دسته ها
چهارشنبه ۲۵ مهر ۱۴۰۳

دلیل درد عضلات صورت و نحوه رفع آن

  • شیوا فهیمی
  • ۱۴ دی ۱۴۰۲
  • ۰

احساس درد در ناحیه عضلات صورت یک مشکل شایع بوده که بسیار آزاردهنده بوده و ممکن است در اثر عوامل مختلفی ایجاد شود. این مطلب به بررسی دلیل درد عضلات صورت می پردازد.

عوامل مختلفی می توانند دلیل درد عضلات صورت باشند که نیاز است در زمان مناسب به پزشک مراجعه تا با تشخیص به هنگام و ارائه راهکارهای مراقبتی و درمانی بهبود یابد. اگر مایلید تا با این دلایل آشنا شوید پیشنهاد می کنیم با ادامه مطلب همراه ما باشید.

آشنایی با دلیل درد عضلات صورت

احساس درد در صورت مشکل شایعی بوده که اغلب به دلیل سردرد یا جراحات روی می دهد. البته دلایل دیگری نیز می توانند سبب بروز درد صورت شوند. از جمله وضعیت عصبی، مشکلات فک و دندان و عفونت که ممکن است از یک ناحیه خاص صورت شروع و یا به بخشی از سر مرتبط باشد.

درد عضلات صورت معمولا ناشی از وجود سردرد یا بیماری و مشکل در جایی دیگر مانند گردن،دندان، آرواره یا سر می باشد. معمولا پیدا کردن محل مشکل ساده می باشد. صورت، سر و گردن توسط اعصاب به یکدیگر مرتبط بوده و اگر عصبی در یک ناحیه صدمه ببیند یا تحریک شود دیگر نواحی مرتبط نیز با احساس درد و ناراحتی همراه می شوند.

به طور مثال ممکن است عصبی در گردن آسیب پیدا کند این آسیب یا تحریک عصبی سبب درد عضلات صورت نیز می گردد. ضمنا همه دردهای صورت ناشی از دندان درد و مشکلات آن نیست. برخی دردهای شدید فک و صورت نشانگر عارضه ای در جمجمه و مغز فرد می باشند.

پزشکان غالبا دردهای صورت را به چند نوع دسته بندی می کنند. از جمله دردهای عصبی، دندانی، فکی، گیجگاهی و عروقی. در ادامه به بررسی دلیل در عضلات صورت می پردازیم.

دندان درد

دندان درد هم سبب درد عضلات صورت می شود. دندان ترکیبی از مینا، عاج و موادی است که از طریق لیگامان های اطراف به آرواره متصل می شود. در مرکز دندان پالپ قرار دارد که شبیه بافت همبندی در دیگر نقاط بدن است و دارای شبکه های عروقی، لنفی و اعصاب می باشد. تحریک پالپ دندان سبب بروز دندان درد شده  این تحریک می تواند منجر به آسیب، التهاب، نکروز و درد عضلات صورت گردد.

سینوزیت

هنگامی که سینوس ها ملتهب گردند سبب بروز سینوزیت خواهند شد. سینوس ها حفره های کوچک پشت بینی، استخوان گونه و پیشانی می باشند. این عارضه معمولا در اثر سرماخوردگی بروز می یابد ولی وجود آلرژی در بینی نظیر تب یونجه هم می توانند سبب ایجاد التهاب در سینوس ها گردد.

التهاب درون سینوس ها موجب انسداد آن ها و تجمع مخاط در آن شده و از دیگر علائم سینوزیت عبارت است از:

  • احساس درد، فشار و حساسیت در صورت به خصوص در اطراف بینی، گونه ها و پیشانی
  • گرفتگی بینی
  • خروج مخاط سبز یا زرد از بینی
  • کاهش حس بویایی
  • احساس درد و فشار عضلات اطراف بینی و چشم ها

سینوزیت معمولا بدون نیاز به معالجه خاصی به طور خود به خود برطرف می شود ولی اگر علائم سینوزیت در فردی بیشتر از ۱۲ هفته به طول بیانجامد به سینوزیت مزمن دچار شده و گزینه های درمانی آن شامل موارد زیر می باشد:

  • استفاده از داروهای بدون نسخه مانند انواع مسکن
  • استفاده از اسپری های بینی استروئیدی
  • شستشوی بینی با آب نمک

هر چند ابتلا به سینوزیت اغلب به دلی عفونت ویروسی روی می دهد، ولی در صورت عدم رفع این علائم بیشتر از ده روز، پزشک ممکن است آنتی‌بیوتیک تجویز نماید. در این مرحله، پزشک وجود عفونت باکتریایی را احتمال می دهد. در موارد سینوزیت مزمن، پزشک ممکن است عمل جراحی را به منظور باز کردن مجاری سینوس و تخلیه آن ها توصیه نماید.

سردردها

همانطور که می دانید سردردها انواع مختلفی دارند و بخشی از این سردردها ممکن است دلیل درد عضله های صورت باشند از جمله:

  • سردرد های یخ شکنی: این نوع سردرد سبب ایجاد درد شدید و تیر کشیدن می شود. شدت این درد به طور معمول حدود سه ثانیه طول کشیده و شقیقه ها، حدقه چشم و کنار سر را درگیر می سازد.
  • سردرد های خوشه ای: معمولا این نوع سردرد به طور ناگهانی روی می دهد و می تواند خیلی دردناک باشد. همچنین موجب ایجاد درد و سوزش در اطراف چشم ها و شقیقه ها گردد. حتی گاهی این درد به پشت سر نیز کشیده می شود. این سردرد با علائم دیگری از جمله آبریزش بینی، قرمزی و تورم چشم ها نیز همراه است.
  • سردردهای میگرنی: سردردهای میگرنی به صورت شدید و ناگهانی بروز کرده و ممکن است فقط یک بخش از سر را درگیر کنند. حدود۱/۳ افراد مبتلا به میگرن، پیش از شروع درد، یک هاله نورانی را تجربه می کنند. این هاله می تواند علاوه بر اختلالات بینایی و حسی، موجب احساس گزگز و کرختی در یک طرف صورت یا بدن گردد و یا هر دو طرف صورت را درگیر کند. افرادی که مدام به سردرد مبتلا می شوند، بایستی به پزشک مراجعه کنند. درمان سردردها با توجه به نوع آنها متفاوت می باشد و ممکن است شامل تغییراتی در سبک زندگی و مصرف بعضی داروها به منظور جلوگیری از حملات درد و کاهش علائم مربوطه باشد.

بروز آسیب

درد  عضله های صورت ممکن است ناشی از آسیب های وارد شده به صورت در زمان حال یا گذشته باشد. به ویژه صدماتی که به اعصاب صورت آسیب زده اند. از جمله آسیب دیدگی صورت شامل: بریدگی، ضربات ناشی از سقوط، ضربه ناشی از خشونت و یا تصادفات است.

همچنین جراحی های انجام شده روی صورت نظیر عمل های زیبایی هم به ندرت ممکن است موجب وارد آمدن آسیب به اعصاب صورت شده و درد صورت را به دنبال داشته باشند. علائم آسیب دیدگی اعصاب صورت شامل حالت گزگز صورت و بی حسی یا حتی فلج شدن ناحیه آسیب دیده یا اطراف آن می باشد.

اختلال مفصل گیجگاهی فکی

به طور کلی اختلال مفصل گیجگاهی فکی یک اصطلاح کلی برای وضعیتی است که موجب بروز درد و مشکلات حرکتی در مفصل فک و عضلات آن می گردد. از جمله علائم این اختلال عبارت است از :

  • درد فک که ممکن است صورت ،سر و گردن را هم درگیر نماید.
  • حالت سفتی در عضلات فک
  • بروز مشکل در باز و بسته کردن دهان که ممکن است شامل قفل شدن فک باشد .
  • احساس صدای سایش ناراحت کننده موقع حرکت فک. درد در ناحیه فک فرد مبتلا به این عارضه موقع جویدن شدیدتر می شود و ممکن است که حتی فرد هنگامی که حرکت نمی کند هم بسیار حساس شود.

نوع درمان اختلال مفصل گیجگاهی فکی به شدت علائم در فرد بستگی داشته ولی موارد زیر توصیه می شود:

  • مصرف مسکن های بدون نسخه یا با نسخه
  • استفاده از روش های کاهنده استرس
  • پوشیدن آتل های مخصوص فک و دندان
  • عمل جراحی برای تنظیم فک

به طور کلی یکی از علل شایع دردهای صورت، مربوط به دردهای عضلانی این ناحیه است. بسیاری از بیماران از درد، حساسیت به لمس یک یا چند عضله جونده و محدودیت عملکرد ناشی از این اختلال رنج می برند.

نورالژی سه قلو

نورالژی یا عصب سه قلو هم نوعی اختلال درد مزمن می باشد که آثار خود را بر روی عصب سه قلو نشان می دهد. این عصب سه شاخه اصلی داشته که وظیفه انتقال حس در پوست سر، پیشانی، گونه ها، لب ها و فک پایین را بر عهده دارند. معمولا نورالژی سه قلو فقط یک طرف صورت را درگیر نموده ولی برخی افراد ممکن است درد را در هر دو سمت صورت احساس کنند.

درد به شکل ناگهانی بروز کرده و ممکن است از یک درد مزمن و سوزشی تا یک درد شدید و ضربانی متغیر باشد. انجام برخی حرکات و فعالیت ها نظیر جویدن غذا، مسواک زدن و آرایش صورت ممکن است منجر به دردناک شدن یک بخش از صورت گردد. حتی، ممکن است وزش باد روی صورت نیز اثرات مشابهی ایجاد کند.

دوران دردناک این اختلال می تواند روزها یا حتی هفته ها به طول بیانجامد و در طول زمان شدیدتر و بیشتر شود. از جمله علل بروز نورالژی سه قلو عبارت است از:

  • فشردگی و یا وارد آمدن فشار روی عصب سه قلوی صورت
  • آسیب عصبی ناشی از جراحی ها، سکته مغزی یا جراحی صورت
  • بیماری های زمینه ای نظیر مالتیپل اسکلروزیس

از جمله توصیه های درمانی این عارضه می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • پرهیز از محرک های شناخته شده
  • مصرف منظم داروهای تجویزی نظیر داروهای ضد تشنج و ضد افسردگی و تزریق بوتاکس
  • عمل جراحی

در واقع، درد نورالژی سه قلو نوعی بیماری عصبی محسوب می شود که معمولا در افراد بالای‌ ۵۰ سال و اکثرا در زنان بروز می یابد.

در پایان از همراهی شما سپاسگزاریم و امیدواریم نهایت استفاده را از این مطلب برده باشید. همچنین پیشنهاد می شود در صورت تمایل برای آشنایی با دلیل التهاب صورت و دلیل تیک عصبی صورت روی لینک ها کلیک کنید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *