تقویت چشم یکی از موضوعات مهم در حوزه بهداشت چشم می باشد. چشم یکی از عضوهای حساس بدن بوده و نقش موثری در زندگی روزمره انسان ایفا می کند. در این مطلب با روش های طبیعی تقویت چشم آشنا می شوید.
آشنایی با روش های طبیعی تقویت چشم
بینایی در اثر عوامل مختلفی از جمله افزایش سن یا برخی بیماری ها تضعیف گردد. از این رو با استفاده از برخی روش های طبیعی می توانید به تقویت چشم خود کمک کنید. بینایی ضعیف غالبا با دوربینی و نزدیک بینی در ارتباط است. عواملی همچون ژنتیک، تغذیه ضعیف، فشار بیش از حد به چشم و پیر چشمی معمولا علائم تضعیف بینایی بوده و چشم به تقویت شدن نیاز دارد.
چشم به عنوان یکی از اعضای حسی بدن اهمیت زیادی دارد و نقش موثری در زندگی روزانه ایفا می کند. ولی برخی مشکلات و بیماری های چشمی اثرات منفی بر زندگی فرد می گذارند. از این رو در ادامه مطلب قصد داریم شما را با روش های طبیعی برای تقویت چشم آشنا نماییم.
همانطور که اشاره شد چشم ها از حساس ترین و آسیب پذیرترین اعضای بدن به شمار می روند. روزانه با آن فعالیت بسیاری انجام شده و در طی زمان در اثر استفاده نادرست و بیش از اندازه از چشم تاثیرات منفی را به دنبال دارد. حتی اگر سلامت چشم شما کامل است بازهم به مراقبت نیاز دارد.
در مورد دوربینی یا نزدیک بینی راهکار طبیعی برای بهبود بینایی وجود نداشته و همچنان باید از عینک استفاده شود. ولی برای حفظ سلامت چشم و تقویت آن روش های طبیعی وجود دارد. از جمله سبک زندگی سالم، خواب کافی و … .
منظور از بینایی درمانی
برخی پزشکان در زمینه بینایی درمانی تخصص داشته و این روش درمانی برای بهبود بینایی ابداع شده است که شامل تمرین هایی جهت تقویت عضلات چشم و بهبود توانایی بینایی می باشد. بینایی درمانی ممک است شامل تمرینات چشمی بوده ولی تنها به عنوان بخشی از یک برنامه درمانی تخصصی است که تحت نظارت چشم پزشک، بینایی سنج یا پزشک چشم صورت می گیرد
هدف از این روش درمانی تقویت عضلات چشم است. در ضمن می تواند به بازآموزی بینایی ضعیف یا مشکلات ردیابی چشم کمک نماید. بینایی درمانی برای افرادی که به علل مختلف از جمله آستانه دید پایین، افزایش درد سر و گردن، مشکل دید در شب، بیماری های چشمی نظیر کرونیک و … با مشکل بینایی روبرو هستند، توصیه می شود.
در ضمن بینایی درمانی می تواند به عنوان روش پیشگیری از مشکلات چشمی در افراد سالم هم استفاده شود. وضعیتی که ممکن است با بینایی درمانی معالجه شود اغلب در کودکان و گاه بزرگسالانی می باشد که درگیر بیماری هایی مانند تنبلی چشم، چشم ضربدری، نارساخوانی هستند.
تمرینات بینایی شامل حرکات چشم، تمرین دید دور، تمرین دید دو چشمی، تمرین دید نزدیک، تمرین تعادل بین چشم ها است. این تمارین می توانند سبب بهبود قدرت بینایی، بهبود تعادل چشم و افزایش توانایی مغز برای تشخیص تصاویر گردند.
تقویت چشم ها و بهبود بینایی
در این بخش به روش های تقویت چشم و بهبود بینایی اشاره می شود.
۱. رژیم غذایی مناسب
پیروی از رژیم غذایی متعادل و سالم که دارای آنتی اکسیدان، ویتامین آ(سبزی، ماهی، هویج)، ویتامین ث، ای و انواع میوه ها باشد به حفظ سلامت چشم و تقویت آن کمک می کند. رژیم غذایی مغذی می تواند به بهبود بینایی و کاهش تدریجی بینایی مربوط به افزایش سن کمک نماید.
رژیم غذایی از موارد مهم تاثیر گذار بر چشم ها است. غذاهایی که دارای میزان زیادی مواد معدنی و ویتامین باشند می توانند بهبود بینایی و کاهش بروز بیماری های چشمی را به دنبال داشته باشند. موارد زیر می توانند به تقویت چشم کمک شایانی نمایند:
- برخی مواد مغذی خاص همچون لوتئین و زئاکسانتین می توانند به تقویت چشم کمک کنند. این مواد مغذی در اسفناج، ذرت، کلم، تخم مرغ و ماهی وجود دارند.
- چشم برای سالم ماندن به انواع آنتی اکسیدان ها مانند لوتئین، زاگزانتین و انواع ویتامین از جمله ویتامین های آ، ث و ای نیاز دارد. همچنین بتاکاروتن، اسیدهای چرب امگا ۳، عنصر روی و … هم مورد نیاز است. از جمله مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان های قوی می توان به توت فرنگی، موز، پرتقال و تمشک اشاره کرد که سبب بهبود بینایی و کاهش بروز بیماری های چشمی می شوند.
- مصرف کافی از مواد مغذی همچون انواع ویتامین، مواد معدنی و آنتی اکسیدان ها از روش های موثر برای تقویت و حفظ سلامت چشم به شمار می رود.
- تعادل در رژیم غذایی سالم و متنوع و استفاده متعادل از مواد غذایی شامل سبزیجات، میوه ها، ماهی، گوشت، تخم مرغ، مغزها و محصولات لبنی به بهبود بینایی و حفظ سلامت چشم کمک موثری دارد.
۲. خواب کافی
داشتن خواب کافی هم از روش های طبیعی کمک کننده برای تقویت چشم ها است. وقتی خیلی خسته باشید، چشم ها به راحتی کشیده و خشک می شوند. داشتن خواب کافی خستگی چشم ها را کاهش داده و سبب بهبود بینایی شما می شود.
۳. ورزش منظم
ورزش منظم از دیگر روش های طبیعی برای تقویت چشم ها به شمار می رود. قابل ذکر است که فعالیت فیزیکی گردش خون و جریان اکسیژن رسانی به چشم ها را افزایش می دهد و سبب کاهش خشکی چشم ها می شود. البته با قرار دادن سیر و پیاز در رژیم غذایی خود نیز این امر را تقویت می بخشید.
۴. محافظت از چشم در برابر نور آفتاب
هنگامی که در معرض نور آفتاب قرار می گیرد حتما از عینک آفتابی استفاده تا اشعه های مضر خورشید کاهش یابد. محافظت از چشم ها هنگام هر کاری که در آن احتمال آسیب وجود دارد ضروری است. استفاده از عینک آفتابی از چشم ها در مقابل اشعه های مضر فرابنفش محافظت می کند. این اشعه مضر می تواند احتمال ابتلا به عوارض چشمی از جمله آب مروارید، سرطان چشم، ایجاد ضایعات در چشم نظیر ناخنک شود.
افرادی که بیشتر در معرض آسیب چشمی ناشی از اشعه ماورابنفش هستند شامل کشاورزان، ماهیگیران، اسکی سواران و افرادی که تایم زیادی را در فضای آزاد می گذرانند، هستند. هنگام خرید عینک آفتابی، عینکی انتخاب که حفاظت صد درصدی در مقابل اشعه ماوراء بنفش خورشید را فراهم نماید. عینک آفتابی بایستی دارای UV400 برچسب باشد.
استفاده از کلاه لبه دار نیز می تواند از چشم ها در مقابل اشعه یو وی محافظت کند. دقت کنید این اشعه از ابرها نیز عبور و در تمام طول سال حتی زمستان نیز در معرض مواجه با آن هستید.
۵. استفاده از عینک ایمنی
چشم ها می توانند در اثر برخی فعالیت های روزمره همچون ورزش، کار با برخی وسایل و یا قرار گرفتن در محیط های خطرناک دچار آسیب شوند. استفاده از عینک ایمنی می تواند از آسیب، جراحت و تحریک چشم توسط مواد شیمیایی، خاک، آلودگی و دیگر ترکیبات مضر جلوگیری کند.
عینک های معمولی در محافظت از چشم ها در محیط های خطرناک تاثیری نداشته و اگر آسیب ببیند، خرد خواهند شد. با توجه به فعالیتی که دارید از وسایل محافظتی از جمله عینک ایمنی، ماسک صورت و شیلد، و کلاه ایمنی استفاده کنید.
۶. استراحت به چشم ها هنگام کار با رایانه
یکی دیگر از روش های طبیعی برای تقویت چشم ها استراحت دادن به آن ها می باشد. اگر تایم زیادی را پشت رایانه می گذرانید یا مدام به صفحه گوشی نگاه می کنید هر ۲۰ دقیقه حدود ۲۰ ثانیه به فاصله ای دور نگاه کنید. این کار از فشار چشم دیجیتال که می تواند سبب خستگی، سردرد، گردن درد و کاهش دید گردد، پیشگیری کند. کار با رایانه یا تمرکز روی هر چیزی برای مدت زیاد سبب فشار به چشم و خستگی آن می شود.
از این رو توصیه می شود افرادی که باید ساعات طولانی با رایانه یا گوشی کار کنند از قانون ۲۰-۲۰-۲۰ استفاده کنند. یعنی هر ۲۰ دقیقه ۲۰ ثانیه به چیزی که در ۲۰ قدمی اش قرار دارد نگاه کند. ۲۰ قدم حدود ۶-۷ متر می باشد.
۷. ترک سیگار
سیگار کشیدن می تواند خطراتی از جمله آسیب عصب بینایی، انحطاط چشم در اثر سالخوردگی، و آب مروارید را افزایش بدهد. این آسیب می تواند بینایی را تحت تاثیر بگذارد.
۸. رعایت بهداشت فردی
همواره به طور منظم دست و صورت خود را بشویید. لوازم آرایشی و مواد شیمیایی برای چشم کمتر استفاده شود. اگر از لنز استفاده می کنید آن ها را تمیز نگه دارید.
۹. تنظیم نور و تصفیه محیط
همواره موقع مطالعه و در محل کار نور محیط را تنظیم نمایید تا ملایم بوده و مستقیما به چشم شما نتابد. چرا که نور فلورسنت به تنهایی اثر منفی روی چشم می گذارد. از تماشای تلویزیون و کار با رایانه و گوشی در تاریکی اجتناب کنید. ضمنا از کولر با درجه پایین یا دستگاه بخار برای رطوبت دهی محیط استفاده و در صورت نیاز اشک مصنوعی داخل چشم بریزید.
همچنین استفاده از تصفیه کنده هوا در منزل و محل کار اثرات منفی آلودگی هوا بر چشم را کاسته و موجب بهبود بینایی می گردد.
۱۰. گرم کردن چشم ها
گرم کردن چشم توسط یک پارچه نرم و گرم به مدت چند دقیقه در روز سبب رفع تنش و خستگی چشم و بهبود بینایی می گردد.
۱۱. قرار دادن یخ روی چشم ها
قرار دادن یخ روی چشم ها به مدت چند دقیقه در روز سبب کاهش تورم و قرمزی چشم و بهبود بینایی خواهد شد.
۱۲. ورزش چشم ها
روش طبیعی دیگر برای تقویت چشم ها ورزش چشمی می باشد. چشم ها نیز همانند سایر اعضای بدن قبل و بعد از خواب به ورزش نیاز دارند تا سالم باقی بمانند. از جمله این ورزش ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- زیر چشم ها، گیجگاه و پیشانی را با انگشت شست به شکل دایره ای ماساژ دهید.
- چشم ها را به شکل دایره وار و در جهت عقربه های ساعت ۱۰ بار چرخانده و سپس این حرکت را ده مرتبه خلاف جهت عقربه های ساعت انجام دهید.
- انگشت شصت را در فاصله ۱۰ تا ۱۸ سانتی متری بینی نگه داشته و حدود ۵ ثانیه به آن خیره شوید این کار را ۱۰ بار به مدت ۲ دقیقه تکرار کنید.
- کف دست ها را به یکدیگر مالش داده تا دمای آن بالا رفته بعد کف دست ها را ۱۰ ثانیه روی چشم ها قرار بدهید. این کار را ۵ بار تکرار کنید.
۱۳. کنترل دیابت
از دیگر روش های طبیعی تقویت چشم کنترل دیابت می باشد. یکی از عارضه های دیابت رتینوپاتی دیابتی می باشد. بالا بودن قند خون به تدریج به رگ های خونی موجود در شبکیه چشم آسیب رسانده و موجب تورم، مسدود یا ترشح چشم می گردد. این موضوع می تواند موجب رشد اسکار و رگ های خونی جدید و غیر عادی در شبکیه گردد.
اگر رتینوپاتی دیابتی درمان نشود منجر به مختل شدن بینایی و در نهایت کوری می شود. افرادی که قند خون را کنترل نمی کنند بیشتر در معرض این عارضه می باشند. تغییرات ناگهانی قند خون می تواند موجب تاری دید گردد و زمانی رفع می شود که سطح خون ثابت تر گردد.
کنترل قند خون و معاینه سالانه چشم ها می تواند در کاهش احتمال ابتلا به رتینوپاتی دیابتی کمک نماید.
۱۴. دریافت ویتامین کافی
به این موضوع در موارد قبلی اشاره شد اما از آنجا که دریافت ویتامین عامل مهمی بر بهبود بینایی و تقویت چشم ها می باشد در این بخش به طور جداگانه به آن می پردازیم. پژوهش ها نشان می دهد ویتامین های آ، ث و ای برای سلامت چشم گزینه های موثری هستند.
این ویتامین ها خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهاب داشته و ممکن است خطر ابتلا به عارضه تباهی لکه زرد چشمی را کاهش دهند. بهترین راه برای اینکه اطمینان یابید به اندازه کافی ویتامین های مذکور را دریافت می کنید این است که یک رژیم غذایی متنوع و متعادل داشته که سرشار از سبزی و میوه باشد. از جمله منابع غنی از ویتامین های آ، ث و ای عبارت است از:
- هویج
- پرتقال
- بادام
- دانه آفتاب گردان
- کلم بروکلی
- پاپایا
- اسفناج
- فلفل قرمز
- کدو حلوایی
- کرهی بادام زمینی
در ضمن برخی مطالعات نشان داده اسیدهای چرب امگا ۳ نقش موثری در سلامت چشم و کاهش خطر بیماری های چشمی مرتبط به سن را به همراه دارند. ماهی، مغزها، دانه ها و لوبیا از جمله مواد غذایی هستند که از اسیدهای چرب غنی می باشند.
۱۵. اطلاع از سابقه خانوادگی
برخی بیماری های چشمی مربوط به ژنتیک بوده و ارثی هستند. از این رو بهتر است سابقه بیماری های چشمی اعضای خانواده را بررسی کنید. این کار سبب شده بتوانید اقدامات پیشگیرانه به موقع را انجام دهید. در ضمن هنگام مراجعه به پزشک وی را از سابقه خانوادگی ابتلا به بیماری های چشمی خود مطلع سازید. از جمله این بیماری های ارثی می توان به تباهی لکه زرد مرتبط به سن، آب مروارید، نزدیک بینی و آب سیاه اشاره کرد.
همچنین در صورت تمایل برای آشنایی با روش های تقویت چشم با تغذیه و تقویت عضلات چشم با تمرینات خانگی روی لینک ها کلیک کنید.
منبع : آرگا