حساسیت پوستی نوزادان مسئله است، که می تواند باعث نگرانی والدین شود. هنگامی که پوست حساس نوزادان پس از تولد در معرض دارو ها و شوینده های شیمیایی قرار بگیرد، در بیشتر موارد به این مواد حساسیت نشان می دهد. برخی از مواد غذایی یا بیماری، آلرژی، سرما و گرما از دلایل بروز حساسیت پوستی در کودکان و نوزادان می باشند. لازم است، تا والدین با مواد حساسیت زا برای کودکان آشنایی کافی داشته باشند و از بروز این امر در نوزادان و کودکان پیشگیری کنند. در بیشتر موارد حساسیت پوستی نوزادان موقتی است و با از بین رفتن عامل حساسیت این عارضه نیز بهبود می یابد. البته این موضوع نباید سهل انگاری والدین را در پی داشته باشد، چنانچه درمان درست و به موقع انجام نگیرد، ممکن است حساسیت پوستی مشکلات دیگری برای کودک به دنبال داشته باشد. باید این نکته را در نظر داشته باشید، که پوست نوزادان در مقایسه با پوست بزرگسالان بسیار حساس تر است و نیاز به مراقبت دارد.
حساسیت پوستی نوزاد
در صورتی که متوجه وجود لکه های قرمز، جوش، برآمدگی یا بثورات پوستی در بخش های مختلف پوست نوزاد شدید، باید بدانید، دلیل این نشانه ها بروز حساسیت در نوزاد می باشد. برای محافظت از کودکان در برابر انواع عوامل حساسیت زا ابتدا باید با این عوامل آشنایی کافی پیدا کنید. آلرژی پوستی به دلیل تماس مستقیم پوست با یک آلرژن است، که در بیشتر موارد با التهاب پوست همراه است.
دلیل دیگری که برای آلرژی پوست وجود دارد، آزاد کردن هیستامین توسط سیستم ایمنی در پاسخ به یک آلرژن می باشد. رابرت سیدبری رئیس بخش پوست کودکان در بیمارستان کودکان سیاتل می گوید نوزادانی که سابقه پوست حساس، اگزما، آسم یا آلرژی دارند، پوست بسیار تحریک پذیری دارند. این امر بدین معنا است، که خیس کردن و خشک کردن مکرر می تواند، باعث ایجاد بثورات شود و این بثورات در برخی موارد با آلرژی غذایی اشتباه گرفته می شود. چرا که در این مواقع پوست قرمز و برجستگی های ریزی خواهد داشت، که با علائم آلرژی بسیار شبیه می باشد.
آلرژی در واقع واکنش سیستم دفاعی بدن به مواد خارجی و حساسیت زا می باشد. مواد حساسیت زا که آلرژن نام دارند، تنوع بسیار زیادی دارند. آلرژن ها شامل جنس فلز گوشواره ها، جنس لباس و غیره هستند و می توانند ارثی، ژنتیکی و اکتسابی باشند.
اگزما و نحوه درمان
آمار ها نشان می دهد، حداقل ۱۰ درصد از کودکان جهان به اگزما مبتلا می باشند. در صورتی که نوزاد دارای بیماری زمینه ای چون آسم، آلرژی یا تب یونجه باشند، احتمال ابتلا به این حساسیت پوستی بیشتر می شود. بروز این حساسیت پوستی در نوزاد به شکل راش بر صورت یا سر می باشد، این عارضه پس از مدتی گسترش می یابد و به سایر نقاط بدن سرایت می کند. ممکن است، برای رفع برخی حساسیت های پوستی پزشک اطفال استفاده از راه های ساده چون درمان خانگی راش پوستی و تسکین التهاب ناشی از آن یا استفاده از مرطوب کننده را پیشنهاد کند.
در بیشتر موارد پوست دچار خشکی می شود و فرد مبتلا خارش و تحریک پذیری پوست را تجربه خواهد کرد. علائم این حساسیت پوستی شامل موارد زیر می باشد.
- وجود خراش های کوچک بر سطح پوست که باعث ایجاد خارش می شوند
- خشکی پوست و راش قرمز
- عفونت پوستی به دلیل خاراندن
- لکه های ضخیم که با خارش به وجود می آیند و محل آن ها معمولا گونه ها، دست و پا، پشت گردن، کمر، سینه و شکم می باشد
علت اگزما هنوز معلوم نیست، مواردی چون هوای خشک، تعریق زیاد، پارچه های زبر، برخی مواد شیمیایی موجود در مواد شوینده، غذا هایی مانند تخم مرغ، آجیل، شیر گاو، گندم، سویا و غذا های دریایی معمولا خارش را بیشتر می کنند.
شیوه درمان این نوع از حساسیت پوستی نوزاد شامل اجتناب از آلرژن ها، استفاده از پماد و مرطوب کننده و در مواد حاد مصرف دارو که توسط پزشک تجویز شده باشد.
کهیر و موارد تشدید کننده آن
کهیر نوعی حساسیت پوستی می باشد، که در میان کودکان و بزرگسالان شایع است، این حساسیت بیشتر کودکان را درگیر می کند. نشانه بروز این بیماری وجود برجستگی های قرمز و ملتهب در بخش های مختلف بدن می باشد، که بسته به شدن بیماری کم یا زیاد می باشند. کهیر خیلی زود التیام می یابد و این علائم ممکن است، پس از چند ساعت یا چند روز از روی پوست محو شوند.
با ابتلا به کهیر احتمال می رود کودک به بیماری «آنژیو آدم» نیز مبتلا شده باشد. بروز علائم کهیر در بخش های نرم و حساس بدن مانند پوست اطراف چشم، دهان و اندان تناسلی بیانگر این موضوع می باشد. می توان این بیماری را از عوارض کهیر به شمار آورد که با بهبودی کهیر این بیماری نیز از بین خواهد رفت. کهیر در دسته بیماری های خطرناک قرار ندارد، اما اگر حالاتی چون مشکل تنفسی، تورم گلو و زبان مشاهده شد، باید فورا به پزشک مراجعه کرد.
در برخی موارد داروها عوارضی به دنبال دارند که کهیر نیز می تواند، در این دسته جای گیرد. برخورد پوست کودک با وسایل پلاستیکی مانند چسب زخم، دستکش آشپزخانه یا سایر وسایل پلاستیکی شرایط ابتلا به کهیر را در آنان ایجاد می کند. مو، بزاق یا شوره حیوانات خانگی نیز از عوامل ابتلا کودکان به کهیر می باشد. در مواردی نیز نیش حشرات منجر به تحریک سیستم دفاعی بدن کودک می شود و کهیر بروز پیدا می کند. با مراجعه به پزشک و دریافت پماد و قرص علائم حساسیت پوستی نوزاد از بین خواهد رفت.
درماتیت تماسی و روش درمان
درماتیت تماسی به معنای تماس پوست با عامل حساسیت زا است، این تماس بثورات پوستی را ایجاد می کند و به آن درماتیت تماسی گفته می شود. لمس شدن مکرر ماده حساسیت زا توسط نوزاد ممکن است، باعث ایجاد تاول یا پوسته پوسته شدن پوست شود. علائم حساسیت درماتیت تماسی در نوزادان و کودکان شامل خارش زیاد، قرمزی یا بثورات پوستی، به وجود آمدن لکه های ضخیم و پوسته پوسته شدن می باشد.
علت بروز حساسیت های پوستی مانند درماتیت را می توان به کمک متخصص پیدا کرد، در بیشتر موارد عوامل حساسیت زا شامل موارد زیر می باشد.
- فلز یا نیکل موجود در گوشواره، گیره مو و دکمه لباس
- پیچک های بلوط و سماق که معمولا سمی می باشند
- مواد مورد استفاده در دهان شویه ها و خمیر دندان ها
- مواد شیمیایی و رنگ های به کار رفته در ساخت کفش
- محصولات آرایشی و مواد به کار رفته در آن ها
- دارو های چون نئومایسین (آنتیبیوتیک)، آنتیهیستامینها و داروهای بیحسکننده
درمان این حساسیت پوستی با اجتناب از محرک های ایجاد کننده حساسیت، استفاده از کرم استروئیدی و دارو های تجویز شده توسط پزشک و مصرف آنتی هیستامین امکان پذیر می باشد.
نیش حشرات
در برخی موارد نیش حشرات ممکن است، واکنش شدیدی به دنبال داشته باشد، که در این صورت به آن آنافیلاکسی گفته می شود. این واکنش شدید آلرژیک، حساسیت پوستی نوزاد را در پی دارد و در برخی مواقع منجر به انتقال بیماری توسط حشرات به نوزادان می شود. بیماریهایی مانند لایم، تب منقوط کوههای راکی و ویروس زیکا میتوانند، باعث ایجاد بثورات پوستی و مشکلاتی در سلامتی شوند.
برای تسکین خارش از کمپرس یخ به مدت ۱۰ دقیقه استفاده کنید، استفاده از لوسیون کالامین یا کرم هیدروکورتیزون ۱ درصد نیز می تواند، اثر بخشی کمپرس یخ را بیشتر کرده و باعث رفع خارش شود.
قارچ پوستی
قارچ پوستی قسمت های از پوست کودکان را درگیر می کند که از سایر نقاط مرطوب تر هستند، مانند انگشتان پا، کشاله ران و پوست اطراف پوشک. در بعضی موارد قارچ پوستی عفونت را برای نوزادان و کودکان در پی خواهد داشت. لازم به ذکر است، که عفونت های قارچی مقدار کمی از پوست را تحت تاثیر قرار داده و تحریک می کند، اما انواع دیگر آن به عمق بیشتری از پوست نفوذ می کنند. این نوع حساسیت پوستی باعث ایجاد خارش، تورم و تاول و پوسته پوسته شدن می شود. آشنایی با علائم عفونت قارچی پوشک نوزاد و روش های پیشگیری از ایجاد عفونت ممکن است، از بروز این عفونت ها در نوزادان پیشگیری کند.
حساسیت پوستی در تابستان
یکی از رایج ترین حساسیت پوستی نوزادان در تابستان راش حرارتی می باشد. هنگامی که منافذ غدد عرق مسدود شوند و راهی برای خروج عرق از پوست وجود نداشته باشد. این نوع از حساسیت به وقوع می پیوندد. این حساسیت با بروز لکه های صورتی و قرمز که در برخی موارد شبیه به تاول می باشند، خود را نشان می دهد. این نشانه ها در مناطقی از پوست که بیشتر عرق می کند و تا می شود ظاهر می شوند ماند گردن، آرنج، زیر بغل یا ران نوزادان.
منبع : آرگا