آدمی دارای ۱۰ هوش مختلف است که یکی از آن ها مربوط به هوش اجتماعی می باشد و نحوه شکل گیری روابط ما را تشکیل می دهد. این هوش دارای ۱۳ مهارت همچون ایجاد ارتباطی موثر، پایداری رابطه ها، ایجاد و گسترش آن ها می باشد.
مغر انسان دارای جنبه های متفاوتی است که هر یک در زمینه ای به رشد انسان ها کمک می کنند. یکی از این جنبه ها هوش اجتماعی نام دارد که در ایجاد و پایداری رابطه های ما با دیگران تاثیری باور نکردنی دارد، در زمان ارتباط با دیگران، نحوه برخورد ما با دیگران گاه در مدتی کوتاه تاثیری عمیق بر ذهن و افکار دیگران می گذارد. هوش انسان یا به اصطلاحی IQ در زمان تولد و دوره نوزادی شکل می گیرد و به هیچ وجه قابل تغییر نیست، اما این هوش با انجام مهارت هایی در این زمینه می تواند گسترش و بهبود پیدا کند. با شناخت بیشتر هوش اجتماعی و پرورش و گسترش آن می توان بهترین استفاده را از آن برد، پس در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
آشنایی با هوش اجتماعی
افرادی که دارای هوش اجتماعی می باشند در برقراری ارتباط با دیگران نیز از شعور بالاتری برخوردار هستند. شعور اجتماعی دارای جنبه های متفاوتی چون قبول و احترام به قوانین شهروندی، احترام به دیگران، قبول اشتباهات انجام و شده و جبران آن، پایمال نکردن حقوق دیگران، بدون در نظر گرفتن شرایط به ارزش های یک دیگر احترام گذاشتن و جنبه های دیگری از همین قبیل است.
انسان ها از نظر شخصیتی دارای دو دسته درون گرا و برون گرا می باشند. افراد درون گرا میل بسیاری به گذراندن وقت خود در منزل و تنهایی دارند، اما نقطه مقابل آن ها افراد برون گرا هستند که از ارتباط و هم صحبتی با محیط بیرون لذت می برند. این افراد ممکن است دارای هوش هیجانی و شعور اجتماعی پایینی نیز باشند.
ویژگی افراد دارای هوش اجتماعی بالا
- شخصیتی برون گرا دارند.
- در میان افراد جامعه از محبوبیت بالایی برخوردار هستند.
- این افراد دارای انرژی وصف نشدنی هستند.
- به افراد و محیط پیرامون خود انرژی با فرکانس های مثبت و شاد منتقل می کنند.
- این افراد در متقاعد کردن دیگران مهارت دارند.
- نیاز و خواسته های دیگران را متوجه می شوند و در رسیدگی به آنان اقداماتی انجام می دهند.
- قابل اعتماد هستند.
- در ارتباط با دیگران به راحتی این کار را انجام می دهند.
- بحران را به خوبی مدیریت می کنند.
- دوستان و آشنایان برای حل مسائل خود از آن ها کمک می گیرند.
- در حل مشکلات به صورت گروهی دنبال راهی برای رفع آن می گردند.
آیا افراد دارای این هوش منفی گرا هستند؟
با کمال تاسف می توان گفت که جواب این پرسش مثبت است، در برخی موارد افراد دارای هوش اجتماعی بالا از شعور و هیجان اجتماعی پایینی برخوردار هستند و در برخی موارد از خصوصیات خود در جهت منفی استفاده می کنند. این افراد به راحتی دروغ می گویند و در فریب دیگران از تبحر بالایی برخوردار هستند. این افراد برای رسیدن به خواسته های خود گاه دیگران را قربانی خود می کنند و از سو استفاده کردن دیگران هیچ احساس ناراحتی نمی کنند.
روش های تقویت این هوش در خود
- شنونده خوبی باشید.
- در بین رفتار با گفتار خود هماهنگی ایجاد کنید.
- در محیط های دسته جمعی بیشتر شرکت کنید.
- بر حرف های دیگران تمرکز و توجه کافی داشته باشید.
- بر احساسات و حرف های خود کنترل کافی داشته باشید.
- کتاب هایی در این زمینه مطالعه کنید.
عملکرد های مناسب در افراد دارای هوش اجتماعی
۱- همدلی:
آگاهی مجموعه از همدلی اولیه است که در هماهنگ سازی، درک و همدلی نقش فراوان دارد. همدلی حرکتی ذاتی و غریزی است، اگر چه فردی به صورت کلامی قادر به بازگویی و عواطف خود نباشد باز هم با عملکرد خود راهی برای بیان این احساسات پیدا می کند. عواطفی که در نتیجه همدلی با دیگران ایجاد می شود خود را با ایجاد تغییر در لحن صدا و انجام حرکات بروز می دهد.
۲- هماهنگی:
گوش دادن از سری مهارت هایی است که در هماهنگ شدن افراد با یک دیگر نقش به سزایی ایفا می کند. اگر در صحبت های گروهی شما شروع به صحبت های انفرادی کنید تنها نیازهای خود را بیان کرده اید و از بیان و توجه به خواسته های دیگران جلوگیری کرده اید. زمانی که در رفتار با طرف مقابلتان هماهنگی های لازم را ایجاد کنید گامی صحیح در ایجاد عملکرد های مناسب در درون خود برداشته اید.
۳- درک همدلانه:
هماهنگی و یکی شدن با عواطف و احساسات طرف مقابل در شما مهارتی بنیادی از شعور و هوش اجتماعی بیان می کند. این درک با همدلی که در قسمت اولیه گفته شد، متفاوت است، شما در این بخش با توجه به خواسته های فرد به درک احساس، افکار و مقاصد طرف مقابل می پردازید.
۴- شناخت:
با آگاهی از روابط بین افراد می توان به شناخت اجتماعی دست پیدا کرد، با مهارت در این حیطه می توان از ساز و کار اجتماعی مطلع شد و در موقعیت های مختلف رفتاری مناسب با آن شرایط انجام داد.
۵- دستیابی به مجموعه ای از مهارت ها:
در حالی که به تکمیل عملکرد های مناسب در این هوش نزدیک شده اید می توانید هماهنگی و انطباق های موجود، و در نهایت از بین رفت اصطکاک های رفتاری را مشاهده کنید. در این مرحله شما با دست یابی به درک و شناخت لازم با حرکات رفتاری می توانید احساسات خود را منتقل کنید و تنها با سرتکان دادن و یا لبخندی کوتاه در انجام این نقش عملکردی مناسب انجام می دهید.
موقعیت هایی که هوش اجتماعی به ما کمک می کند
انسان موجودی اجتماعی است که هر چقدر شخصیتی برون گرا داشته باشد، باز هم نیاز به تعامل و برقراری ارتباط با دیگر افراد جامعه چون همسایه، دوست، همکار، رفیق دارد. در دنیای امروز از دیگر سرمایه هایی که وجود آن برای انسان بسیار مهم است داشتن دوست خوب، همدل و همدردی است که می توان با بهره گیری از هوش اجتماعی به آن دست پیدا کرد.
این مهارت همانند چاقویی دولبه است که طرفی برنده و خطرناک دارد؛ یعنی در این میان افرادی هستند که با بهره گیری از این احساس سعی به فریب و شکست افراد را داشته باشند. اگر شما شناخت کافی بر این احساسات و افراد داشته باشید می توانید به راحتی به غلبه کردن با آن ها بپردازید.
به طور مثال در سال ۱۹۸۰ میلادی و در زمان گیر و دار انتخاباتی، ریگان که فردی تایید شده از نظر ملایمت و عدم خشونت بود در صحبتی که در تلویزیون داشت، ناگهان میکروفون او را قطع کردند. ریگان که از این حرکت خشمگین شده بود به سرعت به سمت میکروفون دیگری رفت و بابت این حرکت ناپسند اعتراض کرد، او بیان کرد که بابت این برنامه و میکروفون هزینه و پرداخت کرده و کسی اجازه قطع آن را ندارد. این عمل ریگان در آن زمان جنجالی به پا کرد و به خاطر حرکت جسورانه ای که در زمان بی عدالتی انجام داد بسیار مورد انتقاد مردم قرار گرفت. مشاوران این عمل را حرکتی برای رسیدن به خواسته و هدف های ریگان یه صورت عملی بیان کردند.
منبع : آرگا