دسته ها
سه شنبه ۲۰ آذر ۱۴۰۳

روش های درمان زانو درد عصبی و نحوه تشخیص آن

  • کژال کوهستانیان
  • ۹ آذر ۱۴۰۲
  • ۰

زانو درد عصبی یک از عارضه های رایج در این قسمت از بدن می باشد، که عموما به دلیل آسیب به اعصاب اطراف زانو بروز پیدا می کند، در بیشتر موارد اعصاب زانو به دلیل جراجی و فشار های مضاعف در طی انجام فعالیت های سنگین ایجاد می شود. درمان زانو درد عصبی با تغییر سبک زندگی یا درمان های تخصصی و پزشکی امکان پذیر می باشد.

استرس یکی از عوامل ایجاد کننده درد در بدن می باشد، فشار به رگ های عصبی بدن می تواند، موجب بروز اختلال در سیستم عصبی و حرکتی شود. یکی از اختلال ناشی از فشار های عصبی گیر افتادگی عصب پرونئال می باشد، این عارضه موجب بروز درد، در زانو می شود و فعالیت های زانو را دچار اختلال می کند. در این مقاله با علت و درمان زانو درد عصبی آشنا خواهید شد.

هنگامی که اجزای پیرامون مفصل به عصب باریک مفصل زانو فشار وارد می کنند، شاهد بروز زانو درد های عصبی خواهیم بود. این واقعه سبب می شود تا عصب آسیب دیده و به درستی عمل نکند. تنها عصبی که از زانو عبور می کند، شاخه ای از عصب سیاتیک می باشد، که با نام پرونئال شناخته می شود. وضعیتی که ساختار های محیطی بر یک عصب فشار وارد می کنند را عصب باریکش یا تحت فشار می نامند، که منجر به بروز علائمی در همان قسمت از بدن می شود که توسط همین عصب اداره می گردد.

بروز درد در زانو و علل های آن

درمان زانو درد عصبی

عوامل مختلفی سبب ایجاد درد در زانو می شوند، برخی از عوامل نیز می توانند به دلیل فشار عصب، آسیب و یا به هم فشردگی عصب پس از انجام جراحی باعث ایجاد درد در زانو شوند. عصب پرونئال که شاخه ای از عصب سیاتیک می باشد، در قسمت زیرین مفصل زانو از محدوده خارجی زانو عبور می کند، محل قرارگیری آن دقیقا بین استخوان و پوست می باشد. همین امر موجب می شود تا در برابر هر فشاری که از بیرون به زانو اعمال شود، آسیب پذیر باشد. زانو درد های عصبی زمانی بهبود می یابد، که آن دسته از فعالیت هایی که باعث ایجاد درد شده اند به طور کامل اصلاح شوند. پیش از بررسی روش های درمان باید اطلاعات کافی از علت های رایج درد زانو داشته باشید.

التهاب عصب زانو

درد عصبی زانو ناشی از آسیب یا تحریک عصب های زانو می باشد، این درد می تواند به دلیل فشار، کشیدگی یا تحریک عصب های زانو ایجاد شود. این عصب ها از اطراف زانو، که شامل پشت زانو، داخل زانو و پایین زانو می باشد، شروع می شوند و به سمت ران و ساق پایین می روند. این درد می تواند در پاره ای از موارد با تورم، احساس داغی و سوزش یا احساس سردی و خارش همراه باشد.

درمان زانو درد عصبی با توجه به علت بروز آن می تواند شامل تغییراتی در سبک زندگی، دارو ها، فیزیوتراپی، تمرینات ورزشی، طب سوزنی و درمان های شیمیایی و در برخی موارد جراحی باشد. برای کسب آگاهی از درمان درد پشت زانو و شناساییی علل  بروز آن می توانید بر روی لینک آبی رنگ کلیک کنید.

آشنایی با عصب های زانو

علت زانو درد و روش های کنترل

از منظر پزشکی زانو درد عصبی از جمله مشکلات رایج زانو می باشد، که می تواند متاثر از عوامل مختلفی چون تنگی کانال نخاعی به وجود آید. تنگی مربوط به کانال نخاعی می تواند، از کوتاهی ژنتیکی پدیکول ها ( به قسمت های جلویی قوس مهره ای پدیکول یا پایه می گویند) یا دژنراسیون پیشرونده دیسک (فرسایش تخریبی دیسک) به داخل کانال نخاعی و یا سوراخ های بین مهره ای ایجاد شود. در افراد مسن تنگی کانال نخاعی می تواند، یکی از شایع ترین دلایل زانو درد های عصبی باشد.

عوامل دیگری چون آسیب های عصبی که ناشی از ضربه، فشار و یا تروما هستند، التهابات که ممکن است به دلیل عفونت و بیماری های التهابی مانند آرتریت روماتوئید وجود داشته باشند و یا بیماری های قلبی، مشکلات عضلانی اسکلتی، بیماری کبدی و کلیوی می توانند باعث بروز درد عصبی زانو شوند. برای کنترل درد های عصبی زانو می توان از روش های مختلفی استفاده کرد که استفاده از آن ها به تشخیص پزشک خواهد بود. دارو ها ، تمرین های فیزیوتراپی و جراحی از رایج ترین شیوه های درمان می باشند. برای تشخیص بهترین راه درمان باید به متخصص عصب شناسی مراجعه کرد، تا تشخیصی دقیق صورت گیرد.

تشخیص زانو درد

تشخیص زانو درد عصبی با معاینه فیزیکی و بررسی سابقه پزشکی بیمار انجام می شود، عصب داخل زانو یا همان عصب پرونئال کاملا قابل لمس می باشد. پزشک پس از بررسی علائم بیماری با ضربه یا لمس عصب زانو می تواند، این نوع بیماری را تشخیص دهد، زیرا افرادی که به زانو درد عصبی مبتلا هستند در بیشتر مواقع با لمس شدن این عصب احساس ناخوشایند تیر کشیدن و یا درد را تجربه می کنند.

برای تشخیص این نوع زانو درد آزمایشاتی نیز وجود دارد. از جمله این آزمایش ها می توان به عکس برداری به کمک اشعه ایکس اشاره کرد. در این روش تصویر برداری هر عارضه ای که سبب بروز زانو درد عصبی شود نشان داده می شود، عواملی چون تومور، شکستگی، کیست و پارگی رباط مواردی هستند که در این مرحله قابل مشاهده می باشند.

معرفی روش های درمان زانو درد عصبی

ام آر آی، یکی دیگر از آزمایش های تشخیصی می باشد، که تمام مشکلات و اختلالات به وجود آورنده زانو درد های عصبی را نشان می دهد. در صورتی که هیچ یک از آزمایشات تصویربرداری گویای بروز مشکل نباشند، برای اطلاع یافتن از علت درد از تست های نوار عصب و عضله استفاده می شود. نوار عصب و عضله، یک تست مخصوص برای پی بردن به عملکرد عصب های بدن می باشد، که به کمک آن فشار وارد شده به عصب به طور کامل مشخص می شود.

روش های درمان زانو درد عصبی

استفاده از دارو های مسکن و ضد التهاب می توانند، در درمان این عارضه موثر واقع شوند. استامینوفن، ایبوپروفن و ناپروکسن دارو های ضد التهاب می باشند که بدون تجویز پزشک می توان مصرف کرد و به کاهش زانو درد کمک کرد. استفاده از کرم های لیدوکایین یا کپسایسین نیز می تواند در رفع این درد موثر باشد.

اعمال گرما و سرما در مفصل زانو نیز یک روش درمان دیگر می باشد. یخ و گرما درد و التهاب را کاهش می دهند، بنابراین می توانید چند تکه یخ را در یک حوله نرم و تمیز بپیچید و روی زانو قرار دهید. یخ درمانی عموما روشی ایمن به شمار می آید با این حال بیش از ۲۰ دقیقه از این روش برای بهبود درد استفاده نکنید. زیرا ممکن است آسیب دیدگی عصب بدتر شود.

فیزیوتراپی نیز روش مناسبی برای درمان می باشد. چنانچه عصب برای طولانی مدت تخت فشار باشد، فیزیوتراپی به تقویت و افزایش دامنه حرکتی مفصل کمک شایانی می کند. فیزیوتراپ مناسب ترین تمرینات را برای درمان زانو درد عصبی ارائه می دهد. انجام این تمرینات کمک می کند تا عضلات زانو بیمار تقویت شود.

 تشخیص و درمان زانو درد عصبی

چنانچه علت درد زانو شکستگی، تومور یا کیست در اطراف عصب های زانو باشد، پزشک برای رفع این مشکل از عمل جراحی استفاده می کند. در برخی موارد ممکن است بعد از اصلاح مشکل زانو، عصب زانو همچنان تحت فشار باشد، در این صورت پزشک معالج از عمل جراحی برای آزاد سازی عصب پرونئال بهره می گیرد، تا فشار از روی عصب برداشته شود.

استرس و درد زانو

ممکن استرس به شکل مستقیمی دلیلی برای زانو درد نباشد، اما در صورتی که استرس ادامه دار باشد با گذشت زمان شرایطی ایجاد می شود که احتمال ابتلا به درد های مفصلی زانو درد را تشدید می کند. استرس واکنش طبیعی بدن به فشار های خارجی و درونی می باشد. استرس با افزایش سطح هورمون کورتیزول همراه است و بدن را برای پاسخ مناسب آماده می کند. برای آگاهی یافتن از آنچه باید درباره هورمون کورتیزول و روش های کاهش آن بدانید، می توانید به مقاله مربوط به آن مراجعه نمایید.

چنانچه این هورمون برای مدت زمان طولانی و در میزان زیادی ترشح شود، مشکلات متعدد جسمی و روانی بسیاری در پی خواهد داشت. درد های مفصلی یک از این مشکلات می باشند. برخی افراد مشکل خاصی برای درد زانو خود نمی یابند و در حین استرس و اضطراب زیادی را نیز تحمل می کنند، احتمال می رود، بروز درد در این افراد به دلیل استرس و شرایط روانی پیش آمده باشد.

تاثیر استرس در بروز زانو درد عصبی

بسیاری از افراد برای علت درد زانو و درمان زانو درد عصبی به دنبال یک علت فیزیکی می باشند و نمی توانند تصور کنند که اضطراب می تواند با علائم جسمی آزار دهنده چون درد زانو همراه باشد.

لازم به ذکر است که درگیر بودن با استرس آن هم در طولانی مدت می تواند به تنش عضلانی منجر شود، در این صورت عضلات و مفاصل سفت می شوند و فعالیت آن ها با اختلال همراه خواهد بود.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *