هرگاه بحث طلاق و مشکلات ذاتی آن پیش کشیده می شود، قطعا فرزند پروری بعد از طلاق یکی از چالش های مهم به شمار می آید. نکته ای که در این بین بسیار اهمیت دارد و نباید از آن سهل انگارانه گذشت این است، که قرار نیست والدین پس از جدایی دشمن یکدیگر شوند، پس از این جدایی پدرو مادر هنوز دارای پروژه مشترکی در تمام مدت زندگی خود هستند و این پروژه همراهی فرزندشان می باشد، که نیازمند قدری همکاری می باشد.
در برخی موارد جدایی والدین می تواند، برای کودک بهتر از زندگی در خانواده ای پر تنش، از هم پاشیده و مملو از درگیری و استرس باشد، برای این که کودک از جدایی والدین خود آسیب نبیند نیاز است، به برخی از مسائل و جزئیات دقت کافی داشت. مهم ترین مسائل در این برهه حساس از زندگی کودک شامل تاثیرات طلاق بر فرزندان، واکنش فرزندان به جدیی والدین و شیوه درست تربیت بعد از جدایی والدین می باشد.
فرزند پروری بعد از طلاق
در سایر موارد به جز خشونت خانگی و اعتیاد هر دو والد حق دیدار و نقش داشتن در زندگی و آینده فرزند خود را خواهند داشت، این حق کمک می کند، تا فرزند شما در پرسه جدایی کمترین آسیب را متحمل شود و سلامت روان کودک به خطر نیفتد. حضانت مشترک راهی است، تا فرزندتان از داشتن پدر و مادر محروم نباشد.
البته در بیشتر مواقع بحث حضانت مشترک می تواند، حداقل برای یکی از والدین موضوعی دشوار و پر از استرس باشد به ویژه اگر رابطه خوبی با همسر سابقتان نداشته باشید. موضوعاتی چون نگرانی در رابطه با توانایی همسر سابقتان در تربیت فرزند، حمایت مالی و عاطفی، اختلافات قبلی و سختی های روند طلاق ممکن است، رمق را از شما گرفته باشد، که بخواهید به حضانت مشترک و سختی های این راه بیندیشید.
تمام سختی ها و گرفتاری های این راه پر و پیچ و خم احتمالا شما را از قبول حضانت مشترک و گفتگو در این رابطه با همسر سابقتان منصرف می کند، مخصوصا اگر احساس کنید، شکل گیری این توافق بین شما دو نفر سخت خواهد بود، اما حداقل برای شادی و آرامش فرزندتان لازم است، یک بار دیگر عزمتان را جزم کرده و از دل این مشکل نیز بگذرید، تا فرزندتان آینده بهتری داشته باشد.
تاثیر حضانت مشترک بر فرزند
فرزند پروری بعد از طلاق تحت تاثی حضانت مشترک فواید بسیاری را عاید فرزندتان می کند، لازمه این اصل مهم و کنار آمدن برای به تفاهم رسیدن در تربیت فرزند جدا کردن اختلافات از مسئله تربیت فرزند می باشد. برای این که فرزند شما از این اتفاق آسیب نبیند باید قبول کنید، ازدواج والدین به اتمام رسیده است، اما خانواده هنوز پابرجاست و باید صلاح فرزندتان در اولویت باشد.
زمانی که کودک شما از رفتار های والدین خود به این نتیجه برسد، که با وجود تمام اختلافات هر دو والدینش به نیاز های او توجه می کنند، درمی یابد که وجودش مهم تر از هر اختلافی می باشد و خود را مقصر این جدایی نمی داند و از بسیاری از آسیب های دیگر در امان می ماند. از مهم ترین تاثیرات حضانت مشترک می توان به موراد زیر اشاره کرد.
- افزایش احساس امنیت در کودک
- پی بردن به عشق والدین نسبت به خود
- کنار آمدن راحت تر با جدایی والدین
- تجربه قوانین و اصول تربتی یکسان
- کسب مهارت حل مسئله از والدین
- داشتن الگو های سالم برای رفتار و روابط اجتماعی
- افزایش سلامت روانی، عاطفی و اجتماعی
همکاری در فرزند پروری
فرزندانی که والدین آن ها از هم جدا می شوند، معمولا در دو خانه زندگی می کند، از همین رو داشتن هماهنگی در تعین قوانین و فرزند پروری بعد از طلاق بسیار مهم می باشد، اصول یکسانی که در هر دو خانه برقرار باشد، از میزان سردرگمی فرزند می کاهد و دیگر مجبور نخواهد بود، برای رضایت هر کدام از والدین خود از قوانین جداگانه ای پیروی کند و در این میان متحمل سختی و ناراحتی شود.
توجه داشتن به برقراری اصول یکسان بسیار حائز اهمیت می باشد، همچنین تنبیه و جایزه نیز باید یکسان و در هر دو خانه برقرار باشد. به طوری که اگر در نتیجه یک رفتار بد در یک خانه از رفتن به شهر بازی محروم می شود، این قانون باید در خانه والد دیگر نیز برقرار باشد. برای ثبات داشتن زندگی فرزندان بهتر است، مسائلی چون زمان خواب، غذا خوردن، انجام تکالیف و سایر امور در هر دو خانه ترجیحا یکسان باشد.
همکاری در تمام این مسائل که نمونه کوچکی از موضوعات بزرگتر می باشند، کمک می کند، تا همکاری والدین زندگی راحت تری را برای فرزند فراهم کند و از بی ثباتی و دوگانگی تربیت فرزند جلوگیری شود و همچنین از ناهماهنگی بین والدین سو استفاده نمی شود.
اصول تربیت فرزند بعد از طلاق
ممکن است، برقراری ارتباط دوباره با همسر سابقتان برای شما ناراحت کننده باشد و ترجیح دهید، از این مسئله دوری کنید، اما به خودتان یادآور شوید، نیاز های شما دو نفر در رابطه با تربیت فرزندتان دیگر در اولویت نیست و تنها موضوعی که در این بین وجود دارد، برطرف نمودن نیاز های فرزندتان می باشد، که با تصمیم گیری و همراهی هر دو والدش امکان پذیر است.
قانون مندی
درست است که نیاز به پیروی از اصول مشترکی وجود دارد، اما یکسان بودن دقیق آن ها مهم نیست، تنها باید دستورالعمل ها یکی باشد، تا فرزندتان دچار سردرگمی و کلافگی نشود. چنانچه خواسته های کلی هر دو والد یکی نباشد، فرزند شما در دو محیط انضباطی متفاوت سردرگم خواهدشد و معیار های متفاوت را سبک سنگین می کند، اما به نتیجه خاصی نمی رسد. بنابراین لازم است، موضوعاتی چون حل تکالیف در منزل، مقررات مربوط به رفت و آمد و فعالیت های ممنوعه در خانه هر دو والد یکسان باشد.
منظم بودن
رویه مشابهی را برای تنبه و تشویق در نظر بگیرید و از آن پیروی کنید، به طور مثال اگر زیر پا گذاشتن قوانین عواقبی دارد، باید در هر دو خانه از آن پیروی شود و چنانچه به دلیل رعایت نکردن آن در خانه همسر سابقتان از بازی با کامپیوتر منع شده است، این محدودیت تا پایان زمان مقرر باید در خانه شما هم رعایت شود و پاداش ها نیز باید در هر دو خانه به صورت یکسان برقرار باشد.
امور پزشکی
چنانچه تنها یکی از والدین مسئول ارتباط با متخصصان و مراقبت های بهداشتی و پزشکی فرزند می باشد، باید والد دیگر را نیز از امور پزشکی فرزندش مطلع سازد و این یک اصل در فرزند پروری بعد از طلاق می باشد.
درس و مدرسه
لازم است، مدرسه از تغییر وضعیت زندگی فرزندتان مطلع باشد، پیش از برگزاری فعالیت های فوق برنامه و جلسه اولیا و مربیان با همسر سابقتان صحبت کنید و سایر برنامه های کلاسی فرزندتان را به یکدیگر یادآور شوید، همچنین در رویداد های مربوط به مدرسه یا مسابقات ورزشی با هم با احترام رفتار کنید. آگاهی از اینکه بدانید تعامل والدین با مدرسه باید چگونه باشد تاثیر بسیاری خوبی بر عزت نفس فرزندتان دارد.
امور مالی
هزینه های مربوط به خانواده جدا ممکن است، والدین را تحت فشار قرار دهد، بنابراین بودجه ای واقع بینانه در نظر بگیرید و تمامی هزینه ها را ضبط و ربط کنید، در صورتی که همسر سابق شما این توانایی را دارد، که فرصت هایی را برای فرزندتان فراهم کند، که شما نمی توانید، لطفا در این مورد بخشنده و مهربان باشید.
از فرزندتان یک رابط نسازید
سایر مشکلات بین شما و همسر سابقتان باید از فرزندتان دور باشد و نباید از فرزند خود انتظار داشته باشید، که در این ماجرا پیام رسان بین شما باشد و مدام پیغام های شما و همسر سابقتان را رد و بدل کند، در صورتی که از کودک خود بخواهید، یک رابط در دعوای پدر و مادرش باشد، در واقع با بی رحمی کودک خود را در مرکز اختلافات قرار داده اید و متاسفانه احتمال بروز این اشتباه در فرزند پروری بعد از طلاق بسیار شایع می باشد، از یاد نبرید، که تاثیر دعوای والدین بر سلامت روحی و روانی کودک پیامد های مخربی برای او در پی دارد.
بدگویی ممنوع
این امکان وجود دارد، که همسر سابقتان برای شما شریک خوبی نبوده باشد، اما حس ناخوشایندی که نسبت به این موضوع دارید را با فرزند خود در میان نگذارید و از او نخواهید، یکی از شما دو نفر را انتخاب کند، با بدگویی از همسر سابق خود نباید فرزند را از پدر یا مادرش متنفر سازید و او را گوشی برای درد و دل های خود بدانید. این اجازه را به فرزندتان بدهید، تا در دنیای سرشار از صلح و شادی خودش زندگی کند و برای رفع این احساس های ناخوشایند از یک مشاور کمک بگیرید.
تربیت فرزند با کمک همسر سابق
چنانچه برای فرزند پروری بعد از طلاق با همسر سابق خود سردرگم هستید و نمی دانید، این کار را چگونه انجام دهید می توانید از راهکار هایی که در ادامه ارائه می شود استفاده نمایید.
لحن رسمی
برای تربیت فرزندتان لازم با همسر سابق خود صحبت کنید، برای این امر لحنی رسمی داشته باشید، گویی با همکار خود درباره مسئله تربیت فرزند صحبت می کنید. لحن شما باید با احترام، خنثی، آرام، راحت و صرفا در رابطه با موضوع مورد نظر باشد.
درخواست
اگر خواسته ای از همسر سابق خود دارید، که مربوط به تربیت فرزندتان می باشد، از لحن دستوری برای بیان این خواسته استفاده نکنید، می توانید جمله خود را با بیان عبارت هایی مانند می توانید …؟ برایتان امکان دارد …؟ شروع کنید.
گوش کردن
گوش کردن سخنان طرف مقابل به معنای قبول کردن نیست، بنابراین حتی اگر دیدگاه های متفاوتی دارید، ابتدا به سخنان یکدیگر کامل گوش دهید و به دیگری اجازه صحبت دهید، در این صورت می توانید، ادعا کنید رفتاری بالغانه دارید.
بحث در مورد فرزند
تمرکز اصلی در گفت و گو ها باید صرف متوجه فرزندتان باشد، حرف های شما نباید به اختلافات قبلی شما کشیده شود، در تمام این گفتگو ها نیاز فرزند خود را بر مشکلاتتان ارجحیت دهید.
همکاری در بیان امور
همسر سابق خود را به بی توجهی نسبت به امور فرزندش متهم نکنید، در فرزند پروری بعد از طلاق قطعا دوری برای چند روز و چند وقت یکی از والدین موجب می شود، تادر جزیان تمام جزئیات نباشد، بنابراین با همکاری می توانید، مسائل مربوط به فرزندتان را به اطلاع هم برسانید، تا هر دو درک خوبی از فرزند خود داشته باشید.
منبع : آرگا