دسته ها
جمعه ۱۷ آذر ۱۴۰۲

همه چیز درباره تکثیر کراسولا خرفه ای

  • حکیمه فهیمی
  • ۶ مهر ۱۴۰۲
  • ۰

کراسولا خرفه ای یکی از انواع ساکولنت ها می باشد که به راحتی در منزل و در هر فصلی از سال که شرایط مساعد باشد قابل تکثیر است. اگر مایلید تا با نحوه تکثیر کراسولا خرفه ای آشنا شوید با این مطلب همراه ما باشید.

برای تکثیر کراسولا خرفه ای لازم است که شرایط انجام این کار مساعد باشد. به این ترتیب در هر فصلی از سال می توانید اقدام به تکثیر این گیاه نمایید. با ادامه این مطلب همراه ما باشید تا با نحوه انجام این کار آشنا شوید.

نحوه تکثیر کراسولا خرفه ای

کراسولا خرفه ای را می توان در منزل و در هر فصلی از سال که شرایط مساعد باشد، تکثیر نمود. این گیاه شاخه های زیادی تولید می کند و اگر شاخه ها کنترل نشوند، کراسولا زشت و بدفرم می شود. برای جلوگیری از دفرمه شدن آن می توانید گیاه را هرس کنید. و شاخه هایی که هنگام هرس بریده شده را به عنوان قلمه برای تکثیر استفاده کنید.

با این کار هم هرس برای زیبایی گیاه انجام داده و هم می توانید کراسولاهای جدیدی تکثیر نمایید. کراسولا خرفه ای به خانواده ساکولنت ها تعلق دارد. برگ ها و تنه گیاه گوشتی است که در طی زمان ساقه از پایین چوبی می شود. این گیاه برای ساخت بونسای مناسب است.

کراسولا خرفه ای به علت زیبایی، مقاوم بودن و نگهداری آسان به طور گسترده در بیشتر نقاط دنیا به عنوان گل آپارتمانی و بیرونی مورد نگهداری و پرورش قرار می گیرد. این گیاه بومی نواحی جنوب افریقا بوده و بیشتر از ۱۵۰ گونه دارد. همچنین یکی از معروف ترین گونه های کراسولا است.

برای تکثیر کراسولا خرفه ای روش های متعددی وجود دارد. می توانید قلمه ها را هم در آب و هم در خاک ریشه دار نمایید. ضمنا می توانید از ساقه های قدیمی و چوبی شکل برای تکثیر و ایجاد شاخه های جدید استفاده کنید. همانطور که اشاره شد این گیاه به خاطر نیاز کم و مراقبت ساده یکی از محبوب ترین گیاهان آپارتمانی محسوب می شود.

  •  آرون گروپس
  •  مبل و میز

تکثیر این گیاه از لذت بخش ترین مراحل پرورش آن است. رایج ترین روش تکثیر کراسولا خرفه ای قلمه زدن است. قلمه زدن هم از طریق ساقه و هم برگ امکان پذیر می باشد. این گیاه همیشه سبز و دارای برگ های گرد و براق رشد نسبتا کوتاهی دارد و ندرتا به گل می نشیند.

اگر شرایط مساعد باشد نگهداری از گیاه کراسولا خرفه ای راحت است. زیرا به آب کمی نیاز دارد و به راحتی تکثیر می شود. برای این که بتوانید از این گیاه قلمه های خوبی به دست آورید باید نکات انجام این کار را بدانید. قلمه گرفتن در منزل به سادگی و با وسایل ساده امکان پذیر است.

یک گیاه مادر می تواند برای ایجاد تعداد زیادی کراسولای کوچکتر استفاده شود. پس از تکثیر نیز باید مراقبت های لازم صورت گیرد تا گیاهان جدید سالم باقی مانده و به رشدشان ادامه دهند.

قلمه زدن از ساقه های جوان

متداول ترین شیوه تکثیر کراسولا خرفه ای توسط قلمه زدن می باشد. قلمه گیری از این گیاه کار راحتی است. ولی تشویق قلمه برای ریشه زایی به توجه شما و زمان نیاز دارد. کراسولا یک ساکولنت بوده که به رطوبت زیاد سازگار نیست. رطوبت دائمی سبب پوسیدگی ریشه های ظریف گیاه میشود.

قلمه ها را می توان از برگ یا بخشی از ساقه تهیه نمود. مکان برش قلمه اهمیت دارد. برای قلمه گیری به یک قیچی تیز یا چاقو، خاک مناسب(شن و پرلیت) و چند گلدان کوچک نیاز است.

این روش یکی از بهترین روش ها برای ایجاد گلدانی پر از کراسولا خرفه ای می باشد که می توانید در یک گلدان ۵ تا ۱۰ قلمه را قرار دهید که پس از رشد زیبا شده و می توانید آن ها را در هم پیچیده تا زیبایی دو چندان گردد.

برای شروع ساقه های سالم را انتخاب و برش بزیند. حداقل هر قلمه باید ۱۰-۱۵ سانتی متر طول داشته باشد. برای کسب نتیجه بهتر برگ های پایین را از قلمه جدا کنید. بعد از برش به مدت ۲۴ ساعت در محیط اتاق قرار داده تا محل برش خوب پینه ببندد. این مرحله اهمیت زیادی دارد. با رعایت این مرحله می توانید قلمه را در آب یا خاک به راحتی ریشه دار نمایید. (با ریشه زدن قلمه ها می توانید کراسولای خرفه ای جدید را به گلدان منتقل و به پرورش گیاه جدید خود بپردازید).

بعد از این مرحله نوبت انتقال قلمه ها به خاک است. برای کاشت می توانید از خاک با مخلوط ماسه، پیت ماس یا کوکوپیت+ پرلیت استفاده نمایید. سعی کنید قبل از استفاده خاک را استریل کنید. ضمنا دقت کنید انتهای گلدان سوراخ داشته باشد و در صورت امکان چند سنگ کوچک نیز انتهای گلدان قرار دهید تا زهکشی افزایش یابد.

اگر برای شما جای سوال است که می توانید از خاک های آماده استفاده کنید؟ در پاسخ باید گفت بله می توانید از خاک های مخصوص کاکتوس یا کاشت قلمه نیز استفاده نمایید ولی دقت کنید از فروشگاه معتبر خریداری کنید زیرا استفاده از خاک آلوده سبب آفت دار شدن قلمه و دیگر گیاهان می گردد.

اکنون خاک را آبیاری و بعد توسط وسیله ای مانند یک خلال دندان خاک را کنار زده و قلمه ها را درون خاک قرار دهید. از خودکار یا هر وسیله ای که بتوان حفره ای در خاک ایجاد کرد می توانید استفاده کنید. دقت کنید به اندازه یک بند انگشت قلمه ها درون خاک قرار بگیرند.

به طور کلی تکثیر از طریق قلمه کراسولا خرفه ای تقریبا آسان است. این کار توسط جدا کردن بخشی از ساقه اصلی و ریشه زایی آن صورت می گیرد. در این راستا به موارد زیر نیز دقت کنید:

  • ساقه ای که به عنوان قلمه انتخاب می کنید باید اندازه مناسبی داشته باشد.
  • قسمتی از ساقه که بالای گره قرار دارد را برش بزنید. به طوری که خود قلمه جدا شده باید حداقل یک گره داشته باشد.
  • برگ های پایینی قلمه را جدا نمایید. برگ های بزرگ و بالغ انرژی را از قلمه گرفته و اجازه نمی دهند این انرژی صرف ریشه زایی گیاه گردد. از این رو تنها چند برگ جوان در انتهای بالایی قلمه باقی بماند.
  • قلمه ساقه را مدتی در محیط خشک قرار داده تا محل زخم یا برش ترمیم شود.
  • پس از چند روز قلمه را در بستر مناسب با زهکش بالا قرار دهید. پیش از قرار دادن قلمه در خاک می توانید از هورمون ریشه زایی در انتهای قلمه استفاده کنید. این کار به ریشه زنی سریعتر آن ها کمک می کند.
  • به شکل برگ ها دقت کنید. هر زمان که شروع به چروکیده شدن کردند یعنی آبیاری انجام شود.

قلمه زدن از برگ

تکثیر کراسولا خرفه ای از طریق برگ راحت ترین روش می باشد. ولی احتمال شکست آن نیز بیشتر از قلمه زدن ساقه است. ضمنا مدت زیادی طول می کشد تا قلمه های برگ رشد کرده و به سایز قابل توجهی برسند. این تایم برای قلمه های ساقه کوتاه تر می باشد. برای تهیه قلمه برگ مراحل زیر را طی کنید:

برگ مناسبی را انتخاب و برش بزنید. برگ های جوان که اندازه متوسطی دارند نسبت به برگ های پیر احتمال ریشه زنی بیشتری دارند. با یک قیچی تیز برگ را از ساقه جدا نمایید. قلمه برگ را پیش از قرار دادن در بستر مناسب حدود ۳-۵ روز در محیط خشک و دور از نور آفتاب قرار بدهید.

در این مدت زخم حاصل از برش ترمیم یافته و خشک می شود. این کار به جلوگیری از پوسیدگی قلمه ها کمک می کند. پس از چند روز انتهای نوک تیز برگ را در بستر مناسب قرار دهید. قلمه را تا موقع ریشه زایی از نور خورشید دور نگهدارید. پس از قرار دادن قلمه در خاک آبیاری سبک صورت گیرد. در ادامه هر زمان که خاک کاملا خشک شد آبیاری را انجام دهید.

پس از مدتی ساقه خیلی کوچکی به همراه برگ های ریز شروع به رشد از قلمه برگ می کند. این ساقه کوچک تازه روییده همان کراسولا خرفه ای جدید شما خواهد بود. در این مدت برگ شروع به تحلیل رفتن و خشک شدن می نماید. باید اشاره کرد ازدیاد کراسولا خرفه ای توسط برگ هم به زمان زیادی نیاز دارد و هم احتمال موفقیت آن پایین تر است. پیشنهاد می شود قلمه گرفتن از ساقه را امتحان کنید.

ازدیاد کراسولا خرفه ای در آب

ممکن است برای شما این سوال ایجاد شود که آیا می توان یک ساکولنت را در آب ریشه دار کرد؟ در پاسخ باید گفت بله به شرط این که قلمه جدا شده به مدت ۲۴ ساعت در مکانی قرار داده شده که محل برش یا زخم پینه زده و بعد برگ های اضافی گیاه را جدا کنید. حداقل ۲-۳ برگ روی برگ باقی بماند کافی است.

بعد قلمه ها را درون ظرف شیشه ای شفاف حاوی آب قرار داده و آن را در مکانی با نور غیر مستقیم و دمای حدود ۱۲-۱۹ درجه قرار دهید. هر زمان آب کدر شد آن را تعویض کنید.

دقت کنید این آب حدود ۲۴ ساعت در ظرفی باقی مانده تا کلر آن خارج شده و با دمای محیط هم دما شود. حدودا پس از ۳-۴ هفته قلمه ها ریشه دار می شوند. هر زمان که اندازه ریشه قلمه ها به دو سانتی متری رسید همچون کاشت قلمه در خاک که پیشتر اشاره شد عمل کرده و ابتدا گلدان را آبیاری بعد به کمک یک خودکار یا هر وسیله ای دیگر در خاک حفره ای به اندازه یک بند انگشت ایجاد کرده و قلمه ریشه دار شده را داخل آن قرار دهید.

هنگام انتقال قلمه به خاک مراقب باشید ریشه آسیب نبیند. در ضمن اجازه ندهید قلمه های ریشه دار شده در آب زیاد باقی بمانند زیرا به محیط آبی عادت کرده و بعد از انتقال به خاک درصد موفقیت این روش کاهش می یابد.

قلمه گرفتن از شاخه های قدیمی

برای این کار شاخه های قدیمی که چوبی شده را انتخاب و به کمک یک قیچی یا کاتر تمیز و ضد عفونی شده آن را از گیاه مادری جدا نمایید. بعد شاخه ها را در محلی دور از نور مستقیم خورشید قرار داده تا محل برش خشک گردد و بعد ساقه را داخل هورمون ریشه زایی قرار دهید تا قلمه زودتر ریشه بزند.

در غیر این صورت نگران نبوده فقط زمان ریشه زایی قلمه کراسولا خرفه ای بیشتر می شود. بعد از ریشه زدن قلمه آن را به خاک منتقل کنید و به پرورش گیاه جدید خود بپردازید.

نکات اساسی برای ازدیاد کراسولا خرفه ای

در راستای تکثیر کراسولا خرفه ای و کسب نتیجه مطلوب به نکات زیر دقت کنید:

  • ریشه زایی قلمه ها تقریبا ۲-۳ هفته زمان می برد و در این مدت گیاه به آبیاری زیاد نیاز ندارد زیرا سبب پوسیدگی و از بین رفتن گیاه می شود.
  • تا موقعی که قلمه کراسولا خرفه ای ریشه دار نشده آن را در معرض نور مستقیم خورشید قرار ندهید.
  • پس از ریشه زدن کامل می توانید آبیاری معمولی انجام داده و گیاه را در محلی با نور زیاد قرار دهید.
  • قلمه ها را می توانید در خاک کاکتوس قرار داده یا از خاک برگ و ماسه شسته استفاده نمایید.
  • گلدان قلمه را در محلی با سایه روشن و خنک قرار داده و هر روز خاک آن را بررسی و در صورت خشک شدن آبیاری صورت گیرد.
  • پس از بزرگ شدن ریشه یا مشاهده اولین جوانه از قلمه عمل تکثیر موفقیت آمیز بوده است.

تهیه بونسای از کراسولا خرفه ای

می توانید با هرس کردن از کراسولا خرفه ای یک بونسای زیبا بسازید. رنگ ساقه های جوان این گیاه سبز بوده و ضعیف و شکننده هستند از این رو بهترین تایم برای فرم دهی و تبدبل آن به بونسای خواهد بود. وقتی ساقه های جوان به رنگ سبز هستند به راحتی فرم پیدا می کنند.

با بالغ شدن ساقه های کراسولا خرفه ای به رنگ قهوه ای درآمده و شبیه چوب سفت شده و شکل گیری آن دشوار می شود. این گیاه در آب و هوای مناسب و در فصل بهار گلدهی دارد. گل های کوچک و ستاره ای شکل به رنگ صورتی بوده که زیبایی خاصی دارند. یک روش تشویق کراسولا خرفه ای برای گلدهی فراهم کردن دوره خواب زمستانه برای گیاه است.

برای این که بونسای زیبایی ایجاد کنید بایستی مرتبا ساقه های کراسولا خرفه ای را هرس نموده تا به بونسای دلخواه شما تبدیل شود. در پایان این مطلب از همراهی شما سپاسگزاریم. همچنین پیشنهاد می شود در صورت تمایل برای آشنایی با تکثیر گل یاس و تکثیر برگ عبایی روی لینک ها کلیک کنید.

منبع : آرگا


مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *