دسته ها
دوشنبه ۱۶ مهر ۱۴۰۳

برای تقویت هوش اجتماعی چه راهکارهایی وجود دارد؟

  • بهجت فلاح
  • ۲۱ آذر ۱۴۰۲
  • ۰

هوش اجتماعی از جمله مفاهیمی است که طی چند سال اخیر مورد بررسی قرار گرفته است. با این حال هنوز هم کسانی هستند که آشنایی چندانی با این هوش ندارند و آن را با هوش عاطفی و یا هوش روانشناسی اشتباه می گیرند. خبر خوب این که هوش اجتماعی قابلیت ارتقا دارد و می تواند روابط اجتماعی را بهبود ببخشد.

به توانایی ارتباط با دیگران هوش اجتماعی می گویند. این هوش اکتسابی است و می توانیم آن را افزایش دهیم. به یاد داشته باشید این هوش را می توان به یک مهارت فردی تغییر داد و آن را به دقت رهبری کرد. هوش اجتماعی می تواند دیدگاه درونی فرد را بالا ببرد و موجب می شود واکنش بهتری از خودمان نشان دهیم. شاید برایتان جالب باشد اغلب کسانی که با این مدل هوش آشنا نیستند، آن را با هوش عاطفی و روانشناسی اشتباه می گیرند. با هوش اجتماعی مردم را بهتر درک می کنید و نیازهای آن ها را به راحتی تشخیص می دهید. برای تقویت هوش اجتماعی باید تعامل با دیگران را بهبود ببخشید. به همین خاطر این هوش برای رقابت و بقا بسیار ضروری و واجب است. در این مقاله به شما خواهیم گفت که هوش اجتماعی دقیقا چیست و چگونه می توان آن را تقویت کرد. تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

هوش اجتماعی به چه معناست؟

هوش اجتماعی یکی از مهم ترین انواع هوش است که می توان آن را پرورش و ارتقا داد. به همین خاطر اگر در زمینه هوش اجتماعی دچار مشکل هستید و یا با چالش هایی دست و پنجه نرم می کنید؛ نگران نباشید! شما می توانید مهارت های خودتان را تقویت کنید و تعامل تان را با دیگران بهبود بخشید. حال این سؤال مطرح می شد که چطور می توان هوش اجتماعی را تقویت کرد؟

قبل از هر چیز لازم است بدانید که این کار به تمرین، تعهد، پشتکار و قرار گرفتن در معرض تعاملات اجتماعی بستگی دارد. البته بسیاری از افراد به طور طبیعی در مقایسه با دیگران از هوش اجتماعی بسیار بالایی برخوردار هستند و نیازی به گذراندن این مراحل و طی کردن این مسیر ندارند. با این حال راهکارهایی که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم، به افراد با هوش اجتماعی بالا کمک می کنند که با نگاه وسیعی روابط اجتماعی خود را مدیریت کنند.

تکنیک های تقویت هوش اجتماعی

راهکارهای تقویت هوش اجتماعی

در ادامه به راهکارهای تقویت هوش اجتماعی می پردازیم:

۱. برای اینکه مدام از سمت دیگران تأیید شوید، تلاش نکنید

به هیچ عنوان اهمیت ندارد که چقدر از لحاظ اجتماعی هوش بالایی دارید. به یاد داشته باشید شما همیشه نمی توانید تمام افراد را از خود راضی نگه دارید. این یکی از مهم ترین وقایع زندگی است که باید همیشه به آن توجه کنید. زمانی که برای تأیید اعتبار خود به فرد دیگری وابسته هستید، ممکن است امید خود را از دست بدهید و حس کنید درگیر ناامنی شده اید. به همین دلیل باید بدانید داشتن عزت نفس بسیار مهم تر از توجه به نظر دیگران است.

۲. به اتفاقات جزئی توجه کنید

برخی از مردم به صحبت کردن در مورد اتفاقات جزئی اهمیت نمی دهند، اما کسانی که دارای هوش اجتماعی بالا هستند به این مکالمات توجه می کنند. این کار راهی مؤثر برای ایجاد ارتباط با افراد دیگر است. بهتر است بدانید برای تقویت هوش اجتماعی این مدل گفتگوها به صورت موقت می توانند دو فرد را به یکدیگر وصل کنند. برای این کار بهتر است از فردی که مقابل شما است تعریف کنید. پس از آن مکالمه شروع می شود. برای ادامه مکالمه سعی کنید چندین سؤال بپرسید. به عنوان مثال از او بپرسید «چه کیف زیبایی داری، آن را از کجا خریده ای؟»

شما باید بتوانید مکالمات جزئی را با افراد بسیاری تمرین کنید، از فروشنده گرفته تا کسانی که با آن ها ملاقات کوتاه تری دارید. مثلا افرادی که در یک فروشگاه آن ها را دیده اید یا مسافران تاکسی، همه این افراد می توانند برای ادامه مکالمه جزئی و کوتاه به شما کمک کنند.

۳. شوخ طبع باشید

یکی از راه های تقویت هوش اجتماعی، شوخ طبع بودن است. مردم دوست دارند در کنار کسانی باشند که آن ها را بخندانند. شوخ طبعی، امر ذهنی است. به بیان دیگر چیزی که برای یک شخص مفید است، ممکن است برای فرد دیگر مؤثر نباشد. به همین دلیل تلاش کنید این مهارت را در خود پرورش دهید تا به تقویت هوش اجتماعی خود کمک کنید.

هوش اجتماعی و راهکارهای تقویت آن

۴. در زمان گفتگو خودتان را کنترل کنید

همانطور که پیش از این اشاره کردیم، کسانی که هوش اجتماعی بالایی دارند، به طور کامل به جزئیات توجه می کنند. برای این کار بهتر است طبق موارد زیر عمل کنید:

  • به هیچ عنوان نظر خودتان را به دیگران تحمیل نکنید.
  • به یاد داشته باشید تا دیگران از شما نظر نخواستند در مورد آن ها نظر ندهید.
  • درباره موضوعاتی که برایتان ناخوشایند و ناراحت کننده است، صحبت کنید.
  • تمام مدت حرف نزنید.
  • سعی کنید صحبت افراد را در حضور جمع تصحیح نکنید.

۵. احساسات دیگران را درک کنید

یادگیری زبان بدن نقش مهمی در تقویت هوش اجتماعی دارد. ریشه اکثر گفتگوهای ما در تکنیک های غیر کلامی است. زمانی که کسی بدن خود را منقبض می کند، خودش را از شما دور نگه می دارد. به بیان دیگر یعنی شما بحث را باید به سمت دیگری پیش ببرید. به یاد داشته باشید اگر از کلمات نامناسب استفاده می کنید، این کار را باید سریع متوقف نمایید. حتی می توانید آن مکان را ترک کنید تا طرف مقابل این فرصت را داشته باشد تا خودش را بازیابی نماید.

۶. سعی کنید هیچ فردی را قضاوت نکنید

گاهی اوقات ما ناخواسته بقیه را قضاوت می کنیم. در این مواقع حتی خودمان هم متوجه این موضوع نیستیم. این قضاوت ها می توانند به طور کامل در توانایی همدلی با دیگران تأثیر بگذارند. به محض اینکه متوجه قضاوت خود شدید، آن را یک هشدار تلقی کنید و سریعا از این موضوع کنار بکشید.

راه های پرورش هوش اجتماعی

۷. به دیدگاه فرد مقابل نیز توجه کنید

زمانی که حس می کنید به یک موضوع اعتقاد کامل دارید، باید از زاویه مخالف به مسئله بنگرید. به عنوان مثال اگر تمایل به گیاهخواری دارید، سبک زندگی فردی را در نظر بگیرید که گوشت می خورد و از آن لذت می برد. به بیان دیگر، عادت کنید به جای قضاوت کردن، یکدیگر را درک کنید.

۸. اطلاعات خود را درباره فرهنگ های مختلف بالا ببرید

درست است که این کار یک مهارت اجتماعی مستقیم به شمار نمی رود، ولی می تواند به شکل ناخواسته هوش اجتماعی شما را تقویت کند. برای این کار باید درباره مسائل مختلف کنجکاو باشید. فیلم زیاد نگاه کنید، کتاب های خوب بخوانید و به نقاط مختلف جهان سفر کنید.

۹. حس همدلی را در خود تقویت کنید

یکی از راه هایی که موجب تقویت هوش اجتماعی می شود، افزایش همدلی است. این کار به شما کمک می کند تا دیگران را بیشتر و بهتر درک کنید. علاوه بر این همدلی کمک می کند تا نسبت به افرادی که ممکن است با شما تفاوت داشته باشند، مدارا کنید و دلسوز باشید. همدلی به معنای این است که خودتان را جای دیگران قرار دهید. پس از آن تصور کنید که اگر جای فرد مقابل باشید، چه احساسی را تجربه می کنید. این تصور به شما کمک می کند تا دیگران را درک کنید و روابط معنادار و منسجم ایجاد کنید.

راهکارهای تقویت هوش اجتماعی

۱۰. مثبت بودن را تمرین کنید

افرادی که از خود انرژی منفی ساطع می کنند، دیگران را از خود دور خواهند کرد. هیچ فردی نمی خواهد با شخصی ارتباط داشته باشد که دائما در حال گله و شکایت است. از طرفی شما می توانید با مثبت بودن به صورت کاملا ناخودآگاه روی قسمت های مثبت زندگی متمرکز شوید. برای تقویت هوش اجتماعی می توانید از واژگان و عبارات مثبت استفاده کنید. از هیچ فردی انتقادات کوبنده و منفی نکنید. علاوه بر این تلاش کنید تا افکار منفی خود را به چالش بکشید.

مطالعات مختلف نشان می دهد، کسانی که همیشه شکرگزار هستند زندگی سالم تر و شادتری دارند. آن ها از روابط خود لذت می برند. یکی از تمرین های مناسب برای تقویت هوش اجتماعی نوشتن لحظات شاد زندگی است. مدیتیشن نیز برای حفظ آرامش و تمرکز بسیار مناسب است. به یاد داشته باشید انجام حرکات مدیتیشن می تواند افسردگی و استرس را از شما دور کند و باعث ایجاد روابط مثبت و سازنده شود.

۱۱. سعی کنید خوب گوش کنید

اکثر مردم تصور می کنند که مهارت در صحبت کردن، می تواند هوش اجتماعی را افزایش دهد. اما حقیقت این است که هنر گوش دادن سبب ایجاد ارتباط عمیق می شود و می تواند آگاهی اجتماعی را نیز بالا ببرد. گوش دادن درست به معنی توجه کامل داشتن به فرد مقابل در زمان صحبت کردن است. به بیان دیگر باید تلاش کنید زمانی که به مکالمه دیگران گوش می دهید از پرت شدن حواس خود جلوگیری کنید. برای این کار سعی کنید به هیچ عنوان ارتباط چشمی خود را با فرد مقابل قطع نکنید، بین مکالمات سؤال نپرسید و به هیچ عنوان وقفه ایجاد نکنید. شما می توانید سؤالاتی بپرسید که بحث را برایتان جذاب تر کند. علاوه بر این می توانید از تجربه های شخصی خودتان در زمان مکالمه نیز صحبت کنید.

هوش اجتماعی و روش های ارتقای آن

۱۲. انتقادپذیر بودن را تمرین کنید

کسانی که هوش اجتماعی بالایی دارند، انتقادپذیر نیز هستند. افرادی که نمی توانند انتقاد دیگران را بپذیرند عزت نفس پایینی دارند. به عنوان مثال فرض کنید نسبت به خودتان احساس خوشایندی ندارید. در نتیجه زمانی که کسی به شما می گوید که کار غلطی انجام داده اید، صحبت او موجب تأیید اعتقاد شما می شود. به همین خاطر ممکن است از لحاظ روانی درگیر تنش شوید و حس کنید طرد شده اید. به همین خاطر برای تقویت مهارت انتقادپذیری سؤالات زیر را از خودتان بپرسید:

  • آیا این شخص قصد دارد به من کمک کند؟
  • من چگونه می توانم از انتقاد او در جهت بهتر شدن حال خودم استفاده کنم؟

ما به طور واضح نمی دانیم که دیگران قصد دارند به ما کمک کنند یا به ما آسیب بزنند. اگر شما بتوانید باور داشته باشید که دیگران می خواهند شما را حمایت کنند، برای پذیرش آن آمادگی بیشتری خواهید داشت.  در مرحله بعدی به اقدام متقابل نیاز دارید. اگر با انتقاد فرد مقابل خود موافق نیستید یک استراتژی موفق را دنبال کنید. این استراتژی ممکن است چندین مرحله داشته باشد که عبارتند از:

  • یک فهرست از کارهایی که می خواهید انجام دهید تهیه کنید.
  • برای خودتان یک فهرست تهیه کنید و در آن رفتارهایی که می خواهید برای افزایش هوش و عزت نفس تان به کار بگیرید را یادداشت کنید.

روش های تقویت هوش اجتماعی

۱۳. لبخند بزنید

برای تقویت هوش اجتماعی لبخند بزنید. حالات چهره می توانند به شما چیزهای جدیدی بیاموزند. زمانی که شخصی لبخند می زند، این پیام را به مخاطبین انتقال می دهد که ارتباط با او سخت نیست. در نتیجه افراد زیادی دور او جمع می شوند و با او ارتباط برقرار می کنند. به همین دلیل سعی کنید زیاد لبخند بزنید و با رفتار خود به اطرافیان بفهمانید که می توانند راحت تر با شما صحبت کنند.

۱۴. احساسات خود را به موقع بیان کنید

خوب است بدانید یکی از راه هایی که می تواند به تقویت هوش اجتماعی کمک کند، بیان کردن به موقع احساسات است. شما باید بتوانید احساسات خود را درست بیان کنید. با این کار می توانید ارتباط مؤثرتری با افراد برقرار کنید و احساسات مثبت و منفی خود را نیز کنترل کنید.

امیدواریم مطالب این مقاله برای شما عزیزان مفید بوده باشد. در پایان پیشنهاد می کنیم مقالات تقویت هوش هیجانی، تقویت هوش اخلاقی و تقویت هوش کلامی را نیز مطالعه فرمایید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *