت مشابه کرم سیب است. زمستان گذرانی آفت کرم آلو به شکل لاروهای کاملا رشد کرده درون پیله ابریشمی درون شکاف تنه، زیر پوسته، بقایا و میوه های باقی مانده زیر درخت میزبان است.
حشرات کامل فعال هستند و پس از مدتی تغذیه در سطح رویی برگ و میوه های جوان تخم گذاری می کنند. در نسل اول حمله آفت مصادف با مراحل اولیه رشد میوه است سبب ریزش زودهنگام میوه می گردد. در نسل های بعدی میوه تا زمان برداشت روی درخت است. به هر روی میوه های آلوده قابل عرضه به بازار نیستند.
با انجام بازرسی های قرنطینه بعد از ورود هر سال نواحی تولید میوه های میزبان به علت احتمال ورود مشخص شود. لازم است سطح رویی برگ و قسمت های داخل میوه میزبان برای ردیابی تخم و لارو آفت دقیقا بررسی شود. به منظور ردیابی آفت از تله های نوری در شب و از تله های فرمونی استفاده می شود.
مبارزه شیمیایی با این آفت زمانی موفق است که تاریخ سم پاشی دقیقا توسط تله جذب کننده حشره به طور کامل مشخص شود و دقیقا در هنگام ظهور لاروهای سن اول درخت سم پاشی شود. هر ناحیه که مبارزه شیمیایی از لحاظ اقتصادی مناسب باشد دوبار سم پاشی با یکی از فرمول هایی که برای کرم سیب توصیه شد می توان خسارت اقتصادی این آفت را جلوگیری کرد.
از آنجا که حداکثر خسارت این آفت به نسل دوم مربوط است توصیه می شود حتما مبارزه شیمیایی علیه این نسل صورت گیرد. بهتر است برای تعیین زمان دقیق سم پاشی علیه این نسل تله های نوری یا فرمونی در محل مورد نظر نصب و تاریخ سم پاشی مشخص شود.
۳. سوسک سرشاخه خوار
در بیشتر نواحی میوه خیز کشور این آفت به انواع درختان میوه رزاسه یعنی آلو، سیب، گلابی، به، آلبالو، زالزالک و … حمله می کند. لاروهای این حشره در شاخه های باریک بید و نارون هم مشاهده می شود. خسارت اصلی سوسک سرشاخه خوار مربوط به لاروهای آفت است که تغذیه از بخش مرکزی شاخه های ایجاد کانال هایی در آن سبب قطع شدن آوندها و اختلال جریان شیره نباتی می شود در نتیجه برگ ها و شاخه ها پوسیده و خشک می شوند.
۴. زنبور سیاه گوجه
این آفت به درختان آلو، زرد آلو، گوجه و به ندرت گیلاس هجوم می برد. لارو از مغز و هسته میوه تغذیه و سبب ریزش آن می شود. آلو زودرس به این آفت حساس است. بیل زدن و زیر و رو کردن خاک اطراف درخت برای مقابله با لاروهای زمستان گذران و کاشت واریته های مقاوم در کنترل این آفت موثر هستند.
آفت زمستان را به شکل لاروهای کامل در عمق ۵-۱۵ سانتی متری زیر خاک و داخل پیله های قهوه ای و بیضی شکل سپری می کند. لاروهای زمستان گذران در آخرین زمستان به محض گرم شدن هوا به شفیره تبدیل می شود. پیش از باز شدن شکوفه درخت میزبان یا مصادف با آن حشره کامل نمایان می شود.
حشره کامل بعد از مدتی تغذیه از نوش گل ها با تخم ریزی اره مانندش نسج کاسبرگ ها یا نهنج را سوراخ نموده و درون آن یک عدد تخم می گذارد. لاروها بعد از خارج شدن از تخم خود را به دانه میوه رسانده و با تغذیه از آن سبب ریزش میوه می گردند. هر لارو تا پایان تغذیه اش چندین میوه را سوراخ می کند.
هر حشره ماده حدود ۵۰-۷۰ تخم می گذارد و مدت نشو و نمای لارو حدود ۲۵-۳۰ روز است. این آفت یک نسل در سال دارد. از روش های کنترل آفت زنبور سیاه گوجه عبارت است از:
- بیل زدن و زیر رو کردن خاک اطراف درختان به منظور مقابله با لاروهای زمستان گذران
- کاشت ارقام مقاوم
- کنترل شیمیایی در صورت لزوم بعد از ریزش سه چهار گلبرگ ها از جمله کالیپسو ۰.۳ در هزار، آوانت ۰.۴۵ در هزار و استامی پراید ۰.۵ در هزار
در خاتمه این مطلب همچنین پیشنهاد می شود برای آشنایی با نحوه سمپاشیی درختان میوه روی لینک کلیک کنید.
منبع : آرگا