سند تک برگ مانند سندهای قدیمی به صورت دستی تهیه نمی شود و چاپ آن کاملا مکانیزه صورت می گیرد. در ادامه قصد داریم شما را با مراحل تک برگ کردن سند آشنا نماییم. قابل ذکر است این کار امری اختیاری بوده و هیچ اجبار قانونی برای آن وجود ندارد.
آشنایی با مراحل تک برگ کردن سند
در راستای ساماندهی اسناد و مدارک در کشورمان و مقابله با دعوی حقیقی و حقوقی و ضمنا جلوگیری از جعل اسناد چند دهه ای است که سندهای قدیمی یا بنچاق جای خود را به سند منگوله دار داده و از نظر قانونی اعتبار کامل دارند. قابل ذکر است دولت برای کاستن جرائم صورت گرفته و کلاهبرداری هایی که برای قولنامه ها به وجود می آید و کاهش مشکلات سندهای دفترچه ای و راحتی مردم و تسریع امور در ادارات مختلف و کاهش کاغذبازی برای املاک، سندهای تک برگ را پیشنهاد نموده است.
این سند تک برگ ثبت الکترونیکی داشته و اطلاعات به صورت دقیق در آن ذکر می شود تا احتمال هر نوع مشکلی را کاهش دهد. به این ترتیب در صورت تمایل پیش از این که تاریخی برای تبدیل اسناد از طرف مقامات ارائه شود دست به کار گردید. البته همچنان تبدیل کردن سند قدیمی به سند تک برگ کاملا اختیاری بوده و هیچ اجبار قانونی برای این موضوع نیست.
در ادامه با مطالعه این مطلب با مراحل تک برگ کردن سند آشنا می شوید. البته به ویژگی های سند تک برگی نیز اشاره می شود.
ویژگی های سند تک برگ
سند تک برگ مانند اسناد قدیمی به شکل دستی تهیه نمی شود و روند چاپ مکانیزه ای دارد. این بزرگترین مزیت و ویژگی سندهای جدید می باشد. از ویژگی های دیگر سند تک برگ می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- عدم وجود ابهام در متراژ ملک و تعرض به زمین ها و املاک
- برطرف شدن مشکل بد خط بودن یا ناخوانا بودن سند و نوشتن اصلاحات پی در پی پشت سند
- کروکی دقیق و اطلاعات جزئی تر بر اساس علم روز نسبت به اسناد قدیمی
- عدم جعل سندهای تک برگی به راحتی سندهای منگوله دار
قابل ذکر است که هر سند برای یک نفر صادر میشود، به این ترتیب مشکل فرسودگی سند و دست به دست شدن آن نیز حل می شود. ولی در این اسناد خبری از اطلاعات مربوط به نقل و انتقال ملک نیست. در ضمن بدون مراجعه به اداره ثبت اسناد نمی توان چنین اطلاعاتی را در باره ملک یا زمین مورد نظر کسب کرد.
از سویی با وارد شدن این اطلاعات در سامانه اداره ثبت اسناد، دسترسی های اداره ای به اطلاعات این اسناد ساده تر شده است.
گفتنی است سند تک برگ از سال ۱۳۹۰ به بعد گسترش یافته و به صورت مکانیزه و تنها در یک برگ تنظیم می گردد. همچنین مالکیت افراد را به طور قطعی تایید و به صورت الکترونیک مشخصات ملک و مالک به طور دقیق و خوانا درج می شود. در ضمن ثبت کامل و سیستمی اطلاعات ملک و مالک امکان به روز رسانی اطلاعات در هر انتقال را نیز به وجود می آورد.
استعلام سند تک برگ
قابل ذکر است برای اموری مانند خرید و فروش املاک، تبدیل سند منگوله دار ملک به سند تک برگ یا دریافت سند برای ملک قولنامه ای استعلام از سازمان ثبت املاک کشور ضروری است.
صدور سند تک برگ و مراحل آن
درخواست صدور سند تک برگ شامل دو حالت زیر می باشد:
- تعویض سند منگوله دار یا قدیمی با سند تک برگ که باید به اداره ثبت اسناد رسمی کشور مراجعه و فرم مربوطه را پر کنید.
- حالت دوم ملکی را خریده و باید برایآن سند تک برگ به اسم مالک تهیه شود. به این ترتیب با مراجعه به دفتر ثبت اسناد می توان انتقال مالکیت داد.
مراحل تک برگ کردن سند شامل موارد زیر است:
- مراجعه به دفتر اسناد
- استعلام سند
- تسویه حساب با شهر داری و گرفتن گواهی پایان کار
- انتقال سند در دفتر اسناد
- مراجعه به اداره ثبت اسناد
- ارایه سند مالکیت قبلی
- پرداخت هزینه و دادن مدارک لازم
- مراجعه به باجه پست
برای صدور سند تک برگ چه مدارکی لازم است:
مدارک زیر را قبل از اقدام برای تک برگ کردن سند تهیه نمایید:
- اصل سند قدیمی
- کروکی دقیق ملک
- مدارک شناسایی دو طرف همراه با کپی این مدارک و حضور خود اشخاص
- قبض تلفن ملک مورد نظر به همراه با کپی آن (این مدرک خیلی ضروری است زیرا در صورت نبود آن انتقال سند صورت نمی گیرد).
- مدارک تسویه حساب از بیمه تامین اجتماعی برای املاک تجاری، اداری و صنعتی
- استعلام سند
تبدیل سند دفترچه ای به تک برگ
تبدیل سند دفترچه ای به تک برگ فقط برای معاملات سال ۹۰ به بعد ضروری می باشد و دیگر املاک با سند خود قابل انتقال هستند. همچنین املاکی که با سند تک برگ خریده شده نیاز به تعویض سند ندارند. در صورتی برای تعویض سند مراجعه کنید که بخواهید ملک را به فرد دیگری انتقال دهید. به این ترتیب برای صرفه جویی در وقت و هزینه همان ابتدا مالک نهایی را تعیین کنید.
مزیت تبدیل سند منگوله دار به تک برگ چه مزیتی دارد؟
از جمله مزیت های تبدیل سند منگوله دار به تک برگ عبارت است از:
- صرفه جویی در مصرف کاغذ و جلوگیری از کاغذ بازی مکرر
- امکان جعل اسناد قدیمی و منگوله دار بسیار می باشد و به راحتی قابل جعل می باشد است. از این رو برای ایمنی بیش تر دولت سند تک برگی را جایگزین نموده است.
- در صورتی که یک ملک مشاع باشد هر مالک حتی اگر سهم کمی در حد نیم دانگ هم داشته باشد، سند تک برگی مجزا دریافت می کند و اطلاعات دقیق تری در اختیار مالک قرار می گیرد. همچنین بسیاری از ابهامات و مشکلات بین مالکان و بین مالک و همسایگان حل خواهد شد.
- حل مشکل ناخوانا بودن اطلاعات و خط خوردگی های مداوم در سند
شایان ذکر است برای صدور سندهای دفترچه ای همه فرایند توسط پیگیری های مالک در اداره ثبت صورت می گیرد ولی در سندهای تک برگی بعد از انجام معامله در حضور دو طرف، بقیه کارها توسط دفتر اسناد صورت می گیرد و به حضور خریداران در اداره ثبت نیاز نیست. بنابراین موجب کاهش سفرهای درون شهری خواهد شد.
مراحل تبدیل سند منگوله دار به سند تک برگ
در مورد تبدیل سند منگوله دار به سند تک برگ مراحل زیر انجام می شود:
- مراجعه به اداره ثبت اسناد کشور
- پر کردن فرم درخواست برای دریافت سند
- دفاتر ثبت اسناد رسمی قبل از این که برای انتقال سند اقدام کنند فهرستی از استعلام ها را دریافت که اولین استعلام مربوط به سند می باشد و به صورت سیستمی انجام می شود. این امر دو روز زمان می برد تا مشخص شود که ملک به شخص دیگری فروخته نشده و در گرو جای دیگری نیست.
- مرحله بعدی پرداخت بدهی های شهرداری و تسویه حساب و دریافت گواهی پایان کار از شهرداری می باشد.
- در صورتی که ملک تجاری یا اداری باشد بایستی نامه ای از سازمان نوسازی دریافت تا وضعیت کاربری ملک به صورت دقیق مشخص شود.
- ارائه سند منگوله دار و اگر سند را گم کرده یا به هر دلیل به آن دسترسی ندارید. ابتدا باید برای دریافت سند المثنی اقدام کنید بعد تبدیل به سند کنید.
- پرداخت هزینه
- ارائه مدارک مورد نیاز
- مراجعه به باجه پست
مدت زمان تبدیل سند منگوله دار به سند تک برگ
تبدیل سند منگوله دار به سند تک برگی حدودا ۵۰ روز زمان می برد و سند از طریق مامور پست به آدرسی که در اداره پست به متصدی داده شده ارسال می شود. همچنین این سند تنها به مالک داده می شود مگر اینکه فرد دیگری به عنوان گیرنده در فرم معرفی شده باشد.
در صورت تمایل برای آشنایی با مراحل استعلام سند ملک و مراحل تنظیم سند ملک روی لینک ها کلیک کنید.
منبع : آرگا